Prijzen melkvee

Wat doen melkkoeien momenteel,? er lijkt wat schaarste te zijn door minder jongvee aanhouden.

Deel dit topic

paul1

Laatste  |  

Reacties

komelker 2
1850
Duntelaar
In veel landen is er nu een vraagmarkt voor koeien. In Denemarken is meer aanbod doordat er voerschaarste is.
putjesschepper
@Duntelaar komt daar niet alleen door voer.
diekman
@putjesschepper Als nederlandse boeren niet oppassen gaan ze dezelfde kant op. Te hoge kostprijzen door schaalvergroting
Erik,1979
@diekman niet door schaalvergroting. Door te intensieve veehouderij. En belachelijke wetgeving.
cowboys
@Erik,1979 Dk kan ik niet intensief noemen .wel dat ze er belachelijke regelgeving hebben. En hier zijn we hard op weg met dezelfde regelgeving.
Erik,1979
@cowboys ik heb het over Nederland. Denemarken is helemaal niet zo'n slecht land om te boeren. Moet alleen minstens 30% ev hebben anders heb je de kans dat de bank je naait.
+1
Koeien boertje
@Erik,1979 dat is hier niet veel anders
cowboys
@Erik,1979 30% eigen vermogen dan wordt je genaaid door de belasting.
diekman
Nu 2000 geboden maar ik heb ze niet meer. 😞
cowboys
@diekman ik heb er nog wel een koppel over droog of net gekalfd.ook nog vaarzen kalven april mei.
familie pelle
@diekman hoog drachtige vaarzen of koeien?
diekman
@familie pelle Goede verse vaarzen met 35 kg
JappieJo
@diekman 2000 geboden op vaarzen die 35 kg melk geven maar geen deal?
diekman
@JappieJo Yep
JappieJo
@diekman vond 1725 al genoeg geld voor zulke beesten. De eerste 1200 kg melk van die dieren is al bij campina
+1
Dirk van Zetten
Veel stoppende boeren hier in de buurt voeren de kuilen van vorig jaar op en verkopen dan de hele veestapel. Dus aanbod van hele koppels zal richting de zomer wel toenemen.
Flinstone
U@Dirk van Zetten wie je ook spreekt als collega-melkveehouder er zijn overal veel stoppers die hun boeltje opvoeren en dan de pijp aan Maarten geven!
Het zijn hier en daar gedwongen stoppers maar meest zijn toch de boeren die of de leeftijd hebben en geen opvolger.
casev
@Flinstone hier ook 2 stoppers in de buurt. Beide 55+, deel van de grond verkocht en blijven voorlopig op het spul zitten. Beide hadden nog wel door gewild, maar waren het gezeik helemaal beu. En ik denk dat dat voor nog wel meer collega's geld in onze sector....
+2
Erco
@casev dat gezeik beu zijn ligt denk meer aan de leeftijd, hier hoor ik niet of nauwelijks de jonge boeren klagen
+4
verbi
@Erco Dat komt nog wel.
+2
brabo
Quote Reactie van @verbi:
Dat komt nog wel.

juist verbi, ik maakte me er vroeger ook nooit druk om, maar ouder je wordt gaat het je steeds meer tegen staan.
cowboys
@Erco de jonge boeren klagen[quote Die moeten het eerst aan pa vragen.
+1
Weidezicht
@Erco en slikken dus ook alles. Gevuld koekje bij de koffie op de rfc vergadering en het is weer geregeld..
+1
Noorderling
Quote Reactie van @casev:
maar waren het gezeik helemaal beu. En ik denk dat dat voor nog wel meer collega's geld in onze sector....

Vaak zijn het wel de bedrijven die het minste gezeik zouden moeten ervaren. Kleine 2 koeien per ha, die 5-10 mestauto's per jaar ga je ook niet failliet aan, desnoods verkoop je 10 koeien inclusief fosfaat en heb je van niemand meer last. Bank zit als het goed is niet constant in je nek te hijgen. Van wie heb je dan allemaal gezeik behalve een nacht slecht slapen door de belastingdienst?
Die komt later ook wel dus hoef je ook niet om te stoppen.
Je staat echt niet op een nominatielijstje van de NVWA doordat je de randjes opzoekt met de mest, Qlip overleef je ook nog wel. Dat alle regels nu de reden is om te stoppen vraag ik me vaak sterk af.
+1
verbi
@Noorderling Moet hier eens komen kijken in het zuiden.Vraag me wel eens af wie er niet stopt , boeren zijn het gezever gewoon zat. We zijn hier natuurlijk wel nogal wat intensiever dan in het noorden misschien dat het daar aan ligt.
+4
Weidezicht
@Noorderling je maakt mij toch niet wijs dat het allemaal lekker overzichtelijk en prettig werken is de laatste jaren. Dat je er goed mee om kan gaan alla maar je kunt toch wel snappen dat veel mensen dat zachtjes aan flink beu zijn.
Duntelaar
Hoor iets andere geluiden. Daar vorig jaar nog velen bewust onder de referentie bleven door alle onduidelijkheid, wordt er nu een extra tandje bijgezet bovenop de referentie. De zuivelnoteringen zijn daar zeker debet aan. Vroeg in het jaar en al veel vraag naar fosfaatrechten.Er wordt dagelijks en grote porties gehandeld .Dat verklaart ook de vraag naar extra vee.
pieko
@Duntelaar melkvee.nl/artikel/…
Bij onderhandse verkoop zijn de prijzen tientjes lager. Zie jij dat ook in de handel?
+2
Duntelaar
@pieko las hier dat iemand aangeboden kreeg voor 165, dan moet je heel snel toehappen. Nieuw aanbod onder 185 ben ik nog niet tegen gekomen.
+2
boertje009
@Duntelaar kwee nie maar wat je allemaal nu denkt of graag koeie verkoop en fosfaat maar t quotum is nie vol gekomme in 2018 dus om da in 2019 vol te krijgen zalle ze toch heel veel koeie uit buiteland motte hale en duitse hebbe bar lage gehaltes. Dan nog niet eens gesproken over de stoppers in 2019...

@paul1 als j egt intresse heb ik koeien moet j maar een pb doen. Goeie verse koeien koste lange na nog geen 1800eu.
+2
jg
@Duntelaar De vraag naar extra vee betekent dat er meer fosfaatrechten dan melkvee zijn .
Duntelaar
@jg de kopers van nu denken daar duidelijk anders over.
+1
jg
@Duntelaar Welke kopers ?
+5
ted9
@Duntelaar Vandaag meerdere handelaren aan lijn gehad uit nieuwschierigheid. Zeggen allemaal t is rustig weinig vraag en weinig aanbod. Dus hou maar op met je verhaaltjes iedere x word een beetje doorzichtig allemaal. Elke keer als er geen kl.tn te handelen is zit je hier op t prikkebord te stoken.
George
Quote Reactie van @ted9:
andaag meerdere handelaren aan lijn gehad uit nieuwschierigheid. Zeggen allemaal t is rustig weinig vraag en weinig aanbod. Dus hou maar op met je verhaaltjes iedere x word een beetje doorzichtig allemaal. Elke keer als er geen kl.tn te handelen is zit je hier op t prikkebord te stoken.

Wanne zever , je maakt je gewoon druk over de prijs omdat je rechten kunt gebruiken. Ik geef er echt geen flikker om of ze nu 150 of 250 euro kosten.
+1
Duntelaar
@ted9 na maart als ruim 200 (of meer) melkveehouders de opstappremie van RFC ontvangen en hun ledenbewijzen ten gelde maken dan verwacht ik pas een echte piek in de vraag. Dit gaat om enorme bedragen per bedrijf, en deze opstappers zijn allemaal gericht op groei.
+3
de Haas
@Duntelaar Daarvan zijn er een heel aantal die eerst nog een appeltje hebben te schillen met de loonwerker, voerboer, asbest, etc. Dat geld is bij velen zo weg. Vergeet niet dat veel overstappers hebben gehandeld als noodsprong, enkelen daargelaten.
+2
Flinstone
@Duntelaar jaja dat zei je vorig jaar ook over de hectarepremies die kwamen dan zou de prijs richting 300€ gaan en dat is ook niet gebeurt!
Maar stel nou 200 overstappers die van de oprotpremie van misschien 75000€ want het zijn gemiddeld grotere bedrijven toch?
Stel nou dat ze er voor 50000€ rechten bijkopen dat is ongeveer 300 kg als jij de prijs niet te ver opdrijft! Dat is ongeveer 60000 kg wat die overstappers dan absorberen! Dat is dus de hoeveelheid van 10 stoppers toch??
Dan komen er obligaties vrij van die overstappers en die moeten wel verkocht worden als ze die ten gelde willen maken en de RABO wil er niet meer in voorraad opnemen als voor 25 miljoen!
Zelfs als zouden ze ze allemaal verkopen en er fosfaatrechten voor kopen dan gaat het nog maar om de hoeveelheid fosfaat van 30 stoppers!
En dan reken ik alles nog door met eigen vee en eigen voer!
Moet dat ook allemaal nog gekocht worden dan klopt mijn rekensom al niet meer! @Duntelaar jij probeert bange collega’s te verleiden tot aankoop door je geleuter en dan de prijs weer omhoog te jagen maar degene die rekent en het andere nieuws een beetje volgt die kan rustig wachten!
+1
christo
@Flinstone De moderne nederlandse boer koopt fosfaatrechten en dierziektes en voer en draait dan een geweldig saldo.
Flinstone
@christo kijk wij begrijpen elkaar👌
diekman
@christo Je vergeet de mestafzet nog.
+1
Duntelaar
@Flinstone deze groep zijn gemiddeld grote bedrijven dus vertrekpremie+ledenbewijzen is zo maar 150.000 Euro/bedrijf. Bij 95% van deze bedrijven is groeiambitie de reden voor vertrek, gelden vrij maken voor fosfaatrechten.
j h p
@Duntelaar bron?
putjesschepper
@Duntelaar er zijn er bij die om geld weggaan maar ook om de totale visie van rfc.
Noordoost
+1
Flinstone
@Duntelaar dan nog blijft mijn rekensom gelijk! Je hebt wat horen zeggen en daar probeer jij hier de handel mee op te jagen!
Mijn berekening is niet zoveel mis mee.
Doe het nog maar een keer dan met het bedrag wat jij noemt dat is 800 kg per bedrijf als ze geen openstaande posten zoals asbest/voerboer/bb/loonwerk meer hebben en eigen vee en voer!
Dat is dus 160000 kg fosfaat en dan reken jij maar uit hoeveel stoppers dat zijn want mijn rekenmachine zal wel stuk zijn.
George
Quote Reactie van @Flinstone:
voerboer/bb/loonwerk

Staan die ooit open ?
Wat is BB trouwens?
j h p
@George bb, Brigitte Bardot? 😁
weurding
@George bedrogen boer
Erco
@George hier wel maar max 2-3 weken. Voerboer en 85-90% van rekeningen gaat gelukkig automatisch
+1
George
Quote Reactie van @Erco:
hier wel maar max 2-3 weken. Voerboer en 85-90% van rekeningen gaat gelukkig automatisch

Hier gaat bijna niks automatisch maar iedereen heeft altijd op tijd geld.
Erco
@George en zo hoort t ook 👍
Duntelaar
@Flinstone in het voorjaar van 2019 weten we hoeveel overstappers RFC heeft. Ze doen er nu vooral geheimzinnig over, ergens tussen de 220 en 300 zijn het er zeker. Dit betekend een vraag van circa 200.000 kg fosfaatrechten die zonder bank gekocht worden.
christo
@Duntelaar Weet je ook al hoeveel stoppers er gaan komen?
Flinstone
@Duntelaar haha jij weet het allemaal precies wanneer het geld komt! Vorig jaar kon je precies zien wanneer de handelsdagen van de RFC obligaties waren! De week ervoor was ineens al het aanbod opgedroogd om vervolgens daags na de handelsdag hoger in de markt te worden gezet!
Dat lukte aardig iedere keer en de toeslagrechten moesten de grote klapper worden.
Heb me samen met anderen wel afgevraagd doen wij nou wat verkeerd!
We weten nu hoe het gelopen is en het fosfaatquotum is niet vol gekomen! Veel te veel vee opgeruimd overal en daarom zijn ze nou zo duur.
+1
hookwood
Quote Reactie van @Duntelaar:
gelden vrij maken voor fosfaatrechten.

Ik hoop dat ze wel rekening houden met het feit dat de fiscus ook ff langs komt.....
George
Quote Reactie van @hookwood:
Ik hoop dat ze wel rekening houden met het feit dat de fiscus ook ff langs komt.....

Daarom kopen ze afschrijfbare fosfaatrechten. 😄
hookwood
Quote Reactie van @George:
Daarom kopen ze afschrijfbare fosfaatrechten.

Fosfaatrechten schrijf je af in 10 jaar. Het ledenkapitaal en de vertrekpremie krijg je in één keer bij je inkomen op volgens mij dus dat lijkt me liquiditeitstechnisch dan wel een dingetje als je dat vrijgekomen geld in fosfaatrechten hebt gezet en ook nog moet afrekenen met de belastingdienst.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @hookwood:
ook nog moet afrekenen met de belastingdienst

Mwoah, iedere zichzelf respecterende ondernemer heeft de afgelopen paar jaar in MDV-snuisterijen geïnvesteerd en kan dus variabel afschrijven. Eventueel rechten in huurkoop en schroef je de eerste termijn flink op, da's ineens fiscaal aftrekbaar. Weer een probleem uit de wereld. Het is meestal gemakkelijker problemen door een overschot aan geld op te lossen dan door een tekort.
hans1980
@Jack Rijlaarsdam variabel leuk maar dan wel deel van afschrijving weg..
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @hans1980:
deel van afschrijving weg

Die snap ik niet. Kun je dat toelichten?
hans1980
@Jack Rijlaarsdam Wanneer je geen belasting wilt betalen en veel van je mia/vamil gebruikt in een paar jaar dan is die afschrijving wel weg voor komende jaren
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @hans1980:
dan is die afschrijving wel weg

Ja, je kunt die afschrijving maar één maal gebruiken. Goed plannen dus. Je kunt altijd nog een bv'tje starten als het over de hand loopt.
pietjepuk
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
MDV-snuisterijen geïnvesteerd en kan dus variabel afschrijven. Eventueel rechten in huurkoop en schroef je de eerste termijn flink op, da's ineens fiscaal aftrekbaar

Die MDV voordeel heb je zelf eerst extra bijbetaald. En de eerste termijn van je huurkoop opschroeven zal de verkoper niet leuk vinden die moet er gelijk over afrekenen. Daarom hebben ze niet voor huurkoop gekozen.
+1
Jack Rijlaarsdam
@pietjepuk Tjonge, dacht ik @hookwood gerust te stellen, zodat hij zich geen zorgen hoeft te maken om de vertrekkers bij RFC, kom jij weer ff negatief uit de hoek. Heeft die jongen evengoed nog slapeloze nachten.
+1
pietjepuk
@Jack Rijlaarsdam Je kunt zo de politiek in. 😃
hookwood
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Heeft die jongen evengoed nog slapeloze nachten.

😄 Maak je om mij maar niet bang.

Ledenobligaties duurt trouwens nog even voordat ze die kunnen verzilveren dus het komt wel iets gespreid binnen.
+2
putjesschepper
@Duntelaar ledengeld kan pas jaar later over beschikken. En niet iedereen stapt over vanwege premie.
+1
de Haas
@Duntelaar En koeien van >2000 én fosfaatrechten 'even' erbij. Half jaar geleden ging iedereen nog failliet door een paar weken droog weer. Aparte jongens, die veehouders
+1
Duntelaar
@de Haas is vergelijkbaar met die honderden knelgevallen die allemaal failliet zouden gaan. Op een uitzondering na draait dat ook allemaal weer gewoon door en komen die stallen weer (op termijn) vol.
+2
diekman
@Duntelaar Wat een gezever 3% minder melk geproduceerd laatste kwartaal weer 80000 koeien minder. Meer rechten uitgedeeld als koeien en veel stoppers. Wordt tijd dat we de handelaren buiten schot houden.
+2
Flinstone
@Duntelaar Henri Dunnink(fosfaatrecht.com en connecties met Boerenbusiness je doet goed je best😂😂
diekman
@Flinstone Als hij met de handel net zo "eerlijk" is als met de praat hier dan blijven er weinig klanten voor hem over.
ted9
@Duntelaar De bank zal wel zeggen modder nog maar half jaar door met deze melkprijs kan dat wel en maak het voer maar op.
+3
de Haas
@ted9 Als de bank je al toestemming moet geven als je mag stoppen... Dieper kun je niet zinken
+2
j h p
@Duntelaar Volgens Flinth heeft 25 % een kritieke melkprijs van boven de 40 cent gemiddeld 35,5 cent.
Ik wens je er veel succes mee.
richard melkvee
Hier hoor ik 2500 verkocht en 1600 verkocht.
Behoorlijk verschil.
Noorderling
@richard melkvee
Misschien is die 1600 wel veel te veel voor wat je krijgt. Kun je ook zo niks van zeggen.
Hoe oud is het dier, productie, lactatiestadium, drachtig etc.
Grensboertje
@richard melkvee Ik hoor vooral 1600/1725 voor jerseys, vorige week 6 jerseys vaarzen uit DK gekocht voor 1650. Volgende week komen er weer 10 vaarzen voor dat geld bij huis geleverd.

Moet wel een bijzondere Holstein/Fleckie of wat dan ook zijn dat zoiets 2500 moet kosten. Vind de jerseys al duur zat.
tok achterhoek
@Grensboertje Wim heeft er ook veel te veel
+1
friesboertje
Heb vaarzen gekocht voor 1350. Maar die geven wel minder dan 30 liter.
robbies
@friesboertje wil niks zeggen wat ze als vaars geven. Hier komt er zomaar 4.000 kg bij in de tweede lactatie. Heb er zelfs 1 bij die dubbelde. Ging van 5.500 kg als vaars naar 11.000 kg als tweede kalfs.
+1
ted9
@friesboertje Vaarzen van boven de 35 l zijn schaars en of je er blij van moet worden is een tweede
Flinstone
@ted9 hier geven ze minimaal 30 en heb ze ook van 40+ en als je dat niet onder je vaarzen weg kan halen dan zijn die van 1800 zeker te duur laat staan Duitse vaarzen van 2500€ aan huis
ted9
+1
robbies
Quote Reactie van @Flinstone:
hier geven ze minimaal 30 en heb ze ook van 40+ en als je dat niet onder je vaarzen weg kan halen dan zijn die van 1800 zeker te duur laat staan Duitse vaarzen van 2500€ aan huis

Ik vind het belangrijker dat ze lang blijven lopen. Heb hier koeien lopen die 12x geinsemineerd zijn. Tussenkalftijd van dik 600 dagen. Zolang ze op de robot lopen en ik er geen werk mee heb, maar ik me niet druk. Kan de volgende lactatie zomaar anders zijn.
+1
de hoef
@robbies als je ze het jaar erna aan de gang krijgt zijn het de beste
pietjepuk
@de hoefHeb je weleens een langere droogstand geprobeerd. Twee maanden. Zijn koeien bij die het dan veel beter doen. Beetje rust is schijnbaar toch goed voor een koe.
robbies
@pietjepuk oh ja hoor. Als ik er werk mee krijg en ze zijn drachtig, dan gaan ze droog. Ook als ze nog 4 maanden moeten.
pietjepuk
@robbies Neem aan dat de melkproductie dan ook flink gedaald moet zijn. Als ze nog 20 liter geven kun je ze beter een paar keer per dag melken dan hier prikken. 😃
robbies
@pietjepuk ja hehe, dat snap ik ook wel. Maar met werk bedoel ik twee keer per dag naar de robot jagen voor 15 kg melk
de hoef
Quote Reactie van @pietjepuk:
langere droogstand geprobeerd

ja wij bleven vroeger ook altijd insemineren tot ze drachtig waren,met het gevolg dat ze drie maanden droog liepen ,als ze dan toevallig canvas als vader hadden ,kwamen ze boven de 70 liter melk per dag ,
christo
@de hoef Dat is veel. Dan ook lekker doorstayeren naar de 15000kg? Of ff pieken op de vetreserve en dan hard achteruit?
de hoef
Quote Reactie van @christo:
Of ff pieken op de vetreserve en dan hard achteruit?

de meeste komen het jaar erna niet meer aan de melk
heb overigens niet zulke melkkanonnen meer
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @de hoef:
e boven de 70 liter melk per dag ,
Reageer @

Had je dat niet tegen de avond kunnen type. Nu voel ik me heel de dag een pruller.
+1
de hoef
@pietjepuk ik kan er toch niks aan doen dat jij smorgens al tijd over hebt
+1
robbies
@de hoef ik heb niet zo'n korte termijnblik op koeien. Een mindere lactatie maakt het nog geen mindere koe. Heb er hier eentje lopen die na 12 inseminaties drachtig was. Heeft in die lactatie bijna 16.000 kg melk gegeven. Na afkalven in 1x drachtig.
pietjepuk
@robbies Ik vindt dat ik lang door ga met insemineren. Moet het wel een goede koe zien en niet een heel gewone maar bij een maand of 8 na kalven houdt het toch wel op.
robbies
@pietjepuk Dat mag. Ieder zijn keuze.
EDOO
Prijzen januari veiling Leer:afgekalfde verse vaarzen 1850 euro gemiddeld. Dat is dus de prijs van kwalitatief goed fokvee. Bij Masterrind zal het niet veel anders zijn.
diekman
@EDOO Is dat inclusief veilingkosten commissie en transport.
Flinstone
@diekman exclusief
EDOO
@diekman Exclusief. Dit zijnde prijzen vermeld op www.vostov.de
siebes
Dus 2200 thuis? En dan moet je er meer dan 1 hebben
+2
jjthefrenchman
Ik ben gek. Koeien worden me hier aangeboden voor 900 en vaarsen voor 1100. In mijn omgeving houden veel mensen op met melken, en niemand heeft voer "over".
fokker
Heb 6 stamboek hoogdrachtige mrij vaarsen te koop mogen weg voor €1250,- per stuk
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @fokker:
te koop

Wat is de gezondheidsstatus?
fokker
@Jack Rijlaarsdam Lepto en bvd virus vrij
Jack Rijlaarsdam
@fokker Ibr en Para dus onbekend?
fokker
@Jack Rijlaarsdam Ibr vrij maar niet gecertificeerd .Komen van een para vrij bedrijf maar mijn status is onbekend en heb ze alle 6 als nuka in opfok gekregen van een bedrijf.
+1
wotan2
@Jack Rijlaarsdam para is bij een opfokker altijd onbekend, wegens geen mogelijkheid op onderzoek.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @wotan2:
para is bij een opfokker altijd onbekend, wegens geen mogelijkheid op onderzoek.

Er is één mogelijkheid om een para vrije status te krijgen als opfokker, heb ik me laten vertellen: alle dieren afvoeren, leeg draaien dus, en vervolgens alleen nog dieren met vrije status aanvoeren. Als ik dat verkeerd heb, zal ik vast gecorrigeerd worden.
+1
wotan2
@Jack Rijlaarsdam inderdaad heb je verkeerd, ik was para vrij. Geen vee aangevoerd toch status weg, wegens geen mogelijkheid op controle.
pink
@Jack Rijlaarsdam Als je als jongveeopfokker een veterinaire eenheid vormt met een melkveehouder die para vrij is, dan ben je als opfokker ook para vrij maar mag je alleen jongvee opfokken voor die melkveehouder
Erco
@Jack Rijlaarsdam idd verkeerd. Heb hoogdrachtige vaarzen van buurman gekocht. Waren zelfs al getapt en vrij maar toch mag ik opnieuw tappen. Ook v ibr
friesboertje
@Erco
Even bellen met de GD en uitleggen. Dan hoef je waarschijnlijk niet te tappen. Kennis had eenzelfde situatie.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erco:
al getapt en vrij maar toch mag ik opnieuw tappen.

Dat klopt. Ik heb het over aanvoer van een bedrijf dat gecertificeerd vrij is. Net een andere situatie.
Erco
@Jack Rijlaarsdam dit waren de enige beesten op t bedrijf. Behalve schapen en geiten. Dan is zijn bedrijf toch ook vrij als de dieren t zijn 😜
+1
buorman
@Erco

'' Aangezien het nooit zeker is dat een koe vrij is van paratbc, kan in principe elk rund ouder dan twee jaar de ziekte overdragen. Van geiten is bekend dat ze de ziekte op runderen kunnen overdragen. Veel geiten zijn besmet met paratbc''.

gddiergezondheid.nl/diergezondheid/dierziekten/…
cowboys
@wotan2 bloed tappen op para.weet je het zeker.
+2
wotan2
@cowboys lees het maar eens na, om status vrij te krijgen word er onderzoek gedaan in de melk, of om een koppel vrij te verklaren alle dieren van 3 jaar of ouder bloedtappen; beide zal bij een jongvee opfokker niet lukken.
gddiergezondheid.nl/diergezondheid/dierziekten/…
+2
robbies
@wotan2 als het aan de GD ligt wordt je nergens vrij van.
Koeien boertje
@cowboys para is mest onderzoek
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Koeien boertje:
para is mest onderzoek

Of in de melk.
siebes
@m uut m jongens, bel de Gd. Dan weet je het. Kan allemaal. Maar als je het verhaal leest, weet je ook dat je nooit kunt zeggen dat je het zeker niet hebt.
+1
pietjepuk
@m uut m hoezo nee. Hier wordt iedere twee jaar de melkmonsters op para onderzocht.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pietjepuk:
Hier wordt iedere twee jaar de melkmonsters op para onderzocht.

Daar krijg ik ook eens per twee jaar een rekening van.
EDOO
Maar als je uitsluitend aankoopt bij bedrijven met para-status A of para-status 10. Hoe wordt het dan?
+2
wotan2
@EDOO toch status onbekend, para kan aleen onderzocht worden via melk of bij dieren ouder dan 3 jaar.
m uut m
@wotan2
Verplicht onderzoek op para bij import ouder dan 2 jaar.
wotan2
@m uut m zou kunnen, heb ik geen ervaring mee. Het andere is me door iemand van het GD verteld.
m uut m
@wotan2
Dan ben je slecht voorgelicht.
Para kun je ook al aantonen bij dieren jonger dan 2 jaar.
Op ons bedrijf was er een zware para besmetting.
Wij hebben toen vanaf 1 jaar alles getest op para door middel van mest onderzoek.
Daar kwamen ook positieve uitslagen van beesten die net een jaar waren.
brabo
Quote Reactie van @m uut m:
vanaf 1 jaar alles getest op para door middel van mest onderzoek.

hier is heel de veestapel van klein tot groot gewoon via het bloed getest vlak voor de verkoop.
m uut m
@brabo
Mest onderzoek is nauwkeuriger dan bloedonderzoek.
Elvis
@m uut m
Quote:
zware para

volle melk gevoerd?
m uut m
@Elvis
Mijn voorganger
fokker
De eisen die de melkfabrieken stellen druppelen ook door naar de jongvee opfokkers .Ik leverde deze week 2 vaarsen af bij een klant en die moet vlog melk leveren en een van de eisen is dat hij alleen vee mag aankopen van een vlog bedrijf dus hij vroeg of ik dat ook even wou doen. maar 70 ton vlog krachtvoer zal wel een flinke kostprijs verhoging voor mij zijn dus ik denk nog even na voor ik ja zeg.
+4
George
@fokker
Gewoon geen 2 euro per m3 voor mest meer bijbetalen. Dat brengt al een besparing. 😀
Koeien boertje
@fokker en je moet nog even een cursus doen en alles intekenen en eens per 3 jaar controle van q-lip.
Ben ik nog wat vergeten?
CorP
Quote Reactie van @fokker:
zal wel een flinke kostprijs verhoging voor mij zijn

jij kan doorberekenen
Erco
Vorige week 7 mooie pinken gekocht van buurman, 6 hoogdrachtig, 2 kalven volgende week, 4 in maart en 1 in juni. 1250 per stuk gemiddeld
robbies
@Erco ik had ook niet verwacht dat jij meer dan een ander zou betalen
Erco
@robbiesafgelopen voorjaar had ik verse gekocht voor 1300 maar prijzen zullen wel wat opgelopen zijn
Deutzrijder
[@
Klopt, vaars verkocht voor 2000 euro
Wel een beste hoor minimaal AB waardig
labella
@Erco Das veul te weinig, zijn prijzen die je ook voor een knappe slachtkoe vangt.
Flinstone
Als ik het allemaal zo lees dan houdt de GD voorlopig wel werk!
Geleuter over Para BVD en wat denk je van Neo-Spora!
Ken een boer die daar ook eens last van kreeg maar dan kan je de lol ook op!
Hier hebben we op dit moment ook te weinig jongvee en dat betekent zuinig zijn op onze koeien?!
Ik was ook nooit zo’n fanaat van BelgischBlauw maar toch afgelopen jaar iets meer gebruikt en daar stop ik weer mee!
Extra kalvergeld valt tegen en de jongveestal halfleeg!
Wat zou ik gelukkig zijn geweest als er nu mooie vaarzen te verkopen had.
fokker
@Flinstone Als jongveeopfokker dacht ik na 2015 ook dat er gouden tijden zouden aanbreken omdat iedereen dat riep maar de afgelopen jaren waren de prijzen gemiddeld zeker niet hoog voor de binnenlandse markt . De export van drachtige vaarsen was veel beter de prijs is wel iets lager maar ze gaan veel eerder weg.Nu worden de vaarsen goed betaald ze gaan vlot weg voor goeie prijzen maar hoe lang duurt dat.
+2
George
@fokker
Ja maar nu ga jij weer 2 euro toebetalen om mest te mogen ontvangen. 😂 😂
Dat lijkt op dat je ook wilt bij betalen als iemand je vaarzen afneemt. 😀
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!