Illustratie van: Sammy2004

Dit verwachten jonge boeren van de grondprijs

Wat gaat de grondprijs de komende 5 jaar doen? Het grootste gedeelte van de boeren verwacht dat de prijs in deze periode blijft stijgen. Opvallend is echter dat jonge boeren een heel andere verwachting van de grondprijs hebben.

Deel dit topic

Reacties

+3
weurding
De wens is de vader van de gedachte
willemkopalt
@weurding dat geldt voor de stoppers ook
+1
weurding
@willemkopalt leveren geen melk meer maar wat grondprijs doet interesseert me weinig. Grond gaat nog lang niet weg
BertK
Hangt ervan af wanneer en of het onder water gaat, door zeespiegelstijging of klimaat-maatregelen co2 teneinde veen in stand te houden 😉
casev
.
+3
labella
@casev Jij staat er blanco in?
+1
casev
@labella ik had op mijn telefoon een heel verhaal getypt, waar na het verzenden ineens maar enkele woorden van over waren. Had geen zin om het nogmaals te typen, en verwijderen kan niet (meer)?

Kwam er op neer dat ik denk dat die ``jonge boeren`` van 35 nu waarschijnlijk nog onder papa`s paraplu boeren, maar straks, zwaar gefinancierd na de overname ineens heel anders piepen als hun onderpand verdampt
cjw73
De goeie grond wordt duurder de rest is straks alleen nog te slijten voor natuur.
+5
bio boer
@cjw73 als goede grond duur is is er ook altijd wel liefhebbers voor mindere grond is prima vee op te houden
+2
achterhoeker2
@bio boer idd zeker als het richting grondgebondenheid gaat.
+1
cjw73
@bio boer mits ze je dat niet onmogelijk maken. Door hoge waterstanden en beperkingen
+3
EDOO
Als je ziet hoeveel duizenden hectares in Nederland gepland zijn om te worden omgezet in NNN (nieuw natuur Nederland) en de snel voortgaande urbanisatie dan denk ik dat de grond alleen maar duurder kan worden.
+2
Koeien boertje
Iedereen zal vast grondgebonden moeten worden maar de gemiddelde hypotheek is al meer dan een euro.
Met prijzen van 60 duizend zet je je een generatie vast als je er dan nog 10 ha bij koopt.
Dus ik denk dat er meer vrij komt dan er voor dat geld gekocht kan worden
+1
Noknok
@Koeien boertje zo dacht ik een tydje geleden ook, maar de grond die te koop komt wordt wel verkocht.(akkerbouwers beleggers etc) Teminste als er meer geteeld kan worden dan alleen gras.
+1
Koeien boertje
@Noknok bij ons kun je met soms gemartel een beetje mais verbouwen en is er al vrij veel verkocht.
Als er nu wat te koop komt duurt het wel ff voor het verkocht is
+1
overstekend wild
@Noknok maar die akkerbouwer kan ook geen 60 of 80+ tegen 2.5% betalen uit het rendement van zijn bouwplan. Zeker niet met graan van 18 cent en bieten van 25 E/ ton
bio boer
@overstekend wild toch zie je in de polder grond gaan van 130k
overstekend wild
@bio boer dat is niet omdat het rendement in de sectoren zo groot is geweest. Zit veel extern kapitaal; windmolens stadsuitbreiding.
Weinig aanbod omdat het kapitaal nergens veilig was, nergens rendement deed en door gaan vaak niet veel opleverde maar ook niet veel koste omdat er vaak maar beperkt of geen extern kapitaal in zit. Maar daardoor wel de afrekening met de fiscus uitgesteld kan worden.
spotmelker
@overstekend wild de groeiende akkerbouw bedrijven telen gewassen die saldi geven tussen de 5 en 10 K€/ha. Dan kan je een behoorlijke rentelast aan. Het wordt lastiger als je in 25 jaar moet aflossen. Dan is een afschrijffaciliteit zoals een windmolen wel aantrekkelijk.
overstekend wild
@spotmelker dat zegt helemaal niets. Jij kunt ook 8000 euro per ha melken. Poot aardappels 1 op 4 max. Gewassen als sla kool enigszins maar vooral uien wortelen is net als gokken
burg
@overstekend wild klopt vaak externe inkomsten die het bedrijf in stroomversnelling brengt. Verschillen tussen regio"s zal er blijven maar grondhonger is hier zo groot dat de goede grond, de prijs van de mindere gronden mee trekt.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @burg:
externe inkomsten die het bedrijf in stroomversnelling brengt

Het gezegde is: "Je kunt niet leven van de wind." Achterhaald door de tijd, zullen we maar zeggen.
+1
Nick83
@Koeien boertje "Met prijzen van 60 duizend zet je je een generatie vast als je er dan nog 10 ha bij koopt."

