Hamburger skippen bespaard...

Evenveel water als een maand niet douchen- en 4 andere schokkende feiten over vlees eten

Op msn lifestyle
businessinsider.nl/vlees-eten-slecht-milieu/

Klopt dit STAF ?
hans1980

Laatste  |  

Reacties

christo
Durf wel te zeggen dat het niet klopt. wanneer een dier 15m2 moet zuipen voor een kilo vlees groeit het niet hard.
Coen
@christo , volgens mij het ‘oude verhaal’ dat al eens aangepast moest worden @JanCees @John Spithoven
hans1980
Beetje bij elkaar geraapte feiten maar het leest wel lekker wanneer je je computer opstart en via msn deze feiten om de oren krijgt waar of niet waar het doel is gehaald slechts alleen boodschap herhalen..
+1
John Spithoven
vlees.nl/themas/milieu-techniek/…

Kijk zelf. Volgens de folder kost 100 gram vlees (rundvlees) 1500 liter water, gelijk aan 1 maand douchen. Nu is dit water opgebouwd uit 85-90 % groen water, zeg maar regenwater. 4-8 % van de 1500 liter is blauw water, zeg maar leiding/bron water voor het dier. En dan hebben we ook nog 5 % grijs water, zeg maar afval water.

Nu doucht men zich met leiding water, dus wat bespaart men met 100 gram rundvlees aan leiding water, tussen de 60 en 120 liter, zeg maar 2 dagen douchen.

Overigens is dit de waterfootprint van internationaal geproduceerd rundvlees. Nederland rundvlees heeft een waterfootprint per 100 gram van 650 liter. En dan weer de onderverdeling in groen, blauw en grijs water.

Dit was alleen het waterverhaal in de folder.
m uut m
@John Spithoven
Ga je puur naar het drinkwater kijken dan ligt het water behoefte van 0 tot 2 jaar gemiddeld op 20 liter per dag.
600 kg levend gewicht op 2 jaar geeft 200 kg vlees.
730 dagen keer 20 liter is 14.200 liter drinkwater
14.200 gedeeld door 200 kg vlees is 710 liter per kg
Een hamburger van 100 gram heb je 7,1 liter drinkwater voor gebruikt
Oftewel je kunt 15 hamburgers eten voor 1 keer douchen.
Het water wat op de akkers valt wat met het veevoer wordt gebruikt door het vee wordt er met drijfmest weer op terug gebracht.
fons-michielsen
@m uut m 710 ltr per kg levert 71 liter per 100 gr!!!
m uut m
@fons-michielsen
Je hebt gelijk.
Het is
730 × 20 = 14.600
14.600 / 200 = 73
73 / 10 = 7,3
bio boer
@m uut m koeien drinken hier zomers ook sloot water dat vinden ze het lekkerst als ze de wei in lopen halen ze eerst wat water uit de sloot voor ze de wei in gaan
+7
John Spithoven
Overigens is in de hele berekening van de folder geen rekening gehouden met vervangend product. Als je het stukje rundvlees wil vervangen door een evenwichtig stukje plantaardig voedsel dan valt de gehele besparing te niet en praat je zelfs over een toename van de waterfootprint.
+3
Frans1
Quote Reactie van @John Spithoven:
waterfootprint

Daar ga je de fout al in. Water is circulair,het is niet weg na gebruik, maar men goochelt met getallen om de sector negatief in het nieuws te krijgen,dit is het werk van de propagandamachine die al een aantal maanden de hetze tegen de veehouderij behoorlijk aanjaagt
+1
dewittemotor
Wat een schandalig artikel. Mensen die dit publiceren en maken moeten voor de rechter gesleept worden wegens laster. Dat moet de volgende stap gaan worden. Van die paar retificaties worden we niet beter. Ze richten een nieuw clubje op en dezelfde onzin wordt weer opnieuw gebruikt.
STAF doet goed werk, maar het is maar een muggenpisje tegenover de tsunami die over ons uitgestort wordt.
christo
@dewittemotor Het lijkt idd vechten tegen een reus. Intenties van STAF zijn supergoed, maar wat zit er veel geld en macht van de andere kant te drukken!
bio boer
@christo Unilever is grote speler die de consument graag op plantaardig kunsmatig bewerktbvoedsel zet
dewittemotor
Het STAF doet pas goed werk als 80 procent van de burgers/consumenten de organisatie herkend. en niet 80 procent van de boeren het STAF goed vind.
Daar is nog heel veel werk aan de winkel met hele goede marketing- en internetexperts. En dat ontbreekt er nog aan. Er moet nog meer reuring in de tent komen
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!