Stevige uitspraken van Harm Holman

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Beetje pro RFC , en anti A-ware artikel...
Vindt dat A-ware het goed doet RFC scheidt alle kleuren met het groot aantal leden dat wegloopt
+2
labella
@hans1980 Hij is commissaris bij friesland foods dus zal hij aware niet aanprijzen.
hookwood
@labella Friesland Foods bestaat al 10 jaar niet meer.....
+5
putjesschepper
@hookwood bestonden ze nog maar
+18
labella
Ze moeten direct stoppen met al die zogenaamde duurzame zuivelshit. Er is maar 1 soort melk en die is gewoon wit.
hans1980
@labella klopt als ik al die kringloop wijzer onzin lees (op prikkebord) dan is er geen touw aan vast te knopen een papieren werkelijkheid....
Hoop dat @Wiebren er een draai aan kan geven samen met z'n oude werkgever natuur inclusief 🤮
Jannus
Quote Reactie van @labella:
zogenaamde duurzame zuivelshit. Er is maar 1 soort melk en die is gewoon wit.

Klopt,maar breng je een product op de markt dat niet aan maatschappelijke maatstaven voldoet dan krijg je niet de prijs die het verdiend en is het een dumpmarkt en dus wereldmarkt.

Heb je die lage kostprijs om er dan nog iets aan te verdienen dan gaat het goed komen
willemkopalt
@Jannus krijgen we nu wel de prijs die het verdient?
+2
Jannus
Quote Reactie van @willemkopalt :
de prijs die het verdient

Vraag je dat aan mij?? zoiets bestaat onder de noemer 'marktwerking',en het praatje maakt het plaatje voor degenen die het niet gewent zijn hun handelswaar aan de man te praten maar het blijkbaar gewoon over de schutting dumpen = wereldmarktprijs
+3
labella
@Jannus Onzin, je kunt aan alle maatschappelijk wenselijke dingen voldoen maar de meeste consumenten knikkeren toch het goedkoopste in de kar als ze in de super staan.
+3
cornelissen
Quote Reactie van @labella:
knikkeren toch het goedkoopste in de kar als ze in de super staan.

En daar is met de producten kwalitatief ook niets mis mee
+1
casev
@cornelissen dat is in feite ook het hele ding. Laat consumenten of in een laboratorium de verschillen blind testen tussen biologisch, huismerken en een campina pak melk of yoghurt, en je zal zien dat er geen enkel verschil in zit........ Duurzaamheidsverhaal of niet..
+6
puntertje
@casev Och, kleding gemaakt door onderbetaalde kinderhandjes kun je ook niet onderscheiden. Toch willen de meeste mensen ze niet als ze tenminste de moeite doen om het te weten. En dat laatste, daar schort het aan. Ook consumentenprogramma's stellen alles aan de kaak, om daarna weer de goedkoopste grootgrutter in de schijnwerpers te zetten. Het is een wedstrijd wie het meest hypocriet kan zijn zonder dat het begint op te vallen.
m uut m
@casev
Is qua smaak en samenstelling prima van elkaar te onderscheiden.
Graskaas en grasboter om maar eens wat te noemen.
Koeien boertje
@m uut m klopt maar heeft niks met gras te maken maar wel met de samenstelling
m uut m
Jannus
Quote Reactie van @labella:
de meeste consumenten knikkeren toch het goedkoopste in de kar als ze in de super staan.

Klopt helemaal,dat is niet leuk en daarom zul je ook dienen te zorgen dat je én een lage kostprijs hebt,maar daarbij ook je product zo in maatschappelijke picture blijft staan opdat je het blijft verkopen,anders blijft het in het schap liggen en heb je géén afzetmarkt
jan w
Quote Reactie van @labella:
maar de meeste consumenten knikkeren toch het goedkoopste in de kar als ze in de super staan

En dan gaan ze ook nog met een tas van de AH naar de Aldi of Lidl, want het mag dan weer niet gezien worden, dat ze daar geshopt hebben.
+1
m uut m
3 melk stromen
Stalmelk
Weidemelk maar dan wel echt weiden
Biologische melk
+4
verbi
@m uut m Allemaal bullshit al die poppekast kost alleen maar geld maar degene die dit bedenkt moet ook eten en als die persoon niks meer bedenkt dan vliegt ie eruit dus ze zullen ons van alles door de strot duwen om te zorgen dat ze zelf werk hebbenNog even en we hebben blauwe,gele, en groene melk het is bijna carnaval anders zou je er om moeten janken.Labella snapt het.
+1
m uut m
@verbi
Zit wel degelijk een groot verschil in echte weide melk en stal melk.
Biologisch is echte weidemelk met de garantie dat alle ingrediënten een natuurlijke oorsprong hebben en een zo gering mogelijke impact op het milieu .
+1
puntertje
Quote Reactie van @m uut m:
Biologisch is echte weidemelk met de garantie dat alle ingrediënten een natuurlijke oorsprong hebben en een zo gering mogelijke impact op het milieu

Die geringe impact blijkt dan weer niet als je het langs de PP-meetlat legt. Maar goed, dat zegt misschien meer over die meetlat.
bio boer
@puntertje als alle bioboeren de krachtvoer gift opschroeven halen de meesten het wel bio loopt vast op het feit dat ze uit ruwvoer willen melken in plaats uit krachtvoer of ander input stromen maar ja voer aan koopen heeft schijnbaar geen co2
puntertje
@bio boer Wie de regels maakt bepaalt wie de 'dader' is.
+1
labella
@m uut m Ik zie het verschil tussen weidemelk en stalmelk niet niet. Moet u mij eens uitleggen wat het verschil is tussen melk waarvan de koeien het gras zelf moeten plukken en melk waarbij de koeien het verse gras voor geserveerd krijgen.
+1
melluk
@labella klopt, de melk is exact hetzelfde alleen het verhaaltje rondom verschilt een beetje
m uut m
@melluk
Toch kan Qlip het verschil aantonen.
spotmelker
@m uut m welk verschil?
hookwood
@spotmelker tussen grasmelk en kuilmelk. Dat beweren ze tenminste
spotmelker
@hookwood o, het verschil in aandeel onverzadigde vetzuren?
melluk
@m uut m beetje op kleur misschien maar dat wil niet zeggen dat het ene gezonder is dan het andere of andersom
bio boer
@melluk in versgras en hooi melk zou meer omega 3 vetzuren zitten
weurding
@bio boer raar dat men vroeger overleefde op gewoon melk... niemand die van omega vetzuren etc gehoord had
Wiebren
@bio boer klopt, meer gras, vooral onbeperkt gras bij weidegang en zo weinig mogelijk bijvoeren (al helemaal geen granen/mais) geeft een andere samenstelling van het melkvet. Meer omega-3 vetzuren en ook een heel andere verhouding tussen omega 3 en 6.
Dat is zowel in NL als in heel veel andere zuivellanden onderzocht en aangetoond. Als grass(fed) milk of heumilch staat het ook in verschillende landen in de winkel.
labella
@m uut m Lijkt mij sterk dat gras wat de koe zelf plukt anders van samenstelling is dan vers gras wat voor zomerstalvoedering gegeven wordt.
+3
christo
@labella Er is altijd een wetenschapper te vinden die het tegen betaling aan kan tonen.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @labella:
Lijkt mij sterk dat gras wat de koe zelf plukt anders van samenstelling is dan vers gras wat voor zomerstalvoedering gegeven wordt.

Zit weldegelijk verschil in. Koeien grazen de toppen er uit, waarbij met stalvoerdering het gras op 5cm boven de grond wordt afgemaaid. In deze onderste zonde vinden meer sapstromen plaats met meer nitraten. Mede daardoor is stalvoedering niet echt bevordelijk voor de klauwgezondheid.
christo
@Noorderling Ja, gras is ongezond. Dat wisten we al. Alleen de bovenste 2 cm zijn geschikt om af te laten bijten door de koeien.
+2
m uut m
@labella
Zelfs dat verschil kan Qlip aantonen.
De koe die in de buiten in de zon loopt maakt en krijgt hierdoor net als jezelf ook vitaminen binnen.
labella
@m uut mJij gelooft qlip toch niet mag ik hopen, ik kan het nog sterker vertellen maar dan moet ik liegen.
+11
John Spithoven
Citaat uit het stuk:

Maar het is wel een eigen ‘merk’ dat het karakter heeft van de slager die zijn eigen vlees keurt. RFC heeft met andere partijen invulling gegeven aan ‘On the way to PlanetProof’. Niet RFC, maar andere organisaties geven daarbij aan wat duurzaam is en de zuivelaar zoekt de boeren erbij. Het onafhankelijk SMK ziet toe en toetst. Het is een grote inspanning voor melkveehouders om daar aan te voldoen.

Harm maakt een cruciale denkfout.

Han Swinkel, de godfather van de kringloopwijzer, is ook voorzitter van SMK. Dus wie keurt zijn eigen vlees?

We hebben diverse partijen gehoord over de houdbaarheid van de KLW. Onder andere ook Han Swinkels, in een gesprek vorige week maandag op de campus van WUR. Hij geeft aan dat de klw een management tool is, een dat de borging NIET rond te krijgen is. Dus de basis van planet proof is gebaseerd op drijfzand.. Niet wetenschappelijk onderbouwt en veel geaccepteerde afwijkingen (tot wel 20 % ). Op een later moment zal ik volledige verslagleging hierover doen.
hans1980
@John Spithoven het lijkt erop dat RFC paniek voetbal heeft gespeeld door dit ondoordacht en veels te snel in markt te drukken bovendien is het niet erg coöperatief (qua ligging bedrijf, fouten in kringloopwijzer)
Nick83
Quote Reactie van @John Spithoven:
borging NIET rond te krijgen

Sommige onderdelen zijn natuurlijk wel goed te gebruiken door de fabrieken. Oppervlakte land bijvoorbeeld, ingedeeld in fosfaatklassen. En bijv. de hoeveelheid krachtvoer die je voert. Of de hoeveelheid kunstmest die je strooit. Als de koppelingen gewoon werken, klopt die informatie over het algemeen wel. Je kan als boer zijnde natuurlijk doelbewust de koppelingen deactiveren en vervolgens handmatig wat invullen, en daarmee de boel besodemieteren. Maar ik denk dat men daar dan wel achter komt.
+1
John Spithoven
@Nick83Je begrijpt mij verkeert. De zelfde man die de KLW bedacht heeft en ontwikkelt, beoordeelt via SMK de on the way to planet proof . En die man Han Swinkels geeft aan dat de borging van de KLW niet goed te krijgen is. Dus daarmee geeft hij aan dat er modules binnen PP zijn die beïnvloedbaar zijn. Vraag is wat vindt de markt daar van, keurmerken zonder fundament.
+1
pietjepuk
@John Spithoven Nu planetproof melk leveren op de klw van 2017. Wat je in 2018 en 2019 uitgespookt hebt maakt niet uit. Kan dus melk in een planetproof pak zitten terwijl het ver van planet proof is.
+2
@pietjepuk Nou dat maakt toch geen donder uit !!!! Ook planet proof gaat nergens over/larie koek van de bovenste plank, enkel om hun onkunde te verdoezelen, en maar schuiven met getallen ,creatief boekhouden, maar op een gegeven moment houd ook dat op.
spotmelker
Quote Reactie van @John Spithoven:
, keurmerken zonder fundament.

Daarmee gaat de kat weer op het spek, je kan dan wachten op een grote antireclame campagne van welke NGO dan ook.
Holman heeft in 1 ding wel gelijk; Een tig aantal keurmerken zal ons niet aan een betere melkprijs helpen.
de Haas
@John Spithoven Misschien een leuke item voor het tv-programma Keuringsdienst van waarde. Zijn we ook van die onzin af. Wiebren en kornuiten de wacht en een ergernis minder
John Spithoven
@de Haas Ja, maar je wil je eigen coöperatie niet beschadigen.
Iedereen wil best wat aan echte duurzaamheid op zijn bedrijf doen, zeker weten. Maar dan wel zo dat het hout snijdt.
Ten eerste democratisch beslist , en niet zoals nu dat het stemgedrag van de ledenraad hun verdienmodel bepaald.

En dan een duurzaamheid, wetenschappelijk onderbouw, een programma mogelijk voor iedereen. Dan kom je verder als coöperatie. Niet door krampachtig vast te houden aan de KLW, die al lang zijn houdbaarheid heeft verloren.

En om bij Harm Holman zijn verhaal te blijven het AH merkmelk is wetenschappelijk onderbouwd, PP niet. .
+2
christo
@John Spithoven Ik denk dat je als RFC leverancier de focus op de langere termijn moet leggen en durven concluderen dat de ratrace duurzaamheid ten koste gaat van je inkomen. En dan kiezen voor je eigen toekomstig belang. Dat RFC een krasje op zou lopen, ach daar komt ze wel overheen. Het geneuzel over PP en de KLW gaat veel meer kosten.
de Haas
@John Spithoven de leugens komen toch uit. Als het over 'duurzaamheid' gaat lijkt alles geoorloofd
+4
dieks2
In grote lijnen heeft Holman gelijk. A-ware denkt aan zijn eigen portemonnee en niet aan die van ons.
+1
hans1980
@dieks2 in Frankrijk genoeg particuliere zuivel verwerkers waar RFC niet tegenop kan
+4
hookwood
@hans1980 Die particulieren hebben één groot voordeel. Ze kopen niet meer melk in dan ze goed kunnen verwaarden.....
+2
verbi
@hookwood Enkele jaren terug riepen ze melken jongens verwaarding en verwerking is geen probleem. Nou weten we ondertussen hoe het zit. RFC is ons liever kwijt .Ze kunnen veel goedkoper melk inkopen dan bij die boertjes.
Coen
@verbi , ze riepen niet alleen dat ze alle aangevoerde melk zouden ververwerken maar ook dat de prestatietoeslag 5 cent per kg melk zou bedragen, wat is hiervan gerealiseerd?
+3
Holstein
@hookwood Het was mooi geweest als RFC ook zo'n vooruitziende blik had gehad in aanloop naar het einde van de melkquotering. Dat had heel wat ellende bespaard en waarschijnlijk een veel betere melkprijs opgeleverd. Waren er toen niet visioenen van 5 tot 7 cent prestatietoeslag??En zo zien we waar gebrek aan visie toe heeft geleid....!
hans1980
@Holstein Goh laatste vergadering was de insteek nog weer naar hogere prestatie toeslag minimaal 2 cent
willemkopalt
@Holstein het fosfaat debacle hadden ze in 2013 anders al uitgedoktert samen met lto en nmv
+1
Waldboerke
@dieks2 maar beste dieks2, dat moet toch elke ondernemer.. In 't geval men zegt op uw beurs te willen passen is voorzichtigheid geboden. Coöperatief is allang vervlogen.. Lijkt me zaak dat ieder op eigen beurs past... toch?
Albert Altena
@dieks2
Je kunt ook zeggen. Doordat ze aan zichzelf denken, komen ze ook beter op voor hun bedrijf.
verbi
@dieks2 RFC wel dan?
kaas
@dieks2 en waar denk de top van rfc dan aan ook alleen hun eigen beurs vullen die zitten er voor hun eigen en niet voor de leden ik weet wel zeker dat jan anker meer voor de veehouders opkomt dan de top van rfc
+5
Boerma
@kaas jan anker kan wel voor de boeren opkomen maar de melkprijs die hij betaald valt dan wel weer tegen
+3
slagroomvla
Wat laat hij zich kennen, hij ziet Aware wel als een hele grote bedreiging... En dat is het ook.

Maar goed, verder als vergaderen en columns schrijven komt Harm ook niet...
kaas
@slagroomvla want werken heeft hij ook nog nooit echt gedaan
kanniewaarzijn
Ik kwam via die Swinkels (google) op een filmpje met ene Barend Meerkerk met z'n ronde grasbaal. Wederom hoef je voor vermaak de deur niet uit! Wat een ongelooflijk simplisme!!
christo
Wat een enorme miskleun. Harm heeft het over een onafhankelijk SMK. Eerst even op de site van SMK kijken is mijn advies. Weet meneer Harm in welk pand de SMK gehuisvest is, en wie daar officieel nog meer vertoeven? Onafhankelijk gaat hij dan hopelijk snel verwijderen.
puntertje
Quote Reactie van @christo:
Harm heeft het over een onafhankelijk SMK

Swinkels, die aan de basis stond van de KLW, en Piet Boer die de KLW als religie zag, gaan nu 'onafhankelijk' bekijken of op basis van de KLW bedrijven wel 'duurzaam' zijn. Moet je toch niet willen?
+1
buorman
Keurings dienst van waarde kan weer een programma maken, zal er wel soep van koken of gehakt van maken
bio boer
Melk fabrieken weten van de gekkigheid niet meet hoe ze hun producten moeten slijten gaan allemaal gekke dingen bedenken waarom ze voor hun producten kiezen zo komt het op mij over
+2
m uut m
@bio boer
Een ratrace met geen winnaars
van Ittersum
@bio boer de markt is grillig, onze beperkte afnemers zijn nu gewoon baas. Na jaren van "luiheid" (qua marktwerking gezien) moeten we vol aan de bak. Maar ook onze afnemers moeten elke dag aan de bak reclamefolder.nl/… anders deden ze dit niet, ook die doen alles om hun zooi te kunnen slijten
ted9
@van Ittersum Haha als jij met je producten in de reclame folder van een grote supermarkt wil staan, dan zul je dat als bv melkfabriek zelf betalen.
+1
van Ittersum
@ted9 ging met mij er om dat de melkfabriek niet meer met alleen de slogan: "mijn melk is wit" hun producten meer kunnen slijten ( naar de retail)en vooral als er ook nog meerdere aanbieders van zuivel zijn. Wij boeren doen trouwens dagelijks niet anders, en de scherpste prijs en de meeste opties of voorwaarden erbij en anders lopen we even hard naar een ander maar dat terzijde.
+1
ted9
@van Ittersum arla had in duitsland een grote groep boeren die aan weidegang deden. Vorig jaar okt. Hebben ze het grootste gedeelte van weideovereenkomst opgezegd omdat aan weidemelk niks verdiend werd alleen in Nederland speelt dit en alleen nederlandse weidemelk is hier te slijten. Heel midden europa zn 6miljard liter is vanaf okt. 2019 wel verplicht Vlog.
Erik,1979
@ted9 wat verrassend. 🤣🤣🤣
+1
ted9
@Erik,1979 voor sommige wel ja
Jaap40
@ted9 dat is zorgwekkend als arla de weidemelk al niet meer beloond.
+1
ted9
@Jaap40 Alleen in Nederland zijn we ziek gepraat door de dierenclubjes en hun diepgewortelde linkse connecties in de media. Bij fc doet meen iets van 84% aan weiden 70% hiervan is export en is op de wereld markt geen stuiver meer waard.
+2
Erik,1979
@Jaap40 in heel veel landen is weidegang de standaard. Is het klimaat beter geschikt. Daar kun je in Noord Europa nooit tegen concurreren op kostprijs als je ook weidegang toepast. Als de Chinezen dan weidemelk willen kopen ze daar die melk wel. Je moet je goed bedenken dat minstens 70 % van de melk die in Nederland geproduceerd wordt naar andere landen gaan. En die consumenten interesseert het echt niet of de koeien binnen of buiten staan. Die willen een gezond veilig product. Meer niet. En dat zo goedkoop mogelijk. Die hetze van toegevoegde waarde is bedacht door mensen die zelf meer willen toevoegen in hun eigen portemonnee.
christo
@Erik,1979 En... minder koeien en andere staarten willen. Dat krijg je wanneer je de landbouw met een kostprijsprobleem om zeep helpt.
Jaap40
@christo schaalvergroting gaat versnellen komende jaren. Melk is wit.
+2
Todi
@van Ittersum Met debiele spotjes en uit spraken komen ze er ook niet.
+3
de jonge
@van Ittersum heb je er wel eens bij nagedacht wie deze gekkigheden zijn begonnen?? onze melkfabrieken zelf!! geloof je nu werkelijk dat er ook maar 1 chinees is die de vraag gesteld heeft hoeveel eiwit er van eigen land komt bij de nederlandse boeren,of er wel een koeborstel hangt want anders hoeven ze onze melk niet? dat ze eisen dat er spuitplannen ed zijn, dat we met natuurmonumenten in zee moeten gaan? kom nou toch ..dit zijn dingen die de melkverwerkers zelf bedenken om zelf achterover te kunnen leunen,de toeleveranciers,de melkveehouders dus aan onzinnige eisen te verplichten die daardoor steeds meer werk en papiermeuk krijgen en als saldo er geen rooie rotcent extra aan overhouden. laat ze maar eens wat aan inflatiecorrectie doen zonder allerlei extra regels,maar dan moeten ze zelf aan de bak

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
85
DEELNEMERS
41
WEERGAVES
0