Melkveebedrijf Van Wezel met meer dan 12.000 kg

Melkveehouder Kees van Wezel (Roosendaal, N-Br) is er duidelijk over: de Holstein koeien op zijn bedrijf produceerden in 2013 goed. Ze vergden alleen te veel tijd en kosten. „Een koe moet je verzorgen, niet verplegen”, en daarom heeft de familie Van Wezel het fokbeleid in 2013 veranderd.

Na zich goed verdiept te hebben in het fokkerijconcept ProCROSS en bedrijven te hebben bezocht die al langer volgens dit concept fokken, is Kees hier vol vertrouwen op overgeschakeld. Hij heeft eerst zijn Holsteins met Montbéliarde stieren geïnsemineerd om vervolgens dit concept volledig toe te passen.

Bron

AVG & Cookiemelding
melkvee.nl

Deel dit topic

Reacties

+4
Flinstone
Toch lopen de inseminatie cijfers van alternatieve rassen terug!
Fleckvieh, MB wel vlees maar geen kg vet en eiwit!
+5
KOC1981
In 2013 begonnen, wil zeggen ongeveer 1-1-2014 eerste 50/50 HF-monty's geboren.
1-1-2016 eerste keer kalven van een zweed. 1-1-2018 kalven de eerste volledige Procrossers af.
Das dus een jaar. Wel erg snel om al Eureca te roepen.
+2
Flinstone
@KOC1981 melk zal wel snel minder worden!
Zie links en rechts volledig verknoeide veestapels door fleckvieh en montbeliardes😢
paul1
@Flinstone mijn ervaring is dat je er sterke koeien van krijgt, Om er voldoende melk onder te houden is de holstein nog nodig in procross
+2
dewittemotor
Niet mee aan de gang gaan. Krijg je spijt van, gegarandeerd
+4
JappieJo
Ik melk gewoon wat HF beesten, hebben weleens wat natuurlijk maar die koeien die 12000+ geven is eigenlijk nooit wat mee. Heb ook wel kruislingen gemolken daar is dan ook eigenlijk nooit wat mee maar geven ook geen 12000+. En als die beesten niet of laat drachtig worden, dan gaat de melk er hard onderuit, en ben je vleesvee aan het melken.
+1
West_Fries
Flv x hol en 3 weg-kruising met nrb bevallen hier echt wel goed in een stal van 40 jaar oud op een grasrantsoen, minder uierontsteking, minder afkalfproblemen en doen niets onder qua productie.
putjesschepper
@West_Fries hier precies hetzelfde
+4
cjw73
@West_Fries heb een paar hf x nrb die goed mee kunnen. Maar voor de rest was alles hier klote. Gebruik nu alleen nog hf
verbi
@West_Fries Hier ook hetzelfde
Noordoost
@West_Fries melken hier steeds meer zuivere fleckviehs en bevallen best. En inderdaad qua productie doen ze niks onder voor zo’n smalle Holstein. En als ze dan keer naar de slacht moeten dan beur je tenminste goed geld
+1
West_Fries
@Noordoost Dat laatste is voor mij geen goed argument, die laatste paar 100 euro slachtgeld maakt volgens mij het verschil niet. Dat ze met weinig kosten makkelijk oud worden vind ik veel belangrijker.
Hier is het wel zaak dat de dames optijd weer drachtig zijn anders worden het wel vleeskoeien, hoe is dat bij de zuivere dan?
Noordoost
@West_Fries Op tijd drachtig lukt meestal wel, de ervaring leert wel dat hoe meer bespiering een fleckvieh heeft, hoe beter de melkgift.
Bayern Genetik zegt altijd : spieren geeft melk
dwers
@Noordoost ik heb 1 flekie 50 % is nu derdekalfs zit nu op 52 liter per dag, dus doet het goed.
Maar mijn voorkeur ligt bij red holstein.
Noordoost
@dwers ieder heeft z`n eigen voorkeur.......
+1
Flinstone
@dwers hier geeft elke derde kalfskoe meer als 50 kg op de top!
Ieder zn voorkeur maar holsteiner zonder al te veel problemen moet ook kunnen!
+3
Ard Eshuis
@Flinstone Kan ook gewoon! Kruislingen voegen uiteindelijk niks toe, gaan hier na 10 jaar gewoon weer terug naar volledig Holstein. Rest is gewoon reclamepraat... Je kunt best geld verdienen met kruislingen, maar dat kan ook prima en probleemloos met Holstein. Hier hele goede ervaringen met Triple aAa, dat doet al meer dan 15 jaar goede dingen voor de veestapel
ted9
@Flinstone gemiddeld is het na drie x kalven ook gebeurt voor een holsteiner.
Flinstone
@ted9 dan hebben ze hier wel 33000 liter gegeven als ze dat hier halen!
Maar er gaan hier nogal wat dieren voor het leven weg
+3
jan w
Die melkveehouder heeft domweg een verkeerd fokbeleid erop na gehouden. Als je alleen maar fokbeleid erop na houdt om koeien te fokken die niet in balans zijn, dan cre-eer je toch zelf het probleem. Er zijn in de breedte HF stieren voldoende om goeie koeien mee te fokken. Maar je moet ze wel willen gebruiken.
+3
bio boer
Vaak zie je ook dat iemand probeert tekruis dat op zijn mindere koeien doet ja verwacht dan geen wonderen kruisen moet je doen op je beste koeien veel durven dat niet
+1
Ard Eshuis
@bio boer Is geen garantie op betere nakomelingen, soms werkt het zelfs averechts! Hier deden we alleen de beste koeien, mindere komt altijd BB op. Maar we hebben veel meer variatie gekregen bij kruislingen dan we hadden bij de Holsteins, het is teveel roulette en ze kunnen slecht tegen hard melken, die kruislingen. Op een enkeling na dan..
+1
bio boer
@Ard Eshuis dat zou kunnen dat ze niet goed mee kunnen met hard melk dat is hier de ambitie ook niet ze moeten het gewoon goed doen op alleen gras en beetje krachtvoer dat werkt goed kruisling hebben meer de eigenschap dat ze melk geven naar wat je ze voert in plaats dat je de koe moet voeren wat die geeft
+1
Boerma
Hier alleen op de smalle hoge koeien met veel melk een fleckie of mr protein erop. Verder alles hf. Als ze niet te smal zijn kun je naar mijn idee beter eem hf gebruiken. Keuze genoeg.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's familie , koeien , koe , stieren , holstein , fokken , melkveehouder , holsteins , melkveebedrijf , vertrouwen en 2013 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
24
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0