Ruim een derde maïstelers kiest voor onderzaai vanggewas

36 procent van de maïstelers kiest dit seizoen voor de onderzaai van het vanggewas. Dit blijkt uit de nog lopende online Maïsscan van onderzoeksbureau Geelen Consultancy.

Deel dit topic

Reacties

ted9
En bij een derde word het een succes??
+3
cjw73
Dus twee derde gebruikt zijn boereverstand en doet het dus niet. Het gaat om de mais niet om die andere troep die er groeit.
+3
PIONIER
@cjw73 Troep krijg je in de silo als je niet rijpe mais oogst.
cjw73
@PIONIER het gaat er ook niet eerder af dan het rijp is hoor. Maar dat gras onttrekt mij te veel vocht aan de grond. Minimaal 10% minder opbrengt.
PIONIER
@cjw73 Dus je neemt de gok om niet tijdig een vanggewas te kunnen zaaien?
mlkvhoudr
@PIONIER dat geld alleen voor maisoogst in geval van nood kun je voor mks kiezen. Ik heb 1 keer onderzaai geprobeerd de opbrengst van de mais was prut. Dus wij gaan voor vroeg maisras
mlkvhoudr
@mlkvhoudr denk dat onderzaai alleen werkt op natte percelen.
+2
cjw73
@PIONIER precies. Dan maar een paar % korting op de toeslagrechten. Vast goedkoper dan 10 a 15 % maïs de hectare minder. De meeste hier in de buurt denken er zo over.
Flinstone
Het voorjaar ziet er goed uit, er staat nu een goed vanggewas?
De grond heeft dit jaar een goede structuur dus de mais vroeg de grond in en dan kan ie er ook op tijd af!
Henry1
Wij gaan ook voor onderzaai. Loonwerker heeft hier een machine gekocht, en dat lijkt goed.
Ook positief verhaal gehoord van onafhankelijk adviseur, die het ook met foto's liet zien (ontwikkeling vanggewas etc).. Verder heb ik vorig jaar iemand die aan het project "grondig boeren met mais" meedoet gevraagd (waar niemand verder bij was, dus gewoon een onafhankelijk antwoord) of hij ook onderzaai zou toepassen wanneer hij niet aan het project mee zou doen en die gaf aan dat hij daar zeker voor zou kiezen.
Wel allemaal mensen uit provincie Overijssel en Drenthe die ik er over gesproken heb. Aandachtspunt is wel dat de gewasbescherming vrij nauwkeurig komt om het gras wel een kans te geven.
Pluto
@Henry1 Afgelopen jaar een ha geprobeerd met onderzaai . Veel te vroeg in het seizoen al vocht te kort door het ondergras . Uiteindelijk is het perceel niet gehakseld ,het had meer weg van uien . Hier geen onderzaai , het is vragen om problemen met gladvinger gras . Hier is het pittige zandgrond die na de oogst bewerkt moet worden . Onderzaai is de dood voor vrucht wisseling . Alle proeven met onderzaai zijn gedaan met continuteelt mais !. Hier afgelopen week een gesprek gehad met 2 nvwa controleurs ,,zij zien het onderzaaien snel weer verdwijnen vanwege de immense milieu schade .
Henry1
@Pluto
Dat van die continue teelt zou wel kunnen. Maar zoals het nu lijkt is al het bouwland wat we dit jaar hebben afgelopen jaar ook bouwland geweest.
Ben wel benieuwd hoe je dat bedoeld met milieu schade?

Als het geen wetgeving was zou ik er overigens ook niet voor kiezen, maar nu het verplicht wordt lijkt mij dit de beste optie met wat ik gehoord / gelezen heb.
Maar we gaan het zien!

Ik heb ook begrepen dat in zuid NL wel betere ervaringen zijn met gelijktijdig gras en mais in zaaien, maar dat dit in het noorden niet wil. En sowieso is het zuiden ook altijd wat vroeger met hakselen natuurlijk dus 1 oktober is ook wat makkelijker te halen.
Pluto
@Henry1 Met milieu schade bedoelen zij dat door onderzaai er flinke opbrengst derving optreed en dat er dus evenredig deel nutriënten in de bodem achterblijven . Deze nutriënten worden bij deze onderzaai adviezen van 8 kg zaaizaad per ha niet opgenomen . ALS het overheid verhaal klopt ??? is voor de onder normale omstandigheden en dan bedoel ik na de oogst inzaaien al 25 kg nodig en nu dus 20 % meer om de extra achtergebleven nutriënten op te vangen . Bovendien en dat wordt ook door nvwa erkent zal er gedurende de winter periode extra afspoeling zijn doordat er geen grondbewerking is uitgevoerd na de oogst . Met als gevolg dat de waterschappen binnen de kortste keren weer meer stoffen gaan vinden in het opp vlakte water !.
Het is overduidelijk , Schouten doet het hier bewust om de veehouderij iets in de schoenen te schuiven om weer met maatregelen te komen omdat er een doelstelling niet is gehaald !!.
+1
Henry1
@Pluto volgens mij is het advies 20 kg.
Want om de mineralen op te vangen zaai je het gras juist.
En hoezo zouden er bij niet lostrekken van het bouwland meer nutriënten uitspoelen? Je trekt je grasland toch ook niet elk jaar los? En volgens mij is ondertussen wel aangetoond dat grasland de meeste nutriënten vasthoud.

Maar mais opbrengst staat natuurlijk wel op nr 1. En daar heb ik nog geen ervaring mee ( maar nog steeds wel vertrouwen in)
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Henry1:
meer nutriënten uitspoelen?

@Pluto heeft het over afspoeling.
Henry1
@Jack Rijlaarsdam wat ligt er op het oppervlak wat af kan spoelen dan? wij injecteren de mest en kunstmest komt ook in de rij......
hans1980
Hier vroeg ras zonder onderzaai
+2
JappieJo
Zo laat mogelijk onderzaaien. Alleen in 2018 was de mais voor 1 okt gehakseld. Andere jaren mits oktober. Gok is mij te groot om niet rijpe mais te oogsten
weurding
@JappieJo vroeger gooide men 600 kg kas en strontte hele winter op hoge stukken waar maïs kwam. Hadden we brutus en dat werd ook rijp. Nu hebben we veel minder bemesting en vroege rassen maar tijdstip oogst komt niks eerder
Noorderling
@weurding
Mais kan met een overmaat aan stikstof overweg en zal dus ook afrijpen.
Bij gras of granen kom je jezelf wel tegen.
jan w
Quote Reactie van @Noorderling:
Mais kan met een overmaat aan stikstof overweg

Mais onttrekt na de bloei hoegenaamd geen N meer uit de bodem. Waardoor het nitraatgehalte in de bodem aan de hoge kant komt te liggen.
+2
George
Ruim een derde kiest lees ik , in Nederland hebben we niks te kiezen. Van allerlei onzin wordt je opgedrongen zoals ook dit!
+10
christo
@George De ellende is dat er ook nog bijna 0,0 onderbouwing is van deze maatregel. Bedacht door volk dat veel te lang in een slecht geventileerde kamer heeft vertoefd. Het effect zal het tegenovergestelde zijn als wat er bedoeld is.
de jonge
@christo klopt hetzelfde als mais onder folie,strokenfrees mais en al wat niet meer geprobeerd is,ik heb geen 1 stuk gezien met een goede opbrengst. die strokenfrees is helemaal dramatisch,dat moet je toch ook niet willen als je kijkt wat 1 ha grond kost en dan nog een keer de bewerking om dan een product er op te gaan verbouwen met zo'n slecht rendement. het beste is altijd nog de standaard manier
JappieJo
@de jonge ik doe nu 5 jaar strokenfrees, mijn mais staat zeker niet slechter dan de rest vd omgeving. Maar in natte jaren rijden ze zo de mais eraf ipv met 2 trekkers voor de kar of zelfs met rups.
Structuurschade blijft beperkt met strokenfrees!
de jonge
@JappieJo hier zijn er zat die het 2 a 3 jaar geprobeerd hebben met dramatische resultaten en het weer op de gangbare manier telen. het land is te duur om er te weinig van af te halen. als het het ei van columbus was geweest was iedereen wel omgegaan zonder dat het een verplichting word
JappieJo
@de jonge misschien regio gebonden? Op mooi droge zandgrond is het ook niet nodig.
Boerma
@JappieJo hoeveel ton haal je dan per ha?
JappieJo
@Boerma had dit jaar wat minder als anders ca 40 ton met 35 ds en 380 zetm. Andere jaren een goeie 45 ton met 35 ds en 400 tot 420 zetm. Toen we nog ploegden was dit ook zo,n 45 ton
dorpsrandhoeve
@christo Dat klopt, wat je daar schrijft.
+1
dorpsrandhoeve
@George Hoe ga jij dat oplossen Sjors?
Ik zaai dit jaar mais voor ccm voor een varkensboer, en hoop dat hij eind october 35 % vocht heeft. Want het is zo'n gelul allemaal. Als je onderzaai doet, dan komt er een berg plantresten op liggen die je eigenlijk wat betreft schimmels liever in de grond verwerkt ziet. Los van het feit dat je onderzaai stikt in de plantenresten. Maar we zullen wel zien.
+1
George
@dorpsrandhoeve
Ik zaai er niks onder en ga hem ook proberen te dorsen en dan voor 1 november wat groenbemester zaaien. Wat een gemieter is het toch allemaal.
Noknok
@George en als er geen of matige kolf in komt en geen ccm/mks vanaf komt maar gehakseld wordt net als afgelopen jaar, wat zijn dan de regels? Overmacht ?
jan w
@dorpsrandhoeve Voor een goede vertering van de plantenresten zou je er een 25 kg melasse ( verdunnen ) over het land moeten kunnen spuiten. met daarbij wat N. Maar dat mag dan weer niet.
+3
George
Quote Reactie van @jan w:
Voor een goede vertering van de plantenresten zou je er een 25 kg melasse ( verdunnen ) over het land moeten kunnen spuiten. met daarbij wat N. Maar dat mag dan weer niet.

Ach zo moeilijk is dat toch allemaal niet , gewoon netjes infrezen en direct bladramanas zaaien. Dan vind je in het voorjaar niks meer terug als de plantenresten mooi vermengt zitten met de grond.

dorpsrandhoeve
@George In october mag alleen graan gebruikt worden als groenbemester. Dus bladrammenas valt al weer af.
hoest
@dorpsrandhoeve
voor ccm/mks maïs mag je geloof ik wel tot november gras zaaien als groenbemester
dorpsrandhoeve
@hoest Volgens mij alleen maar granen als groenbemester of hoofdgewas.
George
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
graan gebruikt worden als groenbemester. Dus bladrammenas valt al weer af.

Is dat zo? Ik heb me totaal niet in dit gehoerzak verdiept.
dorpsrandhoeve
@George ik kan het zo maar mis hebben, maar heb het wel zo geïnterpreteerd.
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
gewoon netjes infrezen

Bij een massaal gewas valt dat ook niet mee. Dan liggen er zoveel plantresten op de grond dat de frees er overheen loopt in plaats van door de grond.
hoest
@pietjepuk
schijfeg krijgt alles zwart
ik heb ooit eens een stuk maïs waar we niet meer bij konden komen met hakselen ermee weg gemaakt
+1
weurding
@hoest net 1 gekocht

(klik om te vergroten)

hans1980
@weurding mooi ding!!
Kunt hem wel een x gebruiken als ik zie hoe de groenbemester er voor staat
+1
weurding
@hans1980 ben hem dit voorjaar nog niet nodig. Is een overjarige zag hem op een veiling....😊
+1
robbies
@weurding spaar je mestverspreiders Arend? Hoeveel moet je er nog hebben voordat je je een kwartet hebt?
+1
weurding
@robbies spaar ze al 15 jaar, en als schuur weer vol is komen in voorjaar mensen die ze me graag weer afhalen 😉
weurding
@pietjepuk frezen op zand is vloeken in... papzooi krijg je bij beetje water
George
Quote Reactie van @weurding:
frezen op zand is vloeken in... papzooi krijg je bij beetje water

Als je dat op maisland doet welke is gehakseld heb je gelijk maar met een enorme boel aan plantenresten klopt heel je verhaal niet! Je vermengt de plantenresten met de grond en zo wordt het totaal niet papperig. Echt niet.
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
Bij een massaal gewas valt dat ook niet mee. Dan liggen er zoveel plantresten op de grond dat de frees er overheen loopt in plaats van door de grond.

Luister Pietje een massaal gewas met heel veel plantenresten kun je het mooiste inwerken met een goede frees. Dat doen we hier allemaal die korrelmais telen. Sommige willen het wel eens met een Smaragd doen maar dan krijg je hopen. Als een frees er over heen loopt rijdt je te hard.
casemxu
Mag je geen rogge zaaien als onderzaai? Dan zou je met kunstmeststrooier er zelf over kunnen strooien, rogge komt immers altijd wel op zonder in te werken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
53
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0