Minder koeien en minder melk is ook noodzakelijk in strijd tegen klimaatverandering

OPINIE - Marjan Minnesma en Jan Willem Erisman

Om aan de klimaateisen te voldoen is het nodig om de veestapel terug te brengen en voor koeien te kiezen die minder melk geven, stellen Marjan Minnesma (directeur van Urgenda) en Jan Willem Erisman (directeur-bestuurder van het Louis Bolk instituut) voor.

De overheid is door de rechtbank en het Hof gemaand meer werk te maken van CO2-reductie, conform haar eigen minimumnormen. Urgenda heeft daartoe 40 maatregelen in kaart gebracht die samen tot meer dan voldoende CO2-reductie leiden.

De tweede maatregel in deze lijst is krimp en verandering van de veestapel. Dat levert een reductie op per jaar van 3 megaton CO2-equivalenten. Dat is na het sluiten van de kolencentrales één van de grootste maatregelen die nog genomen kunnen worden voor het klimaat. Daarnaast verbetert het de biodiversiteit.

Het is echter niet de bedoeling om de boeren weer het kind van de rekening te laten worden, want die hebben de laatste jaren maatregel na maatregel over zich heen gekregen en zijn soms meer boekhouder en jurist dan boer.

Toch is er een goede reden om opnieuw te kijken naar het aantal koeien, want als we dat zelf niet doen, dan zullen we waarschijnlijk door Brussel gedwongen worden tot vergaande maatregelen.

Meer: trouw.nl/opinie/…

Deel dit topic

Reacties

+1
de hoef
Laat frits is bij zijn broer beginnen, met zaniken ,de 1e 3000 geiten erbij en de andere timmert ook lekker aan de weg ,
puntertje
Minder melk per koe zou helpen. Maar mijn fabriek vertelt mij juist dat ik veel melk per koe moet melken. Waar zit de crux? Nou dat zit vast in hoe je de uitstoot presenteert; de fabriek zegt we doen het per liter, dus als je productie en intensiteit verhoogt dan 'daalt' de uitstoot. Urgenda zegt: tja, de absolute reductie van broeikasgassen is wat anders dan de (vermeende en slechts op aannames berekende) relatieve daling waar alle model-fetisjisten op geilen. En staat dus haaks op de zgn. PlanetProof opzet.
+11
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
Waar zit de crux?

Gewoon geen koeien meer melken in Nederland, dan is hier het probleem opgelost. Kans is groot dat het klimaat er niets mee op schiet, omdat de productie elders wordt overgenomen. Zoals zuivelaars zich blind staren op de modellen waarin hoge productie synoniem is voor efficiënt, zo verrekent Urgenda zich door niet verder te kijken dan de landsgrenzen. Beide visies doen geen recht aan de werkelijkheid.
+1
puntertje
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Beide visies doen geen recht aan de werkelijkheid.

En ze laten ze wel beide op ons los en dat is dan inherent aan het nooit kunnen voldoen aan de gestelde eisen.
CorP
STAF krijgt het nog druk
+1
diezel
@CorP
Tegen Urgenda is het moeilijk strijden...… 😞
Begin in N-Holland maar een handeltje in nood-aggregaten.
trouw.nl/groen/…
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @diezel:
Begin in N-Holland maar een handeltje in nood-aggregaten

Da's het voordeel van in de bewoonde wereld wonen, de kans om van de stroom afgesneden te worden is minimaal. Ze zetten liever wat verdwaalde plattelanders in krimpgebieden in hun hemd.
diezel
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Ze zetten liever wat verdwaalde plattelanders in krimpgebieden in hun hemd.
Nee toch? 😞

Trouwens, nu je toch over wat verdwaalde plattelanders en krimpgebieden begint.

Trekken ze dat bovenste lijntje Alkmaar==> Hoorn van 'Amsterdam Wetlands' een beetje recht of laten ze dat ook al wat natuurlijk meanderen. 🍀
alkmaarsdagblad.nl/algemeen/…
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @diezel:
een beetje recht

