Brand varkensstal

Zeer grote brand in zeugenstal in Biezenmortel.

Deel dit topic

Reacties

+2
buorman
John Spithoven, zou het ook eens een onderzoekje van STAF waard zijn om te achterhalen waardoor deze branden ontstaan, en waarom de impact [zo snel] zo groot is?
Stalbranden in dergelijke omvang worden door de anti's [m.i. niet geheel onterecht] maar wat graag tegen de veehouderij gebruikt.
Maar of je nou 10 of 1000 dieren in een stal hebt, met lucifer spelen doen ze niet.
Wel is er door o.a. omvang meer elektronica en mechanisatie aanwezig.
Maar is een [groot] deel niet te wijten aan bv de mechanische luchtwassers/centrale afzuiging, die worden vereist om stank/stof en ammoniak uitstoot te beperken?
En dat terwijl de meetpunten en resultaten voor b.v. ammoniak op z'n mist zeer discutabel zijn.
De impact door omvang is logisch, maar waardoor zo vaak?
Destijds gebeurde zoiets sporadisch, en van een Nen electra keuring enz hadden we nog nooit gehoord.
dorpsrandhoeve
Quote Reactie van @buorman:
en waarom de impact [zo snel] zo groot is?

Nou, die luchtwassers trekken doorgaans het vuur in korte tijd door het hele gebouw.
+10
kanniewaarzijn
Mij bekruipt hoe langer hoe meer het gevoel dat onze "dierenvrienden" hier wel eens iets mee te maken zouden kunnen hebben...…

Er is ze veel aan gelegen om de veehouderij negatief in het nieuws te houden!
+1
de hoef
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
onze "dierenvrienden"

die gaan niet midden op de dag een vuurtje stoken in jou stal
+4
Erik,1979
@de hoef ze schieten overdag wel Pim Fortuyn neer.
de hoef
Quote Reactie van @Erik,1979:
ze schieten overdag

gisteren was gewoon een werkdag,dan ben jezelf of je medewerker gewoon op je terein
+6
j h p
@de hoef Ze zijn al wel zover dat ze infiltreren en undercover gaan, dus dan zijn er overdag ook mogelijkheden.
Misschien vergezocht en doemdenken, maar ik vertrouw dat spul nog minder dan een ratelslang in het nauw.
+4
Erik,1979
@j h p inderdaad. Ze solliciteren op functies bij boeren om te filmen. Dan ga ik er ook voor het gemak er vanuit dat ze niet alleen bij boeren solliciteren. Bijv. de directeur van nvwa is dacht ik groenlinks. Ik ga er vanuit dat ze ook solliciteren op functies bij adviesbureaus, afnemers,toeleveranciers, belangenbehartigers overheid instanties etc. Mensen die stemmen op groenlinks PVDD PvdA en SP moet je er heel snel uitwerken. Waarschijnlijk zijn dan de problemen voor een groot deel opgelost.
+1
Herbert
@Erik,1979 de hippies van vroeger zijn volwassen geworden en een gedeelte daarvan heeft zich door de jaren heen op hoge posities weten te werken. Daar zijn wij nu de dupe van.
buorman
@Erik,1979

Alsof jou personeel jou moet vertellen op welke partij ze stemmen.............
bio boer
@Erik,1979 heb zelf gelezen op fb dat de afgelopen landelijke verkiezingen een boer op de PvdD heeft gestemd
+2
Nick83
@de hoef ze hangen ook camera's in stallen neer en komen die later weer ophalen. Dan ist ook niet zo moeilijk om 1 of ander apparaatje wat een ontsteking veroorzaakt met een timer ofzo ergens op de isolatieplaten tussen het stof te gooien. Later vind je daar in al die klerezooi toch niets meer van terug.

En laten we wel wezen: ik vindt dat die varkens en die kippen stallen wel heel makkelijk branden. Lijkt wel of ze die daken van benzine gemaakt hebben ofzo...
+1
de hoef
Quote Reactie van @Nick83:
daken van benzine gemaakt hebben o

dat komt omdat de ventilatie ruimte het vuur aanzuigt door de gehele stal
+1
bio boer
@de hoef komt door al het stof
+3
robbies
@bio boer stof is er in Duitse en Belgische stallen ook. Toch vliegen er daar veel minder in de fik. Hier plakken ze overal verplicht een luchtwasser achter met een centraal afzuigkanaal
buorman
@robbies
En daarbij; stof ontbrand niet van zichzelf.
Voor vuur zijn brandstof, zuurstof en warmte/hitte nodig, als 1 ontbreekt krijg je geen brand.
De vraag was dan ook; waardoor ontstaan deze branden, dat het na het ontstaan makkelijker brand en de impact veel groter is dan voorheen is gemakkelijk te verklaren.
Maar dat het zo vaak mis gaat?
Alsof vroeger alles schoner was
robbies
@buorman omdat de impact vd branden groter is, halen ze meer de media en lijkt het alsof er meer branden zijn. Mijn vader kan verschillende plekken opnoemen waar het ooit gebrand heeft, maar omdat er zelden of geen dode varkens aan te pas kwamen kreeg het niet eens een plekje in het lokale suffertje
cjw73
@robbies en als het al mis is tegenwoordig betreft het gelijk een paar duizend dieren in tegenstelling tot jaren geleden. Als er dan een paar honderd waren was het al wat en dat komt niet verder dan de plaatselijke krant.
+1
HansN
@cjw73 Daar komt ook nog bij dat de media het nieuws altijd groot wil voorstellen. Zie maar hoe het gaat bij de minste sneeuwvoorspelling.
Verder werd er vroeger medeleven betuigt aan het gezin en nu zit de maatschappij meer in met de dieren dan met de boer.
Noorderling
Quote Reactie van @HansN:
Verder werd er vroeger medeleven betuigt aan het gezin en nu zit de maatschappij meer in met de dieren dan met de boer.

Met alle media via internet weet je binnen een paar seconden wat aan de andere kant van de wereld gebeurt, met die personen heb je maar weinig binding.
Vroeger hield het nieuws uit de buurt wel op en staat het toch dichter bij je, omdat je die personen mogelijk wel kent of iemand uit je naaste omgeving.
+3
cornelissen
Misschien was het nog een oudere stal met dupanel isolatie , als dat zo is moet je eerlijk zijn , dupanel is bij brand een drama.
Dus om conclusies te trekken heb je meer informatie nodig
Noorderling
@cornelissen
Alle kunststoffen en isolatie is brandgevaarlijk. Oorzaak is vaak stof icm kortsluiting, als de ventilatoren op een andere groep of aardlek zitten zorgt dat nog heel lang voor flinke luchttoevoer en jaag je het vuur door de hele centrale afzuiging heen. Dan ben je verloren.
Noknok
@cornelissen is niet alleen met oude dupanel, paar jaar terug brande er nog een koeienstal af met sandwichpanelen op het dak . ( kwam door kortsluiting in de shovel op de voergang)Het vuur viel naar beneden op de koeien ,die hadden ook geen schijn van kans. Zijn maar een paar types isolatie die bestand tegen brand zijn.
Nick83
Quote Reactie van @Noknok:
shovel op de voergang

en dan heb je volgens mij toch een probleem met de verzekering. Want in veel polissen staat dat dit niet mag volgens mij.
Herbert
@cornelissen ja dupanel is geen fijn spul bij een brand, maar lichtplaten zijn nog veeel erger. Ook voor het vee zijn die dingen een ramp aangezien brandende plasticdruppels naar beneden vallen.
+1
cjw73
@Herbert das met isolatie materiaal net zo. dat begint ook te druipen als het brandt. En alle isolatie brandt als het vuur heet is.
+1
Todi
Klopt maar hoe komt het vlammetje los. Een sputter bij het lassen in de put is al voldoende.
Melkveehouder6
Laatst weer cursus ongediertebestreiding gehad, die man zei dat meer dan de helft van de stalbranden komt door kabels doorknagen door ratten en muizen......
cjw73
@Melkveehouder6 ben ze in het verleden wel tegen gekomen dat de complete isolatie van alle koperdraden af was.
Nick83
Quote Reactie van @cjw73:
complete isolatie van alle koperdraden af was.

ik kom ook wel eens wat tegen bij de robot. Kabelgoten, ik krijg er een steeds grotere hekel aan. Het is veel veiliger om een bosje kabels gewoon met tyraps langs een kuntstof pijpje / stangetje of rekje te leiden. Ziet er iets minder strak uit, maar als het netjes gebeurt valt dat ook nog wel mee. Gewoon in het zicht houden, niet wegwerken of aftimmeren.
Todi
@cjw73 Dan zat er geen stroom meer op .
+1
cjw73
@Todi dat was meestal ook de reden dat we moesten komen. Heb bij polem gewerkt in de silo en vijzel aanleg. En dan werkte de vijzel ofzo niet meer. Kabel half opgevreten.
bio boer
@cjw73 hier ook eens een gegrilde rat in de kabel goot gehad idd je kan het maar het best lekker open houden in een gesloten kabel goot willen ze graag in kruipen en nestelen
buorman
@cjw73
En toch niet afgebrand?
Anders was jij het niet tegengekomen, of was alles kaal/verbrand geweest
cjw73
@buorman gewoon alles kaal gevreten door ongedierte. Meestal met kortsluiting tot gevolg en als er dan verder maar niks gebeurd.
Todi
@buorman Een goed werkende aard lek schakelaar voorkomt dat.
+2
Nick83
@Todi nou... dat is geen garantie. Als de aardedraad nou net niet is bloot geknaagd, dan werkt het niet. En die ene vonk vlak voor de aardlek uitspringt kan ook al genoeg zijn.
+1
buorman
@Todi
Alsof dat 'vroeger' beter voor elkaar was
buorman
@Melkveehouder6

Wij van wc eend..............
+1
Grasbaal
BIEZENMORTEL - De grote stalbrand in Biezenmortel, waarbij vrijdag zo'n 3.000 varkens om het leven kwamen, is hoogstwaarschijnlijk begonnen in de werktuigloods van het agrarische bedrijf. ,,Er moet nog nader onderzoek worden gedaan, maar het ziet er nu naar uit dat de brand vervolgens op de stallen is overslagen”, aldus Linda Janssen, voorzitter van Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

Meer: bd.nl/tilburg-e-o/…
Todi
@Grasbaal Duidelijk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0