Voedselprijzen zijn stijgende.

Door de groei van de wereldbevolking en de opwarming van de aarde zal de vraag naar voedsel in 2019 al snel toe gaan nemen, ook door de grote vraag naar ethanol is veel graan voor nodig.

Deel dit topic

Reacties

+2
Waldboerke
Is natuurlijk een hele goede zaak. Essentieel voor het voortbestaan van de soort. Kan voor de broodnodige prijscorrectie zorgen. Wat me zorgen baart is de betaalbaarheid van het basisvoedselpakket voor de smalste beurzen. In combinatie met verplichte uitgaven zoals heffingen, volksverzekeringen & belastingen blijft er voor hele groepen verrekte weinig keus over.
Deze mensen moeten wel brood van 0,85€ en uht melk van 0,49€ kopen. Toegegeven, elke samenleving kent een ondereind. Maar de ruimte voor een fatsoenlijk voedselpakket wordt steeds kleiner. En dat vind ik een kwalijke zaak. De overheid zal in de toekomst met minder genoegen moeten nemen.
+3
George
Quote Reactie van @Waldboerke:
at me zorgen baart is de betaalbaarheid van het basisvoedselpakket voor de smalste beurzen. In combinatie met verplichte uitgaven zoals heffingen, volksverzekeringen & belastingen blijft er voor hele groepen verrekte weinig keus over.Deze mensen moeten wel brood van 0,85€ en uht melk van 0,49€ kopen. Toegegeven, elke samenleving kent een ondereind.

Daar kun je niet de boeren voor op laten draaien! Dat probleem moet door iedereen gedragen worden. Nu moeten voedselproducenten armoede lijden met prijzen van jaren 80 vorige eeuw en dat terwijl alles en iedereen duurder is geworden. Dit blijft niet goed gaan. Zuinig zijn op die paar boeren die nog over zijn!
+1
Melkboer16
@George zoals je zegt! De primaire producentenprijs baart mij steeds meer zorgen! Iedereen mag veel aan voedsel verdienen maar de boer moet werken voor een paar rotcenten. In je eentje een miljoen liter melk produceren en dan nog maar een schamel inkomen hebben.
bio boer
@Melkboer16 met eieren zit pas groot gat groot zijn gewoon dubbel zo duur als wat wij er voor krijg terweil de super het alleen maar hoeft teverkopen
+1
de Haas
@George importeren we dat toch uit oost Europa? Ze voegen Oekraïne bij de EU en de eigen boeren mogen opzouten.
Waldboerke
@George begon ik mijn betoog niet met: het is een goede zaak? Voorts heb ik nergens genoemd dat boeren ergens voor op zouden moeten draaien. Lezen mensen, lezen..
+2
Melkboer16
@Waldboerke ga nou gauw, hoeveel % van het inkomen geeft zo iemand nu uit aan levensmiddelen? Hoe lager het inkomen hoe meer uitgaven voor mobieltjes, genotsmiddelen zoals tabak en drank!
En allebij een auto want een fiets kennen ze niet!
Iedereen in Nederland kan voor een appel en ei gezond en goed eten ook met een uitkering
Het is net waar men de prioriteiten legt!
+1
bio boer
@Melkboer16 aandeel inkomen wat aan voedsel wordt besteet is in nederland erg laag het is hier standaart om luxe producten tehebben zo als tv smartphone auto en het liefst het nieuwere model als status en wonen in steden is onbetaalbaar hoe dan ook ze zullen er wonnen in veel landen is het normaal dat meer als de helft van een inkomen nodig is voor voetsel
+2
Achso
@bio boer dat is knap kort door de bocht geredeneerd. In de steden is het werk, dus zul je daar ongeveer moeten wonen, anders is het helemaal niet meer te betalen. Dat mobieltje zullen ze ook moeten hebben, maar als dat 30€ in de maand kost, zullen velen dat de kop niet kosten. Boodschappen doen in de supermarkt is helemaal niet zo goedkoop. Dat de agrariers daar niet zoveel van krijgen, doet niks af van dat feit. Dat elders procentueel meer aan voedsel wordt uitgegeven is een statistisch geleuter. % van wat? Er zijn genoeg streken waar gemiddelde inkomen onder 1000€ per maand ligt. Wonen is een stuk goedkoper, moet ook wel anders woon je in een plaggenhut. Maar voedsel is op Europees niveau.. Nogal logisch dat % meer voor voedsel wordt uitgegeven
+3
diezel
@bio boer
De gemiddelde Nederlandse burger heeft het nog niet zo breed. 😞

Directeur van het Nibud, Arjan Vliegenthart: "Iemand met een modaal inkomen met een huurhuis (gemiddelde huur) houdt gemiddeld 875 euro per maand over voor voeding, kleding en onderhoud en inventaris. Dit is iedere maand behoorlijk plannen. Het verklaart voor ons, waarom zoveel mensen (bijna 40 procent) moeite hebben met rondkomen en het niet lukt om te sparen. De druk op de portemonnee is ontzettend groot. Zodra er in dit huishouden extra kosten komen, door bijvoorbeeld hogere zorgkosten, betekent dit financiële stress."

dutchcowboys.nl/nieuws/…
bio boer
@diezel leef hier ook plus minus van 800 euro in de maand voor boodschappen en kleding telefoon tv internet alleen geen nuts voorzieningen van prive rekening voor 2 personen toen ik nog alleen was deed ik het met 400 ben niet echt bezig met zuinig leven
diezel
Quote Reactie van @bio boer:
alleen geen nuts voorzieningen van prive rekening

Dan vrees ik dat er toch verrekt weinig overblijft als je die biologische koe en kip in de diepvries ook nog eens meetelt. 😄
j h p
@bio boer Als je nog kinderen in de planning hebt, wordt het plaatje heel anders.
bio boer
@j h p ja dan wel
Achso
@bio boer De grap is als je naar kantoor moet, je ook nog eens nieuwe kleren aan zult moeten hebben. Doe je dat niet, word je ook met de nek aangekeken. Blijft er steeds minder over voor voedsel. En als je dan drie hoog achter woont, wil je ook wel eens wat anders zien dan een muur, alleen al om geestelijk gezond te blijven. Dus 1 of 2 keer ergens naar toe, kan ik me dan nog voorstellen ook.
Gerron
@bio boer Dan hou je nu meer over dan toen je nog alleen was omdat de kosten van de inboedel ongeveer gelijk zijn. Ik bedoel kasten,bed,koelkast,wasmachine,tv,banken enz.
Waldboerke
@Melkboer16 Allemaal mooi melkboer, maar de landbouw in NL bestaat en kan bestaan bij de gratie van de burger. ("wij zijn met méér", vrij naar Rutte), brood en spelen dus. Houd de burger iets happy, dan laat men ons ook. Een eerlijke boerenprijs hoeft niet tot een duur voedselpakket voor de burger te leiden. Onze overheid moet een drain in het waterhoofd.
pa
Quote Reactie van @Waldboerke:
Wat me zorgen baart is de betaalbaarheid van het basisvoedselpakket voor de smalste beurzen. In combinatie met verplichte uitgaven zoals heffingen, volksverzekeringen & belastingen blijft er voor hele groepen verrekte weinig keus over.Deze mensen moeten wel brood van 0,85€ en uht melk van 0,49€ kopen. Toegegeven, elke samenleving kent een ondereind. Maar de ruimte voor een fatsoenlijk voedselpakket wordt steeds kleiner. En dat vind ik een kwalijke zaak. De overheid zal in de toekomst met minder genoegen moeten

Stel we zijn met z'n vijven. Tezamen een inkomen van een tientje. Jij heb er vijf. Wat is er dan over voor ons?? Het komt dus op de verdeling aan
j h p
@Waldboerke Het ligt er ook vaak aan welke keuzes men maakt, ik zie ze ook wel met al het materiele om zich heen maar geen geld meer (over) voor bv meer belangrijke zaken die de buurman niet ziet.
Waldboerke
@j h p je hebt gelijk, ook dat komt voor. Ik heb het hier niet over mensen die onverstandige keuzes maken, eigenlijk probeer ik een lans te breken voor werkende armen en mensen met een WA-(jong) of AOW inkomen. Trek de vaste lasten van het inkomen af en dan wordt het voedselpakket vanzelf een groot deel van het overgeblevene..
+1
groeier
@Waldboerke
Wat denk je als steeds meer partijen in Europa als GroenLinks hun zin gaan krijgen i.v.m. klimaatdoelstellingen enzo, dat is wat de kosten betreft ook voor veel agrarische ondernemers een ramp.
Melkboer16
@groeier de groei van GroenLinks is niets meer als een verschuiving van de kiezers van SP D’66 en PvdA
Ook komt er nog een gedeelte van de PVV!
Op rechts is er ook niet meer aan de hand als verschuiven van kiezers van CDA en VVD en PVV naar Baudet!
Baudet spreekt bovendien ook de linkse kiezer aan die vind dat alles de schuld is van de immigratie en gelijk hebben ze!
Alles overziende vind ik het nog knap wat de VVD heeft gescoord!
Als ze nu maar niet de fout maken om over links te gaan regeren!
Wees wat dat betreft blij met onze Klaas!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
23
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0