Iedereen natuurinclusief ?

Zie nieuweoogst.nl

Deel dit topic

Reacties

van Ittersum
.
putjesschepper
@van Ittersum wat verstaan ze onder natuurlijk gedrag van dieren stimuleren?kalveren straks bij koeien en weidegang?
van Ittersum
@putjesschepper was even een dubbel iets, verwijderen wilde niet
van Ittersum
2027 en als Nederland niet groter is dan Gelderland dan klopt het😉 Andere provincies volgen in rap tempo, dat weet ik ook wel. De provincie loopt als een bezem achter de zuivel aan, die zijn eerder en we hebben dat eerder voor elkaar dan de provincie nu denkt te doen. Dus nu al een beetje achterhaald nieuws. G.r.o.n.d.g.e.b.o.n.d.e.n.h.e.i.d zet dat maar bovenaan op je bucketlist, bij realisatie van dat valt het allemaal nog te managen daarbuiten krijg links of rechts om het verrotte zwaar aan extra regelgeving en tegenwerking van zuivel, acceptatie t/m financiering
+3
dewittemotor
@van Ittersum Ja, laatst met diverse bankmensen gesproken. Ernstige zorgen maakten zij zich over de hoge financieringsgraad van de noordelijke melkveehouders. De financiering ligt in het noorden namelijk veel hoger dan in het zuiden. Ze vreesden al een nieuw Denemarken scenario voor de sterk uitbreidende noordelijke veehouderij. Sta je daar met je grondgebonden overgefinancierde bedrijf.
Het gaat alleen om de euro's die overblijven. Dat is van belang en niet hoeveel grond je hebt.
+1
verbi
@dewittemotor Eindelijk iemand die de waarheid ziet, en niet zichzelf gek laat maken door het papieren grondgebonden verhaal. En dat staat hier niet op mijn bucketlijst grond verwerven van 70000/ha en dan er nog iets aan verdienen?Maar jazeker dan wel grondgebonden maar je gaat er wel ,kapot aan en je kunt er ook nog niet op afschrijven. Wordt voor sommige hier tijd voor een nieuwe calculator.
+2
puntertje
Quote Reactie van @verbi:
grond verwerven van 70000/ha

bij 40.000 deed je dat ook niet met hetzelfde argument
bio boer
@verbi je kunt het ook zien als investering voor de toekomst als het is afgelost goedkoop voer of mooi pensioen moeten de prijzen wel wat in de benen blijven
van Ittersum
@dewittemotor overgefinancierd is niet van 1 transactie, maar ik snap je punt. Andersom had hier de grondgebondenheid bijna meer prioriteit boven fosfaatrechten kopen gezien de ontwikkelingen. Maar alles moet in en tot elkaar in verhouding staan, dat is.klip en klaar
Anders heb je Deense.toestanden, idd als die her.en der al niet bestaan met al dat gelease om de bank.maar te ontwijken .
buorman
@dewittemotor
Hebben we/ze het dan over de financiering per koe/liter of ha?
Jannus
Quote Reactie van @van Ittersum:
G.r.o.n.d.g.e.b.o.n.d.e.n.h.e.i.d zet dat maar bovenaan op je bucketlist

Grondgebondenheid heeft niet alles te maken met natuurinclusief,grond van een TBO mag je niet mee tellen in de mestboekhouding en vorm je grond om tot particuliere natuurgronden wat veel gebeurd dan mag je er alleen een beetje vaste mest op rijden en niet meerekenen in de mestboekhouding.

Er gaan er nogal wat nat mee want men krijgt waardedaling gecompenseerd maar de grond is dan ook letterlijk weinig waard,hier liggen percelen die minder dan 5000 euro de ha doen en niet te slijten zijn omdat degenen die ze gekocht hebben voor veel beheerkosten staan elk jaar weer omdat men er bijna niet op vertoeven kan
+9
dwers
2027 in Nederland, natuur exclusief boeren.😄
producent
nieuweoogst.nu/nieuws/2019/…

LTO Noord, de Gelderse Natuur en Milieufederatie en de agrarische collectieven komen met een actieplan voor natuurinclusieve landbouw in Gelderland. Het doel is dat in in 2027 alle agrarische grondgebruikers op basisniveau natuurinclusief werken.

