Deze rentmeester loopt samen met 50 natuurboeren tegen ‘welwillende muren’ opOriginele beschrijving

Kringloop- en natuurinclusieve landbouw, daar moet het volgens de sector en de overheid naar toe. Op het Twentse landgoed Twickel doen 50 melkveeho...

 Deze rentmeester loopt samen met 50 natuurboeren tegen ‘welwillende muren’ op (volkskrant.nl)

Kringloop- en natuurinclusieve landbouw, daar moet het volgens de sector en de overheid naar toe. Op het Twentse landgoed Twickel doen 50 melkveeho...

garriet vant pad

Laatste  |  

Reacties

melluk
Ach ja, alles in het leven is een keuze en ieder maakt de zijne
Zo heb ik de mijne gemaakt en loop ik weer tegen andere muren op
Niks om zielig over te doen!
Jan S
Quote Reactie van @melluk:
Zo heb ik de mijne gemaakt en loop ik weer tegen andere muren op

Vraag je wel eens af waarom die muren bestaan? Of wat de oorzaak van die muren is en wie ze bouwt?
+2
weurding
Verbaas me niks, mond vol van duurzame landbouw, kleinschalige boerderijen, houtwallen, biodiversiteit etc etc, echter moet bij de rabo ook de schoorsteen roken en dat kan alleen door het tegenovergestelde te adviseren: schaalvergroting , kostenverlaging door massale investeringen.... 😉 het is net als in de politiek, niet handelen naar wat je uitdraagt
+1
melluk
@weurding je zal toch maar pachter zijn op zo een geweldig landgoed
weurding
@melluk niks mis mee als men maar eens waardeerde wat je doet.
melluk
@weurding eens , maar dat geldt voor zo veel boeren toch?
+2
Nico96
@melluk de pachtprijs zal toch wel navenant zijn?
Gewoon biologisch boeren op zulke grond, jezelf laten betalen voor de beperkingen die er zijn.
+3
Jan S
"Neem de vier melkveehouders op Twickel die met hulp van het landgoed omschakelen naar biologisch. ‘FrieslandCampina kan niet garanderen dat ze die melk na de twee overgangsjaren ook biologisch gaan afnemen’, zegt Mooiweer vanuit zijn kantoor naast het zeker 650 jaar oude kasteel Twickel. ‘De Rabobank vindt het op haar beurt te riskant, financiert maar een deel en laat de pachtboeren versneld hun investeringen afschrijven."

Kijk daar hebben we de Nederlandse Rabobank ook weer. In plaats van Nederlandse boeren te helpen die wat meer aan natuur biodiversiteit en "duurzaamheid" draaien ze die liever de duimschroeven aan. Maar wel een plofkipfabriek in de Oekraïne financieren en Mega stallen zonder enkel dierwelzijn in Brazilië financieren. (welingelichtekringen.nl/economie/890831/…)

Stelletje hypocrieten. Evenals RFC de minister en haar ambtenaren en al die andere organisaties. Mooie praatjes verkopen, maar als het geld kost laten ze je als een baksteen vallen.
Leo,s vriend
@Jan S Ik ken de situatie daar niet precies, maar moet RFC die melk maar gewoon ophalen en uitbetalen ? wij als boeren gooien ons product over de schutting, en de afnemer moet maar zien dat ie dat verwerkt en verwaard?

Doe jij dat ook met je leveranciers, beloven dat je alles zal betalen,terwijl je niet weet of je dat überhaupt kan?
+1
mlkvhoudr
@Leo,s vriend ik ga er even van uit dat je ook op nu.nl reageert daar was ook een leo's vriend namelijk met een paar goede reacties
+2
Leo,s vriend
@mlkvhoudr Jep.
Erik,1979
@Leo,s vriend dat doe jij id goed 👍
Leo,s vriend
@Erik,1979 Dank je, ik doe dus blijkbaar niet alles verkeerd.
puntertje
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
wij als boeren gooien ons product over de schutting, en de afnemer moet maar zien dat ie dat verwerkt en verwaard?

