Zonnepanelen

Zijn er meer collega's die ervaring hebben met het zonnepanelenproject van FC. Groen Leven durft nog 70 cent per Wattpiek te offereren, hoewel de vergelijkbare markt rond de 55 cent zit. Op een project van 200.000 Wattpiek is dit een meerprijs van 30.000 euro.
Collectief geheugen

Laatste  |  

Reacties

+2
jan w
Wordt pas interessant als je de energie uit die zonnepanelen via een generator om kunt zetten in waterstof, die zelf op een eenvoudige wijze op kunt slaan en in de winterdag weer om kunt zettten in energie.
bio boer
@jan w waterstof gaat nog al wat energie veloren zo maar 70% helaas eerst bij het maken later voor het samen persen van het gas dan weer omzetten naar energie heb er ook eens aangedacht de moleculen van waterstof gas zijn erg klein waardoor het nog redelijke uitdaging is om het lek vrij opteslaan
bio boer
@jan w combinatie van zonneenergie en windenergie op bedrijf met battarijen heeft meer kans in de toekomst voor zelfvoorzienend te zijn zonder teruglevering of iets met biogas
christo
Het voordeel wat je kon hebben uit de saldering loopt op zijn einde. Voor eigen kop panelen leggen lijkt me niet meer zo handig.
Noknok
Hier zit het net zowat vol, momenteel weinig zinvol om daarin te investeren.
brabantboer1
Ze hebben wel de sde subsidie aangevraagd zeker? Dus dan heb je de keuze,Dure panelen en veel winst voor groenleven of de sde laten verlopen.

Zit trouwens ook veel verschil in kwaliteit van de panelen en omvormers.

Laat je goed informeren.
dewittemotor
Volgens mij probeert deze prikker iets anders te zeggen hier. RFC wil graag CO2 neutraal worden voor de fabrieken en hun melkveehouders. RFC is een samenwerking met GroenLeven aangegaan om dit voor een groot deel met zonnepanelen in te vullen op de staldaken van de leden. Veel leden hebben op vertrouwen hierop ingetekend. Dat nu GroenLeven er met gigantische winsten vandoor gaat - vele tientallen miljoenen - is natuurlijk gewoon een schandaal. RFC heeft destijds toezeggingen gedaan aan de leden, dat ze de zonnepanelen ten alle tijden ook zelf mochten installeren en dat er van marktconforme aanbiedingen sprake zou zijn.
RFC schoffeert gewoon de coöperatieve gedachtegang van ons bedrijf hiermee en schaadt wederom het vertrouwen van deelnemende leden in RFC.
Het is gewoon gigantisch prutswerk van het bestuur van RFC. Als de vermarketing van onze producten en de aankoop van nieuwe bedrijven op dezelfde amateuristische wijze gebeurt, zal RFC over tien jaar tot de slechts betalende verwerkers behoren. Daar ben ik van overtuigd.

Het zou RFC sieren, als ze gewoon ervoor gaan zorgen dat deelnemende boeren een marktconforme aanbieding krijgen. Zij hebben het geld hard nodig om weer andere duurzame eisen vanuit de coöperatie te financieren.

Om een sterker front te vormen, zou het helpen als melkveehouders met een SDE - beschikking via GroenLeven, zich als een groep tegen deze belachelijke verrijking van GroenLeven gaan verzetten. Zonder slag of stoot geeft RFC niet bij. Die geven namelijk helemaal niets meer om hun leden.

Zit u ook met dit probleem: graag een pb
+5
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @dewittemotor:
ook met dit probleem

Het probleem dat je zo goedgelovig was om te denken dat een ander zonnepanelen bij je wil installeren en daarna de winst aan jou wil schenken? Wat naïef. Volgende keer maar nadenken voordat je een handtekening zet.
dewittemotor
@Jack Rijlaarsdam Achteraf heb jij gelijk. Ik zou dit ook nooit bij geen enkele andere firma gedaan hebben. Dit was echter een kans voor mij om ook een bijdrage aan de verduurzaming van de melkveehouderij te leveren en aan de verduurzaming van RFC in het bijzonder. Door RFC zijn destijds dingen beloofd die nu niet nagekomen worden. Aangezien er al vele duizenden RFC bedrijven hieraan meegedaan hebben, keer gemiddeld .30.000 euro nadeel, gaat het bedrag gewoon richting de 100 miljoen euro. En dan heb je als RFC gewoon gefaald als je een systeem opgetuigd hebt, dat gewoon zo een groot bedrag naar externe partijen sluist i.p.v. de leden zelf Het schaadt het vertrouwen in de coöperatie wederom sterk.
Gewoon de panelen zoals afgesproken marktconform aanbieden aan de hieraan meewerkende leden. Dat is toch niet teveel gevraagd. Ik vraag ook niet de laagste prijs, zo mogen best een beetje duurder zijn, dan verdienen ze er ook nog dik aan en daar is niets mis mee. Maar dit is acsociaal
+1
achterhoeker2
@Jack Rijlaarsdam Bijna zo naief, als een te grote stal bouwen als de koek al verdeeld is.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @achterhoeker2:
grote stal bouwen als de koek al verdeeld is

Dus jij vindt ieder die gebouwd heeft na 1984 naïef? Realiteit is eerder andersom, naïef waren degenen die dachten dat invoering van een beperking hun inkomen op peil zou houden. Zij zijn uiteindelijk ingehaald door de tijd.
puntertje
@Jack Rijlaarsdam Ja, ja, volgens jou zijn resultaten uit het verleden een garantie voor de toekomst niet waar?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
Ja, ja, volgens jou zijn resultaten uit het verleden een garantie voor de toekomst

En hoge bomen vangen veel wind vandaag. De lage ook trouwens...

Wat wil je precies zeggen met je dooddoener?
puntertje
@Jack Rijlaarsdam Jij extrapoleert rechtlijnig naar de toekomst, en daar heb je naar gehandeld. Maar om nou te doen of het een wetmatigheid is, is onzin. Het is cognitieve dissonantie.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
Jij extrapoleert rechtlijnig naar de toekomst

Je overschat m'n strategisch inzicht. Ik ben opportunist en kl@@t maar wat aan.
+1
Sunpowersystems
Dit is een vergelijk onder de streep. Hetgeen er boven staat is ook belangrijk. Er zullen niet veel boeren zijn die veel waarde hechten aan een vergelijk tussen het aankoop bedrag van trekker A voor € 800/kW en trekker B voor € 1300/kW.

Laat je hoofd niet op hol brengen, ik verzeker jullie dat je voor 55 cent op dit moment geen fatsoenlijk systeem kunt neerleggen. Paneelprijzen variëren van iets beneden de 30 cent (die wil je niet hebben) tot iets boven de 70 cent (die zijn helaas te duur voor de grotere projecten). Een omvormer van een Duitse of Oostenrijkse herkomst (dat is tenminste kwaliteit) zit op een cent of 14. Komt de onderconstructie en de bekabeling nog bij. Prijs van bekabeling is zeer variabel ivm de te overbruggen afstand. Er zal nog eea in de meterkast moeten gebeuren en het spul moet nog gemonteerd worden. Moet je heel knap oppassen om dit voor 70 allemaal rond te zetten, valt de kabellengte tegen (meer lengte is tevens dikkere kabel) zal je dat zelfs niet helemaal redden. Het is en blijft maatwerk.
dewittemotor
@Sunpowersystems Hier ook alles uitgebreid uitgezocht. Ik vergelijk ook helemaal niet met de goedkoopste. Gewoon vergelijkbaar materiaal GroenLeven 80.000 euro duurder. Is dus 30 procent duurder. Probleem is zelfs dat het GroenLeven systeem uit de offerte als ondermaats wordt gezien. Dus dat is ook helemaal geen top. Die proberen ook gewoon het maximale eruit te halen.
Daarbij als het nu .10.000 euro duurder was geweest, had ik er niet om gemaald. Dat gun ik ze, maar dit is belacheljk
robotmelker
@Sunpowersystems Hier hebben we ook meegedaan aan dat solarproject. Heb voor een goed vergelijk zelfs een externe deskundige ingeschakeld. Deze kwam met de bevinding dat Groen leven een verouderd systeem aanbied. Voldoet ook nog nauwelijks aan de nieuwe veiligheidseisen die gesteld gaan worden aan dergelijke systemen.

Bij nader inzien ben ik er te naïef ingestapt. Had meer mijn eigen koers moeten varen en WEER niet in RFC Moeten vertrouwen.
+5
huske
Verkoop je op deze manier niet je co2 ruimte die je later zelf hard nodig hebt. Co2 reductie via dit project van rfc valt in het voordeel van rfc. Die heeft namelijk co2 reductie behaald en vallen onder industrie. Landbouw heeft dus geen reductie laten zien.
Doortrekkend; over paar jaar wil je een stal bouwen. Gemeente stemt in onder voorwaarde dat je dat co2 neutraal doet. Co2 via zonnepanelen heb je al verkocht aan de industrie. Moet je dan geen rare dingen uitvinden om daar aan te voldoen?
+2
brabantboer1
Op zich ben je toch altijd nog vrij om het gewoonweg niet te doen! Terugverdientijd is gewoon erg kort, ook als je uit gaat van 70 cent per wp.
Langs de andere kant heeft ook niemand aan zien komen dat de panelen zo goedkoop zouden worden door de maatregelen van trump. Groenleven heeft toen wel direct gedurfd om een dakhuuroplossing te bieden. Achteraf misschien niet de verstandigste keuze, maar als de panelen duurder geworden waren, wat dan? Dan hadden we er niets over gezegd.
joske1980
@brabantboer1
Het lullige is alleen dat groen leven vaak de sde op naam heeft
jent
@joske1980 bij niets installeren verloopt die SDE beschikking toch (3jr?). Dan zelf weer SDE aanvragen.....toch?
joske1980
@jent
Ja klopt maar dan moet je wel echt 3 jaar wachten. Het zou sieren als rfc zou bemiddelen om de sde rechten al dan niet tegen geringe vergoeding op naam van de veehouder te krijgen zodat hij evt zelf kan ontwikkelen
brabantboer1
@joske1980 Bij het kopen van de panelen bij groenleven neem je als het ware gelijk de sde subsidie over. Nogal logisch dat ze hier een slaatje uit slaan. Het is immers ook een comercieel bedrijf. FC had dit inderdaad anders moeten doen, maar ja........
brabantboer1
@joske1980 Ja inderdaad, dan verloopt de sde subsidie. Dus hoe langer je wacht hoe interessanter het wordt voor groenleven om met de prijs omlaag te gaan.
+1
Flinstone
Of je het nou zelf doet of je dak verhuurt het blijft gerommel in de marge!
Dak verhuren heeft als voordeel dat je in een keer veel panelen hebt en na 15 jaar zijn ze van jou!
Zelf voorlopig geen omkijken naar en wat de toekomst wordt? Geen idee maar we maken ons nu druk om het klimaat en zo heeft elke tijd zijn hypes!
Hebt u ooit nog iets van het gat in de Ozonlaag gehoord of van de Zure regen??
Hele hordes mensen wordt angst aangepraat door politici die zelf nog nooit een slag werk hebben gedaan!
bio boer
@Flinstone dat de aarde opwarmt van co2 is zeker nog dubieus dat de fossiele brandstoffen eindig zijn en voor de lucht kwaliteit is het ook niet top dat alles op fossiele brandstoffen rijden
Flinstone
@bio boer jij bent nog een broekie en moet nog veel leren!
Dat beetje energie wat die panelen leveren dan moeten ze.minstens 40 jaar liggen om qua energie rendabel te zijn!
bio boer
@Flinstone de terug verdien tijd is hier 7 jaar voor die 200 panelen en je kunt niet altijd maar voor het goedkoopste fossiel moeten we zuinig mee zien
tok achterhoek
Quote Reactie van @bio boer:
dat de aarde opwarmt van co2 is zeker nog dubieus dat de fossiele brandstoffen eindig zijn en voor de lucht kwaliteit is het ook niet top dat alles op fossiele brandstoffen rijden

Dat klopt, het is net andersom. Door de opwarming? zal er meer co2 komen en niet door co2 zal de aarde opwarmen
+2
bio boer
@tok achterhoek wij mensen denken dat we alles al weten dat dachten ze ook toen de wereld nog plat was later zullen ze denken wat een stomkoppen waren het toen
casev
Misschien begrijp ik het verkeerd hoor.. maar de vergoeding voor die dakhuur optie is toch gewoon 4 euro per paneel per jaar Niet meer, en niet minder? De optie om je asbestdak te laten verwijderen en een nieuw dak er op is voor 20 jaar lang, een stuk minder intressant (+/- 30 euro voor het dak: 20 jaar is misschien een euro per m2 vergoeding)
+1
rutger-hennipman
Onder het melken zit ik net deze discussie te lezen wij hebben ook meegegaan met project solar van RFC en groen leven. Hierbij enige kanttekeningen: Denk goed na als je je handtekening zet. Bij ons werden er ongeveer 100 panelen meer in het voorbeeld opgenomen dan dat nu op het dak liggen. 4 euro per paneel de prijs is niet geïndexeerd. Stel je sluit een lening ervoor af dan is je schuld wel geïndexeerd. Het lijkt niet veel op jaarbasis 1.3 procent maal 16 jaar... Denk over de WOZ waarde na zorg dat je dit voor het leggen zwart op wit heb dat de waarde niet bij je stal opgeteld wordt maar betaald wordt door groen leven of rfc. Verzekering is ook een dingetje. Communicatie en veiligheid en rommel opruimen zijn ook aandachtspunten. Bij ons lagen de sigarettenpeuken in het tanklokaal.... maar goed dat we geen alqlip controle hadden op dat moment
+1
casev
@rutger-hennipman hoe kom je erbij dat een bankschuld wel is geindexeerd? Het mooie van inflatie is juist dat het over de tijd je schuld laat verdampen, zeker als je je rente voor lange tijd vast hebt staan.
rutger-hennipman
@casev zo bedoel ik het ook stond beetje rar
+1
dorpsrandhoeve
Ik zit deze discussie te lezen. Ik heb zelf geïnvesteerd in panelen bij een plaatselijke elektricien. Netjes werk, wel een druk baasje, maar aan het eind werkt het goed.

Had in eerste instantie ook geïnformeerd over dat solar gebeuren bij FC, maar als je in zulke onzin kunt trappen ben je toch wel redelijk naïef. FC mag zich wel degelijk schamen dat ze met dit soort partijen aan komt kakken.

Maar goed dat is mijn mening.
Geweldige ondersteuning van FC.... weer iets waar ze zich dood over kunnen schamen..
Let op veehouders je legt je dak vol met chemische platen die in de toekomst weer afgevoerd moeten worden ,precies het zelfde verhaal als asbest kosten krijg je dan ,nu hoor je ze er niet over ,de overheid wacht tot heel nederland vol legt ,na 20a30 jaar worden de regels aangepast en wordt je weer met een hoge koste post opgezadeld ,KASSA,het is natuurlijk niets voor niets dat de verhuurder na 20 jaar ervan afwil! Waterstof is toch de enigste vorm van energie voorziening ,die de toekomst heeft,kan gewoon door bestaand gasleidingen net.ik zelf neem nooit zonnepanelen hierdoor.
+2
jan.1
Quote Reactie van Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl:
Let op veehouders je legt je dak vol met chemische platen die in de toekomst weer afgevoerd moeten worden ,precies het zelfde verhaal als asbest kosten krijg je dan ,nu hoor je ze er niet over ,de overheid wacht tot heel nederland vol legt ,na 20a30 jaar worden de regels aangepast en wordt je weer met een hoge koste post opgezadeld ,KASSA,het is natuurlijk niets voor niets dat de verhuurder na 20 jaar ervan afwil! Waterstof is toch de enigste vorm van energie voorziening ,die de toekomst heeft,kan gewoon door bestaand gasleidingen net.ik zelf neem nooit zonnepanelen hierdoor.

Volgens mij bestaat een paneel uit glas ,aluminium en een paar gram edel metaal,allemaal te recyclen.
@jan.1 ja alles is te recyclen,maar je gaat betalen zometeen als het versleten is reken daar maarop,platen zijn wel chemisch omdat er verschillende metalen in zitten,nu is dat nog niet erg ,maar let maarop in de toekomst moeten ze weer een nieuw verdien model verzinnen (zelfde als met asbest) en maken ze ons weer wijs dat het schadelijk is.,en zo worden we weer op kosten gejaagd.,dus niet aan beginnen!!
Flinstone
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl wie dan leeft wie dan zorgt! K was ook bijtijds met asbest verwijderen en dat viel vergeleken met nu erg mee!
Angst is een slechte raadgever!
christo
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl Wat is er zo chemisch aan?
+1
Chocomel
@christo Onderzoekers van een Duitse studie concludeerden dat nu al veel lood en cadmium uit bestaande panelen lekt. Fabrikanten van zonnepanelen hebben als enige producent een ontheffing op het gebruik van lood in hun producten.
+2
christo
@Chocomel Gebruikte accu's leveren goed geld op. De panelen later misschien ook wel.
putjesschepper
Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl en wat doet het met betrekking van straling op vee bijvoorbeeld. Een mega onderschat probleem in veehouderij
+1
christo
@putjesschepper Mijn koeien lopen er 'schitterend' bij.
@putjesschepper is ook zo ,maar ik heb er geen ervaring mee omdat ik geen zonnepanelen heb.
putjesschepper
@putjesschepper wil niet per definitie zeggen dat het gebeurt maar vrienden hadden antenne op dak voor gsm.melkrobot had vanaf dat moment vreemde storingen.
+1
Harry K
Quote Reactie van Cvroegejr@online.nl">@Cvroegejr@online.nl:
Waterstof is toch de enigste vorm van energie voorziening ,die de toekomst heeft,kan gewoon door bestaand gasleidingen

Nee, verwacht dat kernfusie de nieuwe energie zal worden. Daarvoor minimaal wachten tot 2050.
Brengt de zon in huis, letterlijk.
bio boer
@Harry K kern energie moeten we toch niet willen als daar aval van komt dat 10.000 jaar gevaarlijk is
Erik,1979
@bio boer is gewoon onzin. Zelfde verhaal als over vlees. Als ze al het geld wat nu investeert is in zonnepanelen biogas en windmolens in kern energie geïnvesteerd hadden dan hadden wij geen energie vraagstuk meer. Zonnepanelen is inderdaad de vraag wat er over 30 jaar is en is een enorme subsidie slurper. Windmolens weet ik geen nadelen van maar die zullen er wel zijn. Biogas is afbraak van voedsel. Mest hoort op de grond, voer is voor dieren. Afval dat een biogas kan verwerken kan ook door varkens verwerkt worden. Biogas is volgens mij niet duurzaam. D66 heeft een punt met olie. Dus kernenergie!!!
bio boer
@Erik,1979 wat wil je met het kernenergie afval doen gewoon net als nu onder de grondstoppen of de ruimte inschieten begraven op de maan ??? Het is maar weinig afval wat er vrij komt is wel rare troep
Erik,1979
@bio boer als het echt zo'n groot probleem is dan de ruimte in. Energie heb je dan genoeg. Is volgens mij de toekomst voor al het afval wat wij niet kunnen verwerken. Voor dat de ruimte vol is is hier toch geen leven meer mogelijk 😂😂😂
bio boer
@Erik,1979 we kunnen ook gewoon zeggen dat we er niet omheen kunnen dat energie gewoon duurder wordt net als voedsel dat is ook niet goed wat voor prijzen daar voor betaald wordt beetje stro onder de varkens en vleeskalveren kan er al niet eens meer af
+7
Erik,1979
@bio boer het gaat er mij niet om dat alles duurder wordt. Het lijkt meer op de inquisitie, heksenvervolging en de ketterij. Dat hele gedoe om milieu is een godsdienst. Een soort sekte. Als wij gewoon reëel zijn dan zijn wij na Christus meerdere malen gewaarschuwd voor verdoemenis. Dat verhaal over de hel en duivel werkt niet meer. Nu gebruiken ze milieu. De kans dat mijn achter klein kinderen niet meer hier kunnen leven doordat er een meteoriet op de aarde valt is vele malen groter dan al dat gedoe over co2 en opwarming van de aarde.
bio boer
@Erik,1979 ik doe het ook niet om het co2 gelul want daar heb ik mijn twijfels ook over dat co2 de aarde zou opwarmen waar ik het meer om doe is dat de goedkoope delfstoffen niet eeuwig zijn dat we daar zuinig mee moeten zijn
Erik,1979
@bio boer wij sparen ook waar wij kunnen op energie. Hebben alle besparingen rond de melkwinning. Zijn nu bezig om voor een groot deel om te schakelen op LED. Er liggen meer als een ha zonnepanelen op onze daken. Duitsland loopt jammer genoeg ver voorop met dure energie. Vooral olie kopen uit de paar mindere landen vind ik een reden om wat te doen. Uit mijn ervaring is dat niet biogas en zonne-energie.
bio boer
@Erik,1979 moet zeggen dat ik niet verwacht dat we hen enigzins eens konden worden
+2
bio boer
@Erik,1979 mocht je nog eens tijd overhebben zou je dit filmpje kunnen zien die man kan het wel eens bij het rechte end hebben zegt mijn boerenverstand
Harry K
@bio boer Verschil tussen de kenenergie welke jij bedoeld is dat dit de energie is welke vrij komt door de splitsing van atomen. Ik had het over kernfusie waarbij gewerkt wordt aan een proces dat geen nucleair afval geeft. Bestaat nu nog niet in fabrieksmatige opstelling.
bio boer
@Harry K oké ja kan ook niet alles weten 😅
Jannus
Quote Reactie van @Harry K:
kernfusie

Is al wel mogelijk maar geeft nu nog veel practische problemen
Erik,1979
@Harry K dat is id de schoonste energie bron.
diezel
@Erik,1979
De rest van West-Europa boft komende decennia toch maar.
Wij, Nederlandse burgers, lijken door de EU uitgekozen als betalers van het
"experiment alternatieve energie".
Steun gaspijplijn uit Rusland naar EU
telegraaf.nl/financieel/3129115/…
Erik,1979
@diezel dat zijn wij in Duitsland al. Slaat nergens op wat wij voor stroom betalen wegens die onzin.
christo
@Erik,1979 Vertel...
Erik,1979
@christo krijgt wel antwoord op Whatsapp 😉
Boerma
Wij zijn ook van plan om zonnepanelen te leggen. Maar hoelang beur je nog geld voor stroom wat je levert? Of zouden we beter voor combinatie met zonnepanelen en wind kunnen gaan? Zodat je minder stroom afneemt en levert.
bio boer
@Boerma de combi lijkt mij het beste nu mag je nog gratis leveren aan het net dat zal waarschijnlijk niet zo blijven de uitdaging is nog een vergunning voor een kleine windmolen
putjesschepper
@bio boer willen hier ook wel maar provincie Friesland is tegen. 🤔
Boerma
@bio boer ja dat leek mij ook. Alleen is een combinatie weer lastig in te passen Met jongeboerentoeslag
Sunpowersystems
@Boerma Het maakt verschil of je een kleinverbruik- (t/m 3x80A) of een grootverbruik aansluiting hebt (> 3x80A). Bij een kleinverbruikaansluiting kun je salderen. Dat kan in ongewijzigde vorm nog tot 2021. Daarna zal er een regeling komen die voorziet in een teruglever subsidie. Een en ander moet nog uitgewerkt worden.

Bij een grootverbruik aansluiting maak je gebruik van de SDE+ regeling. Deze moet aangevraagd worden. Wij adviseren de klant altijd de subsidie zelf aan te vragen. De subsidie geldt voor een periode van 15 jaar en is een plus op de energieprijs die je krijgt van het energie bedrijf.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!