SGP: stikstofproductie veehouderij niet boven plafond

SGP heeft ernstige twijfels of de stikstofproductie van de veehouderij wel boven het stikstofplafond zit, zoals CBS vorige week bekend maakte.

Volgens de prognosecijfers voor de stikstof- en fosfaatproductie van de veehouderij ligt de fosfaatproductie ruim onder het plafond, maar is de stikstofproductie nog te hoog om aan de derogatie-voorwaarden te doen. Met een productie van 506,1 miljoen kilo stikstof is het 0,3% boven het stikstofplafond van 504,4 miljoen kilo.

Deel dit topic

Reacties

hans1980
🍾🍾🍾🍾🍾👍
m uut m
Jammer dat de "professor" niet meer in de tweede kamer zit.
cs-agrar
@m uut m idd, we moeten hem eens contacteren voor een teamagro of dat nieuwe behartigingsclubje van jancees
+9
matt
Ze hebben net zo lang berekend,en geschat tot ze 0,3% boven het plafond
Uitkomen.
Schouten moet ze gewoon vragen,die flutberekening over te doen,en de schatting wat aan te passen.
Maar die krijgt waarschijnlijk,een natte poes nu ze de boeren weer terecht kan wijzen.
+1
Deutzrijder
Snap niet dat LTO hier niet mee komt ?
+3
christo
@Deutzrijder Echt niet? IS niet zo moeilijk. Die worden betaald door Den Haag om de boeren op te ruimen.
slagroomvla
Via een nieuwe korting nu ineens vanwege stikstof, de teveel uitgedeelde fosfaatrechten aan vleesvee boven sectorplafond recht zetten? Geen gezeik meer over staatssteun, Brussel ook weer rustig...Zo lost Carola haar eigen fouten op!!
+2
Farma_boerke
Het word eens tijd dat die kliek op het ministerie zelf eens word doorgelicht. Carola is boegbeeld/spreekbuis/vervangbaar, maar aanvoer van deze tirades komt van ministerie en aanverwanten rivm/wur/etc. tijd voor preventieve ruiming?
+1
overstekend wild
@Farma_boerke dan moet je eerst maar eens in de kweekvijver Wageningen beginnen. Want daar word het gros al verziekt met groenlinks enPvdd propaganda
Jean-PierreK
Ten eerste betreft het hier nog een prognose. De gehalten in het ruwvoer van 2018 zijn nog niet allemaal binnen. Ook is het de vraag of de melkproductie definitief is; valt de melkproductie hoger uit doordat aan het eind van het jaar benadrukt is dat niet geleverde melk ook meegerekend moet worden? Oftewel de definitieve stikstofproductie kan nog hoger uitvallen. Aangezien 2018 niet het hoogste jaar is (qua stikstofproductie) zou dit het gemiddelde van de vijf jaren kunnen verhogen.
Daarnaast zijn oorzaken van de verhoogde stikstofproductie niet weggenomen. Hierdoor is er voor 2019 weer een risico voor overschrijding. Enerzijds wordt in 2019 een gedeelte van het in 2018 gewonnen gras (met veel N) gevoerd. Anderzijds zal in 2019 nog steeds de geactualiseerde berekening van de BEX gebruikt worden.
Daarom lijkt het mij verstandig dat de minister voorzichtig is en waarschuwt (in de tekst staat dreigt); wellicht zou ze zelfs moeten ingrijpen door per bedrijf een (stikstof)plafond te bepalen. Dijksma deed dat (in een vergelijkbare situatie) destijds niet en we kennen de gevolgen...
Of zie ik het verkeerd?
Twentsch Land
@Jean-PierreK

En fosfaatrechten per bedrijf en dan ook nog een stikstof per bedrijf ! Het ene jaar het ene vol en het andere jaar het ander vol...dat schiet ook niet op.
+1
Albert Altena
@Jean-PierreK
Wat men verkeerd ziet is dat N en Co2 nog totaal geen probleem zijn.
Zolang woestijnen nog uitbreiden is hier kiezen voor meer biodiversiteit door verschraling een egocentrische gedachte. Wind vermengt namelijk de lucht over de gehele wereld. Wij zien zelfs weleens Sahara stofzand op onze auto's.
Johannushoeve cv
@Jean-PierreK misschien ook even naar het stikstof gehalte in de melk als die net zo berekende worden als het fosfaat dan zitten we er ook weet ik veel onder
hans1980
@Johannushoeve cv er wordt richting de krachtvoer industrie gezegd dat ze moeten minderen met N (=eiwit) in brok/meel/bijproducten maar in de praktijk hoor en zie ik hier niets over??
Wanneer ik 30 ureum wil melken met een kilo soja/raap teveel kan dat gewoon of het wijs is??

Men had de mestwet niet afhankelijk moeten maken van BEX maar gewoon forfaitair en de individuele boer via BEX ruimte geven !!!!!!
Dan was er meer zin om scherper te boeren
Johannushoeve cv
@hans1980 als men 30ureum wil melken lijkt mijn uit kosten overweging niet rendabel
jg
@Jean-PierreK De hoeveelheid gewonnen graskuil is veel lager. De hogere N-gehalten worden gecompenseerd door energierijke ,N-arme producten in het rantsoen .
+1
hans1980
@jg dus van die korting dreiging zijn we verlost?
Wat zinspeelt Carola dan richting de krachtvoer industrie , minder N?
+1
jg
@hans1980 Je moet het WILLEN zien ....!
de Thijs
Ik denk dat ze er een vernietiging verbod op blijvend grasland proberen door te drukken

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's veehouderij , boerderij en sgp geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN