Explosie door mestgassen: tientallen koeien in de put in Markelo



Originele beschrijving

Tientallen koeien zijn vanavond in de put beland bij een boerderij in Markelo. Vervolgens ontstond er door mestgassen een explosie.

Deel dit topic

Reacties

bio boer
Stal met emissie arme vloer waar de mestgassen exploderen zou dat komen door de vloer ?
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @bio boer:
zou dat komen door de vloer

Nee, dat komt door een vonkje...
bio boer
@Jack Rijlaarsdam ja die heb je ook nodig bedoel meer van gaat dit meer gebeuren door gebruik emissie arme vloeren
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @bio boer:
gaat dit meer gebeuren door gebreuk emissie arme vloeren

Dat zou betekenen dat de vloeren echt werken. Ik heb trouwens vanmiddag de paashaas ook zien lopen.
+7
Melkveehoudernh
@Jack Rijlaarsdam deze stal was pas een jaar oud, dus zou best kunnen dat deze vloer idd nog werkte, wat een drama. Ze zijn niet wijs in den haag, gassen opsluiten onder een vloer, levensgevaarlijk. Stond laatst hier iets over affakkelen, was misschien een beter idee dan dit, ben je in ieder geval van explosiegevaar af. heel veel sterkte voor de betrokken familie
+1
paul1
@Jack Rijlaarsdam niet perse een vonkje, een dieselmotor hoeft ook geen vonkje toegevoegd voor ontbranding.
demelkboer
@paul1 die maakt 10 bar. Dan krijg je zelf ontbranding. Dat zie ik in de mest put niet gebeuren
demelkboer
@paul1 die maakt 10 bar. Dan krijg je zelf ontbranding. Dat zie ik in de mest put niet gebeuren
m uut m
@demelkboer
10 bar?
De diesel wordt er met meer dan 180 bar ingespoten.
spotmelker
@m uut m Het gaat om de compressieverhouding. Bij dieselmotoren varieert dat van 1 : 14 tot 1 : 24 en bij benzine motoren 1 : 10. Bij de diesels verbrandt dan de dieselnevel waarvoor een hogere druk benodigd is.
+5
sjoerd de melker
Hier wordt je niet blij van wat de oorzaak ook mag wezen. Heel veel sterkte voor collega veehouder.
bio boer
@sjoerd de melker is echt niet best heb fotos gezien zijn hele lengtes vloer in de put gedonderd ook boxdeken op verschillende plaatsen
+1
Knettergek dat bint ze , met die emissie arme/dichtte vloeren, waaaaaar zijn DE slaaptabletten van LTO, ook dit komt uit hun koker !!! Amoniak is TOTAAL onschadelijk.
+7
christo
Dit gaat nog vaker gebeuren. De put onder een emissie-arme vloer is net een gastank. Zou verboden moeten worden om zo te bouwen.
m uut m
@christo
Het gaat straks verboden worden :
1 Mest opslaan onder de stal.
2 Mest mixen met dieren in de stal.
3 Mest mixen door niet gecertificeerde bedrijven.
Erco
@m uut m kan je niet maken met bestaande stallen. Bij nieuwbouw wellicht
m uut m
@Erco
De eerste niet de andere 2 wel.
De meeste boeren zijn nog steeds veels te laconiek wat betreft de gevaren van mest gassen.
casev
@m uut m is dat zo? Met 20.000 melkveehouders die allemaal 30x per jaar mixen, gaat het 1 of 2 keer fout. Dat is %gewijs niet zo veel....
cjw73
@casev die 30 x per jaar mixen hebben geen problemen. Die het 3 x per jaar doen juist wel. Ben toen bij een infodag van de brandweer geweest en daar werd gewoon gezegd. De enige remedie is regelmatig mixen.
+3
Erco
@cjw73 mooiste lijkt me gewoon elektrische mixers die elke dag kort draaien idd
bio boer
@Erco mest beluchting systeem leek mij wel mooi elektrische mixers vragen ook nog wel wat onderhoud en de capaciteit is beperkt
m uut m
@casev
Je wilt niet weten hoe veel dieren er elk jaar om komen door mixen.
De ontwikkeling van de ligboxenstal is op dit punt een ramp.
Vroeger veegde iedere boer de gierkelder leeg.
Het houden van koeien boven de mest opslag rvdm is goed bekeken gewoon waanzin.
+1
Boerma
@m uut m dat is ook wel wat overdreven. Als je gewone roosters heb en het waait wat en de gordijnen doe je helemaal open gebeurt er eigenlijk nooit wat.
+1
marcsterreborn
@christo Alleen wijzen naar de wetgever is niet slim en niet terecht. Boeren moeten ook de hand in eigen boezem steken. Eigenlijk weten we al tientallen jaren dat stalsystemen waarbij poep en urine bij elkaar komen niet planet proof zijn. Drijfmest is levensgevaarlijk, zoals ook in Markelo weer bleek, en bovendien geen geschikt voedingsproduct voor de bodem. Willen we werkelijk constructief boeren, dan moeten we naar stallen waarbij geen drijfmest ontstaat.Dan kunnen we ook de onzinnige ammoniakdiscussie definitief parkeren.
+5
Farmer_
Quote Reactie van @marcsterreborn:
geen geschikt voedingsproduct voor de bodem

