Illustratie van: Gjvanlaar

'Vroegrijpe mais hip in 2019'

Zakken vroege en zeer vroege mais gaan dit jaar als warme broodjes over de toonbank. Zo ook hier op het ForFarmers-depot in Geesteren, waar deze week de zeer vroege LG 21.211 werd gelost.

Bron

Deel dit topic

Reacties

Arum
😀
cjw73
@Arum doen ze in Latijns-Amerika óók.
pietjepuk
@cjw73 Nu hebben ze diepvries mais in Amerika.
cjw73
@pietjepuk Amerika valt daar niet onder pietje. Latijns Amerika is lager tussen noord en zuid in. Maar in de vs is het behoorlijk fris.
+2
PIONIER
Gewoon laatrijpe zaaien. Geft ook geen stress van op tijd rijp of niet. Heeft ie mooi tijd om goed af te rijpen.
+1
Noordoost
@PIONIER precies, hebben hier gewoon weer F58 besteld.
In de zomer onderzaai doen en dan de mais mooi laten afrijpen
kaas
@Noordoost 100 % mee eens het lukt gemiddeld maar 1 of 2 keer in de 10 jaar dat de mais goed rijp is voor 25 sept dus de andere jaren laat je teveel liggen aan opbrengst.
+3
cjw73
@kaas met onderzaai ben je die opbrengst ook kwijt. Vreet veel te veel voeding en vocht wat voor de mais bedoelt is.
+1
pietjepuk
@cjw73 Laat zaaien dat gras
cjw73
@pietjepuk gewoon na de mais.
pietjepuk
@cjw73 mais op knie hoogte. Na de maisoogst zie je dan nauwelijks gras staan enkele weken later staat het groen.
PIONIER
@Noordoost Wat is de reden dat je die "gewoon weer" gaat zaaien? Is die vroeg of juist laat of andere reden.
+1
Noordoost
@PIONIER is middenlaat ras, veel massa met goede gehalten.
Zaaien dat ras al aantal jaar en bevalt best
+1
Pluto
Dat onderzaai gedoe is tijdelijk !. Over 2 of 3 jaar is het afgelopen als de schade aan het milieu bekent is . Als je na de oogst de sporen niet los mag trekken verbouw je volgend jaar niks meer .
Ik vraag me af of dit wel kan , bij de regels van goed landbouw kundig gebruik hoort het stimuleren van de bodemvruchtbaarheid en met het verbod op die grondbewerking bij onderzaai ben je in overtreding. Hier wordt gehakseld in de laatste week van september , dat is nu al vast gelegd !. Het is een gok maar we moeten nog langer mee .
huub
@Pluto met een 3 poot/5 poot/paragrubber kan je prima woelen na het hakselen.
Noorderling
@huub
Met een beetje slip hou je geen gras over. Hebben wel een najaar achter de rug dat alles vanzelf ging, alleen dat is ook wel eens anders geweest. 2 of 3jaar geleden was het in september nat en stoof het half oktober weer. Of dat in juni-juli het land onder water staat.

Elk seizoen is weer anders en starre regels zorgen ervoor dat je een keer per 4jaar met welke maatregel dan ook vast loopt en op je knieën naar rvo mag om te zorgen dat je je derogatie niet verliest.
Noordoost
@Noorderling derogatie blijft ook niet eeuwig hoor
Pluto
@huub Ja klopt maar als je onderzaait mag je na de oogst helemaal geen grondbewerking uitvoeren !. Bovendien heeft de wetgever schijt aan wat voor weer het dan is .
huub
Quote Reactie van @Pluto:
Ja klopt maar als je onderzaait mag je na de oogst helemaal geen grondbewerking uitvoeren !. Bovendien heeft de wetgever schijt aan wat voor weer het dan is .

Ik citeer van rvo.nl

"Hoe vanggewas telen?
Hoe teelt u vanggewas na snijmaïs?
U kunt op 3 manieren uw vanggewas na snijmaïs zaaien:

Door onderzaai: Het is belangrijk om de ruimte tussen de rijen maïs in te zaaien, zodat de wortels van het vanggewas de bodem kunnen doorwortelen. Goede landbouwpraktijk is het uitgangspunt. Hiervoor is geen uiterste oogstdatum.
Door direct nadat u de maïs geoogst heeft een vanggewas in te zaaien. U doet dat uiterlijk 1 oktober.
Door direct nadat u de maïs geoogst heeft een vanggewas als hoofdteelt voor het volgende jaar in te zaaien. U doet dat uiterlijk 31 oktober.
Hoe teelt u vanggewas na andere soorten maïs?
Teelt u op biologische wijze snijmaïs op uw land? Of teelt u suikermais, korrelmais, corn cob mix (CCM) of maïskolvensilage (MKS)? Dan kunt op dezelfde 3 manieren uw vanggewas zaaien, maar u zaait uw vanggewas dan uiterlijk in op 31 oktober.

Niet meer bemesten
Nadat u de maïs geoogst heeft, bemest u uw perceel niet meer. U rijdt pas weer mest nadat de uitrijdperiodes van het volgende kalenderjaar zijn ingegaan. U houdt zich dan aan de uitrijdregels voor grasland op zand- en lössgrond. Deze staan in tabel 12 - Uitrijdperioden op de pagina Tabellen en normen.

Vernietigen vanaf 1 februari
U vernietigt uw vanggewas niet voor 1 februari van het volgende kalenderjaar."


Er staat nergers dat je geen grondbewerking uit mag voeren. Als je bij zo'n cultivator de tweede rij tanden er uit haalt, dus met de tanden op één rij en de rol er achteraan dan groeit het gras ongestoord verder.

Foto van een Evers Cultivator
+1
Pluto
@huub Als je het land los trekt heet dat volgens de regel vernietigen en het maakt geen reet uit of er 2 of 5 of 13 tanden aan zitten !. Het onderzaaien is gerelateerd aan continu teelt mais en de uitzondering is graan . Het idee van schouten is het telen van een vang gewas om de nutriënten te benutten en de org stof te verhogen het is niet de bedoeling om in het voorjaar voor de mais nog ds te oogsten . Door het vang gewas zo vroeg te zaaien veroorzaakt het schade aan de mais . Dit wordt becijferd op 10 tot 15 % je praat dan over een schade van plusminus 7 ton product en houd ook in dat er 15 % meer aan nutriënten achterblijft in de bodem . Bij onderzaai wordt weer het idee als het maar groen is van stal gehaald door 7 tot 8 kg zaaizaad per ha te zaaien . Om de achter gebleven nutriënten op te vangen zoals de afgelopen jaren veel gebeurde was minimaal 25 kg nodig en nu dus bijna 30 .Hier wordt 15 jaar org stof teelt naar de verdoemenis gedragen samen met de bio diversiteit , en hier is er zeker opzet in het spel !.
+1
christo
@Pluto Het hele geneuzel van onderzaalen hebben we te danken aan mensen zoals van Dongen die er van overtuigd zijn dat het beter is voor het milieu. Dat heeft hij op school geleerd. Dirk en zijn makkers zadelen ons er graag mee op. Het helpt geen ene zak maar dat is het doel ook niet. Het doel is om de maisteelt te frustreren. En dat is gewoon ziek. Er is 0,0 reden om tot deze draconische maatregel over te gaan. Dat er op derogatiebedrijven goede kwaliteit grondwater aanwezig is maakt dan ineens niets meer uit. De paar dunne fractie dumpende boeren kun je het eventueel aanrekenen maar om dat ga je met deze maatregel echt niet tegenhouden.

nieuweoogst.nu/nieuws/2018/…
+1
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @christo:
Het hele geneuzel van onderzaalen hebben we te danken aan mensen zoals van Dongen

Inderdaad de zoveelste die er geen kaas van gegeten heeft!
JappieJo
1 jaar wat ander weer en de visie moet om? Beetje struisvogelachtig. Ga ook voor onderzaai op kniehoogte. Ga mijn percelen niet kapot jagen eind september omdat er nog een groenbemester in moet
kees4110
Ik wil na de mais tijdelijk grasland inzaaien, Moet dit graszaad er ook in zitten voor 1 Oktober.
huub
@kees4110 Als je de mais als snijmaïs oogst wel. MKS of dorsen heb je tot 31-10.
pietjepuk
@huub Als de mais oogst als snijmais mag je tot 31-10 een blijvende teelt zaaien. Zoals granen. Ik weet alleen niet of daar grasland onder een blijvende teelt valt.
christo
@pietjepuk En wat als die blijvende teelt op 1 januari al helemaal mislukt lijkt? Mag je dan zeggen: das mooi balen. Moet er maar weer mais in dit jaar.
pietjepuk
@christo gras valt er niet onder. Dus in april de groenbemester onderploegen en gras zaaien. #Co2 besparend

rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/…
christo
@kees4110 Ik heb die vraag gesteld aan rvo. Men kon er geen snel antwoord op geven. Er gaat naar gekeken worden. Zodra ik wat gehoord heb zal ik het hier neerzetten.
siebes
Volgens mij is het een inspanningsverplichting
tok achterhoek
Je kunt natuurlijk het graszaad ook mengen met ander blijvend spul. Let dan wel op de meitelling
We gaan het zien welk maisras het meest wordt gezaaid...MaisScan 2019..start volgende week...
tukker2018
Inmiddels hebben al zoveel klanten zich gemeld hier bij de loonwerker dat de mais voor 1-10 geoogst moet zijn, dat de klanten die nu nog komen zeker voor 20 september zullen moeten hakselen
cjw73
@tukker2018 zo weten die al wanneer de mais rijp is. Want eerder doe ik het er niet af.
tukker2018
@cjw73 blijkbaar intresseert het een deel van de klanten geen bal of het oogsttijdstip wel goed is, ze willen geen gras onderzaaien en dat is het enige wat telt (zelf zaai ik wel gras onder)
+1
Pluto
@tukker2018 Ik niet , gewoon een rekensom ; opbrengst derving 15% is 7 ton product x 32 ha is 224 ton . Mais kost nu ongeveer 50 e per ton dus ruim 11000 euro schade en dat is mij te gortig. En dan praat je nog niet eens over de onkruid bestrijding die flink duurder wordt doordat het middelen pakket sterk veranderd , hoe ga je om met probleem onkruiden als gladvingergras?.
90 % van de mais wordt voor 1 -10 ingeplant , Cumula , toch voorstander van dit vernieuwde extra verdien model voor haar leden is er nog niet van doordrongen dat er straks 24 uur diensten worden gedraaid . veel van haar leden hebben er geen ervaring mee en het personeel ook niet voor .
Noorderling
@Pluto
Dat is nog te organiseren, sleepslangen en meststrooien gaat hier bij veel loonwerkers al een maand lang 24uur.

je gaat er vooral weerstand bij kweken in de buurt bij je burgerburen. Snachts wanneer het windstil is hoor je die hakselaars op een paar kilometer nog, klapperende bodemkettingen etc. Dat is wat anders dan een nachtje door met een trekker op het land.
cjw73
@Pluto dan kun je nog beter een paar %korting op je rechten hebben is vast goedkoper dan de opbrengst derving.
huske
@Pluto doe al een jaar of 7 schoffelen met daarbij onderzaai van Italiaans en merk totaal geen opbrengstderving. Eerder een verhoging van opbrengst, komt wel volledig door het schoffelen. Zit daarbij ook nog eens volledig op veen dus hoefde het al die jaren niet te doen maar wij gaan er wel mooi mee door
cjw73
@huske op veen heb je minder last van vocht tekort. Op het zand is alle vocht wat het gras onttrekt niet meer voor de mais beschikbaar.
robbies
@Pluto Hoe kom je aan 15% opbrengstderving? Volgens verschillende specialisten die ik geraadpleegd heb is het verschil tussen middenvroeg en vroege maïs gemiddeld 1 ton DS. De vroelen rassen zijn flink in opbrengst gestegen. Neemt overigens niet weg dat het een waardeloze maatregel is. Onze BE loonwerker is er blij mee, die kan zijn kalender een maand eerder gaan vullen.
Pluto
@robbies Ik zit op leemhoudend zand en lichte tot zware klei binnen de percelen . Deze zijn aangemerkt als zandgrond .Ik heb het niet over verschil in opbrengst van vroeg of midden vroeg. Het gaat hier over dat het gras concurreert met mais in vocht voorziening en in nutriënten benutting en dat geeft volgens meerdere voer specialisten een forse opbrengst derving . Deze hebben bij mij aangegeven dat de schade nog flink op kan lopen tot boven de 15 % wanneer de oogst omstandigheden minder ideaal zijn .
christo
@Pluto Ook het jaar erop volop feest wanneer je na wat mindere omstandigheden bij de oogst geen grondbewerking meer mag doen. Over goede landbouwpraktijk gesproken...
robotmelker
Hoe gaat het met hoofdteelt gras na maïs... dus na de maïs, de grond bewerken
(ploegen) en daarna gewoon 45 kg italiaans of Engels raai zaaien. En jaar der op blijft dat dan ook gras!!
dorpsrandhoeve
@robotmelker Met hoofd teelt graan mag het tot 31 october. Met hoofdteelt gras na mais weet ik niet.
Pluto
@dorpsrandhoeve Nee je kunt naast graan alleen verder met continu teelt mais ,er is geen mogelijkheid tot vruchtwisseling . Je kunt na graan wel gras in zaaien . Het is nog wel even puzzelen voor je er uit bent . Mais verbouwen voor de verkoop is niet meer interessant als je ook nog andere gewassen teelt . Uitruilen is nu hellemaal uitgesloten .
We zijn bezig met een onafhankelijk onderzoek over maisteelt. Aantal resultaten verschijnen in vakpers.

Www.geelen-consultancy.nl/maisscan

Groet,
Jan
Frans Z.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Mais geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
48
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN