Amper halve cent van RFC

0,59 prestatietoeslag

Deel dit topic

Reacties

+2
Waldboerke
Jaa, dat helpt de stemming wel vooruit. Proest..
+1
Holstein
De prestatietoeslag over 2018 bedroeg 0,46 cent. Hiervan is in september een voorschot van 0,21 uitbetaald en resteert dus nog een nabetaling van 0,25 cent. Een kwartje dus.
Ach, we hoeven in elk geval niet bij te betalen....
+2
cjw73
@Holstein nog niet. Maar jullie mogen ze daar wel eens even wakker schudden. Volgens mij ligt het pluche veel te lekker om er vanaf te komen.
+2
hans1980
En dan maar blêeren dat RFC het zo goed doet 🤮
puntertje
Tja, het zal wel weer wat beter worden, maar het resultaat is wel bijzonder mager. Zeker als je in ogenschouw neemt dat het grootste gedeelte van de garantieprijs wordt bepaald door Duitse fabrieken die in afgeschreven oude meuk niets anders doen dan pakken afvullen.
+2
m uut m
Toch is RFC momenteel nog steeds de fabriek met de hoogste melkprijs.
willemkopalt
@m uut m melkprijs vergelijken is vrij ingewikkeld elke verwerker heeft een andere manier van uitbetalen. De fc was altijd betaalde altijd veel meer maar dat is nu wel voorbij ze lopen er niet meer uit
+1
m uut m
@willemkopalt
Is niet zo moeilijk hoor
Totale melkgeld delen door de kg melk en dan delen door de gehaltes (10-5-1).
jg
@m uut m Wat is er beweerd en beloofd tav prestatietoeslag ?
+1
m uut m
@jg
Dat jeukt mij niet ik lever niet meer aan RFC. Ik constateer alleen dat RFC momenteel het best betaald.
+2
royale
@m uut m klopt, maar Beemster/Rouveen betalen achteraf altijd beter!
Erco
@m uut m denk je? 😉 En je kan toch beter van minste laagste melkprijs spreken 😉
+4
JanCees
@m uut m dan zou ik nog eens heel goed kijken. Met de AH melk zit A-ware stevig boven RFC zelfs met PaperPlof
+1
puntertje
@JanCees Daar gaat RFC voorlopig ook niet aankomen. Ze gaan wel proberen het AH-concept belachelijk te maken zodat die plus ook afkalft. Wat is wijsheid?
+4
hookwood
@JanCees Klopt deze informatie dan niet? Met ruim 5 ct toeslagen kom je nog niet aan de garantieprijs....

(klik om te vergroten)

JanCees
@hookwood dacht dat we het over 2018 hadden niet over januari want toen was gp bij rfc toch ook iets lager
Frans1
@JanCees aware prijs zit 3 ct ah toeslag in,dus kale gp ligt daar beduidend boven
+4
hookwood
@JanCees Die was 36,25 voor alle gangbare leden dus zonder enige toeslag. Aware speelt mooi weer door de prijs te tonen met alle toeslagen die er mogelijk zijn. Jij noemt hierbij de AH prijs maar die is niet voor alle leveranciers mogelijk. De grote overstappers hier in de regio zijn allemaal bedrijven die niet weiden dus die hebben dus al 4,25 minder.

Ik hoop voor de boeren die overgestapt zijn dat ze een goede keuze gemaakt maar de Aware prijs van januari zou mij geen goed gevoel geven.....
+4
mh79
@hookwood idd hookwood. vind dat jancees er hier ook knap naast zit. in mijn belevong moet je de kale melkprijzen zonder enige toeslag met elkaar vergelijken. en dan zit er al heel aardig gat tussen de verschillende verwerkers
Jansky
@hookwood Niet weiden kan ook boerderijmelk zijn. En dat is het overgrote deel. +1,25
JanCees
@hookwood beetje beter naar de getallen en wat minder je coöp emotie volgen Jan Roelof
+2
hookwood
@JanCees volgens mij hebben we het hier over de getallen. Laat mij de juiste getallen maar zien als ik het niet goed heb. Ik meen toch dat jij van de feiten bent.
JanCees
@hookwood LTO milkprices kun je ze zelf zien. Nog een vraag voor je als lid van de ALV. Wat was de ratio om Rijkervoort alsnog open te houden terwijl belangrijkdeel personeel al gebruik had gemaakt van duur sociaalplan en het roestvrijstaal al was toegezegd aan handelaar/ontmantelaar fabriek (die heeft het vast ook niet voor niets weer teruggegeven) ??? Wat is de werkelijke reden van de directie om die fabriek weer in productie te nemen????
+1
KOC1981
@JanCees
Royal A-ware Boerderijmelk:
Met de december melkgeldafrekening is de duurzaamheidspremie van € 0,50 per 100 kg over de in 2018 geleverde melk uitgekeerd en verrekend met het maandelijkse voorschot van € 0,25 per 100kg. In de melkprijsvergelijking zijn met terugwerkende kracht de melkprijzen vanaf januari verhoogd met € 0,25 per 100 kg.

Vanaf oktober 2018 heeft Royal A-ware 5 verschillende melkstromen. De melkprijs heeft betrekking op Boerderijmelk.
Deze melk moet aan een aantal eisen voldoen, waaronder VLOG gecertificeerd.
Voor deze melkstroom ontvangen de melkveehouders een premie van € 0,50 vanaf oktober t/m
december en € 1,25 per 100 kg vanaf januari 2019. Voor Boerderijmelk geldt geen verplichting voor weidegang. Op basis hiervan zijn de melkprijzen vanaf oktober met terugwerkende kracht verlaagd met € 0,81 (vervallen weidepremie) en verhoogd met € 0,50 (omschakel-) premie Boerderijmelk.
Hierdoor zijn de melkprijzen in oktober en november verlaagd met € 0,06 per 100 kg
(=+0,25-0,81+0,50).

Royal A-ware Boerderijmelk NL 33,67 in December 34,85 gemiddeld 2018 nabetaling 0
FrieslandCampina NL 36,67 in December 35,48 gemiddeld 2018 nabetaling 0,59

Dus als ik het goed lees is de A-ware prijs 1,22 lager dan de RFC prijs. en voor deze prijs moet men VLOG voer voeren en nog een aantal in de melkprijsvergelijking niet nader omschreven eisen voldoen. De vergoeding hiervoor zit al in de basisprijs (zoals hierboven omschreven wordt). hiervoor geld bij RFC een onkostenvergoeding van 1€.

Dus conclusie A-ware zat voor standaardmelk (VLOG) in 2018 2,22€ lager.
+1
JanCees
@KOC1981 en nu nog even de kwantumtoeslag erbij optellen dan kom je een heel eind
+3
t zal wel
@JanCees anker is n handelaar. Niks mis mee heeft in het buitenland en in Nederland goeie contacten, dat weet je als geen ander,en die nut hij goed uit. Vind t prima dat je hem op handen draag,dat zul je niet met me eens zijn maar zo komt t hier op prikkebord over,maar uit eindelijk zit hij er alleen voor zich zelf, en de tijd zal leren hoe goed hij het met de Nederlandse boer voor heeft.ik heb m'n twijfels maar hoop dat ik t mis hebt. RFC heeft ook goeie jaren gehad en nu ook n paar jaar zitten slapen. Wat de toekomst brengt zullen we beleven. Het is goed dat beide bestaan, maar elkaar afkraken of heilig verklaren brengt niets. Laten ze t zelf bewijzen.
puntertje
@JanCees Ik begrijp even niet wat de reden is dat je de Aware melkprijs met zoveel passie aan het verdedigen bent.
+1
t zal wel
@puntertje dan mis je wat achtergrond info..
puntertje
Quote Reactie van @t zal wel:
dan mis je wat achtergrond info..

Och, de roddels ken ik wel en of dat waar is of niet weet ik ook niet. Maar JanCees wekt
zo langzamerhand wel de suggestie dat het waar is. Bovendien suggereert hij dat Wiebren z'n oren alleen naar z'n broodheer laat hangen, in dat geval moet je zeker zorgen dat je zelf echt onafhankelijk bent. Dat JanCees in ieder geval niet zonder wrok is is wel duidelijk.
KOC1981
@JanCees sorry, maar dit is de prijs bij 1.000.000 kg melk zoals gepubliceerd op milkprices.nl dit is inclusief de kwantumtoeslag van 1.000.000kg melk.
JanCees
@KOC1981 ik verdedig niets ik geef alleen aan dat er tegenwoordig niet meer één vergelijkbare melkprijs is en dat er diverse concepten zijn met verschillende melkprijzen en als je de AH melk combineert met grote bedrijven dat je dan wellicht niet minder of zelfs beter uit kan zijn. Er is geen simpel vergelijk meer maar diversiteit en ik zie mensen te veel naar het vooringenomen standpunt toerekenen om de eigen gemaakte keuzen te bevestigen. Er zijn inmiddel naast 50 shades of grey ook een tiental shades of white
+6
puntertje
@JanCees Maar als je jezelf graag als feiten-checker wilt profileren helpt het natuurlijk niet als je zelf selectief dingen gaat roepen. En als je daar op gewezen wordt weer wat afstand te nemen door te zeggen dat de wereld nu eenmaal grijs is. Want dat weet iedereen.
De mensen die jij denkt te betrappen op onwaarheden hebben precies de zelfde antwoord-modus.
Achso
@KOC1981 en hier valt niemand over:
2019. Voor Boerderijmelk geldt geen verplichting voor weidegang. Op basis hiervan zijn de melkprijzen vanaf oktober met terugwerkende kracht verlaagd met € 0,81 (vervallen weidepremie) en verhoogd met € 0,50 (omschakel-) premie Boerderijmelk.
t zal wel
@JanCees 2018 a-ware 3ct onder rfc
+1
robbies
@t zal wel doen alleen kaas hè. Terwijl kaas bij RFC als een last gezien wordt. Vreugdenhil betaalt ook een paar cent minder, maar verkoopt alleen poeder. Ook dat wordt als een last gezien bij RFC
JanCees
@t zal wel kijk maar eens naar lto milkprices groot volume zit beter bij ra en ah concept dan bij rfc even los van je groeiambities wel of niet
+1
m uut m
@JanCees
Groot volume en ah gaat meestal niet samen.
JanCees
@m uut m AH heeft geen volume beperking in totaal volume
m uut m
@JanCees
De andere kant.
Grote veehouders voldoen meestal niet aan de eisen.
+1
siebes
@JanCees dat is niet helemaal correct. A ware hanteert een wachtlijst
JanCees
@siebes diegene die binnen is mag groeien en als het zo slecht zou zijn bij RA waarvoor hebben ze dan een wachtlijst?????????
+1
hookwood
@JanCees als er een wachtlijst is waarom haalt Aware dan melk uit Brabant?
+1
JanCees
@hookwood Waarom zouden ze dat niet doen ? Dat doet volgens mij RFC ook. En waarom koopt RFC regelmatig op de spotmarkt terwijl ze de ledenmelk al niet volledig kunnen verwaarden?
+5
hookwood
@JanCees Dat is geen antwoord op de vraag. Natuurlijk haalt RFC melk op in Brabant. Ik hoef jou toch niet uit te leggen dat RFC een coöperatie is met een landelijke dekking. Of RFC spotmelk bij koopt daar heb ik geen zicht op, maar als dat aan de orde is dan zal daar op dat moment toegevoegde waarde in zitten.

Het al of niet kunnen verwaarden wordt door velen afgemeten aan de winst die de onderneming maakt. Voor de onderneming is de garantieprijs de inkoopprijs. Daarbij moet wel in acht genomen worden dat daarin alle nabetalingen en toeslagen, zoals bijvoorbeeld de weidegangpremie, die door de referentie bedrijven worden uitbetaald, worden meegenomen. RFC start dus al met een hoge inkoopprijs.

Maar desondanks is de totaal gerealiseerde melkprijs nog steeds één van de hoogste van West Europa.

Er is echter nog ruimte voor verbetering dus daar wordt volop op ingezet.
jg
@hookwood Dus het is goedkoper spotmelk te kopen , ipv leden deze melk te laten leveren ?
hookwood
@jg Volgens mij is het geen doel op zich om spotmelk te kopen en daar winst op te maken. Jan Cees beweert dat RFC dat doet, ik heb daar geen zicht op maar zoals gezegd zal indien dat idd het geval is daar een goede reden voor zijn en zal met name met het moment te maken moeten hebben.
Noorderling
Quote Reactie van @hookwood:
Het al of niet kunnen verwaarden wordt door velen afgemeten aan de winst die de onderneming maakt. Voor de onderneming is de garantieprijs de inkoopprijs. Daarbij moet wel in acht genomen worden dat daarin alle nabetalingen en toeslagen, zoals bijvoorbeeld de weidegangpremie, die door de referentie bedrijven worden uitbetaald, worden meegenomen. RFC start dus al met een hoge inkoopprijs.

Boeren en de garantieprijszijn dus een last voor de onderneming?
Hoeveel gaat hier komend jaar aan getornd worden wanneer de garantieprijs ter discussie gesteld wordt?
Daarom zijn er in het noorden 200 veehouders de tent uit gejaagd om goedkoop op de spotmarkt te kunnen kopen?
RFC heeft ondertussen minder melk dan ingeschat, Aware fabriek zit vol en lost ondertussen bij FrieslandCampina fabrieken. Komen de overstappers van 1 maart, vandaag dus nog bij.
In de praktijk zal de melk van de overstappers alsnog naar RFC gereden worden. Nog even en de RMO's hebben schuifborden aan de trailer hangen zoals de voerleveranciers om maar flexibel overal de melk zonder gezichtsverlies heen te kunnen rijden.

Voor de blijvers is het allemaal niet verkeerd, maar het kan toch niet zo zijn dat er leden weggejaagd worden, vervolgens de melk alsnog bij RFC komt via derden om zo goedkoper melk in te kunnen kopen. Niet erg coöperatief. Al met al heeft de volumebeperkende maatregelen al gewerkt voordat het aangenomen was, weet niet hoe ze dat in Amersfoort interpreteren maar dat het in Friesland en Groningen anders beleefd wordt kan ik ze op een briefje geven.
+2
hookwood
Quote Reactie van @Noorderling:
Boeren en de garantieprijs zijn dus een last voor de onderneming?Hoeveel gaat hier komend jaar aan getornd worden wanneer de garantieprijs ter discussie gesteld wordt?

Boeren zijn geen last voor de onderneming en de garantieprijs is de inkoopprijs idd. Die laatste is dus relatief hoog en als je beoordeeld wordt op de winst dan is een lagere inkoopprijs dus idd positief voor de winst. Hoeveel daar aan getornd gaat worden daarover moeten we het idd over hebben komend jaar. Als leden hebben we belang bij een goede melkprijs maar ook bij een gezonde onderneming. Hoe één en ander te combineren valt is dus idd punt van discussie komend jaar.

Quote Reactie van @Noorderling:

Daarom zijn er in het noorden 200 veehouders de tent uit gejaagd om goedkoop op de spotmarkt te kunnen kopen?RFC heeft ondertussen minder melk dan ingeschat, Aware zit vol en lost ondertussen bij FrieslandCampina fabrieken. Komen de overstappers van 1 maart, vandaag dus nog bij.In de praktijk zal de melk van de overstappers alsnog naar RFC gereden worden. Nog even en de RMO's hebben schuifborden aan de trailer hangen zoals de voerleveranciers om maar flexibel overal de melk zonder gezichtsverlies heen te kunnen rijden.Voor de blijvers is het allemaal niet verkeerd, maar het kan toch niet zo zijn dat er leden weggejaagd worden, vervolgens de melk alsnog bij RFC komt via derden om zo goedkoper melk in te kunnen kopen. Niet erg coöperatief. Al met al heeft de volumebeperkende maatregelen al gewerkt voordat het aangenomen was, weet niet hoe ze dat in Amersfoort interpreteren maar dat het in Friesland en Groningen anders beleefd wordt kan ik ze op een briefje geven.

De vertrekkende leden naar Aware geven in het geheel geen extra ruimte binnen RFC aangezien die melk al via het DMF naar Aware ging. Aware neemt nu niets meer af in dat kader volgens mij.
Volgens mij is er niemand weggejaagd maar heeft Aware de betreffende veehouders een beter perspectief voorgeschoteld waarvan nog maar moet blijken of dat ook wordt gerealiseerd. Als Aware nu al meer melkaanvoer heeft dan ze kunnen verwerken dan heb ik niet veel vertrouwen in de melkprijs die ze hun leveranciers gaan betalen de komende tijd.

De lagere aanvoer bij RFC heeft mijns inziens met name te maken met de gevolgen van de fosfaatwetgeving, niet zozeer met de overstappers.
jg
@hookwood Relatief hoge garantieprijs ? Hoezo , is er iets gewijzigd tov bijv 2015 2016 ?
hookwood
@jg Wat je ziet is dat er bij de referentie bedrijven steeds meer toeslagen worden betaald en die worden meegenomen in de garantieprijs en dus wordt de garantieprijs dus relatief hoger als voorgaande jaren.
jg
@hookwood Ik kan de verschillen in betaalde toeslagen niet vinden , waar haal jij die vandaan ?
Noorderling
Quote Reactie van @hookwood:
Als Aware nu al meer melkaanvoer heeft dan ze kunnen verwerken dan heb ik niet veel vertrouwen in de melkprijs die ze hun leveranciers gaan betalen de komende tijd.De lagere aanvoer bij RFC heeft mijns inziens met name te maken met de gevolgen van de fosfaatwetgeving, niet zozeer met de overstappers.

Melk is alvast vastgelegd voor de nieuwe fabriek.
Dat Anker het spelletje slim speelt en op de gevoelige momenten toe hapt ben ik volledig met je eens. Wat hun melkprijs doet is een vraagteken. Als je redelijk wat melk aflevert hebben ze in ieder geval al een jaarinkomen aan quantumtoeslag. Dat gaan wij de komende 5jaar gemiddeld niet halen aan prestatietoeslag. 1cent vlog bij opstallen. Er wordt veel meer perspectief geboden voor een bovengemiddelde niet weider. Uiteindelijk stapelen vele puntjes zich op, communicatie is zo links en recht ook nog wel eens een aandachtspunt.

Wanneer er 200 boeren vertrekken kun je er vanuit gaan dat er nog 200 serieus over gedacht hebben. En als het perspectief bij RFC wat betreft melkprijs beter zou zijn en boeren vertrekken alsnog, dan mag je je helemaal wel afvragen waar je als coöperatie mee bezig bent.
Jansky
@Noorderling Kolder natuurlijk, vanaf vandaag komt er geen melk meer uit DMF fonds naar Heerenveen. Daarbij is het zo dat een gedeelte AH melk in Nijkerk verwerkt gaat worden voor de dagverse zuivel.
ted9
@Jansky Klopt aware heeft niet genoeg verwerkings capaciteit. Hebben ze een tijd terug ook niet een groep duitse leveranciers met hun melk laten zitten.......en een aantal Nederlandse boeren. Tenminste dat werd hier geschreven .
Jansky
@ted9 Dat de fabriek behoorlijk vol zit is een feit maar van melk laten zitten is zeker geen sprake.
Bij een storing danwel onderhoud is er idd melk (ook van de Duitse leveranciers) wel naar andere fabrieken gegaan. Zo gebeurt het nog wel is dat er melk naar de Graafstroom Bleskensgraaf gaat maar deze kaas word ook door Anker verhandeld.
sorry
Quote Reactie van @hookwood:
Voor de onderneming is de garantieprijs de inkoopprijs. Daarbij moet wel in acht genomen worden dat daarin alle nabetalingen en toeslagen, zoals bijvoorbeeld de weidegangpremie, die door de referentie bedrijven worden uitbetaald, worden meegenomen. RFC start dus al met een hoge inkoopprijs.

nou....als je nergens aan meedoet,wordt er ergens in april 0,25 voor hocus pocus en januari 0,35 ingehouden bij niet weiden......in de garantieprijs zitten ook al een deel vd toeslagen meegerekend

schrijf het maar even op als hein&jaska er weer over beginnen om de garantieprijs te versoberen...hij begon er in de veeteelt ook al over...
+5
Flinstone
@JanCees ach JanCees wij werden de eerste jaren ook uitgelachen door de buurman! Die ging met veel bombarie naar DOC!
Wij blijven geloven in de lange termijn en als ik terugkijk dan hebben wij gelijk had!
+2
weurding
Idd, roeslag...... 😉
jg
weurding
@jg ach... je hebt het veranderd
t zal wel
@JanCees 2018 a-ware 3ct onder rfc
+3
EDOO
Als je maar gelukkig bent bij de fabriek waaraan je de melk levert...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
62
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0