Reddingsactie voor biologische melkveehouders

Eén op de twintig biologische melkveehouders in ons land dreigt failliet te gaan door onder meer de gevolgen van de fosfaatheffing. De actie ‘Red de Bioboer’ moet er toe leiden dat er een passende wetgeving komt voor de biologische sector.


Peter Hooijer in Weesp heeft een biologisch melkveebedrijf met 40 koeien en bijbehorend jongvee. Zijn droom was enkele jaren geleden om 60 koeien te kunnen houden met 40 hectare land. ‘Dat zag ik wel voor me. Ik zou dan een mooi bedrijf hebben met een leuk inkomen. En een leuk leven ernaast.’

De biologische melkveehouder uit Weesp begon in 2015 met het bouwen van een nieuwe stal voor 60 koeien. Toen kwam de fosfaatheffing en werd zijn kudde weer teruggeschroefd naar het aantal van de peildatum 2 juli 2015. ‘Die 40 koeien is gewoon geen vetpot. In die zin dat ik weinig van mijn lening kan aflossen. En ik ben blij dat dat mijn vrouw nog een 3-daagse baan heeft, anders is een gezin met 4 kinderen niet te onderhouden.’

Eigen mestregels
Peter Hooijer begrijpt niet goed waarom er qua wetgeving geen uitzondering wordt gemaakt voor biologische melkveehouders. ‘Er is natuurlijk vrij veel vraag naar biologische producten. Daarnaast zijn er een aantal biologische melkveehouders die toch vrij ruim in het land zitten en dan niet het aantal koeien mogen houden die daar bij past. Dat is natuurlijk wel zuur. Zeker omdat onze sector eigen mestregels heeft waardoor wij sowieso niet meer mest mogen produceren dan dat je land hebt. Dan zit er toch wel iets van gerechtigheid in als wij buiten het fosfaatplan gehouden worden. Ik denk toch dat de politiek te weinig weet over hoe de biologische veehouderij in elkaar zit. En dat daardoor alles op één hoop wordt geveegd.'

 Reddingsactie voor biologische melkveehouders (nieuweoogst.nu)

Eén op de twintig biologische melkveehouders in ons land dreigt failliet te gaan door onder meer de gevolgen van de fosfaatheffing. De actie ‘Red de Bioboer’ moet er toe leiden dat er een passende wetgeving komt voor de biologische sector.

Nieuwsgrazer

Reacties

+14
Flinstone
Ja, die droom had ik ook maar dan gewoon gangbaar ff wat meer koeien in de stal met een leuk leven ernaast!
Maar i.p.v. 10 koeien meer werden wij 10% gekort, jammer maar we leren er mee leven!
Fosfaat zat te koop, ook voor biologische bedrijven!!
En hoezo failliet? Die bio-boeren hebben veel grond dus hoezo failliet, laat me niet lachen!
+3
Erik,1979
@Flinstone er is iets anders beloofd. Hij is ook gewoon een grote groeier. 50% erbij. Het zure is dat als je een goed betaalde bestuursfunctie had dat je dan wel de stal vol had.
putjesschepper
Veel vraag naar bioproducten zegt hooijer,gister nog met boer gesproken die nog langer moest wachten in de omschakeling zoveel vraag is er.en als je eigen mest kan plaatsen waarom val je dan onder fosfaatregels dat snappen ze niet. Kom op zeg kijk in de spiegel.
+1
Erik,1979
@putjesschepper Er is niet genoeg vraag naar bio. Anders waren de prijzen wel hoger.
ted9
@Erik,1979 Bij de varkens is het niet anders. Ook een stop.
+4
Flinstone
@putjesschepper ze kunnen de bio-melk niet eens allemaal kwijt!
Het begint me steeds meer te irriteren dat bio, ook al zo’n bio-knelgeval op de boerderij-site die nota-bene na 2 july 2015 is begonnen te melken!
Die wilde nog ff voor 75 koeien fosfaat claimen!
Je moet maar durven te vragen!
putjesschepper
@Flinstone dat bedoel ik maar
+4
Nico96
@Flinstone ik boer bio, maar ik ben het wel met je eens hoor, ik ken ook gangbare bedrijven met dit soort problemen. Heeft niets met bio te maken in mijn ogen.
+2
Flinstone
@Nico96 daar word ik dan weer blij van dat biologische boeren ook langzamerhand dit soort geleuter zat zijn!
Biologisch is maar een beperkte markt en jullie moeten wel 10 cent de liter meer hebben ivm hogere kosten maar er zijn zoveel boeren die begerig naar die hogere prijs kijken maar niet door hebben dat er maar een paar consumenten zijn die die hogere prijs echt willen betalen!
Biologische grote groeiers want dat zijn het zijn niets zieliger als gangbare!
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melkveehouders en failliet geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!