16

Hoe vergaat het de eerste melkveehouder met een serrestal?

Melkveebedrijf De Wagt in Steenwijkerwold nam in 2013 de eerste serrestal voor melkvee in gebruik. Het doek is inmiddels vervangen door een nieuwe. Na ruim 15 jaar is de familie nog steeds erg tevreden met het bouwconcept.
De Wagt was niet de eerste die een serrestal in gebruik nam. Een varkenshouder ging hen voor. „Toen wij ons oriënteerden voor de bouw van de nieuwe stal, hebben we het concept bij de betreffende varkenshouder bekeken. De hoeveelheid licht overtuigde ons om ook te investeren in een serrestal”, vertelt Kristian de Wagt, die samen met zijn vader Jan in maatschap boert.

In 2017 kreeg de stal een nieuw doek en kan het gebouw voorlopig weer vooruit. „Het doek ging langer mee dan verwacht. Ons werd gemeld dat we die na acht jaar moesten vervangen. Uiteindelijk ging deze 14 jaar mee.”

Deel dit topic

Reacties

Na vier jaar al vervangen? das wel erg snel
@newholland6640 drukfout denk ik, ze spreken van vervanging na 14 jaar, en serrestallen zijn er al langer dan 2013
@weurding

haha ja, staat wel knullig.
+1
Quote Reactie van @weurding:
drukfout d

het gras groeit ook halverwege de stal al
+1
@de hoef mest ook mooi dichtbij war, korte kringloop denken
@newholland6640 stormschade?
+1
Doek ? Ik denk eerder een plastic zeil
Heb nog een offerte liggen is zowat net zo duur als gangbaar bouwen
@Elvis daar was ik ook achtergekomen. Maar blijf het een mooi dak vinden👍
@JappieJo vind het ook mooi. Alleen in de zomer bloedje heet er onder. Buur heeft ook zo'n stal. En die zegt zelf dat het bij mij met de koeien binnen koeler is dan bij hem.
+1
Quote Reactie van @cjw73:
Alleen in de zomer bloedje heet er onder

een serrestal heeft vaak te weinig openingen in het dak die open kunnen.
Daarom hier toen gekozen voor een V stal. Dit is een serrestal maar dan met puntdaken. Hiervan kan gewoon het halve dak open en daardoor veel koeler in de zomer.
+1
@brabo klopt de warmte blijft allemaal onder die bogen hangen.
@JappieJo dat sowieso👍
+1
Ik herinner me nog wel de excursie met toenmalige collega’s naar dit bedrijf toen de stal er net stond. Time flies
Wij hebben een serrestal sinds 2014. Bevalt prima. Bouwkosten zijn bij een V-stal veel lager dan conventioneel. De ID agro stal is een stukje duurder en komt dichter bij de conventionele stallen kwa prijs. Hoe groter de stal, hoe groter het percentage prijsverschil. Mijn stal van 3300m3 heeft voor minder dan €.15000.- een compleet nieuw geinstaleerd dak waarbij ik er vanuit ga dat deze elke 15 jaar vernieuwd moet worden. Bevalt mij prima in ieder geval.
@geenen 3300m3 of m2

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's familie , melkvee , melkveehouder , serrestal , melkveebedrijf , vervangen en 2013 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0