VIDEO: #gezondebodem #kringlooplandbouw #ltomelkveehouderij

Beste prikkers,
Hier is nog even een animatie die in 3 minuten onze levende visie op het herbezinning mestbeid in beeld brengt. Deze visie gaan we aankomende maand op 34 leden bijeenkomsten bespreken. Naast het uitleggen hoe het proces loopt op dit thema en het delen van dilemma's willen we ook graag input vanuit alle regio's en lidbedrijven.
Heb je een opmerking of toevoegingen? Deze horen we graag.
Als lid kan dat op één van de bijeenkomsten of via een locale portefeuillehouder melkveehouderij.
Ben je geen lid? Dan kan dat door lid te worden of je opmerking mee te geven aan een lid.

Wilco Brouwer De Koning
wbrouwerdekoning@lto.nl

Deel dit topic

Reacties

+1
Jan-T
Helaas voor de LTO
Het is te laat om lid te worden er is al teveel kapot gemaakt door deze club.
En de kosten zijn te hoog met 100,- per jaar moet het klaar zijn.

En in bovenstaande onderwerpen komt de KISS methode niet in voor.
Ik ben zelf simpel en hou het graag eenvoudig:-)
+1
Grasbaal
@Jan-T Dan heb je de video niet goed bekeken, optie 1 is wat jij wenst.
+1
Jean-PierreK
@Grasbaal , volgens mij kan optie 2 ook vrij simpel. Vanwege de goede milieu resultaten van grasland zou een bedrijf met alleen grasland hier verder weinig tot geen extra borging voor nodig moeten hebben. Controle is dan de gecombineerde opgave.
hans1980
Mooie animatie !
Die 300kg N voor gras is top , maar voor mais is 170N gewoon te laag of je moet weer sjoemelen met mest van gras>>mais
Frans1
Quote Reactie van @hans1980:
of je moet weer sjoemelen

Nee,dat is naar landbouwkundig inzicht verdelen,dat mag nu ook
Jean-PierreK
@hans1980 , milieutechnisch is het probleem dat een gedeelte van de stikstof uit dierlijke mest vrijkomt nadat de mais is gestopt met het opnemen van stikstof. De groenbemesters moeten dat probleem verkleinen. In praktijk blijkt dat onder gras de nitraatnormen praktisch altijd gehaald worden; dat is milieutechnisch dus een logische keuze. In hoeverre acht jij het mogelijk om mais te telen met 170 kg N uit dierlijke mest? Er zijn veel boeren zonder derogatie die ook mais telen.
+1
ted9
@Jean-PierreK En wat voor mais......
Jean-PierreK
@ted9 , mais die blijkbaar afgelopen jaar tussen de 2.000 en 2.500 Euro waard was.
ted9
@Jean-PierreK Dan heb je er een bij gehad die weinig verstand van prijzen had. Heb jaren mais gekocht van percelen waar geen derogatie op zat helaas werd de mais elk jaar minder.
bio boer
@ted9 meschien is mais gewoon een gewas wat niet geschikt is om jaren op het zelfde perceel tetelen als je elk jaar mais op een ander perceel teelt is er toch niks loos
ted9
@bio boer Klopt dat komt omdat je dan de je graszode als bemesting gebruikt.
Coen
@ted9 .... en organische stof verbrand, dus niet robuust.
+2
spotmelker
Denken als een akkerbouwer en de Bodem centraal stellen is een goed uitgangspunt. Daarbij zoveel eigen rundveemest gebruiken tot er een fosfaatevenwichtsbemesting (incl reparatie) is. Vraag is hoe ga je dat aantonen zonder al teveel administratieve rompslomp? Gebruik maken van de al verplichte (en nuttige) bodemanalyses lijkt me zinvol met daarbij getrapte fosfaatnormen, dus hoe lager je P-getal hoe hoger de P aanwendnorm en vice versa. De basis P aanwendnorm afleiden van actuele gemeten opbrengstgegevens van proefpercelen in de regio. Heb je een lage P toestand en wel hoge opbrengsten dan moet de P aanwendnorm richting de 120 kg/ha. Heb je een (voormalige) mestdump akker Met (zeer) hoge P toestand dan kan het met de helft ophouden. Met fosfaatklasse's die steeds 10 kg P in aanwendnorm verschillen creeer je vanzelf een zo optimaal mogelijke bodemconditie en moeten we af van het onophoudelijk gezeur om maar zo veel mogelijk koeien en mest op elke hectare te mogen rijden. Kortom bemesten waar het nodig is/tot zijn recht komt. Dan heb je maar 1 pakket nodig. Nr 4 ?
Jannus
Quote Reactie van @spotmelker:
Dan heb je maar 1 pakket nodig. Nr 4 ?

Als natuurinclusief nr 4 wordt dan krijg je op natuurterreinen 20 kg plaatsingsruimte die afhankelijk van het beheer je ook nog tot verwerking dwingt
+2
spotmelker
@Jannus we hoeven toch geen onderbouwde normen voor natuurterreinen te bedenken? Het gaat om produktief grasland, daar moet een werkbaardere norm voor komen.
+2
puntertje
Je moet wel een die hard zijn om nog te geloven dat oplossingen van de kant van LTO komen.
BoerBart
@puntertje
Ik had een inhoudelijkere reactie van je verwacht.
BoerBart
@BoerBart
Ik vind dit LTO verzoek prima.
Misschien kan het handhaafbaarder. Zodat de politiek ervoor durft te gaan.
Het positieve van ons grasland uitbaten, is robuust.
christo
@BoerBart Dan heb jij net zo'n ruim blikveld als de bedenkers van het plan. Die halen twee dingen door elkaar: bodem centraal stellen en landschappelijke aankleding. Lto kan niet eens kiezen wanneer het over mest gaat, beginnen ze weer over allerlei randzaken te lallen.
We gaan het nu even hebben over mest, dus de bodem centraal stellen! Ik ga mee met het idee van spotmelker.
Daarnaast is het natuurlijk belachelijk wanneer je argument gebruikt dat je op grasland minder kunstmest wilt gebruiken terwijl er op het bouwland meer gebruikt gaat worden door de 170 kg N.
Daar slaan ze de plank volledig mis en laten ze zien wat een huichelaars het zijn.
spotmelker
@BoerBart LTO denkt te krap. Ik heb hier een voorstel neergezet wat voor alle grondgebruikers werkt, dus niet alleen voor melkveehouders die gras en maïs telen en het werkt ook wanneer er vleesvarkens of kippenmest gebruikt wordt. Daar is door de nauwere verhouding tussen N en P al een fosfaatevenwichtsbemesting bereikt voordat de 170 Kg N bereikt is.
puntertje
@BoerBart ......vertrouwen gaat te paard.....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0