Nou nee maar je verwacht natuurlijk wel visie. En dat is heel wat anders dan eerst zeggen: melken zonder beperking van ons kant, dan weer allerhande maatregelen om de aanvoer te dempen en vervolgens een systeem dat er voor zorgt dat de garantieprijs wel erg gemakkelijk te halen is. Komt er meer melk dan volgt een afslag, maar de garantie prijs blijft lekker gebaseerd op indexondernemingen die geen productiebeperkende maatregel hebben. De gestelde eisen van RFC liggen zo wie zo al ver boven die van de indexondernemingen. Ik zou topverkoper zijn als ik BMW's zou verkopen maar mijn prijsstelling zou mogen baseren op Seat en Dacia. Maar de autoproducent zou dan wel eerst piepen en dan omvallen als er niet meer geld binnen zou komen.
Wat bio betreft, nee ik wil niet opdraaien voor het verlies van de bio-collega's. Maar ik vraag mij tevens af hoe het kan dat Eko-Holland wel gewoon uit kan breiden.
Nico96
@puntertje Eco Holland handelt alleen in melk, dus dat kan altijd uit. Frieslandcampina heeft altijd moeite gehad om de bioprijs in de markt terug te halen, blijkbaar doen andere aanbieders van biomelk het beter. Nu zet RFC sterk in op de Chinese markt, wellicht dat er meer ruimte komt als dat goed begint te draaien.
de hoef
Quote Reactie van @Nico96:
r. Nu zet RFC sterk i

ze hebben nog een wachtlijst
+1
Nico96
@de hoef Ja klopt, eerst de afzet, dan extra melk. Hadden ze gangbaar ook moeten doen.
+2
Leo,s vriend
Quote Reactie van @puntertje:
Maar ik vraag mij tevens af hoe het kan dat Eko-Holland wel gewoon uit kan breiden.

Die hebben(hadden) ook gewoon een wachtlijst als er niet genoeg afzet is.
Exact hetzelfde dus.

Alleen is het blijkbaar in de mode om bij alles waar rfc voorstaat de zaak te torpederen.
puntertje
@Leo,s vriend maar op het moment dat de één wel een wachtlijst heeft, maar de ander niet dan is er iets aan de hand.
Nico96
@puntertje zoals ik al zei Eco-Holland handelt alleen in melk. Ze verwerken zelf geen melk. Allicht dat ze dan alle melk kunnen gebruiken. Of het verstandig is op de lange termijn is de vraag.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @puntertje:
maar op het moment dat de één wel een wachtlijst heeft, maar de ander niet dan is er iets aan de hand.

Klopt, de ene heeft wel afzet ,en de andere niet, of de ene heeft wel afzet tegen meerprijs en de andere niet, of de ene wil wel innemen, ongeacht of ze er iets aan verdienen, en de andere niet.
Dat is een keus, niet aan mij om daar iets zinnig van te vinden.
puntertje
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
niet aan mij om daar iets zinnig van te vinden.

Dat is wel wat slap, je kunt stellen als de ene partij ergens wel aan kan verdienen terwijl de andere partij in dezelfde markt dat niet kan, die iets minder goed doet. Dat is het hele principe van produceren in een vrije markt, een eis zelfs om te overleven.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @puntertje:
Dat is wel wat slap,

Zie reactie Nico96. Beter kan ik het niet uitleggen

Slap is altijd op een ander schelden dat ie het niet goed doet, terwijl ze zelf geen verantwoordelijkheid dragen.
puntertje
@Leo,s vriend lul niet man, als ik naar een voetbalwedstrijd kijk, en één team wordt ingemaakt, dan zeg je toch ook dat het waardeloos is wat ze presteren. Of sta jij dan aan de kant van; 'het is niet aan mij om er iets van te vinden, en die bejaarde aan de kant mag er helemaal niets van vinden want met zijn rollator zou hij het nog slechter doen'. Kom op zeg, als iets niet goed gaat moet kritiek kunnen en niet dat, in bestuurlijke kringen gebruikelijk, bagatelliseren.
Leo,s vriend
@puntertje lul niet man, als ik naar een voetbalwedstrijd kijk, en één team wordt ingemaakt, dan zeg je toch ook dat het waardeloos is wat ze presteren. Of sta jij dan aan de kant van; 'het is niet aan mij om er iets van te vinden, en die bejaarde aan de kant mag er helemaal niets van vinden want met zijn rollator zou hij het nog slechter doen'. Kom op zeg, als iets niet goed gaat moet kritiek kunnen en niet dat, in bestuurlijke kringen gebruikelijk, bagatelliseren.

Niet perse, dat andere team is dan gewoon sterker, heeft een goede dag, of de financiën om een veel beter team op het veld te zetten.
En vwb dat bagatelliseren, ik bagatelliseer niks, ik constateer alleen dat er hier mensen prikken die ongeveer alles en iedereen afkraken , en zelf niets doen om dingen te verbeteren.
+1
puntertje
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Niet perse, dat andere team is dan gewoon sterker, heeft een goede dag

Niet te hopen dat jij met zo'n instelling ooit ledenvertegenwoordiger bij mijn zuivelcoöp wordt.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @puntertje:
Niet te hopen dat jij met zo'n instelling ooit ledenvertegenwoordiger bij mijn zuivelcoöp wordt

Die ambitie heb ik gelukkig niet, voor jou een zorg minder.
puntertje
@Leo,s vriend Dat kun je wel stellen, het zit al vol daar met meelopertjes, hoef jij niet ook nog eens bij.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @puntertje:
het zit al vol daar met meelopertjes, hoef jij niet ook nog eens bij.

Jij kent me niet, das wel duidelijk, mensen die me wel kennen weten dat ik verre van een meeloper ben. Ben niet van het hakken en afgeven, meer van het constructief meedenken en met alternatieven komen als het me niet zint.
+3
puntertje
@Leo,s vriend Je tekst komt letterlijk uit het eerste het beste bestuurslesboekje, hoofdstuk 1 les 1. Vergelijkbaar met het afdraaien van hetzelfde riedeltje van Thieme, Klaver of Wilders. En Je weet je kritische blik verdomd goed te verbergen. Kijk, je kunt niet overal een compromis over sluiten en vervolgens werkgroepjes, stuurgroepjes, adviesgroepjes en klankbordgroepjes met vage adviesrapportjes laten komen waar dan weer selectief uit wordt gehengeld. Het is misschien de LTO, en dus ook jouw, manier maar het is bezigheidstherapie. Je wordt door de eigen sector niet meer serieus genomen en buiten de sector kijken ze vermakelijk naar het gespartel.
Voor wie is nu duidelijk welke richting we uit moeten? Goed naar elkaar luisteren en dan vervolgens weer allemaal proberen het de eigen kant uit te buigen? Gaat echt niet werken!
mlkvhoudr
@puntertje als ik a vind en jij vind b en jij geeft van te voren aan niet open te staan voor mijn argumenten en dat het alleen op jouw manier gaat gebreuren, waarom zou ik als ik ook jouw klant was dan iets van je afnemen? Dat werkt alleen als je een volslagen uniek produkt aanbied en dat is melk nou eenmaal niet dus of je het leuk vind of niet het is aanpassen of afhaken
mlkvhoudr
@mlkvhoudr kleine nuance als er meer vraag als aanbod is heb je onderhandelingsruimte
Erik,1979
@mlkvhoudr als het product meer kost dan het op levert moet je ook gewoon kunnen zeggen dat je geen zaken kunt doen. Dat hele hocus pocus is niet goed voor de melkveehouder. Is alleen goed voor de werkgelegenheid. Uiteindelijk betaald iedereen mee om voor die paar liter de kosten te betalen. Als ze in Nederland beslissen om een algemeen goed duurzaam product te maken die voor 90% van de consument te betalen is en de rest die moet maar aan bio of ze moeten in het buitenland gekken vinden kom je volgens mij veel verder. En die gekken vinden ze niet!
mlkvhoudr
@Erik,1979 waar moet wat jou betreft een algemeen goed duurzaam produkt aan voldoen?
Coen
@Erik,1979 , melk met meerwaarde is bederfelijke waar, de producent hiervan zit dan altijd aan de laatste mem.
puntertje
@mlkvhoudr Het gaat om de richting in de sector, niet zozeer om het product. Daar aan vast hangt de 'beleving' van het product. Keuzes, niet een boot die half op een verbrandingsmotor loopt, maar ook nog een klein zeiltje heeft zodat iedereen een beetje z'n zin heeft en we met z'n allen net niets hebben.
mlkvhoudr
@puntertje en welke richting is volgens jou de gewenste?
puntertje
@mlkvhoudr Een duidelijke richting, en geen zigzag koers naar een immer veranderend einddoel. Als het doel duidelijk is trekken wij de lijn wel. Of we stoppen. Nu hollen we van de ene kapitaal verslindende deelmaatregel naar de andere zonder dat iemand ook maar enige notie heeft waar het toe moet leiden.
mlkvhoudr
@puntertje jij mag zelf de koers uitzetten welke kant moeten we op? Ben benieuwd naar visies
puntertje
@mlkvhoudr Jij bent nu net zo'n klein kind, waarom?, waarom?, waarom?.........
Ik was duidelijk denk ik, een richting is beter dan dat geslalom van nu. En dan werk ik daar naar toe of desnoods stop ik wel. En als je het is ontgaan welke (tegenstrijdige) visies er zoal rondgaan en hoe ik daar in sta moet je maar in de historie zoeken van dit forum. Tip; ik vindt het behoorlijk dom om bedrijven die aan toekomstige eisen voldoen de nek om te draaien om bedrijven die er niet aan voldoen heel veel tijd te gunnen om ook stappen in die richting te gaan doen. Iets met grond weet je wel?
mlkvhoudr
@puntertje je bent nooit te jong om te leren he
puntertje
@mlkvhoudr om af te leren bedoel je
jent
@puntertje
Quote:

bedrijven die aan toekomstige eisen voldoen de nek om te draaien
....vertel welke bedrijven?

Of bedoel je degenen met voldoende grond die een te grote stal hebben gebouwd en het advies om rekening te houden met 'iets' dat melkquotum opvolgt qua kosten, in de wind hebben geslagen
jent
@puntertje en als je bedoelt dat bedrijven met veel grond de nek wordt omgedraaid.....hoezo...iedereen kan en mag toch gewoon Prechten kopen. En als deze bedrijven met zoveel grond dat niet kunnen dan
1) hebben ze in het verleden gewoon teveel gefinancierd of
2) ze draaien gewoon niet goed genoeg.
cornelissen
Quote Reactie van @jent:
met voldoende grond die een te grote stal hebben gebouwd

Had iedereen maar voldoende grond bij zijn wel of niet te grote stal,dus gewoon grondgebonden, hadden wij deze ellende niet gehad met rechten en een verstikkende regelgeving
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @cornelissen:
Had iedereen maar voldoende grond bij zijn wel of niet te grote stal,dus gewoon grondgebonden, hadden wij deze ellende niet gehad met rechten en een verstikkende regelgeving

Jawel hoor! Milieu is nl. niet het doel, maar een middel.
Leo,s vriend
@puntertje Nee, jou reacties helpen ons boeren vooruit !!
puntertje
@Leo,s vriend Jij moet in een koor gaan zingen, je volgt één leider en doet alles zoals voorgeschreven en in harmonie, past goed bij je. Maar blijf weg van de echte wereld!
Leo,s vriend
Quote Reactie van @puntertje:
Jij moet in een koor gaan zingen, je volgt één leider en doet alles zoals voorgeschreven en in harmonie, past goed bij je. Maar blijf weg van de echte wereld!

Verder alles goed met je ? Pffff.
robbies
@Leo,s vriend
Quote:

Die hebben(hadden) ook gewoon een wachtlijst als er niet genoeg afzet is.
Exact hetzelfde dus.

Sprak laatst directeur Cruijssen bij toeval. Kon zo intekenen met 1 miljoen kg melk.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @robbies:
Sprak laatst directeur Cruijssen bij toeval. Kon zo intekenen met 1 miljoen kg melk.

Daarom had ik er ook HADDEN tussen gezet.
Ook daar hebben ze een wachtlijst gehad.
de hoef
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
waar rfc voorstaat de zaak te torpederen.

deze keer heb je abuis,rfc heeft wachtlijst, bij vreugdehil kun je gelijk leveren als je skal certificaat binnen is
+1
puntertje
@de hoef En, ook wel grappig, bedrijven die voldoen aan de biologische eisen voldoen eigenlijk nooit aan de PlanetProof eisen. Zou SMK straks ook uit gaan dragen dat biologisch, is immers van een concurrerend keurmerkorganisatie, niet 'PlanetProof' is?
vraag het aan smk.nl/418/over-smk/…
+1
robbies
@de hoef Vreugdenhil verwerkt zelf geen biologische melk. Ekoholland haalt die melk op en levert poeder aan Vreugdenhil.
Jan S
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
? wij als boeren gooien ons product over de schutting, en de afnemer moet maar zien dat ie dat verwerkt en verwaard?

Jij maakt je er wel weer gemakkelijk van af. RFC is een coöperatie. En een coöperatie is van de leden. De directeuren en de bestuurders van RFC zijn in dienst van de leden. En ik ben het met je eens daar lijkt het tegenwoordig niet erg meer op. De leden hebben de directeuren en bestuuders als eerste opdracht gegeven om hun melk tegen een zo hoog mogelijke opbrengst te verwaarden. Maar wat doen ze? Met mooie praatjes over groene duurzaamheid, milieu en klimaatgezanik de boeren allerlei eisen opleggen en met kosten opzadelen waar ze geen cent van terug zien in hun melkprijs. Want als de boeren handelen naar wat die bestuurders propageren, dan zijn ze niet thuis en mag je blij zijn als ze je melk nog willen ophalen. Kijk en dat is de hypocrisie van de huidige bestuurders. De leden voor de kosten laten opdraaien en zelf met de milieueer gaan strijken als dat al mogelijk is.

Waarom probeer jij toch altijd die hotemetoten de hand altijd boven het hoofd te houden?
+3
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Jan S:
De leden hebben de directeuren en bestuuders als eerste opdracht gegeven om hun melk tegen een zo hoog mogelijke opbrengst te verwaarden. Maar wat doen ze? Met mooie praatjes over groene duurzaamheid, milieu en klimaatgezanik de boeren allerlei eisen opleggen en met kosten opzadelen waar ze geen cent van terug zien in hun melkprijs

?? RFC is toch ( ondanks breed productenpalet) zo ongeveer de beste betaler van Europa.............

Dus die tirade van jou tegen RFC is wel een beetje overtrokken.

En nee, ik probeer niet altijd de hotemetoten de hand boven het hoofd te houden, ik probeer een beetje nuance in de discussie te brengen.
Alles en iedereen afkraken helpt ook niet echt.
Coen
@Leo,s vriend , maar is de extra melkprijs van RFC voldoende voor al de extra’s die RFC eist t.o.v. de indexbedrijven?
+1
Flinstone
@Coen wat eist RFC dan meer als anderen? PlanetProof volgend jaar 2 cent meer en weidemelk 1,5cent geeft totaal 3,5 cent meer en dat is voor ons een jaarinkomen meer nou dan kan er veel!
De extra eisen die RFC stelt dat is ook inkomen!!
Jan S
Quote Reactie van @Flinstone:
De extra eisen die RFC stelt dat is ook inkomen!!

Nee, want die eisen creëren echt niet 3,5 cent extra melkgeld. Eigenlijk is het een verkapte boete als je niet meedoet.
robbies
@Jan S Is het dan ook een boete als je niet in Noord-Holland woont?
Jan S
Quote Reactie van @robbies:
Is het dan ook een boete als je niet in Noord-Holland woont?

Geen boete, maar wel een ontheffing van beperkende voorwaarden die andere leden wel opgelegd krijgen. Met dit soort selectieve beperkingen kun je leuke verdeel en heers spelletjes spelen.
+1
Leo,s vriend
@Jan S Waarom betalen ze dan structureel meer uit als de rest ?
Jan S
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
Waarom betalen ze dan structureel meer uit als de rest ?

Er zijn er die meer verdienen, en dat ook uitbetalen.
En er zijn er die het wel meer verdienen, maar het niet uitbetalen (zeg maar de particulieren).
Ik zit gelukkigerwijs (dankzij mijn biologische bedrijfsvoering) in de eerste categorie.
+1
Flinstone
@Jan Shet glas is halfleeg of halfvol!
Als ik de rest van mijn carrière zo negatief alles moet zien dan stop ik er gelijk mee!
Onze DOC collega’s willen wel kruipen naar de dichtstbijzijnde fabriek om te mogen leveren!
Jan S
Quote Reactie van @Flinstone:
Als ik de rest van mijn carrière zo negatief alles moet zien dan stop ik er gelijk mee!Onze DOC collega’s willen wel kruipen naar de dichtstbijzijnde fabriek om te mogen leveren!

Jij ziet het als negatief als iemand jouw mening niet deelt. Ik zie het als kritisch. En gezien de verhalen van mensen die zich bekocht voelen (of beter belazerd zijn) door de bestuurderskliek en reakties van mensen die niet met het beleid eens zijn met van de bestuurderskliek hier op het prikbord ben ik niet de enige. Misschien zou het goed zijn om ook eens wat kritischer te zijn op de mooie verhalen die de bestuurders jou op de mouw spelden.
Als ik geen geld meer verdien met boeren houd ik er meteen mee op. En ik weet wel dat die bestuurders met hun beleid er niet voor zorgen dat ik meer verdien door hun kosten verhogende regels of dat hun beleid en regels het boeren er plezieriger op maakt.

CONO en Rouveen boeren willen voor geen geld naar RFC! Daarentegen willen onze RFC collega’s wel kruipen naar de dichtstbijzijnde fabriek om daar te mogen leveren.
+2
Jan S
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
ik probeer een beetje nuance in de discussie te brengen.Alles en iedereen afkraken helpt ook niet echt.

Is afkraken als je kritisch bent over het beleid dat ze voeren en verplichtingen die ze opleggen naar een eigen leden toe, zonder werkelijk naar de mening van die leden te vragen.
robbies
@de hoef dubbelpost. Mag weg
Flinstone
Deze hele discussie gaat helemaal nergens over!
Als die man dan denkt dat er echt meer voor de melk van Twickel betaald moet worden dan zet ie maar een melkfabriek naast dat eeuwenoude kasteel!
Ze hebben grond en geld genoeg zo staat er te lezen dus dat is het probleem niet!
mlkvhoudr
@Flinstone wat is t probleem met een hogere melkprijs op een landgoed ? Je hebt ook veel meer beperkingen op een landgoed dan op de vierkante stukken in de polder bijvoorbeeld. Het enigste is men bereid om er extra werk voor te verzetten en zo de consument te verleiden voor de twickellifestyle melk te kopen
+1
Farmer_
@mlkvhoudr Heb meer t idee dat de rentmeester mooiweer 😄 wil spelen over de rug van de boeren.
mlkvhoudr
@Farmer_ weet ik niet t is net als met die melkfabrieken ze komen er achter dat t toch wel handig is dat er boeren overblijven ons landgoed is wel behoorlijk boervriendelijk tenminste
+2
Frans1
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
ze komen er achter dat t toch wel handig is dat er boeren overblijven

Goedkopere beheerder krijgen ze nooit 😄 Waarom denk je dat natuurland voor de mestwet mee mag tellen maar daadwerkelijk geen drup mest op komt,toch precies hetzelfde
Jannus
Quote Reactie van @Frans1:
Waarom denk je dat natuurland voor de mestwet mee mag tellen maar daadwerkelijk geen drup mest op komt,toch precies hetzelfde

Verwacht je geen differentiatie dan?? want 120 kg P of 80 kg of 20 kg P zit nogal wat verschil in
Jan S
Quote Reactie van @Flinstone:
Deze hele discussie gaat helemaal nergens over!

De discussie gaat over de hypocrisie van de grote bedrijven. Ze belijden met de mond dat ze heel duurzaam bezig zijn en proberen dat ook anderen op te leggen, maar zelf doen ze het niet (Rabobank in Oekraïne en Brazilië) of weigeren er zelf risico te nemen (voorbeeld Twickel).
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden landbouw en overheid geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!