Ben je dr weer
bio boer
@marcsterreborn en als we drijfmest nou belucht schijnt dat de mest er better van wordt en geen gassen meer hebt want alles in vaste mest gaat ook niet meevallen op grasland zonder het in de kuil tekrijgen gier is daar in tegen wel mooie mest stof in de zomer
hans1980
Welke vloer lag hier?
Super emissie arm (met meetbox) maat netto zal het wel niet uitmaken of je nu rooster vloer hebt of emissie arm de gas blijft toch komen
+1
bio boer
@hans1980 het was een vloer met om de halve meter een spleet met klep
+5
verbi
@bio boer Was een vloer met 2 platen tegen elkaar gelegt en dan een spleet van 3 cm met rubberen flappen . Heb deze vloer ook en wie de fabrikant is doet er niet toe.Feit is wel dat ik zo weinig mogelijk mix en de mest is toch homogeen of dit komt door de ammoniak die er continu onder zit weet ik niet. Ik vindt het risico veel te groot om er in te roeren, je ruikt ook niks als je in de stal staat tijdens het mixen dus je maakt eigenlijk een bom in de put. Het is hetzelfde als je een gaskraan opendraait in een dicht huis als de druk te hoog wordt ploft de boel uit elkaar.Mijn advies gooi er een hoop flappen uit dan kan de lucht weg en kun je gewoon mixen met veel minder risico. Maar ja dat mag officieel niet. Het zijn levensgevaarlijke systemen.Mileu telt een mensenleven (dieren) niet.
bio boer
@verbi ja zo vloer is het
+1
m uut m
@verbi
Jouw neus is geen goede maatstaf of er wel of geen gas vrij komt.
+1
verbi
@m uut m Een terechte opmerking. Maar ik wil alleen maar aangeven dat het gas met een emmisievloer helemaal niet weg kan en dan de druk onder de vloer levens gevaarlijk wordt. Bij een normale vloer komt het gas er overal uit heb je die druk niet , uiteraard blijft het opletten maar dan knallen de roosters van 1000 kg er in iedergeval niet af.Mixen met de deuren en ,gordijnen open en eventueel de ventilatoren op volle kracht en met flinke wind.
+1
Noorderling
@verbi
H2S ruik je op den duur niet meer doordat je zenuwen verlammen en dan wordt het pas gevaarlijk. Hang maar eens een H2S meter om en ga je en rondje lopen met mixen in een stal met oude roosters. Dan komt het besef ook wel dat het een wonder is dat je nog leeft, dat ding gaat direct in alarm, ook als je naast de trekker buiten staat bij de mixerput.

Steeds meer loonwerkers hebben ondertussen voor hun chauffeurs op de pomp met sleepslangen in zon apparaatje geïnvesteerd. Nu komt met er achter dat dat ding direct gaat in alarm gaat, je bepaalde dingen niet kon doen wat eerder wel gedaan werd. En wat doe je dan? Loop je verder of blijf je buiten op een afstandje.
Frans Z.
Gaat dezelfde kant op als stalbranden.
+5
cjw73
@Frans Z. Probleem is alleen hier zijn wij niet de veroorzaker van, maar de regering met hun achtelijke regels.
+2
hans1980
@cjw73 stalbranden is boer ook niet de oorzaak, komt ook vaak door emissie eisen, centrale afzuiging door nok v/d stal wanneer 1 afdeling vlam vat staat door die centrale afzuiging alles in no time weer in de fik!

Dus beide oorzaak emissie arme eisen!
+1
Noorderling
@hans1980 oorzaak is kortsluiting, alleen de gevolgen zijn niet te overzien. Kortsluiting en preventie kun je wel maatregelen tegen nemen, alleen gaat het in de praktijk vaak op de snelle goedkope manier.
robbies
@Noorderling dan bouw je buiten de regels van het bouwbesluit om. Gebeurt niet zo vaak denk ik
cjw73
@robbies meer dan jij verwacht.
Noorderling
@robbies
Bouwbesluit is ook maar een minimum eis en dat houdt in dat je brandvertragende materialen moet gebruiken. Dat is nog bij lange na niet brandwerend. Krijg je er een plattegrond bij dat je 3 brandblussers op moet hangen en dat is het dan. Dan moet je wel heel snel zijn wil je daar wat mee bereiken. Vluchtwegen voor mens en vee wordt niet naar gekeken.
Als je zoveel energie aan isolatie en kunststoffen in een stal stopt met mechanische ventilatie is het een kwestie van minuten dat alles brand.

Waarom per afdeling of aantal geen brandwerende compartimentering, apart afzekeren en motorbeveiliging installeren, met beton werken en kunststoffen mijden, sprinkler installeren en dan kun je heel veel gevolgschade voorkomen.
+2
Erik,1979
@Noorderling ze moeten in Nederland de bouwblokken loslaten. En dan verplichten dat de stallen minstens 10 meter uit elkaar staan. Het op elkaar proppen van stallen is gewoon idioot.
+2
robbies
@Noorderling je hebt ook niet de de moeite genomen om eea op te zoeken lees ik wel. In het bouwbesluit van 2014 is opgenomen dat er een technische ruimte moet zijn en dat deze gescheiden moet zijn van een kering die minimaal 60 minuten brandwerend is. Per 2500m2 moet het gecompartimenteerd zijn en isolatiemateriaal moet minimaal klasse B zijn. Brandblussers moet conform milieuvergunning en vluchtwegen voor varkens zijn compleet zinloos. Als je 1 x varkens geladen hebt, dan weet je dat varkens in stress stokstijf blijven stilstaan en omdraaien zodra ze wind voelen of richting een donker gat moeten lopen.

Het probleem zit hem vaak in onderhoud (veel stof) en de centrale afzuiging die ervoor zorgt dat in een mum van tijd de boel in lichterlaaie staat. En in Brabant willen ze hebben dat er nog meer van tijdbommen gerealiseerd worden in het komende jaar
+1
hans1980
@Noorderling en een lely discovery kun je ook al niet vertrouwen
cjw73
@hans1980 net wat noordeling zegt. Een stalbrand daar gaat een vonk of kortsluiting aan vooraf wat ons ten dele wel toe te rekenen is. Meestal werkzaamheden of ongedierte.
bio boer
@cjw73 kortsluiting is nooit 100% teverkomen zekker nu er steets meer elektronica in de stal komt
+1
hans1980
@bio boer klopt komen nu meer eisen om kortsluiting te voorkomen.
Maar eigenlijk is het, het paard achter de wagen spannen.
Gassen komen door anaerobe rottings processen , eigenlijk zou je de mest moeten beluchten zoals bv. Aeromix alleen wordt dit bedrijf tegen gewerkt door de WUR die valse emissies vast stelt
CorP
Quote Reactie van @hans1980:
rottings processen

dat hoort al niet in de mest. Zag laast ook topic over schuimvorming, met soms wat bedenkelijke oplossingen om schuim tegen te gaan. Zorgen dat het niet komt zou beter zijn.
Maar deze collega in Markelo zit hier momenteel mee, succes daar
Frits1
@CorP en hoe doe je dat?
bio boer
@hans1980 klopt zit er toch over tedenken aan het systeem tekopen ook om de meer waarde van de mest en om van de gevaarlijke gassen af tezijn mixen vind het maar rot werk
+1
Noorderling
Quote Reactie van @bio boer:
nu er steets meer elektronica in de stal komt

Dat is dus ook vaak het probleem. Alles wordt overal maar bij op gedrukt met overbelasting tot gevolg. Een nieuwe kabel inclusief apart gezekerde groep is veel te duur. Koeborstel, ventilatoren, hydrofoor, waterverwarming, ventilatoren, mestpomp en schuiven, bekapbox. Draait soms allemaal tegelijk in een stal van 30jaar oud waar het net gemaakt is voor een paar gloeilampen en een krachtvoerbox.

Als bovenstaande ook nog een boer treft die denkt dat hij zelf ook wel elektricien en loodgieter is kan het een gevaarlijke combinatie worden. Je hoeft maar een balletje op te gooien bij diegene die je elektrische installatie keurt en je krijgt alles wel te horen wat sommigen menen te kunnen. Dan is het bij tijden een wonder dat er nog niet meer afgebrand is.
+1
robbies
@Noorderling volgens mij is iedereen verplicht om een electrakeuring uit te voeren.
Noorderling
@robbies
dat is ook nog maar sinds kort een eis van de verzekering als je voor een bepaald bedrag verzekerd bent. Verder hoef je van niemand wat en achter de meterkast ben je vrij te doen en te laten wat je wilt.
+3
robbies
@Noorderling Dan heb jij nog nooit een keuring gehad. Na de 1e keuring 6 jaar geleden hebben wij voor een dikke 5.000 euro aanpassingen moeten maken in de verschillende stallen, terwijl hier niets zelf gemaakt wordt.
+3
dewittemotor
@robbies Toen heb je die gecertificeerde elektricien die dat dan wel gemaakt heeft, toch eens goed onder handen genomen mag ik hopen.
robbies
@dewittemotor nee hoor, iets dat 40 jaar geleden is aangelegd voldoet niet altijd meer aan de hedendaagse eisen. Zo simpel werkt het nu eenmaal.
Noorderling
Quote Reactie van @robbies:
@Noorderling Dan heb jij nog nooit een keuring gehad.

Heeft me vorig jaar 5 tientjes aan materiaal gekost. Paar kabels vast spijkeren, kap om een lamp kapot en nog een paar kleine dingetjes, terwijl alles bij lange na niet nieuw is.
verbi
@robbies Hier ook gehad wat een wassen neus.
Frans Z.
@cjw73 Zo ziet een PvdD dat echt niet.
cjw73
@Frans Z. Klopt das gewoon aandachttrekkerij.
Groen1
Een familie in het Twentse Markelo treurt om het verlies van dertien koeien. Ze kwamen vrijdagavond om het leven als gevolg van een explosie in de stal bij het boerenbedrijf.
De boerenfamilie stelt de veiligheid van een emissievrije betonnen vloer ter discussie. ,,Hoe kun je anders zo’n zware explosie krijgen?’’
ad.nl/binnenland/…
+3
ceessie
Gaan we weer, die zogenaamde ouderwetse grupstal is zo gek nog niet.
+10
dwers
Die emmisie arme vloeren helpt toch niets, als die mest word uitgereden stinkt het dubbel zoveel dan andere drijfmest.
piet6400
Wat kunnen wij als veehouders doen om dit te voorkomen?
Mest verdunnen met water voor het mixen ???
+2
bio boer
@piet6400 het was vrijdag avond ook geen mest mix weer al paar weken niet dat boeren het risico nog nemen om met dit weer temixen daar kan ik niet bij voor ik ga mixen moet het toch wel meer als windkracht 5 hebben voor ik ga mixen
pietjepuk
@piet6400 Kijk uit met water en mixen. Een paar keer beesten plat gehad. De eerste keer toen de stal nieuwe was en er een 20 cm water in de put stond. Later nog een keer toen de mest dik was. Ik had een dag van te voren een tank water in de mix put laten lopen. Toen ik de mixer aanzetten viel gelijk een beest dood neer.
Kringloper
Drijfmest heeft toch zijn langste tijd gehad!
Boerma
@Kringloper dus als we nieuwe stal bouwen toch maar voor potstal oid kiezen?
+1
pietjepuk
@Boerma In brabant moeten met de nieuwe regels de melkkoeien van het stro af.
Kringloper
@Boerma Mest scheiden op de vloer geeft twee goede meststromen, en geen kunstmest meer nodig. Wat trouwens ook binnen vijf jaar verdwenen is!
Koeien boertje
@Kringloper ik heb 1 mest stroom en daar heb ik momenteel genoeg werk mee om de putten leeg te rijden.
2 stromen is meer werk
Als je de mest scheid gaat er minder verloren of waarop baseer je dat je dan geen kunstmest nodig hebt?
Kringloper
@Koeien boertje De dunne fractie word aangewend als vloeibare stikstof, het gras brult de grond uit!
bio boer
@Kringloper die mest op de vloer is nog niet dik genoeg voor vaste mest hoe wil je dat oplossen stro in de boxen ?
Kringloper
@bio boer Op het biologische melkveebsdrijf Van Leeuwen in Stompwijk word de mest 100% gescheiden op de vloer. Hierna word er een klein beetje stro aan toegevoegt en de mest is stapelbaar.
+1
Boerma
@Kringloper één goede meststroom beviel mij ook wel goed
+2
puntertje
Ik zie alweer een nieuwe eis voor de topzuivellijn aankomen. En dan gaat Piet Boer met zijn SMK controleren of iedere handeling bij mestmixen wel gecertificeerd en geborgd is. Eén vinkje te weinig en exit, dan kunnen onbeduidende mensen zichzelf lekker belangrijk maken.
Je hebt vraagstuk A, er wordt gezocht naar een werkwijze en je creëert probleem B, C en D. In plaats van je vraagtekens te zetten bij de gehanteerde maatregel gaan we (onwerkbare) protocollen bedenken om de veroorzaakte problemen te lijf te gaan. Welkom in Nederland.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , boerderij , mestgassen , put en explosie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
78
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
0