Het actieplan wordt maandag ondertekend. De partijen vinden dat de huidige aanpak van biodiversiteitsverlies te weinig heeft opgeleverd, ondanks de jarenlange inspanningen van veel grondgebruikers. De organisaties stellen naar eigen zeggen ambitieuze doelen, maar de weg er naartoe moet tegelijkertijd realistisch zijn. Onder natuurinclusief verstaan ze 'kringlooplandbouw met aandacht voor natuur en landschap'.
De initiatiefnemers vinden dat het belonen van boeren voor hun inspanningen essentieel is voor het herstellen van de biodiversiteit en het landschap. Natuurinclusieve maatregelen en kringlooplandbouw moeten geen kostenpost zijn, maar een inkomstenbron.
'Hiervoor zijn passende verdienmodellen nodig', schrijven ze. 'Dan gaat het om een hogere prijs voor producten, maar ook bijvoorbeeld om gunstigere leningen of groene subsidies.'
De organisaties willen aansluiten bij al bestaande initiatieven in provincie Gelderland, zoals het Actieplan akker- en weidevogels en Vruchtbare Kringloop Gelderland. Ongeveer 14 procent van de boeren is al actief in agrarisch natuurbeheer via de collectieven.
Verschillende niveaus
De partners maken verschil in niveaus van natuurinclusiviteit. Het is de bedoeling dat in 2022 minimaal 60 procent van de bedrijven actief is met onderdelen van natuurinclusieve landbouw. In 2027 werken dan alle bedrijven minimaal op basisniveau natuurinclusief. De helft van de bedrijven is dan 'bewust natuurinclusief' en 6 procent 'best natuurinclusief'.
Onder bewust natuurinclusief wordt verstaan dat bedrijven een stap richting grondgebondenheid zetten. Daarnaast geven bedrijven in deze categorie ruimte voor natuurlijk gedrag van dieren, beheer van landschapselementen en zetten ze zich in voor de 'functionele agrobiodiversiteit en maatregelen ten aanzien van specifieke soorten'.
Kruidenrijk grasland
De bedrijven die 'best natuurinclusief' zijn, vormen een 'adaptief systeem met het omliggende landschap'. Ze zijn in grote mate grondgebonden, waarbij kringlopen geoptimaliseerd zijn en er aandacht is voor bijvoorbeeld kruidenrijk grasland, robuuste koeienrassen en plas-draszones. 'Daarbij is oog voor de aanleg en het onderhoud van landschapselementen en maatregelen voor specifieke soorten.'

Dit heeft niets meer met landbouw te maken, maar is intensief natuurbeheer uitgevoerd door agrariërs.
En straks zijn we ook afhankelijk van de postcode loterij.
+2
de Haas
@producent Ik vind het heel gek dat wildvreemden bezig zijn om een mooi beroep te elimineren. Ik vind ook wel eens wat, maar verplicht de kroeghouder toch ook geen gratis bier te schenken of laat linkse gekken tegen de muur zetten? Hoe graag ik ook wil, laat een ander toch zijn gang gaan, of laat anders ZELF zien hoe je het wilt. Maar zadel de ander er niet mee op.
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @de Haas:
Ik vind het heel gek dat wildvreemden bezig zijn om een mooi beroep te elimineren.

het is in wezen niet nieuw, alles wordt duurder, er wordt steeds meer bedacht/verplicht voor de boer, daar mag de boer aan betalen want een ieder die ook maar ergens verbonden is aan die verplichtingen en bedenksels brengt zijn kosten (met marge) in rekening. Alleen stopt dat systeem bij de boer, deze is eindpunt. En kan dan, om maar zelfde plakje kaas op zn brood te behouden, eigenlijk maar een ding doen, dat is weer groter, met alle poepelegein van dien er omheen om te zorgen dat die boer met al zijn extra werk toch nog presteert om 's avonds even om de bank te kunnen zitten... Al die gekkigheid moet eens een rem op, een duidelijke "NEE", tot hier en niet verder. Heden ten dage worden er allerlei zaken in de schoenen van de boer geschoven waar hij niks aan kan doen, of de oorzaak niet eens van is.
+1
cs-agrar
@cs-agrar Voor degene die er uitdaging in ziet misschien eens leuk om te doen, boeren is immers soort omgekeerd piramidespel, de boer staat onder en draagt zorg voor alles er boven,
om uit te zoeken en te noteren wie er allemaal van de boer "vreten".
J.v.G
@cs-agrar Wie niet? 50 miljard export verdiensten per jaar! De algehele levensstandaard zou op een veel en veel lager peil liggen zonder de agrarische sectoren!
Jannus
Quote Reactie van @producent:
De bedrijven die 'best natuurinclusief' zijn, vormen een 'adaptief systeem met het omliggende landschap'.

