Ingezonden column: feiten omtrent weidevogels

Dit is misschien wel van toepassing op de vaak ongenuanceerde berichtgeving over de teruggang van de weidevogels en het podium wat deze berichtgeving krijgt. Er zijn namelijk veel meer belangrijke factoren, dan de landbouw, die hier een rol in spelen, maar die bijna altijd onderbelicht blijven. Al 25 jaar lang gaat ieder jaar circa 12.000 hectare landbouwgrond in Nederland verloren aan aanleg en bouw van wegen, woningen, industrieterreinen, sportvelden, enz.
melkveebedrijf.nl/nieuwsartikel/2019/…

Deel dit topic

Reacties

Weidezicht
Zag op tv dat staatsbosbeheer op aantal plaatsen stukken land volledig in het schrikdraad aan het zetten is om de weidevogel nesten te beschermen tegen vossen. Natuurlijk werd er wel aangestipt dat de afname van de weidevogels komt door de landbouw en daarom komen die vogels met ze allen op die paar percelen van sbb te zitten. En daar komen de vossen dan weer op af. Maar toch, blijkbaar is de vos niet bevorderlijk voor de weidevogels.
+3
Pluto
Ondergronds bemesten is niet bevorderlijk voor flora en fauna , als je dat tegen beter weten in toch 30 jaar vol blijft houden kom je op het punt dat de schade zich niet meer kan herstellen . Door nu van alles te gaan schreeuwen over biodiversiteit en afname van insecten is leuk in de media en voor je carrière als bestuurder . De wetgeving zal eerst drastisch moeten veranderen om de afname tot staan te brengen om over herstel nog maar niet eens na te denken . Was het geen jaar geleden dat er een vogel onderzoeker met het alarmerende bericht kwam dat mezen met kromme en gebroken pootjes werden gevonden in de natuur en dit kwam door de stikstof uit stoot van de veehouderij ????.Mijn leverancier van gewas bescherming middelen wist toen al dat het biologische bestrijding middel wat gebruikt werd tegen de processie rups helemaal niet zo onschuldig was als de gemeente ons wil doen geloven en dat de mezen populatie hier het slachtoffer van was .
+11
buorman
De teruggang van o.a. de weidevogels ligt niet aan de boeren OF natuurorg. OF wet en regelgeving OF klimaatverandering enz, maar aan EN, EN, EN.
Dat ergens rond de eeuwwisseling de Flora en Fauna wet werd ingevoerd waardoor bijkans alles [incl predatoren] tot beschermde soort werd benoemt is geen voordeel, dat tbo's land laten verpieteren door verschraling/verruiging is geen voordeel, en dat het klimaat veranderd [ongeacht de oorzaak] is geen voordeel als je alles bij het oude wilt houden.
Maar dan moeten we ook de hand in eigen boezem steken; dat een deel/veel van de huidige generatie boeren is opgeleid met meer meer meer, en geen enkele interesse heeft voor natuur/biodiversiteit/weidevogels is geen voordeel.
Evenzo het niet weiden maar een keer of 5 maaien in het seizoen van het hele bedrijf incl de perceelsranden.
Ben zelf jachtaktehouder, maar op dergelijke bedrijven lukt het geen haas of weidevogel nog om voor nageslacht te zorgen.
Je moet als jonge haas of weidevogel binnen 4/5 weken vliegensvlug of vliegvlug zijn om aan de injecteur, de km strooier, de [vlinder]maaier, de schudder, de hark en de ladewagen te ontkomen.................
Welnu, daarvoor mag je wel hoogopgeleid/getraind zijn, echter ze waren net op de wereld.
En ja, dan hebben de predatoren een makkie om de klus te klaren, en dan kan de Haag of Friesland Campina wel met wetten en voorwaarden komen, maar het wild/de weidevogels hebben meer aan bedrijven als dat van Dwers.
+5
dwers
@buorman ha, ik behoor net als de weidevogels tot een uitstervend ras 😄.
Maar zolang ik nog boer ben probeer ik mijn steentje bij te dragen.
Natuurlijk is het leefgebied voor weidevogels kleiner geworden door bebouwing en wegen.
Maar daarbij moeten we de hand ook in eigen boezem steken, als je in het voorjaar alles in één keer plat maait, word het leefgebied voor kuikens nog kleiner.( Al begrijp ik de praktische reden wel )
Ik had dan bij de PP melk ook verwacht dat weidegang naar 180 dagen zou gaan, zodat er meer mozaïek ontstaat in het voorjaar.
Was afgelopen zomer wel leuk door de droogte moesten koeien voor derde keer in een perceel weiden, en vond ik nog een graspieper nest in een oude pol gras. ( komen op boerenland bijna niet meer voor ) op maailand was dit niet gebeurd.
+6
dwers

(klik om te vergroten)

de Haas
@dwers Dat is toch geweldig! Hier doe je het allemaal voor. Des te zuurder is het dat bedrijven als de jouwe moeten hangen en iemand met jongvee over de grens planet proof mag leveren.
+1
m uut m
@dwers
Dat is jammer dat je jezelf rekend tot een uitstervend type boer.
Er konden veel van de huidige generatie melkveehouders een voorbeeld aan nemen.
In plaats van alleen gefocust zijn op groei.
Doe een stap terug ga onthaasten ga dag en nacht weiden en geniet van de natuur als je s'morgens de koe te voet uit het land haalt. Dan weet je weer wat de essentie van het vak is. Puur genieten.
Ouwe Gerrit
@buorman

Sleepslangen is ook lekker diervriendelijk. En je hebt altijd lui die half april nog land moeten slepen.
+1
jan.1
Een belangrijke vergeten jullie,vroeger hadden we rond de 40 % maisoppervlakte,op het maisland zaten de meeste kievit nesten,en kwamen in alle rust uit...nu met max 20 % bij derogatie zijn navenant ook minder legsels..Dus weer oprekken naar 40%komt vogelstand ook weer ten goede.
+1
groeier
@jan.1
We hebben de laatste 10/15 jaar ook een enorme toename van roofvogels, die verjagen/pakken alle weidevogels weg.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
10
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0