Schadeclaim fosfaatreductieplan.

Er is een groep melkveehouders bezig met het voorbereiden van een schadeclaim vanwege de onrechtmatigheid van het fosfaatredeductieplan.
Ze onderzoeken de mogelijkheden om de Staat, NZO, LTO, NMV aansprakelijk te stellen voor de schade die ze hebben geleden door de korting opgelegd vanwege het fosfaat reductieplan.
Zoals het nu in beeld komt is het fosfaatreductieplein gebaseerd op onjuiste cijfers.
De systemathiek wordt een zelfde als de NVV bij de Aujeszkey procedure.
Melkveehouders die zichzelf aanmelden en een bescheiden bedrag (€50/€100) inleggen komen bij een positieve uitkomst van de procedure in aanmerking voor een eventuele schadevergoeding en mogelijk herstel van de korting.
Diegene die niet meedraait schikt zich in de huidige situatie.

Tevens zal er een poging worden gedaan om bij de totstandkoming van het fosfaatreductieplan betrokken organisaties en bestuurders hoofdelijk aansprakelijk te stellen.
Ik ben erg benieuwd of melkveehouders van deze mogelijkheid gebruik gaan maken.

Deel dit topic

JanCees

Laatste  |  

Reacties

putjesschepper
Wil wel meedoen graag
cowboys
@putjesschepper lijkt mij ook een strak plan.
overstekend wild
@cowboys juist, en eerst veroordelen en opsluiten dan gaan we later wel kijken of het terecht was! 12 mln kg 😣
cowboys
@overstekend wild nog strakker plan eerst opsluiten.
dijkstra uit w
Ik ben voor, denk niet dat bestuurders mee mogen doen in de claim, want dan worden ze natuurlijk uit het bestuur gezet, net als Jawin.
+1
puntertje
Ik was al blij dat we de Ceesjes en Pietjes bijna waren vergeten. Maar hun ook nog eens hoofdelijk aansprakelijk stellen gaat 'm niet worden. Ik denk dat zij zich op hun onnozelheid en naïviteit gaan beroepen en de rechter zal niet veel moeite hebben om daar in mee te gaan.
de jonge
En wanneer en hoe en waar is de bedoeling dat mensen die mee willen doen zich kunnen inlezen en eventueel opgeven?
+1
JanCees
@de jonge dat zullen de initiatiefnemers wel op een website zetten over paar weken
+1
dehoek
Super goed idee eerlijkheid duurt langst opknappen dat volk
+2
slagroomvla
Gaat Wiebren ook hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden?
de jonge
@slagroomvla heeft het antwoord op die vraag invloed of je wel of niet geinteresseerd bent om mee te doen ??
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @de jonge:
heeft het antwoord op die vraag invloed

Ja
+2
de beer
@slagroomvla Ga je de kassiere ook verantwoordelijk houden voor het prijsverschil tussen wat wij voor de melk krijgen en wat een pak melk kost ? Haha
mlkvhoudr
@de beer dat zal ze leren die rotcassaires. Hierbij start ik de actie #zelfscan wij geen inkomen zij geen inkomen 😉
+2
Flinstone
@mlkvhoudr nounou, geen inkomen, ga je mond spoelen jij!
Caissières worden superslecht betaald tov het vermogen dat door hun vingers glipt!
+7
mlkvhoudr
@Flinstone weer 1 op mn nek ben er maar druk mee 🙂 er staat een knipoog achter om duidelijk te maken dat t niet serieus was. Ik ga van ittersum nog missen die kon trenminste relativeren.... man wat is iedereeen serieus op t moment hier. Relax t is mooi weer ga er eens lekker van genieten
+1
putjesschepper
@mlkvhoudr heeerlijk weer man
+1
Weidezicht
@putjesschepper waar is van ittersum gebleven eigenlijk?
Erik,1979
@Weidezicht Ik denk dat hij het allemaal ook niet meer kan relativeren 😉
+3
Twentsch Land
@Erik,1979

Of juist wel 😉
Erik,1979
@Twentsch Land dat kan eigenlijk ook bijna niet anders. Hij is de Messi van het relativeren.
+6
Weidezicht
@Erik,1979 toch kon ik vaak van ittetsum zijn reacties wel waarderen
cowboys
@Erik,1979 hij zit in een depressie
+1
cowboys
@cowboys hierbij retificeer ik dat van ittersum in een depressie zit.
George
Quote Reactie van @cowboys:
hierbij retificeer ik dat van ittersum in een depressie zit.

Dat moest je zo te zien. Tja dat krijg je als je zomaar iets gaat schrijven over iemand!
cornelissen
Quote Reactie van @de beer:
Ga je de kassiere ook verantwoordelijk houden voor het prijsverschil tussen wat wij voor de melk krijgen en wat een pak melk kost ? Haha

Dan ga je toch naar de supermarkt eigenaar toe, hetzelfde als hier naar LTO.
Ik moet het nog allemaal zien gebeuren, maat doe uiteraard zonder meer mee, jij ook?
En dan moet je niet bij de cassiere zijn .
de jonge
@de beer je doet nu net of is er niets loos geweest,als dat zo was,waar kwamen al die bezwaren dan weg die ingediend waren in 2017 en 2018
de beer
@de jonge Het is ook sneu hoe sommigen tussen wal en schip zijn geraakt. Maar met alle respect voor wiebren, maar grote dingen worden uiteindelijk door politiek bepaald. Niet door poppetjes
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @de beer:
Niet door poppetjes
Maar sommige poppetjes zijn wel heel erg kneedbaar...
slagroomvla
Quote Reactie van @de beer:
Ga je de kassiere ook verantwoordelijk houden

Wiebren vergelijken met de kassiere..?, zo ziet hij zich zelf echt niet. Hij ziet zichzelf als mede architect van het fosfaatreductieplan. Vandaar ook mijn vraag.
klant
@slagroomvla als co2 verhaal straks inelkaar dondert krijgen die boeren die daardoor niet mee kunnen doen aan planetproof ook een schadevergoeding?
Hummelink14
Prima plan, waar kan ik me aanmelden
+12
putjesschepper
Het zou toch mooi zijn als we massaal meedoen.of je nou gb of niet grondgebonden ben of biologisch of whatever.er is al genoeg over ons heen gepist en dat houdt voorlopig ook nog niet op.we moeten eens laten zien dat we een blok vormen en daar houdt schouten etc waarschijnlijk geen rekening mee.
+1
klaasvaak
Ik doe ook mee. Ben benieuwd wat er in de schadeclaim aan onrechtmatigheden wordt vermeld.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @klaasvaak:
wat er in de schadeclaim

Het jammere is dat ieder die zich aan het FRP heeft gehouden juridisch gezien geen schade heeft geleden, er is immers geen heffing opgelegd. Het wordt dus een rechtszaak voor de gokkers.
+3
JanCees
@Jack Rijlaarsdam Dat is niet juist gezien de huidige cijfers en als je goed naar de berekeing van het CBS kijkt nu al een stukje de aanpassing van fosfaat via de melkafvoer hebben alle melkveehouders schade ondervonden.
Immers iedereen heeft op papier in 2017 een te grote fosfaatproductie gehad terwijl de daadwerkelijke getallen anders zijn.
De meeste melkveehouders hebben vee moeten ruimen en daardoor hun productie niet kunnen benutten . Zelfs voor melkveehouders die aan RFC leveren had er enige groei ruimte geweest die niet is benut.
10% fosfaat is heel veel.

Ik snap heel goed dat LNV nu de stikstofkaart gaat trekken om alsnog achteraf het doodschieten van die meer dan 100.000 koeien te vergoeilijken. Feit is dat hier ambtelijk en bestuurlijk naast al die koeien enorme bokken zijn geschoten.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @JanCees:
hun productie niet kunnen benutten

Sterk punt. De doorsnee melkveehouder maakt geen geweldige of soms zelfs een negatieve marge. Ben benieuwd hoe de berekening van de schade er dan uit komt te zien. Verder wens ik de initiatiefnemers succes, hoor.
Achso
@Jack Rijlaarsdam dat is nog eens een kromme redenering..:
JanCees
@Jack Rijlaarsdam als je over de vaste kosten meer liters kan plaatsen dan maakt dat behoorlijk uit ook jij zal wel zo slim zijn dat bij produktiekrimp je vaste kosten niet dalen en je verdiencapaciteit over het resterende stuk daarmee iets kleiner zal zijn. Ander zou je nu nof 60 koeien melken toch?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @JanCees:
over de vaste kosten

Tja, dan komen we in een discussie terecht over wat nu vaste en wat variabele kosten zijn. Daar komen zelfs de prikkers hier op het bord nooit uit. Ik wens hen succes, dat hebben ze nodig.
Twentsch Land
@JanCees

Meer liters met een nop prijs brengt ons ook niks ( nog niet zolang geleden hebben de melkveehouders dat nog beleefd ) liever minder liters met een hogere prijs, daar zullen de meesten meer aan hebben.
JanCees
@Twentsch Land ja als jij in de bubbel leeft dat die paar liters hier de melkprijs bepaalt dan kan ik je ook niet verder helpen. De laatste keer dat ik er naar heb gekeken leven we in een internationale open markt en is de prijs niet afhankelijk van die paar druppels hier. Het fosfaatreductieplan gaat over 2017 toen was de melkprijs iets van 38,5 ct per kg bij RFC dus daar zou je toch iets aan moeten kunnen verdienen
Twentsch Land
@JanCees

Die paar liter, nou het was echt wel vele keren een paar liter, het moet niet vergeleken worden met de hoeveelheid op de wereldmarkt want dan is het een druppel op een gloeiende plaat, het moet bekeken en begroot worden voor de Nederlandse mogelijkheden en verstandige afzet en daar hoort een wereldmarkt niet bij ....
JanCees
@Twentsch Land Ok verstandig afzet hoort de wereldmarkt niet bij? Wel eens naar de landen gekeken waar RFC de centjes maakt en waar de handel geld kost? Niet echt dus. RFC verdient het in de derde landen de zogenaamde wereldmarkt. Circa 3,5 mijard euro van de omzet trekt het resultaat van de onderneming in de plus
+1
Twentsch Land
@JanCees

@Twentsch Land Ok verstandig afzet hoort de wereldmarkt niet bij?

Kijk hier maak je de fout.

Je kunt wel afzet hebben op een wereldmarkt b.v. De baby melkpoeder, dat is melk wat een meerwaarde heeft door de kwaliteit wat Nederland heeft......in een keer veel meer melk is niet zomaar en direct met meerwaarde op de wereldmarkt te zetten en dus belandt dat op de melkprijs van de wereldmarkt ( spotmarktprijs ) ...... zijn dus wel 2 heel verschillende wereldmarkten.
+1
mlkvhoudr
@JanCees maar waarom zou je dan die melk willen produceren die niet bijdraagt aan de winstgevendheid ik kan echt niet zo lang nadenken dat ik daar de logica van on zie. Noen me links noem me een softie of naief ik vind t allemaal prima maar hoe groter het deel is waar de winst gemaakt word en hoe kleiner waar niet houd volgens mij minder milieugedoe in en meer melkgeld
+1
JanCees
@mlkvhoudr prima als 1 onderneming zn melk niet goed kan verwaarden in de markt maar leg dan niet alle andere ondernemingen die dat wel kunnen aan de ketting van de ene die niet succesvol is in de markt
+1
mlkvhoudr
@JanCees het is zeker niet mijn bedoeling om ondernemingen aan de ketting te leggen ondanks dat ze dat bij ons natuurlijk wel schaamteloos doen via de nzo. Alleen ben ik voor een hogere inkoopprijs voor alle melkfabrieken succesvol of niet
mlkvhoudr
@JanCees ik zie de wereldmarkt als communicerende vaten met de lokale markt. Het heeft invloed op elkaar maar er is geen 1 op 1 verband. Onze melk hoeft maar 3 km op transport om een leerdammerkaasje te worden. Stel dat de melk in oostduitsland nou 10 cent goedkoper aan te komen is dan is dat met transport ook wel weer opgesoepeerd.
mlkvhoudr
@mlkvhoudr dus ik denk dat lokale krapte wel degelijk een duwtje aan de mp geeft
mlkvhoudr
@mlkvhoudr 10cent per kg melk zal transport niet kosten bedenk ik me net dan kost 1 ritje 3500 euro 🙈
Achso
@mlkvhoudr niet als 80% ge-exporteerd wordt.
JanCees
@mlkvhoudr dat is een onjuist beeld. Wij hadden laagste melkprijs ten tijde van de quotering en de hoogste zonder quotering op de totale wereld melkplas van ruim 700 miljard kg maakt die paar miljoen kg meer of minder in Nederland niet zo heel veel uit
+1
t zal wel
@JanCees vraag en aanbod liggen vaak dicht bij elkaar. Als je de melk niet allemaal goed kunt verwerken komt ze in de laagst opbrengen of geld kostende producten terecht, poeder, dan kom je op de wereld markt terecht en dat kost rendement. Zolang je de melk in je eigen producten kunt verwerken valt t wel mee. Maar dat hoef ik jou niet te vertellen.Das een iets andere benadering. Dan kan teveel melk weldegelijk invloed hebben. Maar er speelt vaak meer..
achterhoeker2
@mlkvhoudr En dan moet die melk uit oost duitsland ook nog aan allerlei borging eisen voldoen anders kun je niks mee in nederland.
+1
mlkvhoudr
@achterhoeker2 eens naar mijn idee is er een behoorlijk winstgevend deel van de melk die de nlse melkfabrieken verwerken een minder winstgevend deel en een niet winstgevend deel. Ik kan er het probleem niet van inzien om het aandeel niet winstgevende melk te verminderen.
+1
cowboys
@Jack Rijlaarsdam volgens mij zijn er nog een paar zoogkoe houders die zich de eerste maanden van 2017 aan het frp moesten houden tot de vrijstelling kwam ergens in april 2017 die hebben voor niks vee geruimd
Flinstone
@JanCees hoe had jjj het gevonden als we jou hoofdelijk aansprakelijk hadden gesteld voor destijds de IBR/BVD debacle!
Vooropgesteld ik vind je op dit moment in je huidige rol van ketting rammelen een supergoozer!
Maar jij bent ook vakgroep voorzitter geweest en toen ruimde je tegenstanders ook gewoon uit de weg!
En wat denk je te bereiken met het postuum opblazen van het FRP en daarna het fosfaatrechtenstelsel?
JanCees
@Flinstone tja IBR bestrijding en het vervuilde vacin. Om te beginnen was Bayer daar de partij waar de vervuiling van het vaccin gebeurde en niet ik. En ja er zijn toen een aantal mensen geweest die mij verantwoordelijk stelden . Die zijn keurig netjes beantwoord door een jurist. Ik was toen verantwoordelijk voor de besluitvorming heb daar altijd voor gestaan ook toen de vervuiling van het vacin (buiten mijn schuld) plaats had. Verder is er geen verband tussen de Fosfaatreductieplan en IBR maar goed daar zul jij als dappere anonieme Flinstone wel een steentijd redenatie bij weten te vinden.
+1
puntertje
@JanCees Het is wel zo dat de advocaten van Bayer destijds smakelijk hebben gelachen om de amateuristische aanpak van de tegenpartij.
JanCees
@puntertje vandaar dat we 6 jaar zijn bezig geweest? Denk het niet. Het probleem daar zat hem in het causale verband. Kon je uitsluiten dat er geen enkel andere manier zou zijn geweest waarop de dieren BHV zouden hebben kunnen krijgen. En met toen een prevelentie van rond de 70% werd dat een onhaalbare kaart. Maar wie weet hebben de initiatiefnemers wel een hele deskundige prikker nodig die het allemaal geweldig goed weet ik zou zeggen meld jezelf straks aan bij die club en stel je uitgebreide kennis en kunde ter beschkking
Farmer_
@JanCees Vaccin is net russische roulette, we moesten ibr vaccin gebruiken, een x een foute partij ertussen, helft van die groep koeien kon je niks meer mee, ander merk later gebruikt bij andere koeien en geen vuiltje aan de lucht.
puntertje
@JanCees Oei, een open zenuw. Is geen verwijt maar een vaststelling. En Bayer heeft de divisie gewoon verkocht en toen was het weer business as usual. En de 'nieuwe' vaccins van 'een ander merk' kwamen gewoon van dezelfde productielocatie. Dat weet jij toch ook?
t zal wel
@puntertje
de historie van bayer vind zijn oorsprong bij ig farben....vandaar dat andere het ook konden leveren...
een van de problemen van de ibr zaak was de claim dat 7000 veehouders schade hadden...dat maakte bayer kopschuw..
en ja het oorzakelijk verband was niet aan te tonen omdat de vervuiling met het bvd virus een zelfde virus was wat in de natuur in nederland voorkomt.
er is wel schade uit gekeerd maar dat was de batch die vervuild was met een onbekend virus in onze regios.
niemand is gelukkig met het uiteindelijke resultaat uit die tijd ook jan cees niet.
ten tijde van de uitbraak gaf de oude max moscovitch mij al te kennen dat het aan tonen van het oorzakelijke verband niet te doen zou zijn.
helaas weet ik veel van het ibr debacle.
jan cees heeft zich op allerlei manieren in gezet.
hoewel ik het niet altijd met hem eens ben en al zijn standpunten deel moeten we blij zijn dat er mensen zijn die zich voor de sector in zetten. van onze lto hoef je niets te verwachten dat blijkt wel....
laten we niet telkens elkaar de maat nemen en zoveel mogelijk gezamelijk op trekken.
Achso
@Flinstone dat had je toen kunnen doen. Dit doet nu helemaal niet terzake. Feit is nu dat er een reeks bestuurders zijn, die de zaken fout behartigd hebben met enorme schades ten gevolge.En die mag en moet je aansprakelijk stellen.
achterhoeker2
Nog los van de kansen op succes, blijft het niet bij die 100€ .
De juristen gaan de boel rekken en alle beroepsmogelijkheden af en over 5 jaar is de uitkomst : De overheid is gerechtigd
......
Flinstone
@achterhoeker2 idd je moet de toenmalige HeinoKrause leden maar eens vragen hoeveel spijt ze hadden dat ze Pieter Lakeman hadden aangesteld als advocaat!
Heeft jaren geduurd en ze zijn er niks mee opgeschoten
JanCees
@Flinstone tja bij Bel Leerdammer hadden de melkveehouders weer wel succes
mlkvhoudr
@JanCees dat is bij rechtzaken uit het verleden tegen leerdammer wel zo geweest, de huidige zijn de deelnemers (en de advocaat te biesebeek) positief over de kansen maar het is nu aan de rechters. Die moeten nog een oordeel vellen.

tebiesebeek.nl/agrarisch-recht/…
JanCees
@mlkvhoudr de laatste gaat over de rente toch?
mlkvhoudr
@JanCees de eerste gewonnen rechtzaak over of leerdammer zich aan afspraken gehouden heeft ging over 2008 en of 2009. Daarvan heeft de rechter in hoger beroep bepaald dat leerdammer zich niet aan de afspraken gehouden heeft. Leerdammer heeft alle nog aan haar leverende melkveehouders het achterstallige melkgeld over 2008 en of 2009 netjes uitbetaald. De rechtzaak nu gaat over 2010 tot 2015 leerdammer heeft in die jaren en met name richting 2015 nogal slecht uitbetaald en naar oordeel van de leveranciers zich niet aan de afspraken gehouden. Dat ze zich niet aan de referentieafspraken gehouden hebben staat vast. Het is nu aan de rechter of ze mochten doen of ze A deden maar in werkelijkheid B deden. Dat is een juridisch steekspel waar de rechter het laatste woord in heeft
jan.1
Probeer eerst maar eens gelijk te krijgen dat fosfaatreductieplein gebaseerd is op onjuiste cijfers.
Zag ook nog dat we en stikstof probleem in de schoenen geschoven krijgen en een nh3 verhaal wat niet deugt. enz.
Eigen organisaties verantwoordelijk stellen lijkt me niet erg handig JC,maar als je dat persee nodig vind....
+1
de jonge
@jan.1 volgens mij lezen jullie het niet goed. er staat dat er een groep veehouders bezig is,niet dat jan cees bezig is. hij peilt volgens mij gewoon of er draagvlak is onder oa bv prikkers. jullie vallen nu hem aan,maar volgens mij is dat niet correct
putjesschepper
@de jonge juist
jan.1
Quote Reactie van @de jonge:
volgens mij lezen jullie het niet goed. er staat dat er een groep veehouders bezig is,niet dat jan cees bezig is. hij peilt volgens mij gewoon of er draagvlak is onder oa bv prikkers. jullie vallen nu hem aan,maar volgens mij is dat niet correct

JC kennende weet hij van de hoed en de rand,maar ik val hem niet aan hoor,zeg alleen hoe ik er over denk.
JanCees
@de jonge Dat zie je correct en ik kan iets makkelijker draagvlakpeilen. Als er geen draagvlak blijkt te zijn dan beginnen ze er wellicht niet aan.
Erik,1979
@jan.1 Ik vind het een goede zaak. Met die aujesky hebben wij het ook gewonnen. Laat nu eens een collectief zien. En allemaal meedoen. Al is het om een punt te maken van tot hier en niet verder
+1
Achso
@jan.1 Eigen organisatie? Je bedoeld diegene die het foutieve fosfatenrechtenstelsel hebben bedacht of degene die eigenlijk vindt dat alle veehouders maar fraudeurs zijn? Of bedoel je een andere?
spotmelker
@Achso het is de vraag of het niet hebben van juiste fosfaatexcretie cijfers verwijtbaar is t.a.v. toenmalige bestuurders. Dat de overheid ongecontroleerd rekenwerk gebruikt om heffingen vast te stellen is dat wel. Daarmee zouden de advieclubjes wegens onkunde meteen op non actief gesteld moeten worden.
Achso
@spotmelker nee, helaas draag je als bestuurder de eindverantwoordelijkheid. Als dan die bestuurder foute info heeft kan hij/zij dat weer bij een adviesclub leggen. In het algemeen hebben de veehouders geen inzicht in het beslissingspatroon en kan dus niet de veehouder zijn probleem zijn
JanCees
@jan.1 het wordt niet mijn feestje moet je tzt bij de initiatiefnemers zijn.
dehoek
Doe ook mee
+4
Weidezicht
Is het niet mogelijk om de hele mestwetgeving aan te vechten/ter discussie te stellen bij de rechter. Alle trammelant van de laatste 20 jaar vindt zijn oorsprong in de zeer waarschijnlijkonjuiste meetgevens van wur en rivm. Daar zijn de rechters wel een paar jaar mee bezig, maar dan komen alle onwaarheden misschien naar buiten. Als de basis van de wetgeving niet klopt kunnen ze daar toch niet op blijven voortborduren. Alles is maar gebaseerd op cijfers die blijkbaar onjuist zijn.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Weidezicht:
Is het niet mogelijk om de hele mestwetgeving aan te vechten/ter discussie te stellen bij de rechter.

Nee, dat is niet mogelijk. Ze weten heel goed dat die hele mestwet van geen kanten deugt. Maar men heeft ervoor gekozen om zich in allerlei bochten te wringen om de overheid in het gelijk te stellen. Toen ze werkelijk helemaal klem zaten hebben ze het gewoon afgeschoten met artikel 81.

Gelukkig kijkt men in het buitenland nog wel met bewondering naar "de goed functionerende rechterlijke macht" hier 😬
sorry
Al een rekeningnr bekend?
JanCees
@sorry er wordt een haalbaarheidsonderzoek gedaan door twee advocaten das al wat ik weet
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!