Boeren hebben de balen

Ze slapen slecht en zijn niet meer gemotiveerd. Voor de meeste boeren nam de lol in het werk het laatste jaar af. Er wordt niet voldaan aan de 3 belangrijkste psychologische behoeften.

Het zal weinigen ontgaan zijn: de sfeer in agrarisch Nederland is vooral het afgelopen jaar grijs en grimmig geworden. Dat blijkt bijvoorbeeld tijdens bijeenkomsten waar gesprekken vrijwel alleen maar lijken te gaan over de onheuse bejegening van boeren die het gevoel hebben dat ‘ze ons weg willen hebben uit Nederland’. Ook op internet regent het boze en gefrustreerde reacties zodra een onderwerp ook maar iets aan de landbouw raakt.

Bron

Boeren hebben de balen
boerderij.nl

Deel dit topic

Reacties

+2
weurding
Er zijn er ook nog die hebben een l extra😃 betere slogan ook
verwijderd
+3
robbies
@fossie duimpje omlaag voor deze sneue vergelijking
+21
jan.1
Niet zo vreemd toch,in welk land op deze wereld worden alle boeren door hun eigen landbouw minister en landbouw voorman neergezet als fraudeurs....Vervolgens worden hun bedrijven weken geblokkeerd,uiteindelijk blijken er maar enkele 10 tallen gefraudeerd te hebben....mogelijk gemaakt door een i en r systeem wat niet goed functioneert.
Mestfraude idem,alle boeren moeten in 2020 met gps mestuitrijden.Bij foutje gelijk nvwa op je dak,intrekken derogatie en kortingen glb .. boeren wordt een waaghalzerij..
Melk leveren mag alleen nog als je aan alle bovenwettige eisen heb voldaan,en dat met een antieke melkprijs uit de jaren 80 vorige eeuw..
Natuurinklusief dat wordt de oplossing volgens Schouten,biodiversiteit en kringloop zijn de nieuwe tover woorden...maar is geen garantie voor de toekomst,want het kost veel en brengt nix op.Dat niet alles bij het oude kan blijven begrijpen we wel,maar binnen een paar jaar de boel 180 graden draaien is te veel gevraagd.
+1
Leo,s vriend
@jan.1 Dat het niet altijd leuk is, kan ik inkomen, maar alles wat je opnoemt is nog geen wet, of daadwerkelijk zo gesteld.
En nee, niet alle boeren werden neergezet als fraudeurs, er werd een MOGELIJKE fraude gemeld, dat het door verschillende partijen opgeblazen en achteraf overdreven werd ben ik wel met je eens.
+2
pa
Quote Reactie van @jan.1:
Melk leveren mag alleen nog als je aan alle bovenwettige eisen heb voldaan,en dat met een antieke melkprijs uit de jaren 80 vorige eeuw..

Ga eens beginnen om een "vraagmarkt" te creëren. Het besef dat "meer" eindeloos is moet nog groeien.
+1
Erik,1979
@pa heel simpel. Het grootste deel van de vraag is gewoon bulk. Rest is bio of regio of iets anders met een hoog knuffelgehalte. Wil je in Nederland melk produceren moet je daarop in springen of tegen lage kosten. Gaan ze allemaal bio klapt die prijs inelkaar dat heeft geen zin. Het enige wat werkt is Europese wetgeving. Het zelfde in Nederland Duitsland maar ook Polen Hongarije etc. En minder intensief in Europese intensieve gebieden. Houd in dat een deel van de opvolgers een andere locatie moeten zoeken net als ik gedaan heb.
+2
Elvis
@Erik,1979 als ik het zo lees kun je het beter niet zoals jij doen
+2
Erik,1979
@Elvis kom maar eens een keertje kijken bij ons!
Elvis
@Erik,1979 ik heb genoeg van dl gezien laatst nog stel blut en uit elkaar terug zien komen, ga ik mijn vingers niet aan branden
+1
Erik,1979
@Elvis dat gebeurd overal. Hier is het ook niet makkelijk. In heel Europa stoppen ze met de vleet. Heb je gelijk in. Wat ik er mee wil zeggen is dat als je aan het begin van je carrière staat dat je voor dat je heftig gaat investeren even moet kijken hoe intensief de regio is. Het spaart zomaar 250 euro per koe per jaar als je de mest makkelijk kwijt kunt. In Duitsland zijn ze niet zo erg bezig met boertje pesten. Maar toch is er ook veel onlogische wetgeving. Voor de jongeren onder ons is het denk ik verstandig om veel verder oostelijk te gaan of over het grote water. Duitsland ben je volgens mij ook te laat. Frankrijk zou zelfs nog beter kunnen zijn. Als je nog geen 30 bent dan is het nog heel lang om te boeren in Nederland. Kans is heel klein dat die jongeren het in Nederland vol houden tot hun pensioen.
+3
Elvis
@Erik,1979 melkopbrengt verschilt al 360 euro per koe dmk/rfc en ik hoef geen mest af te voeren. Als je het een probleem vind om jaarlijkse paar uurtjes achter de pc te zitten om wat in te vullen (kringloopwijzer focusplanet etc ) om melk te mogen leveren kun je idd beter stoppen
cowboys
@Elvis Als je het een probleem vind om jaarlijkse paar uurtjes achter de pc te zitten om wat[quote] als je jaarlijks zegt moet je een hobby bedrijf hebben want als een beetje bedrijf hebt is het een dag in de week.
+1
Elvis
@cowboys jij vult iedere week de kringloopwijzer in? gecombineerde opgave?
cowboys
@Elvis ga jij maar is bijhouden hoevaak je bij rvo inlogd. maar dat is eerder 5 keer in de week dan 5 keer per maand. of je moet een hobby boer zijn.
+2
Noorderling
@cowboys
In december misschien, of de betalingsrechten zijn uitbetaald kun je ook op internetbankieren wel zien. 😃
I&R gaat via managementsysteem. Keer in april met GDI en mestafvoer dat je er bij moet en in januari weer een keertje. Wat zou je er verder dagelijks in moeten zoeken?
cowboys
@Noorderling er was begin december nog een topic van een erg positieve noordelijke veehouder over de uitbetaling van toeslagrechten. zoek hem ff op kun je mijn reactie zien.
+1
Elvis
@cowboys bullshit 4/5 keer per jaar max heb een normaal bedrijf 90 koeien 45 ha
cowboys
@Elvis dan laat je de rest doen door adviseurs en de boekhouder?
Elvis
@cowboys Exlan geen gezeik alles voor een paar honderd€ klaar
+2
de Tank
@cowboys 5x per jaar komt dichter in de buurt
Frans1
Quote Reactie van @cowboys:
maar dat is eerder 5 keer in de week dan 5 keer per maand. of je moet een hobby boer zijn.

Waarvoor log jij dan steeds in? Ik hooguit 5x per jaar,maar mijn bedrijf is mijn hobby,dat zal het dan wel zijn 😄
Noorderling
Quote Reactie van @Erik,1979:
Duitsland ben je volgens mij ook te laat. Frankrijk zou zelfs nog beter kunnen zijn. Als je nog geen 30 bent dan is het nog heel lang om te boeren in Nederland. Kans is heel klein dat die jongeren het in Nederland vol houden tot hun pensioen.

Het is regels of corruptie. Beide kost geld en energie. Hier is het vechten voor een vergunning en ergens anders betalen. Hier heb je binnen een uur een kundige monteur op de stoep staan en binnen een paar uur draait alles weer of heb je iets vervangends geregeld. Melkprijs is hier gemiddeld al 2-5cent hoger als in Oost Duitsland. Wordt verderop ook niet beter. Overal is wel wat. Goed technisch resultaat draaien is minstens zo belangrijk als de locatie.

Zijn na de val van de muur hier uit de buurt een flink aantal boeren naar oost Duitsland vertrokken. Als 10% daarvan nog boert is het veel, van die 10% is het de vraag of ze eigenaar zijn of voorman.
Frans1
@Erik,1979 jij begrijpt pa zijn oneliner niet,maar gezien jouw visie is dat wel logisch ook
+1
Erik,1979
@Frans1 ik begrijp het wel. Maar dat gaat niet werken. Einde melkquotum is einde vraag markt. Beperking op fabriek niveau wordt ontweken. Dus dat heeft geen zin. In Nederland beperken heeft al helemaal geen zin. Rest van Europa groeit door.
+2
cowboys
@Erik,1979 het grootste deel van de nl melkveehouders denken dat nl een eiland is. En dat als er in nl gekrimpt wordt dat invloed heeft op de melkprijs maar dit is maar een tijdelijk effect en daarna wordt het gat gevuld door een ander .
putjesschepper
@cowboys spijker op zn kop
robbies
@cowboys als je op de wereldmarkt wil concurreren ga je op termijn toch nat. Dat redden we hier gewoonweg niet
+3
cowboys
@robbies wij concureren op de europese markt met een blok aan ieder been.en de handen op de rug gebonden en een zak over ons hoofd.het enige wat ons overeind houd zijn de inzet van onbetaalde uuren. want als ieder uur normaal betaalt zou moeten worden.ging het hier nog veel slechter.
+3
Noorderling
Quote Reactie van @cowboys:
eder been.en de handen op de rug gebonden en een zak over ons hoofd.het enige wat ons overeind houd zijn de inzet van onbetaalde uuren. want als ieder uur normaal betaalt zou moeten worden.ging het hier nog veel

En iedere werknemer die 2uur per dag onbetaald in de auto zit verdient ook 20% minder per uur als je al zn uren gaat delen. In die tijd doen wij wat nuttigs en een ander niks. Die mensen zijn ook voor 8uurtjes ca 11uur van huis. Ik mis die reisuren echt niet.
cowboys
@Noorderling ik heb het over omatjes van dik 80 die de kalfjes voeren en opa,s die nog volop mee draaien en dat de kinderen na school aan het werk worden gezet. ik zeg niet dat het verkeerd is het is alleen maar een constatering.
de Tank
Quote Reactie van @cowboys:
ik heb het over omatjes van dik 80 die de kalfjes voeren en opa,s die nog volop mee draaien en dat de kinderen na school aan het werk worden gezet. ik zeg niet dat het verkeerd is het is alleen maar een constatering.

Dit is meer een kwestie van je eigen instelling dan van noodzaak, er werkt hier niemand mee die er niet voor betaald krijgt.
Frans1
Quote Reactie van @Noorderling:
Die mensen zijn ook voor 8uurtjes ca 11uur van huis.

Idd. Vooral mensen werkzaam in de bouw zijn voor dag en dauw al op pad om de files voor te zijn en pas laat weer thuis.Zijn maarzo 12 uur/dag weg,ook voor een gewoon loon
robbies
Quote Reactie van @cowboys:
wij concureren op de europese markt met een blok aan ieder been.en de handen op de rug gebonden en een zak over ons hoofd.het enige wat ons overeind houd zijn de inzet van onbetaalde uuren. want als ieder uur normaal betaalt zou moeten worden.ging het hier nog veel slechter.

Zonder beperkingen als fosfaat zouden we beter af zijn?
cowboys
@robbies voor de blijvers zijn we slechter af met fosfaat.
robbies
Quote Reactie van @cowboys:
voor de blijvers zijn we slechter af met fosfaat.

Wat stel je dan voor? Zonder beperkingen raak melken? Ik heb het idee dat je wel weet wat je niet wil, maar dat je geen realistisch beeld hebt wat je wel wil. ja ik wil ook wel zonder beperkingen 45 cent melken, maar ik weet ook dat ze nergens in Europa voor 45 cent melken. Dat onze kosten te hoog zijn ben ik met je eens, maar denk je niet dat jij vast gaat lopen op mestafzet zonder fosfaatrechten? Je blijft elkaar beconcurreren in Nederland. Is het niet op P-rechten, dan wel op mestafzet.
cowboys
@robbies mest afzet is nog nooit een probleem geweest.
+2
Frans1
Quote Reactie van @Erik,1979:
Einde melkquotum is einde vraag markt.

Daar had pa het niet over,maar meer is eindeloos,en dat klopt.
Waar stopt het? En wie blijft er over? Bijna iedereen denkt dat hij bij de blijvers hoort,maar als 95 van de 100 stoppen is die kans niet zo groot dat jij dat bent. Jij hebt het ook meegemaakt hoe alles ineens tussen je vingers weg dreigt te glippen,zo zal het het bij veel gaan,ineens is het voorbij
Erik,1979
@Frans1 daar ben ik het mee eens. Ik heb 5 kinderen. Dat er eentje bij is die net zo gek is als ik heb ik dus kans op. Iedere dag vertel ik ze dat ik geweldig werk heb. Het mooiste beroep wat er is. Wij hebben met de investeerder alles geregeld voor onze kinderen dat ze het bedrijf kunnen voortzetten. Kans is inderdaad maar 5 % dat wij overblijven als 95 van de 100 stoppen. En daarom moeten ze nu goed leren. Proberen om universitaire studie te volgen en daarna maar kijken of het nog levensvatbaar is.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @pa:
Ga eens beginnen om een "vraagmarkt" te creëren.

En hoe zie je dat voor je? Retail shopt in heel Europa, en als het effe kan( voor bepaalde producten) ook daarbuiten, en we krijgen NOOIT alle Europese boeren zo ver dat we gaan minderen.
Frans1
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
en we krijgen NOOIT alle Europese boeren zo ver dat we gaan minderen

Dat hoeft ook niet,als die cirkel van de groei-ratrace maar eens doorbroken wordt
hans1980
@Frans1 dat is ie al
Erik,1979
@hans1980 gaat alleen maar harder.
Frans1
@Erik,1979 des te sneller het stopt 😉
+1
Jannus
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
we krijgen NOOIT alle Europese boeren zo ver dat we gaan minderen.

Denk dat je vanuit een andere denkwijze een bedrijfsstrategie dient toe te passen,minder vanuit het produceren op zich,meer vanuit de omgeving waar je bedrijf staat.Je ziet regionale mineralenstromen al een beetje doordringen en je ziet al een beetje geindustrialiseerde melkerijen al een beetje een mindere outlook krijgen,niet meer maar de manier waarop...

Voor ons land nog een hele uitdaging immers we importeren veel voer = mineralen
+2
jan.1
Quote Reactie van @pa:
Ga eens beginnen om een "vraagmarkt" te creëren. Het besef dat "meer" eindeloos is moet nog groeien.

Leg mij eens uit wat melk met levensduur te maken heeft..of grondgebondenheid..
Een bakker die brood verkoopt zeg toch ook niet hoe oud z,n personeel wordt..
sorry
@jan.1 nooit van mvo gehoord?
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @pa:
een "vraagmarkt" te creëren.

Met meer als 70% export.., haha... die 10 mld kg melkt de rest er graag bij blijft over een krimpende vraagmarkt voor 4 mld kg, lootjes trekken wie daarvoor mag melken? oooww nee, dat laten we Wiebren en z'n vriendjes bepalen, kijken welke veredelde natuurterreinbeheerders nog wat melk gaan leveren in bijpassende overal met rode zakdoek, want je moet wel duidelijk herkenbaar zijn als 'boer', omdat alles en iedereen jou moet controleren... Hoe gek wil je zijn???
Waldboerke
@jan.1 Heel erg, maar je benoemd het precies goed!
+1
Pluto
Als om je heen de natuur en landbouw incluis op zodanige wijze wordt vernield door mensen die dit alles zo haten dat ze hun eigen gezondheid op het spel zetten en via allerhande onzin proberen iedereen in hun val mee te trekken . Ik kan mijn energie beter in andere dingen stoppen en laat ze het zelf maar uitzoeken . We zien zoveel dingen fout gaan ,,het is gewoon te veel !.
+4
mlkvhoudr
Ik ben een kleine grote druktemaker. Maar ik heb in de loop der jaren geleerd dat je je ee gewoon grotendeels voor moet afsluten. Dat leeft een stuk prettiger dan je overal aan ergeren. Organiseer t zo dat je vanuit je kracht kan werken en zo min mogelijk ergenissen hebt
+2
spotmelker
@mlkvhoudr ben het wel met je eens , ben ook het liefst lekker aan t werk maar mijn rechtvaardigheidsgevoel zit me nogal eens 'in de weg' 😁
Jannus
Quote Reactie van @spotmelker:
rechtvaardigheidsgevoel

Rechtvaardigheid bestaat niet en daarom blijft het bij een gevoel,met andere woorden laat je niet in de ronde kamer zetten en verteld worden dat er in de hoek wat te verdienen valt.
de Tank
@spotmelker dat in de weg zitten van het "rechtsvaardigheidsgevoel" is sterk persoonsgebonden.😉
+1
Jan S
😀
Jan S
😀
mlkvhoudr
@Jan S is maar net waar je je prettig bij voelt. Ik voel me prettig bij zekerheden, en heb een hekel aan steeds veranderingen (zo ondernemers onwaardig ik weet t 😀) hierdoor tekenen wij ruim binnen de lijntjes op t moment dus verwacht komende jaren weinig spannends te veranderen in de basisbedrijfsvoering
+1
Jan S
😀
+1
mlkvhoudr
@Jan S zijn we t toch eens eens . Elk jaar abdere regeltjes werktniet
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jan S:
hap snap beleid

Zou dat ook niet komen doordat er (nog) steeds zaken moeten worden opgelapt en aangepast? Zolang men blijft rekenen met ondeugdelijke rekensystematiek zal dit aan de gang blijven.
Jan S
😀
Noorderling
Quote Reactie van @Jan S:
Al merk je nu wel dat velen het steeds moeilijker kunnen verteren. Nu maar hopen dat ze het bijltje er bij neerleggen, want daar is het allemaal om begonnen.

De boeren of politici/wetgever?
Jan S
😀
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jan S:
Als het ene gat gedicht wordt met een leugen dan wordt het volgende gat nog groter evenals de oplossing door een nog grotere leugen. En zo breit men verder.

Ziehier de mestwet in een notendop 😀
christo
Binnenkort naast geestelijke ondersteuning vanuit de overheid ook gratis slaapmedicatie via rvo?
cowboys
@christo slaapmedicatie wordt al lang verstrekt op de vergaderingen van de melkfabrieken .de temperatuur.in de zaal omhoog eerst een uur duurzaam gelul dan nog wat gelul over de melkprijs en dan zit het overgrote deel al te knikkebollen.
verwijderd
+1
Noorderling
@kanniewaarzijn
Alle dagen met een rijplaat voor je hoofd tegen het mestbeleid aantrappen heeft je ook nog niets gebracht. Had het ook graag anders gezien alleen is het verspilde energie. Niet de sterkste overleeft maar diegene die zich het beste aanpast.

Een middagje gaan zitten om de wetgeving zo optimaal mogelijk te benutten zijn doorgaans de best betaalde uren. Kun je de boel verketteren en een dure adviseur vragen alleen weet je nog niet waar je staat en wat de mogelijkheden zijn met als bonus een flinke factuur met de vraag of ze opwegen tegen de baten.
-Foqus Planet 1000euro met een paar machtigingen en een uurtje werk.
-Niet bemonsterd afvoeren en geen VVO's nodig door wetgeving te benutten.
-EIA/MIA/VAMIL en subsidies benutten.
-Kringloopwijzer heeft me zelfs 8% korting bespaard op fosfaatrechten, een betere investering heb ik nog niet gedaan.
+1
kanniewaarzijn
@Noorderling Geen wonder dat ze onbeperkt door kunnen gaan met alle flauwekul. We zijn nog verder van huis dan ik dacht......
kanniewaarzijn
@kanniewaarzijn Ik lees net de reactie van Jannus: jij bent in die hoek aan het zoeken!
+1
Noorderling
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
We zijn nog verder van huis dan ik dacht......

Of heb je de boot gemist?
Had het ook graag anders gezien en verwacht dat grond/mest de beperkende factor zou zijn. Heb ook grond gekocht waarop ik nu geen extra vee mag houden. Maar wat helpt mij procederen tegen de staat? Kost gigantisch veel geld en energie en wat is het rendement?

Zit hier vlakbij het aardbevingsgebied, kan je wel vertellen dat je van schadeafhandeling, compensatie en vergoeding er niets van moet verwachten en alles wat jou kant op komt is pure winst en meevallers terwijl het vanzelfsprekend zou moeten zijn bij geleden schade.
Diegene met korte lijntjes, kennis en contacten hebben ondertussen een nieuw huis, maar diegene die het nodig zijn maar niet de connecties en kennis hebben gaan er aan onderdoor. Dat is de realiteit momenteel en moeten we het maar mee doen. Die oorlog gaan jij en ik echt niet winnen.
kanniewaarzijn
@Noorderling Ik vind jouw manier van redeneren gewoon griezelig!
+1
familie pelle
@Noorderling hoe heb je 8% korting bespaard op de Fosfaatrechten met de klw?????
+3
slagroomvla
Quote Reactie van @Noorderling:
Niet de sterkste overleeft maar diegene die zich het beste aanpast.

Dat is wel zo'n kansloze dooddoener; nsb'ers pasten zich ook geweldig aan in 40-45, en na de oorlog werden ze afgemaakt of kaalgeschoren, en iedereen weet nu nog wie zulke lieden in de familie had... Hoezo aanpassen om te overleven..??

Dan ga ik liever strijdend ten onder, dan heulen met de vijand om te overleven, kan ik mij zelf nog recht aankijken in de spiegel!
+1
Elvis
@slagroomvla met wie ga je vechten dan? Potje stoeien met carola
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Elvis :
Potje stoeien met carola

Carola heeft ook geen flauw idee waar ze het over heeft. Is toen ze aangesteld werd als minister "bijgepraat" door haar ambtenaren. Nou, dan weet je het wel.
+1
Noorderling
@slagroomvla
Met NSB en alles wat daarbij hoort er bij halen, help je de discussie wel vooruit 👍
familie pelle
@Noorderling hoe heb je 8% korting bespaard op de Fosfaatrechten met de klw?????
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Noorderling:
Met NSB en alles wat daarbij hoort er bij halen,

Toch heeft Slagroomvla gelijk; zowel jij als de NSB-ers heb/hadden de gedachte: "ik weet ook wel dat het niet klopt, maar ik pak m'n voordelen". Beiden houden zo (door hun egoïsme) het systeem in stand.
+2
Noorderling
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
ik weet ook wel dat het niet klopt, maar ik pak m'n voordelen". Beiden houden zo (door hun egoïsme) het systeem in stand.

Ik heb nergens gezegd dat het niet klopt, dat maak jij er van samen met @slagroomvla en vervolgens op iemands geweten in te spelen en er van alles bij te halen.
Ik had het graag anders gezien, dat is iets heel anders. Of dit klopt of niet, geen idee. Hoe het wel zit weet ik ook niet. Ben geen fosfaatprofessor maar melkveehouder en daarbij houdt mijn kennis op. Dat procederen tegen de staat je niets brengt probeer ik je wijs te maken, als dit niet het geval is hoor ik het ook graag van je wat de succesverhalen tot dusver zijn.

Een voorstel hoe het wel zit en moet heb ik van jou ook nog niet voorbij zien komen. Tot dusver moeten we het hier maar mee doen. 17998 NSB'ers en jullie twee samen ontlopen de brandstapel, gefeliciteerd!
familie pelle
@Noorderling wellicht wil je het jouw geheimpje houden maar ik ben echt benieuwd hoe je 8% op de Fosfaatrechten bespaard hebt met behulp van de klw?
pietjepuk
@familie pelle kan niet.
familie pelle
@pietjepuk daarom was ik ook benieuwd hoe noorderling dat deed. Hij zegt het letterlijk. Hopelijk is drie keer vragen scheepsrecht.
Noorderling
@familie pelle
Vul hem al vanaf het begin in en direct bij aanvang van de bep pilot meegedaan. Aangetoond dat ik meer fosfaat onttrek per ha en hiermee een ontheffing voor 40kg extra fosfaatruimte per hectare en daarmee grondgebonden in 2015.

Moest ook verplicht met de bex rekenen, produceerde vaak 5-10%meer fosfaat dan forfaitair en 5%nadeel tot 5%voordeel op stikstof. Voor die extra productie kon je geen rechten krijgen. Vanaf 2019 verplicht bemonsterd mest afvoeren, is de enige reden dat we nog mee deden dus nu is het afgelopen.
familie pelle
@Noorderling oké, dank voor je antwoord. Ik vermoede al deelname aan de Bep-pilot. Ik wist alleen niet dat je naast de extra gebruiksruimte fosfaat dit ook mocht meenemen bij de toewijzing van Fosfaatrechten. Das een mooi gelukje maar was maar voor 100 bedrijven weggelegd volgens mij.
+3
slagroomvla
Quote Reactie van @Noorderling:
Met NSB en alles wat daarbij hoort er bij halen, help je de discussie wel vooruit

Gaat om het vergelijk, dat snap je best. Het is heel popiejopie om te roepen dat je voortdurend moet aanpassen en flexibel moet zijn, bedreigingen omzetten in kansen,dat soort gelul. Met er achteraan rennen kwam je er toen niet en kom je er dus ook nu ook niet...

Het is natuurlijk totale waanzin dat s'lands grootste melkverwerker in 5 jaar omslaat van "kom maar op met die melk" naar "donder op met die melk" We moesten verdubbelen of verdwijnen, heel China wachtte op ons, dezelfde valse profeten staan nu weer overal en nergens te roepen dat we aan de bijzondere melkstromen moeten, dat is helemaal de toekomst... Weitjes met paardebloemen en ridderzuring, geen kunstmest, kringloop wat dat dan ook mag zijn... Dat alles gaat nu de melkveehouderij redden..
de Haas
@slagroomvla 100% gelijk. Maar de linksen en meevreters zullen het altijd winnen wat je bedrijf betreft. Privé kun je uiteraard wel dingen regelen. Telefoon, internet, mobiel, Pin betalingen. Ik hou alles strikt gescheiden.
+1
Jan S
😀
+1
kanniewaarzijn
@Jan S Wat nog veel erger is: de (op papier gecreëerde) vervuiling door de landbouw wordt zo ook in stand gehouden. En dat willen ze maar niet snappen!!
Jan S
😀
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Jan S:
Ze snappen het heel goed.

Ik ben het met je eens, maar eigenlijk bedoelde ik met "ze" de boeren.
de Tank
Tja, ik slaap laatste jaar juist weer beter.
hoest
Ik ben zelf 35 en nog redelijk flexibel maar dat de 50plussers zonder opvolger het bijltje erbij neer gooien snap ik helemaal.

Hier is laatst 1 opgehouden goed 60 jaar en was er wel klaar mee. kon zelf niet met computers omgaan dus klw. gdi etc moest allemaal Door de boekhouder gedaan worden elke keer weer een nieuwe rekening

een andere buurman vertelde me laatst dat hij vorig jaar 5x controle had gehad van verschillende instanties. overal probleemloos doorheen maar werd er wel scheitziek van.

Ik moet zeggen dat dat eigenlijk ook wel mijn ergenis nummer 1 is al die controles en dan vooral het soort volk dat die controles uitvoert

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's balen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
91
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN