Tijd voor de echte cijfers

ANNIE SCHREIJER-PIERIK, LID VAN HET EUROPEES PARLEMENT VOOR HET CDA

Meten is weten. Dat is een oude wijsheid, die nog steeds erg waar is. En het is hoog tijd dat de overheid eens goed gaat meten in het mestbeleid. Want de huidige cijfers stinken.

Want hoeveel milieuvervuilende fosfaat zit er eigenlijk in mest? Dat is nogal belangrijk voordat we nog meer koeien moeten wegdoen om de normen te halen. Melkveehouder Albert Scholten overhandigde mij vorige week GD-mineralencijfers van drieduizend collega-melkveehouders. Gemiddeld bevat elke kilo melk 1,14 gram fosfor, terwijl de overheid rekent met 0,97 gram. Dat maakt nogal verschil. Fosfor die in melk zit, zit niet in de mest. Als je dit doorrekent, is er in Nederland plaats voor meer koeien.

De berekening van Scholten sluit aan bij een berekening van een van mijn medewerkers. Die ontdekte dat de Nederlandse overheid een hogere fosfaatexcretie hanteert dan de Vlaamse overheid. Als Nederland de Vlaamse waarden zou overnemen, is er in Nederland zelfs helemaal geen mestoverschot meer.

Maar we moeten ook eens goed meten waar fosfaat een probleem is. Je zou denken dat fosfaat dus vooral in het milieu zit in regio's met veel vee. En wat denkt u? In de praktijk is het fosfaatoverschot vooral in de Randstad en Zeeland en juist niet in de gebieden met veehouderijen in het noorden, oosten en zuiden van het land.

Het is zo zonde dat topbedrijven moeten krimpen, terwijl milieuvervuilende luchtvaart en wegverkeer wel mogen groeien

Onderzoeksjournalist Geesje Rotgers van V-focus heeft dit op een kaart van Nederland gezet. Ze presenteerde die bij een bijeenkomst die ik vorige week had georganiseerd over het fosfaatstelsel.
'Dus welk probleem lossen we eigenlijk op met dit fosfaatstelsel?' vroeg Rotgers scherp aan de zaal. Duidelijk niet het mestprobleem, als dat al een echt probleem is.

Met echte cijfers en echte metingen moeten we echt beleid kunnen maken. Dan is er wel ruimte voor de veehouderij en kan de sector weer herstellen tot een economische 'witte motor'. De Nederlandse melkveebedrijven behoren tot de wereldtop: zo ongelooflijk efficiënt en innovatief vind je ze bijna nergens. Het is zo zonde dat topbedrijven moeten krimpen, terwijl milieuvervuilende luchtvaart en wegverkeer wel mogen groeien.

Melkveehouders, landbouworganisaties en politiek moeten samen aan de slag gaan. Nu de echte cijfers boven water zijn gekomen, moet minister Carola Schouten (LNV) overstag gaan. Ze moet de echte wil tonen om de melkveehouders de ruimte te geven die hun toekomt.

Bron

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Monsters waren toch uit afgeroomde melk vandaar afwijking.
Henry1
@hans1980 maar bij ons zit het zo tussen de 1.02 en 1.05 (volgens tankleveranties). Dus dat is toch wel heel wat hoger dan 0.97.
+2
George
Wat een geneuzel over wat fosfor in melk. Neemt niet weg dat er waarschijnlijk van veel dingen de uitgangspositie niet klopt. Vooral wat betreft ammoniak zijn er veel fabels. Heel dat emissiearm aanwenden en stallen emissiearm maken lijkt mij totaal zinloos en zal tot weinig leiden denk ik. Die luchtwassers zijn wel leuk op varkensstallen zodat het minder stinkt in de omgeving ,maar die ammoniak laat zich toch moeilijk vangen.
dwers
@George ik hoor nooit iemand over het mixen van mest , volgens mij komt er dan ook heel wat ammoniak vrij de lucht in.
cs-agrar
Quote Reactie van @dwers:
wat ammoniak vrij de lucht in.

daarom groeit gras rondom die stal ook zo best, het slaat zo weer neer
marcel r
@cs-agrar Ammoniak depositie is niet meer dan 2 kg zuivere stikstof per ha binnen 200 m vanaf de stal. Vandaar dat je het niet weer ziet in de grasgroei.
Kortom het gaat nergens over.
@dwers Nou en ??? Maakt toch geen donder uit !!!
nieuwkobus
De monsters uit ondermelk verklaren niet de afwijking tov. 0.97 waarmee gerekend is.
Het verklaard wel dat er op bedrijfsniveau meer fosfor afgevoerd wordt in melk dan nu meegerekend word, meten is weten!
+1
Goed stuk annie, dit gesodemieter van leugen en bedrog moet afgelopen zijn, en anders moet het op de twentse manier /Lees Tubbergen met donder en geweld . ( Zie boeren opstand tubbergen youth toupe)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , water , koeien , melk , veehouderij , fosfor , milieu , lnv , zeeland , fosfaat , mestoverschot , fosfaatoverschot , mestbeleid , overheid , melkveebedrijven , vee , politiek , melkveehouders , melkveehouder , europees , mestprobleem en meten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
9
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0