Dat klopt wel zo ongeveer ja. Als je (je pa) op je 25ste 10 × 60.000 in land investeerd, later nog een keer een wagenloods vervangen, asbest op koeien stal vervangen, zonnepanelen op dak, nog eens een keer een nieuwe trekker, straks nog emmissiearme vloeren, dan mag je blij zijn dat je op je 65ste dat allemaal weer zowat afgelost heb. Uitgaande van een gemiddeld "bedrijfje" met 90 koeien.
+1
bio boer
@Nick83 als die grond dan 100k waard is op je 65 is er niks loos heb je goed geboerd
+1
bio boer
@bio boer eigen dom grond wordt goedkoper naar mate je aflost pacht/huur grond wordt vaak alleen maar duurder
+4
ted9
@bio boer Ik ben benieuwd wie 100000 gaat betalen voor grond om op te melken. Hoe akkerbouwers gaan akkerbouwen als straks het gebruik van kunstmest word belast of afgeschaft en de veestapel via afroming op fosfaat alleen maar kleiner word en er dus minder mest voor handen is. Praten we nog niet eens over het omhoog brengen van het organische stof gehalte waar men ook steeds meer over praat dus dan is varkens mest ook geen optie. Meeste akkebouwers die ik ken zijn een soort organischestof verbrandende nomaden die grond huren voor rooigewassen. Dit voor een of twee jaar en dan weer verder trekken naar rijkere gronden.
+2
Nick83
@ted9 niemand. Maar 20 jaar geleden zei men dat over 60.000 per ha. Dat moet je dan ook wel weer in je achterhoofd houden...
ted9
@Nick83 Dat zei men ook over rente van 2.4%
achterhoeker2
@ted9 Het gaat wat tegen het boerengevoel in ,maar er zijn aanwijzingen dat er nauwelijks verband is tussen het percentage o.s. en gewasopbrengst.
I
spotmelker
@achterhoeker2 zolang er voldoende bemest kan worden is dat zo. Hier rooien akkerbouwers die het een beetje in de vingers hebben >100 ton uien, bieten of winterpeen/ha op grond met minder dan 2% os.
bio boer
@achterhoeker2 zo lang je kunsmest kunt gebruiken meschien niet als je met alleen organiche mest werkt is dat snel voor bij
ted9
@achterhoeker2 Door gebruik van kunstmest ja
bio boer
@ted9 als ze tegen jou vader vroeger zeiden wat we nu voor grond betalen zij hij waarschijnlijk het zelfde wat jij nu zecht
Nick83
@bio boer ja tuurlijk. Als je op je 65ste een bord aan de weg zet en het verkoopt, als dat je doel is, dan heb je gelijk.
+1
bio boer
Ik verwacht dat de grond prijs duurder wordt kan wel een dipje komen op langer termijn zal die duurder worden zitten maar in een klein landje met veel mensen door inflatie alleen al zo de grond prijs stijgen
jan w
Hier in de omgeving is vorige week nog grond verkocht en daar zou natuurmonumenten ook aan mee hebben gedaan. Meer dan 65000 geboden maar niet verkregen.
HendrikR
@jan w was ook inschrijven vanaf 65k toch had ik begrepen. En dan nog de vraag of het gegund wordt aan de hoogste?
+1
jan w
@HendrikR
7 partijen die hoger hebben geboden.
+3
George
Ik verwacht eerder een daling dan stijging. Ondanks we in een heel dichtbevolkt land zitten zie ik de prijs niet stijgen. Dan moet er wel heel erg veel vraag van buiten de landbouw uit zijn. Die paar boeren kunnen die grond allemaal al lang niet meer kopen en ook akkerbouwers zitten aan de limiet te boeren. Je heb veel te veel onrendabele teelten tussen de saldo gewassen door en die zogenaamde saldo gewassen zijn er ook al voortaan meer dan genoeg van. Er is van alles gewoon veel te veel.
groeier
Quote Reactie van @George:
Er is van alles gewoon veel te veel.

Dat zal nog moeten blijken in 2019 en de komende jaren.
George
Quote Reactie van @groeier:
Dat zal nog moeten blijken in 2019 en de komende jaren.

Er is melk genoeg , er zijn granen genoeg , er zijn aardappelen genoeg , zelfs teveel van dat alles wat de prijzen van alles gewoon veel te laag houdt voor de boeren.
Ik hoop dat de grond naar 150000 Euro per ha gaat maar ik denk gewoon dat de stijging er wel uit is en dat er gewoon geen kopers meer zijn voor al die grond die een keer vrijkomt bij de stoppers. Die paar boeren die er nog over zijn kunnen al die grond er niet nog bijkopen omdat ze vaak al een heel eind aan-gefinancierd zijn door de grote groeistappen van de laatste jaren.
groeier
@George
Jij weet ook totaal niet wat eind 2019 de graan of grondprijzen zijn 😄
George
@groeier
Klopt , ik weet er net zoveel van als jouw. Maar tot heden is er van alles veel te veel.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
Maar tot heden is er van alles veel te veel.

vooral water. 😂
groeier
@George
De vraag naar voedsel neemt toe met ruim 3% per jaar en de opbrengsten nemen af met 3% tot 5% per jaar wereldwijd d.m.v. klimaatsveranderingen. Dus....
+1
bio boer
@groeier alleen dan hebben we het probleem geld nog niet alle mensen /landen zijn in staat om voldoende voedsel tekopen
groeier
@bio boer
Kunstmest is ook al onbetaalbaar voor de boeren in die landen, dus schaarste aan voedsel gaat enkel maar gigantisch toenemen 2019/20
George
Quote Reactie van @groeier:
Kunstmest is ook al onbetaalbaar voor de boeren in die landen, dus schaarste aan voedsel gaat enkel maar gigantisch toenemen 2019/20

Ik ben heel benieuwd. Maar ik geloof er geen zak van.
groeier
@George
De hectaren opbrengsten staan in veel warme landen door de klimaatsverandering/droogte wel enorm onder druk, maar ook veel schade i.v.m. steeds vaker extreme wateroverlast.
George
Quote Reactie van @groeier:
e hectaren opbrengsten staan in veel warme landen door de klimaatsverandering/droogte wel enorm onder druk, maar ook veel schade i.v.m. steeds vaker extreme wateroverlast.

Als dat zo was dan waren de opbrengstprijzen wel een stuk hoger. Maar het is overal hetzelfde liedje , dat wat de boer heeft brengt maar heel weinig rendement omdat het niks opbrengt. Vooral overproductie is een oorzaak.
groeier
Quote Reactie van @George:
Vooral overproductie is een oorzaak.

Of schaarste net als 2018/2019
George
Quote Reactie van @groeier:
Of schaarste net als 2018/2019

Welke schaarste? Ik weet niet waar je het over hebt.
+1
Noorderling
@George
Uien 50cent, aardappelen 30, peen ook ca 30.
Dat is de afgelopen jaren niet gehaald. Op ercelen met goede structuur en eventueel kunnen en mogen beregenen zijn daar hele hoge saldo's gerealiseerd. Droge jaren zijn financieel vaak de beste jaren, veel tonnen en nog rot in de schuur zet ook niks aan.
+1
George
@Noorderling
Nu pak je deze prijzen welke inderdaad hoog waren. Maar je moet niet vergeten dat de kosten van beregenen ook heel fors waren en dat aardappelen grotendeels op contracten worden geteeld. Dan valt die winst bij de aardappelen toch nog al tegen. Maar als jij ze allemaal rijk kunt rekenen vind ik dat prima.
groeier
@George
Is zo idd veel werk met droogte, maar nat kan ook veel schade aanrichten.
Noorderling
@groeier
In een nat jaar heb je meer werk, machines hebben meer te lijden, greppelen al dan niet met de hand, bewaring en sorteren is veel moeilijker. Hebt nu minder transportbewegingen, machines hebben weinig te lijden, weinig verlies in de schuur, elk puntje of vlekje is geen reden tot afkeur, maatsortering is minder van belang. En het belangrijkste is een goede uitgangssituatie voor komend teeltseizoen. Al met al valt een droog jaar financieel gauw mee.
groeier
@Noorderling
Nat kan evengoed veel opbrengst kosten/verpesten, denk aan slechte opkomst van gewassen, of slechte kwaliteit kuilen. Zit je hoog, is dat probleem iets minder.
Noorderling
Quote Reactie van @George:
aardappelen grotendeels op contracten worden geteeld. Dan valt die winst bij de aardappelen toch nog al tegen.

Dat is natuurlijk een keuze. Maar dan weet je dat je bij 70 ton aardappelen ook nog niet veel verdient, bij overaanbod is elke afwijking een reden tot afkeur en gaan ze nog voor 2cent voeraardappel weg. Maar als banken gaan eisen vanwege de risico's die je loopt, al dan niet met huurgrond ga je ook niet die klapper maken om uit de neergaande vicieuze cirkel te komen.

Zijn genoeg boeren bij die 25.000euro aan uien per hectare geoogst hebben, het is een dure teelt, maar daar blijft wel 15k van over, daar wordt echt wel geld aan verdient.
Dat gaat harder dan dat de granen 5cent duurder zijn, dat zie je aan het eind van het jaar amper weer.

boerderij.nl/Akkerbouw/Nieuws/…
Pootgoed afgelopen seizoen was ook uitstekend, 41 cent. Een na hoogste opbrengstprijs per hectare, prijs kan verder omhoog dan omlaag, je moet ook een keer tevreden zijn. Kwaliteit en opbrengsten heb je meer invloed op dan de prijs.
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Dat is natuurlijk een keuze. Maar dan weet je dat je bij 70 ton aardappelen ook nog niet veel verdient, bij overaanbod is elke afwijking een reden tot afkeur en gaan ze nog voor 2cent voeraardappel weg. Maar als banken gaan eisen vanwege de risico's die je loopt, al dan niet met huurgrond ga je ook niet die klapper maken om uit de neergaande vicieuze cirkel te komen.

Je weet het mooi te brengen , maar de praktijk is vaak anders en wordt het meeste op contract geteeld omdat de risico's veel te groot zijn. En ja ze bestaan hier ook , degene die als ze duur zijn alles vrij hebben en als ze niks kosten gelukkig alles op contract hadden. Maar wie houdt nu wie voor de gek?
cjw73
@George ze huren hier nog tegen wit en zwart, en ze lopen je de deur bijna plat om grond.
+1
George
Quote Reactie van @cjw73:
ze huren hier nog tegen wit en zwart, en ze lopen je de deur bijna plat om grond.

Dat was hier ook zo maar dat wordt vlot minder. Rendementen in akkerbouw raken ook onder druk en akkerbouwers hebben door de vele stoppende melkers de grond voor het uitkiezen.
Gaan alleen nog voor mooi goede percelen met vergunde beregeningsmogelijkheden. Tot paar jaar terug had ik het ook niet geloofd maar dat is nu de tendens hier.
cjw73
@George beregeningsmogelijkheden is hier ook 1 van de eerste dingen waar na gevraagd wordt.
bio boer
@George hier heerst nog wel grond honger stopper in de buurt verhuurd zijn land nu er waren veel die het graag wilde huren
+1
George
Quote Reactie van @bio boer:
hier heerst nog wel grond honger

Hier is de honger naar heel dat geboer zo langzamerhand totaal over aan het gaan.
+1
van Ittersum
Hoe duurder de grond (wat iedereen mag hopen) of fosfaatrechten, vee of noem het maar op hoe beter het gaat. Jonge boeren die denken dat de grondprijs gaan kelderen zeggen dus dat hun rendement/ resultaat navenant dus ook gaat zakken. Natuurlijk hebben ze nog de wijze lessen van bedrijfseconomie nog in hun achterhoofd en die zegt sws andere dingen maar dat trekt wel bij. Zoals men ook politiek gezien altijd zegt: studeren ze nog, denken ze links, gaan ze zelf verdienen denken ze rechts
+1
cs-agrar
@van Ittersum achteraf weet je wie er gelijk had
Noorderling
Quote Reactie van @van Ittersum:
Jonge boeren die denken dat de grondprijs gaan kelderen zeggen dus dat hun rendement/ resultaat navenant dus ook gaat zakken.

Waar je voor 5-10 jaar geleden als stopper wachtte op een uitgekochte boer kun je dat nu wel vergeten. Het zijn nu allemaal vrijwillige verplaatsers en wanneer die vooruit willen boeren in grond, gebouwen en vee ben je zo van je geld af. Dat is wat anders dan dat je een zak met geld hebt en maar koopt wat je wil.
Grasland is hier al zeker voor 10.000euro meer verkocht als waarvoor het nu weg gaat. Terwijl het bouwland geschikt voor pootgoed stabiel blijft of zelfs licht stijgt. ABN wil graag groeien in de landbouw en staan toe dat je je grond in 50jaar mag aflossen, dat geeft behoorlijk lucht waardoor de prijzen stijgen of niet direct dalen vanwege beperkte liquiditeit.
weurding
@Noorderling zal heel veel liggen aan beschikbaarheid van grond en de vraag naar natuur. Hoor hier in midden Drenthe de grondprijs alleen maar plussen.
overstekend wild
@Noorderling als de rente weer naar een normaal niveau gaat zal de kentering zichtbaar worden denk ik. De rente lasten zijn nu al niet op te brengen met een intensief bouwplan, het moet al uit de winst van de rest komen. P rechten asbest en emissie arme stallen zijn een enorme rem. De rek is er al op veel plekken uit. Arbeid, helemaal in het weekend is moeilijk te vinden. Gemiddelde leeftijd van de eigenaren van de grond stijgt nog steeds. Dat betekend dat overnames al steeds later plaats vinden of er geen kandidaat voor is. Dit kan zo niet door blijven gaan. Bedrijven die stoppen zijn steeds groter. Niet meer te behappen om over te nemen
groeier
@overstekend wild
De rente blijft zo laag.
overstekend wild
@groeier 10 jaar geleden was het ondenkbaar dat de rente ooit onder de 4% zou komen. Nu zou hij zeker nooit meer omhoog gaan
vanloon
Vorig jaar september 12 Ha bouwland gekocht voor €105000,- rente 1,4% , is bijna voor niks toch!
+4
weurding
@vanloon klopt, als dat bedrag geldt voor die 12 ha tenminste 😄
pietjepuk
@vanloon Brengt dat zoveel op dat werk buiten de deur. 🤔

prikkebord.nl/topic/165386/…
+1
George
Quote Reactie van @vanloon:
rente 1,4% , is bijna voor niks toch!

Proficiat ! €1470 rente per ha per jaar . Je wordt er vast schatrijk van.
ted9
@George Nee de waarde stijging natuurlijk.......die doet het m over aantal jaar😂
Koeien boertje
@George zal wel in het buitenland zitten, daar is het gras groener
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
wordt er vast schatrijk van.

Als je even op mijn linkje geklikt had kon je zien dat hij gestopt is met boeren en buiten de deur is gaan werk. Wat ik nu van die twaalf ha grond moet denken weet ik niet.
Druk
@pietjepuk
Goede en vruchtbare akkerbouwgrond heeft zijn prijs.
cjw73
@pietjepuk das geld belegging
pietjepuk
@cjw73 en die 1,4 % rente dan?
+3
de jonge
Als je te ruim in de grond zit is het altijd te duur qua rendemend, het principe als met melkquotum blijft hetzelfde. melkquotum was inkomsten grond waren uitgaven. waterschapslasten die steeds stijgen,loonwerkkosten,als het zoals vorig jaar een keer droog is beregeningskosten en nu door de droogte van vorig extra kosten voor doorzaaien etc. heb je nattere gronden en een nat jaar dan willen de meesten weer draineren,weer extra kosten. de rente kan bij mij geen 30 jaar vastgezet worden en de kans dat die gaat stijgen is groter dan dat ie gaat dalen en dan nog een keer een steeds belangrijker punt,het is haast niet meer te behappen qua tijd. de tijd die je in het land bezig bent kun je niet in de stal zijn en dat is toch waar je de kosten voor de grond verdienen moet,buiten dat zijn er volgens mij steeds meer die werk zat hebben en het allemaal wel prima is,dag en nacht aan het werk,er soms zelfs nog een baan buitenshuis bij moeten hebben en een slaaf voor jezelf en de bank. wow wat zijn we goed bezig voor de nederlandse economie en zelf naar de kreukel. dat de nederlandse jeugd dat ook in begint te zien ben ik alleen maar blij mee, er is meer dan werk alleen en een grotere mooiere nieuwere trekker en auto willen rijden dan de buurman.
groeier
@de jonge
Schaalvergroting ga jij toch niet tegenhouden, drones techniek enzovoorts, binnen enkele jaren huren de meeste bedrijven 50 ha of meer erbij.
diezel
Quote Reactie van @groeier:
Schaalvergroting ga jij toch niet tegenhouden

Klopt. Probleem is dat daar in Nederland nog iets bijkomt wat ook niet tegen te houden is.... 😞
groeier
@diezel
Zijn toch genoeg bedrijven die al 2 of 3 locaties hebben, akkerbouwers huren ook al jaren veel grond erbij.
+9
Koeien boertje
@groeier tuurlijk maar als ik 65 ben moet ik de jeugd een toekomst kunnen geven en niet opzadelen met 2€ ltr melk en zeggen dat ik het opgebouwd heb en zij de hypotheek af moeten lossen.
Als ik de boekhouder mag geloven draaien we goed bovengemiddeld.
Maar als ik morgen 10 ha voor 600000 koop ben ik wel even onder de pannen.
Natuurlijk kan ik 30 ha door een beleggingsfonds laten kopen maar ga dan bij een baas werken.
Zorg dat je eigen baas blijft en zorg dat je wat op gebouwd hebt ipv kapot gewerkt
groeier
@Koeien boertje
De Bank heb je toch nodig.
+2
robbies
@Koeien boertje
Quote:
tuurlijk maar als ik 65 ben moet ik de jeugd een toekomst kunnen geven en niet opzadelen met 2€ ltr melk en zeggen dat ik het opgebouwd heb en zij de hypotheek af moeten lossen.

Gek genoeg was dit tot voor kort de strategie. Klaar voor de toekomst heette het toen
Erco
@robbies als de kids t overgenomen hebben en op 2 euro schuld maar zitten dan hebben ze veel kado gekregen
robbies
Quote Reactie van @Erco:
als de kids t overgenomen hebben en op 2 euro schuld maar zitten dan hebben ze veel kado gekregen

succes bij de bank. die gaan echt niet meer zomaar boven de 2 euro zitten
bio boer
@robbies hoop het wel anders blijft vaders met veel rest schult zitten gaat gou richting de 4 euro als ik de kippen er afhaal
robbies
@bio boer waarom zou je de kippen eraf halen? Brengt toch ook gewoon rendement op, dus saar mag je ook wel wat schuld naar toe schrijven
bio boer
@robbies de schult bedoel ik ook heb een miljoen voor de kippen gedaan anders gingen we richting 5 euro
Erco
@robbies als je gewoon goede cijfers kan overleggen kan 2 euro nog makkelijk. Met deze landprijzen die vaak alleen al een prijs hebben van 4-5 euro per liter melk buiten de fosfaatrechten en gebouwen om.... wie zou t daarvoor anders niet willen overnemen? 😜😉
weurding
Quote Reactie van @de jonge:
er is meer dan werk alleen en een grotere mooiere nieuwere trekker en auto willen rijden dan de buurman.

als je jou mag geloven hebben de blijvers daar geen tijd voor, die moeten met zelfs nog met de rollator de stal in.... 😉
overstekend wild
@groeier ligt nog zo bizar veel productiepotentieel in landen als Brazilië Oekraïne Rusland en diverse Afrikaanse landen
groeier
@overstekend wild
De kostprijs is daar ook niet mals, afstanden, etcetera. En de weersinvloeden hebben ze ook geen enkele vat op.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's grondprijs en jonge boeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
98
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN