Waarom derogatie verlenen aan Nederland?

De laatste tabel van dit CDM advies is heel duidelijk. De problemen van het zuidelijk zand worden niet veroorzaakt door de teelt van mais. De niet-derogatiebedrijven scoren beter op grondwaterkwaliteit dan de derogatiebedrijven. De akkerbouwers zitten op een betreurenswaardig hoog nitraat niveau.
Let wel op: dit is een document waarop onze ambtenaren beslissen dat rijenbemesting de oplossing is voor de maisteelt. Laten we de derogatie maar afschaffen, dat levert meer winst op.
Of had meneer Schroder een slechte dag toen hij dit advies opstelde?

Lees meer »

christo

Bijlages

(klik om te vergroten)

Laatste  |  

Reacties

puntertje
Als het op zand niet gehaald wordt, waarom dan voor heel Nederland afschaffen? Op klei kan het met 2 vingers in de neus gehaald worden, daar ligt het probleem niet, maar die krijgen wel steeds met de problemen van elders te maken.
Farmer_
In gebieden waar weinig mest is wordt meer kunstmest gebruikt, daar zijn de gehaltes veel hoger in grondwater, maar kunstmest stinkt niet 😃
+3
John Spithoven
Wat ik uit de tabel haal, is dat de hoogte van de mestgift minder invloed heeft op het N gehalte in het bovenste grondwater dan het organische stof gehalte. Kijk maar naar de akkerbouwmatig verbouwde mais in tabel. En met een nitraatrichtlijn van 50 mg in bovenste grondwater zie ik eigenlijk helemaal geen probleem.
jan w
@John Spithoven
Komt toch nergens aan die 50 mg.
j h p
@John Spithoven Onderaan blz 3 bovenaan blz 4 staat 13.0 -13.6 mg nitraat-N per liter (58 - 60 mg nitraat)
18 mg nitraat-N per liter (80 mg nitraat)
Dat is factor 4.46 hoe wat waarom?? Om toch hogere nitraat waarden te halen??
Als je de hoogste waarde van de melkveehouderij neemt ( 240 kg n /ha breedwerpig) blijft het ook met factor 4.46, wordt 49.95, nog onder de 50 mg nitraat.
Maar al met al kan dit onderzoek in Brussel de waarde van derogatie helpen aantonen lijkt mij.
Hogere N gift uit mest en daarmee lagere N gift uit kunstmest geeft lagere nitraat waarden dan anders om.
John Spithoven
@j h p Zal het rapport is verder doorkijken.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @j h p:
Dat is factor 4.46 hoe wat waarom??

Dat is de omrekening van het gewicht van het atoom N naar het gewicht van het ion nitraat (NO3). Nitraat bevat naast N ook zuurstof en is daardoor zwaarder. Omrekeningsvoorbeeldje: nutrinorm.nl/nl-nl/Paginas/…
adriaan33
@John Spithovenin mijn ervaring is het rapport uit de duim gezogen. Bij rijen bemesting blijft er onverteerde mest achter. Dus je moet meer kunstmest gebruiken. Doe je dat niet heb je lagere opbrengst.
Albert Altena
@adriaan33
Er zit altijd nog voorraad in de grond.
Bij rijenbemesting komen de nutriënten dichterbij de plant.
Tezamen met de voorraad kan de opbrengst met een lagere gift nog wel goed zijn.
Maar na verloop van jaren zal de voorraad steeds minder, met als gevolg, lagere opbrengsten.
adriaan33
@Albert Altena heb jaren ervaring met mais teelt met alleen 40 't rdm. Vorig jaar stuk in de rij bemest 19% lagere opbrengst bij korrelmais. Laat nu NPK onderzoeken. Denk dat N in rijbemeste stuk hoger is. Mijn verwachting is dat je bij in de rij bemesten meer kunstmest nodig hebt voor optimale oogst. Dus meer kans op uitspoeling.
+1
JanCees
Om daarover te kunnen oordelen moet je eerst het hele rapport kunnen lezen lijkt me op basis van 1 pagina kan je er weinig van zeggen
christo
@JanCees Klik op meer en lees dan nog maar een paar pagina's.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @christo:
lees dan nog maar een paar pagina's

Nu ff geen tijd voor (over). Wat mij opvalt boven de pagina/tabel de tekst: "Gemodelleerde nitraatconcentratie van het bovenste grondwater...." De cijfers zijn blijkbaar geen daadwerkelijke metingen, maar uitkomsten uit een rekenmodel. Dan is het altijd eerst de vraag hoe betrouwbaar dit model is voordat we verzanden in inhoudelijke discussie. Dat heeft het recente verleden ons ondertussen geleerd.
christo
@Jack Rijlaarsdam Goed gezien.
2e puntje: melkveebedrijven veroorzaken helemaal geen probleem
3e puntje: Thieme moet een beetje minder groenvoer gaan eten; knapt het grondwater zeer snel van op.
George
Quote Reactie van @christo:
: Thieme moet een beetje minder groenvoer gaan eten; knapt het grondwater zeer snel van op.

Dat is dan ook wel weer onzin , wat moeten we met al dat grasland?
+1
christo
@George Verdiep je maar even in de teelt van groente. Prei is een mooi voorbeeld. Om dat groen te houden en daardoor verkoopbaar wordt er op de gekste momenten bemest met de daarbij behorende onvermijdelijke uitspoeling. Die uitspoeling willen wegmiddelen door de veehouderij zwaar te laten bloeden door daar de bemestingsnormen steeds verder te verlagen is naaierij.
jan w
@George
Straks komen er busjes van de werkgevers lang de werknemers om ze s'morgens vroeg om een uur of 4 op te pikken en dan worden ze naar het groene hart gebracht. mogen ze daar een uur of 3 grazen en worden de werknemers daaarna naar de bedrijven gebracht om aan het werk te gaan. En dan sávonds het zelfde, werknemers eerst 3 uur grazen en dan mogen ze naar huis.
+2
j h p
@Jack Rijlaarsdam Hoeveel wordt er daadwerkelijk nog gemeten?
Hoeveel metingen die niet de wenselijke uitslag geven worden niet gebruikt/weggemoffeld/aangepast?
Ik kijk nergens meer van op.
Coen
@j h p , het is allemaal technocratisch ingewikkeld gemaakt, niemand die het nog snapt maar op basis hiervan wordt wel beleid voor ons gemaakt.
+1
spotmelker
Weer zo'n rapport dat niet verder komt dan wanneer we bij Arnhem olie in de Rijn vinden geven we de Arnhemmers daar de schuld van. 0,0 gekeken naar ondergrondse waterverplaatsingen, 0,0 over de wateronttrekking/verdamping doorhet gewas wat er staat. Nee, we geloven nog steeds dat alle zegen/nitraat van boven komt.
jan w
@spotmelker
Waar is het grondwater het minst schoon?
In en rondom de grote steden.
Het grondwater in de oost vaardersplassen valt onder overig water. Daar kan het grondwater aan geen enkele norm cq eis voldoen.
spotmelker
@jan w en zien we daar een relatie met bemesting?
jan w
Deze week in DWDD een groep jongeren, studenten die het voortouw hebben genomen in de demonstratie over het klimaat.
Ben eigenlijk wel wat geschrokken hoe kortzichtig dat deze studenten denken.
diezel
Quote Reactie van @jan w:
Ben eigenlijk wel wat geschrokken hoe kortzichtig dat deze studenten denken.

Jean Kloot en zijn kompanen zijn er toch uitermate tevreden mee. 😞
EUROPESE COMMISSIE BLIJKT DRIJVENDE KRACHT ACHTER HET KLIMAATSPIJBELEN
cultuurondervuur.nu/betrapt-europese-commissie-bli…
Coen
@diezel , het zijn allemaal dubbele agenda's, manipulatie en hypocretie, Joke Schauvliege had gelijk maar moest excuses maken en aftreden.
diezel
Quote Reactie van @Coen:
Joke Schauvliege had gelijk maar moest excuses maken en aftreden.

Ja, je bent tegenwoordig al een complotdenker als je vraagtekens zet bij protesterende Belgische peutertjes. 😄

(klik om te vergroten)

kanniewaarzijn
@diezel Het is bekend dat jongeren gemakkelijk zijn te manipuleren, ook Hitler maakte al gebruik van dat gegeven; hitlerjugend. Maar het is inderdaad te walgelijk voor woorden.
+4
de Haas
@kanniewaarzijn Heb je die opmerking mee gekregen van die schooldirecteur? Hij vond dit allemaal best maar wanneer het een staking tegen immigratie zou zijn had hij geen toestemming gegeven. Zulke halve garen kunnen je kinderen toch geen les geven? Dit is precies hetzelfde als Duitsland jaren '30. Indoctrinatie
pink
@jan w deze jongeren hebben zelf toegegeven dat ze mediatraining gehad hebben van een mediastrateeg van millieudefensie en Greenpeace , en dan roepen ze nog dat ze onafhankelijk willen zijn van de politiek
kanniewaarzijn
@pink En na dit dagje spijbelen gezellig met z'n allen naar...…... MCDonalds! Kan je toch zien dat ze geen idee hebben waar ze het over hebben.
+1
labella
@kanniewaarzijn Ze hebben ook geen idee maar wel lekker een dagje schoolvrij en daar zal het de meesten wel om gaan.
+4
dwers
Als ik zie wie hier de meeste rotzooi in de berm bij het fietspad gooit , is het toch echt de schooljeugd .
Woord van het jaar zal wel klimaatspijbelaars worden.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!