Dat zal de tijd leren. Tot dit moment gaat Amsterdam Wetlands over de veengebieden en vallen kleipolders en zelfs de moerige gronden omdat die toch al niet meer te redden zijn, hier buiten. Dan krijg je geen rechte lijn op de kaart.
puntertje
Ze pleiten ook voor elektrische auto's
ad.nl/auto/…
+3
BertK
Netto stoot de landbouw nauwelijks broeikasgassen uit. De helft is methaan wat in twaalf jaar weer wordt afgebroken. Als enige sector (natuur is geen sector 😉 ) leggen we ook CO2 vast waar niet mee gerekend wordt!
dijkstra uit w
Waarom krimp forceren krimp komt er toch wel de komend 20 jaar door vergrijzing.
bio boer
@dijkstra uit w moet je wel oplegen dat elke stopper 50% van zijn fosfaat moet inleveren anders komen er geen minder dieren
dijkstra uit w
@bio boer jawel. geen opvolgers genoeg, en te weinig financiering mogelijkheden voor de blijvers. als die dan nog wel zin hebben aan uitbreiden. ze willen echt niet allemaal 200+ melken hoor.
huske
@dijkstra uit w je zal af en toe wel moeten uitbreiden als je wat wil doen. Niet kunnen is dan niet aan de orde
dijkstra uit w
@huske dat bedoel ik niet, maar ik denk dat de groep stoppers qua ha en vee, over zeg maar 15 jaar groter is dat de blijvers er bij groeien kunnen/willen.
+3
Bekkink
Heeft schiphol de kringloopwijzer al ingevuld? Daar is de meeste co2 reductie te halen
Twentsch Land
@Bekkink

Snap dat toch !

Schiphol heeft geen koeien.
puntertje
@Bekkink Als je vaker en met meer mensen gaat vliegen dan wordt het 'efficiënter' zal ongetwijfeld dan de uitkomst zijn.
Erik,1979
@puntertje grotere vliegtuigen zodat ze de mensen efficiënter kunnen vervoeren. En ter compensatie geen dierlijke producten aan boord. Om Co2 te beperken alleen nog maar vegan. Indien je een week voor je gaat vliegen geen dierlijke producten consumeert hoef je geen vliegtax te betalen!
+1
Arum
😀
Erik,1979
@Arum je hebt gelijk. VVDkan dit zomaar invoeren om de luchtvaart te laten groeien. Ik moet ze niet op ideeën brengen.
weurding
@Arum zijn andere dingen om in hogere sferen te komen.....😋
Frans1
@Arum hier paar jaar terug ook toen we met KLM vlogen 👍
+1
diezel
Quote Reactie van @Erik,1979:
Indien je een week voor je gaat vliegen geen dierlijke producten consumeert hoef je geen vliegtax te betalen!
Niks ervan. 😄
Opjagen en helemaal gek maken dat rondvliegende linkse volk net als in ons "voorland" Zweden.
De Zweden raken in de ban van vliegschaamte en klimaatangst
trouw.nl/samenleving/…
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @puntertje:
Als je vaker en met meer mensen gaat vliegen dan wordt het 'efficiënter

Dat is dan vergelijkbaar met "hoe intensiever, hoe beter voor het milieu". Net zo onzinnig dus.
ted9
@Bekkink Kringloopwijzer hebben ze laten berekenen door die speciale boekhouder die hier op prikkebord werd aanbevolen. Niks aan de hand. Alleen klimaat module moet nog. Kwam goed als je de juiste mensen maar kent werd er gezegd met een mark rutte 😃
+2
Albert Altena
Uitstoot van dieren is voor 100 % de voeding voor hun voeding.
Snap dat nou eens.
+1
sjoerd de melker
Zolang de wereldbevolking nog stijgt is de roep om minder voedsel te produceren om daarmee het klimaat/milieu te redden niet heel realistisch. Of worden we in de toekomst een aantal dagen in de week vegetarisch en gaan we dan biologisch gras eten?
Erik,1979
@sjoerd de melker heb jij helemaal gelijk in. Je moet ook rekening houden met de tweede en derde wereld landen. Als zij een beetje meer verdienen gaan ze dat beetje extra geld als eerste besteden aan beter voedsel. Als heel Europa veganistisch wordt compenseren die nog niet de grotere vraag naar zuivel en vlees uit bijvoorbeeld Afrika.
+1
Pluto
@sjoerd de melker Als mensen weinig geld hebben eten ze weinig vlees ,,,, als ze meer geld hebben eten ze meer vlees,,, en als ze veel geld hebben worden ze vegetariër !.
pieta
@Pluto Degene met het meeste geld heeft de grootste CO2 footprint. Bron krant
Pluto
Als je de klimaat afspraken na wilt komen moet de wereld bevolking krimpen met 42 % . Ben benieuwd hoe de wetenschap dit uit wil voeren ?.
christo
@Pluto Door meer te vliegen. Op grote hoogte krijg je een flinke dosis radioactieve straling. Is niet echt goed voor de celletjes.
christo
uitzendinggemist.net/aflevering/467601/…#

Op weg naar huis had Kees maar even de straling gemeten.
de Haas
@christo Het uitje naar Tsjernobyl was ook puik geregisseerd 🤣🤣
christo
@de Haas Ik heb niet de gehele uitzending gezien. Wel de gasmaskers, het appeltje en de vlucht terug met de nieuwe geigerteller. Ding sloeg knetterrood uit.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
38
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0