Check
Frans1
@producent dit dus @christo
christo
@Frans1 Wat een lol met die lto. Blij dat het niet voor mij geldt omdat ik gelukkig geen lid meer ben. Wanneer ik een roeping had om bomen te knuffelen had ik een ander vak gekozen.
Frans1
@christo als boswachter kun je tegenwoordig ook aan de slag bij rfc,die adviserende rol past jou volgens mij wel 😁
+1
christo
@Frans1 Ja, gezellig met Frans en Wiebren bijen tellen. Stelletje hommels.
+1
hans1980
@producent lees ik goed dat LTO weer gaat ondertekenen? Die club is niet capabel daarvoor
+2
Bekkink
Alle steden opruimen en natuur van maken, dan draagt iedereen een steentje bij aan biodiversiteit😉
+6
dwers
Mijn dag is al weer goed, vanmorgen in het land aan het werk, met boven mij een zingende veldleeuwerik ( ljurkje) nu voor het derde jaar achterelkaar dat ze weer aanwezig zijn , prachtig!
+1
buorman
@dwers
Machtich moai Dwers, in sjongende ljurk; ik hear him wol mar sjoch him net; skyhigh.
Ik hjer him ek noch alle jierren, mar allinnich op guon plakken en net mear as hjertiids runom.
Oersetting/vertaling:
Prachtig mooi Dwers, een zingende leeuwerik; ik hoor hem wel maar zie hem niet; skyhigh.
Ik hoor hem ook nog ieder jaar, maar alleen op sommige plekken en niet meer zoals voorheen rondom.
HansBa
In het kader van natuur-inclusief kan ik een perceel kruidenrijk grasland(N12.02) kopen. De bestemming is landbouw, mag meetellen voor de mestboekhouding en ook de betalingsrechten kan je er op innen, De eerste 6 jaar moet het verschralen en mag er geen mest op, daarna vaste mest. Zijn er prikkers die ook van deze gronden hebben en wat heb je voor de mestboekhouding aan deze grond? Mag je er de volledige plaatsingsruimte op benutten en de mest verdelen op de rest van de percelen of hoe werkt dat?
Jannus
Quote Reactie van @HansBa:
een perceel kruidenrijk grasland(N12.02) kopen

Afgeroomde landbouwgrond,oude eigenaar heeft de subsidie in de zak en kan het allen met bestemming natuur verkopen,kost je niet te duur denk ik zo en anders zou ik liever een A-pakket hebben ipv een N-pakket
HansBa
@Jannus Nee, is van de provincie en de bestemming is en blijft landbouw (agrarisch). Is nu normaal grasland en moet kruidenrijk gras worden. Maar het gaat mij meer om de mestruimte, mag je die volledig benutten zonder dat er mest op mag?
m uut m
@HansBa
Heden ten dage wel.
Wordt anders als je straks met gps en nirs aan de gang moet.
Frans1
@m uut m snap zowiezo niet dat dat mogelijk is. Geen mest er op,dan ook geen code dat er op papier wel mest op kan
HansBa
@m uut mgps en nirs heeft toch vooral betrekking op het nauwkeurig aanwenden per perceel maar niet op welk perceel je bemest of zie ik dat verkeerd?
m uut m
@HansBa
Wacht maar af.
bio boer
@HansBa denk juist op welk perceel en de hoeveelheden daarom gps
christo
@HansBa Dat zie je verkeerd. De Nirs werkt niet goed voor stikstof. Fosfaat gaat, maar stikstof is een geile fantasie van R te H. om de sector onnodig op te zadelen met een verschrikkelijk onnauwkeurige schijnbepaling ( m.a.w. noemen ze dat borgen). Het zijn een stelletje borgen die het in willen voeren. Het is ongeveer de kringloopwijzer in het kwadraat qua betrouwbaarheid en daar weer de wortel van. Wanneer Carola dat in gaat voeren gaat ze pas echt geschiedenis schrijven. Geen mens die zich dan nog druk hoeft te maken om de verantwoording van de mestplaatsing. Alles voor laten komen en de rechter komt er dan echt niet meer uit.;😂
Jaap40
@christo misschien is dat dan tegelijk dé oplossing. Dan lost alles op. Net wat de overheid doet, gewoon wat cijfers bij elkaar verzinnen.
Jannus
@HansBaVraag het aan de provincie of rentmeester,valt me op dat men graag van die gronden af wil (hier net zo maar heb zelf al genoeg van die rommel en meer paarden wil ik niet en werk zit ik al helemaal niet om verlegen)en schat in dat het met EU bemoeienis is,ook als je de gecombineerde opgave bekijk gaat er nog wel het 1 of ander veranderen in functie grondgebruik.

Hier worden percelen van de provincie naar de compestering gereden.


citaat uit overeenkomst brochure

Mogelijke redenen waarom
het niet iets voor u is

De financiële gevolgen zijn sterk afhankelijk van uw
(bedrijfs)situatie. U krijgt de waardedaling van de
grond in één keer uitbetaald. Daar staat tegenover
dat de grond veel minder waard wordt. Ook mag er
in de meeste gevallen geen mest meer op de grond
worden opgebracht (uitgezonderd een beperkte
hoeveelheid ruige mest op weidevogelgrasland). De
gewasopbrengst zal dus geleidelijk minder worden,
of, als afgraven van de bemeste bovengrond nodig
is, flink dalen. U kunt de grond niet meer meetellen
voor de mestboekhouding, dus misschien moet
u kosten maken om de mest af te voeren
. Als de
grond eenmaal naar natuur is omgezet, is deze
bestemmingswijziging definitief. U moet dus zeker
weten dat u de grond niet in de toekomst voor iets
anders wilt gebruiken. Bij verkoop blijft de volgende
eigenaar gebonden aan de verplichting om het
perceel als natuur te beheren.
HansBa
@Jannus De grond wordt niet afgegraven, wel wat sloten er bij in. Verder heb ik zwart op wit dat de bestemming agrarisch blijft en de grond mag meetellen voor de mestboekhouding.
Mag er eigenlijk een N pakket op grond met agrarische bestemming? Andersom mag dat niet namelijk.
+1
producent
@HansBa
rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/…
Natuurterrein zijnde grasland (70 kg fosfaat)
Dit zijn alle gewascodes die gelijk zijn aan:
332: Grasland natuurlijk. Hoofdfunctie natuur.
331: Grasland, natuurlijk. Hoofdfunctie landbouw met natuurbeheertype:
- nog om te vormen naar natuur (N00.01)
- nat schraalland (N10.01), vochtig hooiland (N10.02)
- bloemdijk (N12.01)
- kruiden- en faunarijk grasland (N12.02)
- glanshaverhooiland (N12.03)
- kruiden- en faunarijke akker (N12.05)
- vochtig weidevogelgrasland (N13.01)
- wintergastenweide (N13.02)

En wat als die 70 kg fosfaat verlaagd word naar 30 kg, hij geld dan nog steeds voor de mestboekhouding.
Jaap40
@producent komt eigenlijk allemaal op neer: nog een paar jaar met wat van die tbo grond planet Proof liters voor RFC leveren en voor de buhne geweldig bezig zijn. Dan zal rvo deze gronden wel als definitieve natuur beschouwen en kun je er landbouw kundig niets meer mee....
HansBa
@Jaap40 Zolang de bestemming maar agrarisch is zal dat met definitieve natuur wel meevallen is mijn inschatting...
HansBa
@producent fosfaat is hier eigenlijk nooit een probleem, hoeveelheid N is hier elk jaar de grens. Mag je dan gewoon de 230 kg N plaatsingsruimte (derogatie) rekenen hierop?
Jaap40
@HansBa op natuurland?😂😂
+1
dwers
@HansBa als de grond gewoon agrarisch is en je hebt er een ANLB pakket op van kruidenrijk mag je het gewoon meetellen voor derogatie, natuurgrasland niet.
+1
Huppel
@producent en op 331 kun je ook betalinsrechten uit laten betalen
+1
Jannus
Quote Reactie van @HansBa:
Verder heb ik zwart op wit dat de bestemming agrarisch blijft en de grond mag meetellen voor de mestboekhouding.

Hoe zwaar dan??80 kg?? of misschien 120 kg p2o5 of maar 20 kg??

Staat dat op zwart op wit??

Probleem met bepaalde instanties is dat van alles mag, volgens zeggen, maar hetgeen men niet verteld is vele malen belangrijker want overheden maken de wetten en zijn dus ook gemachtigd die te wijzigen.
+1
HansBa
@Jannus misschien is die 230 N en 70 P2O5 bij in de overeenkomst laten zetten wel een goed idee..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
47
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0