Illustratie van: Thijs-4620

PBL: Enkel landbouw doet het goed in de Urgenda-zaak

Nederland gaat de ‘Urgenda-norm’ van 25 procent minder CO2-uitstoot in 2020 niet halen. Maar aan de landbouw ligt dit niet.

Deel dit topic

Reacties

+4
familie pelle
Moet het pbl effe “witte voetjes” halen?
+1
pietjepuk
@familie pelle Bang dat ze weer terecht gewezen worden.
Coen
@familie pelle , reductie met name door extra energiebesparing in Tuinbouw
familie pelle
@Coen waar kon je dat vinden in het rapport? Ik lees alleen deze passage; “Deze verandering in de verwachte uitstoot heeft verschillende oorzaken. Zo is het areaal aan glastuinbouw gekrompen en verbruikt deze sector minder energie. In de veehouderij spelen het fosfaatrechtenstelsel voor de melkveesector en de geplande warme sanering van de varkensstapel een rol. Een andere belangrijke oorzaak is boekhoudkundig: de emissiefactor van methaan uit mest is bijgesteld.” Dus ik zou graag jouw veronderstelling dat het METNAME door minder energiegebruik in de tuinbouw komt onderbouwd zien.
John Spithoven
@familie pelle Energieverbruik is uit elke sector gehaald en bij de sector energie gevoegd. Volgens mijn informatie. Zal het uitzoeken
Harry K
@John Spithoven Raar hoe de laatste 10 jaar de toename van verkeer en scheepvaart met minder uitstoot gepaard kon gaan. Wellicht dat het een optie is om MARIN en TNO ook de uitstoot van de landbouw te laten bepalen..
En wanneer je de scheepvaartcijfers op één hoop gooit met de verkeerscijfers, dan ook maar eens de landbouwcijfers samen voegen met de luchtvaartcijfers.
Be creative.
familie pelle
@Harry K vergeet niet dat bij deze cijfers de internationale scheepvaart en luchtverkeer niet bij in zit.
pietjepuk
Quote Reactie van @Coen:
extra energiebesparing in Tuinbouw

Vooral afgelopen jaar 🤔 Vertelde hier een tuinder dat ze al afgelopen jaar drie keer reactie van de energieleverancier hebben gehad. Waarom hun energie verbruik zoveel was gestegen.
+2
John Spithoven
Ik zou het een en ander opzoeken.

Je hebt de emissie zoals in Nederland berekend volgens de IPCC methode. Dit is inclusief energieverbruik per sector meegenomen maar zonder landgebruik, zeg maar de korte kringloop.
Doelstelling 2020 is 25 % reductie CO2 eq
1990. 32.3 Mton CO2 eq
2016 27.2 Mton CO2 eq
Verwachting 2020 24.9 Mton CO2 eq
22.9 % reductie tot 2020

Dan is er Eurostat (Europa )

Zonder energieverbruik per sector en zonder landgebruik, zeg maar korte kringloop.

1990. 25 Mton CO2 eq
2016. 19.2 Mton CO2 eq
Geen verwachting maar de veereductie zal hier harder door trekken in de cijfers.
23.2% reductie tot 2016

Dan kan ik ook nog uit Eurostat halen wat het aandeel livestock is in de cijfers van hierboven.

1990. 15.6 Mton CO2
2016. 13.5 Mton CO2

Deze laatste zijn natuurlijk het moeilijkst te beïnvloeden anders dan veekrimp.
Naast dat de korte kringloop niet mee genomen wordt, is er nog een probleem waar bijv intensieve bedrijven voordeel bij hebben. CO2 wordt toegerekend aan een product in land van productie. Het over de schutting gooi principe. Dus veel overzee's voer in de koe is goed voor klimaat, maar veel voer zelf verbouwen niet.

Nu heb ik wel een mening, maar wil de discussie aan jullie over laten. Neem daar in het achterhoofd ook de werking van de KLW in mee.

Overigens heb ik alles naar beste eer en geweten op gezocht, mocht ik een fout maken, sorry daarvoor.
Coen
@John Spithoven , ze maken het onnodig (maar bewust?) ingewikkeld met al die cijferbrij, de ene keer berekenen ze de emissies via de NEV-methode en de andere keer via de KTR-methode --> publicatieverschillen circa 4% 😞
Haijtink
@John Spithoven Bij mijn weten wordt aangekocht voer gewoon toegerekend in de kringloopwijzer. We zijn afgelopen jaar van 19000 kg melk ha naar 13000 kg/ha. gegaan. Daardoor bewust minder krachtvoer aangevoerd (grasbrok gemaakt, MKS gevoerd). CO2 gedaald van 1156 naar 1050. In het klimaatdashboard van de KLW kan je zien waar de uitstoot weg komt.
Bedoeling is dat voerleveranciers de CO2 uitstoot van elke krachtvoersoort berekenen, zodat je hier eventueel (ook nog....) rekening mee kan houden.
+1
John Spithoven
@Haijtink De emissies die hier plaats vinden worden meegenomen maar overzee's niet. Dus productie proces en transport in Nederland worden meegenomen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN