Aanschaf voerbijschuifrobot

Beste, wij hebben 3 jaar geleden een nieuwe melkveestal gebouwd (3rijig) op dit moment melken we continu tussen de 115 en de 125 melkkoeien (afhankelijk van de droge koeien). De stal is 10% overbezet als het op ligboxen aankomt (maar dit weegt meer door op de voederplaatsen. Tot voor kort was dit geen probleem maar ben nu maand of 2-3 gestart met voederbieten en hierdoor is het altijd druk aan het voerhek als ik de mengwagen los ze wroeten enorm in het voer om die kleine stukjes eruit te krijgen. Ik los nu de mengwagen deel 1 om 11u30 los dan de 2e helft om 22-23u s'avonds. Momenteel schuif ik het voer gewoon bij met de hand maar wil dit automatiseren, zijn er mensen die ervaring hebben met lely juno of delaval optiduo? (wat zijn de nadelen voordelen is het duurzaam hoeveel kost het onderhoud...) En zorgen deze voor hogere productie/voeropname?

Deel dit topic

Reacties

+1
david2
3 jaar gelden gebouwd nu al 10 % overbezetting volgens mij heb je dan te klein gebouwd
+2
BEboer
@david2 waarom? Ken mensen in Amerika en daar is 25% overbezetting standaard maar los daarvan waarom is het te klein gebouwd ik vind dat de stal goed moet renderen kan nog uitbreiden naar 3+1 (is nu machineloods) maar is niet direct aan de orde (ivm mestafzet voeraankoop arbeid...)
+7
david2
@BEboer omdat ik vind dat iedere koe een ligplaats moet hebben en liefst ook allemaal een voerplek, en dat vinden de koeien ook is al bewezen, maar als jij amerika als voorbeeld neemt prima maar dan zou ik er helemaal geen aardigheid meer in hebben, zal wel te gek zijn met mijn koeien...
casejxu
@david2 Wij hebben altijd wat onderbezetting bewust. Zeker aan het voerhek. Tijdens het voeren komen ze toch allemaal naar het hek. Heb ze nog nooit allemaal tegelijk zien liggen in de stal
BEboer
@casejxu voor de bieten kwamen ze niet allemaal tegelijk als je zorgt dat je wat restvoer opruimt en er logt altijd voer komen ze heus NT allemaal tegelijk (tenzij je voerbieten voert 🙉)

(klik om te vergroten)

john deere5100m
@BEboer bijna hetzelfde als bij ons 😄

(klik om te vergroten)

cjw73
@john deere5100m 👍3 rijen boxen?
+1
john deere5100m
@cjw73 ja 3+0
ford3000case745
@david2 10% overbezetting kan ja zat. Wij hebben ook 16% overbezetting maar gaat prima. De koeien vreten toch nooit allemaal tegelijk en liggen netzo.
+16
de hoef
Quote Reactie van @david2:
n te klein gebouwd

das slimmer dan te groot blijkt wel
Arum
😀
JohnDeere5085
@Arum gaat die uit zichzelf om 3 uursnachts ook langs het hek?
+4
cjw73
@JohnDeere5085 En vraag 2 is het nodig om.dan aan te schuiven.
mlkvhoudr
Weet wel een 2e hands te koop. Buurtgenoot heeft een joz is na aanvangsproblemen wel tevreden dacht ik

marktplaats.nl/a/dieren-en-toebehoren/…
de Haas
Ik zou eerst proberen de bieten er heel voor te gooien. Een kennis van me had hetzelfde probleem als wat jij benoemt en het gaat zo beter.
BEboer
@de Haas Nadeel is dat 30-40% die bieten niet kunnen bijten
+1
Reinbier2000
@de Haas hoge voeropname en volle voerhekken is niet slecht, juist goed! betekend dat het fris en lekker voer is
de Haas
@Reinbier2000 Klopt. Maar dringen tijdens het vreten heb ik een hekel aan, zijn altijd dezelfde die het verliezen.
+1
Reinbier2000
@de Haas dat is zeker waar, daarom is overbezetting eigenlijk niet goed, maar ik heb liever volle voerhekken dat de koeien flink eten dan dat niemand haar neus er aan opsteekt, als je gaat voeren moet het vol staan. diegene lager in de rangorde lijden er wel onder, maar die eten een andere keer door de dag wel, daarom zou een aanschuifrobot mooi zijn, kunnen ze altijd bij het nog niet uitgezochte verse voer.
Noorderling
Quote Reactie van @Reinbier2000:
als je gaat voeren moet het vol staan. diegene lager in de rangorde lijden er wel onder, maar die eten een andere keer door de dag wel,

Dan heb je nog niet echt begrepen wat selectie is en welke gevolgen dat met zich mee brengt. Denk je dat die dieren een paar uur na het melken nog hetzelfde kunnen vreten als de sterkste koeien en of dat uberhaubt in de buurt komt van je berekende rantsoen?
Ben ik wel benieuwd wat voor lactatiewaarde de vaarzen in een dergelijk systeem hebben.
Reinbier2000
@Noorderling ja klopt, natuurlijk liever allemaal een vreetplek, maar als zoiets niet gaat... je moet toch iets. 2x daags voeren helpt hierbij al wel goed.
trean
Quote Reactie van @Reinbier2000:
, als je gaat voeren moet het vol staan.

Bij ons blijft bijna de helft in de box liggen als we gaan voeren als het niet schoon op was. Dat lijkt me het beste want dat betekent dat er niet te selecteren is voor de koeien.
ford8630power
@trean Dat lijkt mij toch ook. Hier probeer ik ook altijd wat restvoer over te houden, dat ervoor weg halen en dan blijft de helft vaak liggen als ik het voer ervoor draai. 3 keer het voer aanschuiven op een dag is ook voldoende. Ze hakselen hier het gras met een kooi vol messen dus alles op 3-4 cm fijn, dat zorgt er voor een groot gedeelte al voor dat ze niet gaan zoeken naar het lekkers. En aardappelstoomschillen of tarwegistconcentraat om een mooi compact geheel te krijgen.
trean
@ford8630power kuilen hier zelf met messen op 8 cm. Maar doen er 20% water bij en dat voorkomt selectie.
geweldenaar
Trekkertje met schuif gaan gebruiken en geen voederbieten meer kopen/telen maar mais.
Die voerschuifrobots zijn veel te duur, ook in onderhoud.
nielsve
@geweldenaar die mais gaat niet voor een hoger vet gehalte zorgen. Die bieten wel.
kaas
@nielsve bieten ook niet voor een hoger vet gehalte maar juist een daling
casejxu
@geweldenaar reken dat maar eens voor aan ons!
geweldenaar
@casejxu Een koe moet minstens 14 uur per dag liggen, tel de melktijd eraf en de rest is om te vreten. Meer tijd heeft een gezonde koe echt niet nodig.
Het gaat niet om de kilo’s opname maar om de efficiëntie van het voer.
+5
eelko
@geweldenaar onderhoudskosten hoog? Vertel? Trekkertje met schuif heeft geen onderhoud? Rijdt snachts? We hebben zelf 2 Juno’s zal nooit meer anders willen zorg minder en veel minder restvoer betere opname en hogere gehaltes door dat ze snachts ook altijd genoeg te vreten hebben kwa kosten redden ze het makkelijk en trekker of shovel
Erco
@eelko heb nog nooit dat snachts t voer op is of je moet twee keer per dag voeren en ze selecteren heel erg veel, misschien icm vloercoating dat ze alles voor zich uitschuiven? Toch selecteren ze bij mij ook wel. Heb n voerdoseerwagen geen mengwagen.
arjanvw
@Erco Hangt wel van je voer tijdstip af, wij voeren smorgens om 7 uur, dan zou het mooi zijn als er s nachts nog een keer geschoven werd.. voor je savonds na het melken bv dan ligt er snachts nog genoeg voor
grös
@eelko
Hoeveel koeien heb je, waarom 2 juno's bedoel ik, hoeveel koeien per juno, of gaat het om verschillende gebouwen of afstand?
putjesschepper
@geweldenaar voerschuifrobot is niet duur is mijn ervaring.
nielsve
Misschien, als het mogelijk zou zijn, in de toekomst de bieten samen inkuilen met een ander ruwvoeder.
Wij hebben goede ervaringen van voederbiet snippers in te kuilen met perspulp. Als dit samen in de hoop gezeten heeft hebben wij de ervaring dat de koeien niet meer naar de stukjes biet zoeken.
De bieten worden dan week, zacht en ik denk dat de goede smaak ervan dan ook wat overgaat naar de pulp?
+1
ROORDAJ
@nielsve de biet gaat van zoet naar zuur.
+4
Top ding z'n Juno, krijg je absoluut geen spijt van.

Opname is hoger, koeien komen regelmatiger naar het voerhek door het piepsignaal wat die geeft weten ze dat er weer fris voer in het bereik komt. Je hoeft je er ook geen zorgen over te maken als je eens een dagje wat langer weg bent, er is altijd voer.
Als we een dag hebben mest gereden kan de Juno niet zijn rondje maken, dan kunnen we de dag erna zomaar 200/300 kilo minder voeren.

Onderhoud valt reuze mee, als je regelmatig de kettingen smeert zullen ze lang meegaan denk ik. Bij ons rijdt die eigenlijk tot dat we wat horen, maar dan nog valt het allemaal mee. Tot nu toe een paar keer de kettingen en tandwielen vervangen, het zwenkwieltje is ook wel vaker vervangen. En een enkele keer de wiellagers. Moet wel erbij zeggen dat die dag en nacht buiten staat al zo een 10 jaar lang.

Af en toe is die wel eens zijn route kwijt door een natte voergang, te veel voer of iets dergelijks, dan moet je hem even terug zetten en dan loopt die zijn rondje weer.
+5
Koeien boertje
Ik zoek momenteel nog een sneeuwschuif robot.
+1
hookwood
@Koeien boertje dan moet je een optiduo hebben 😃
Erik,1979
@hookwood dat is wel iets voor ons👌
Werken inmiddels sinds 2009 met een Juno voerschuif. Kosten zijn minimaal, er is 1 keer een nieuwe accu ingekomen. Kun je bestellen op internet. Kost nog geen 200,-.
Voor de rest is gemiddeld het onderhoud nog geen 100,- per jaar.
Voeropname is zeker hoger. S'nachts om 3.00 staat het voerhek ook weer redelijk vol. En met een beperkt aantal vreetplekken merk je ook dat tijdens het voeren het geen gedrang aan het voerhek is.
+3
Erco
Iedereen hier met een dure voeraanschuifrobot vind zo'n ding ideaal. Opname verhogend, arbeidsbesparend en melkproductie en gehalten verhogend. Had je anders verwacht? 😁Buurman heeft zo'n duur ding. Hij heeft n drie rijgen stal en nogal over bezetting en hoopte op meer opname en hogere productie daaruit. Maar viel hem tegen. Tuurlijk is t n beetje arbeidsbesparend maar schuif hier twee x per dag t voer aan en dat is genoeg. Met de trekker met Voorlader waarmee ik ook al de voerwagen vul. Tja koop je daar een shoveltje voor dan is t wat anders.
deerejohn
Kun je de bieten niet fijner snijden ,,of hakselen

,, hier bietenpulp int rantsoen die gaan ze niet zoeken , maar is misschien ook niet zo lekker
+1
overstekend wild
Dan zou ik er meteen maar een met een mengkuip er boven op doen. Anders moet je over een paar jaar weer een nieuwe
Flinstone
De melkprijs is schijnbaar overal nog te goed! Hier voeren we 1 keer daags en schuiven het een keer aan!
De rest kunnen we aanvegen en als er al restvoer is dan zijn dat de grove stukken van de mais!
We melken bijna 11000 kg per koe dus ik vraag me af of die robotje hier nog wat toevoegen!
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Flinstone:
De melkprijs is schijnbaar overal nog te goed!

Te laag ken ik wel.
Te goede melkprijs heb ik de laatste 40 jaar niet meer mee gemaakt.

Van jou mag de melkprijs dus lager??
cjw73
@Flinstone als er geen bling bling in de stal rijd doe je helemaal niet meer mee.😭😭😭
+1
ted9
@cjw73 gelukkig wel in het klassement van de beste 25%
Erik,1979
@Flinstone dat heb ik bij heel veel van die dingen ook. Voor dat geld kun je heel veel leuke dingen doen met de familie. Bij ons is het dan wel makkelijk te regelen wegens 3 x melken. Maar vroeger ging ik ook savonds voor ik naar bed ging even naar de stal. Voeraanschuiven en tocht controle in èèn. Molken op het laatste in Nederland ook een dikke 3000 liter per dag op 57 boxen. Waarom dan al dat dure speelgoed. Zeker voor Nederland beter wat rechten verkopen en die rotzooi weg laten denk ik dan. Houd je op het einde veel meer over denk ik.
grös
@Flinstone
Als je 11000 liter wil melken is ie blijkbaar nog hoog genoeg. Vonden een mestrobot eerst ook veel te duur, totdat we het ding hadden, nooit meer weg, 2ehands zijn ze ook nog best betaalbaar, een Juno heb je ook onder de 10.000, hoe meer koeien/jongvee hoe rendabeler. Het voer moet nu ook aangeschoven worden, waar gebeurt dat nu mee?
+2
ted9
@grös Met de hand elke keer wat. Beetje lichaamsbeweging is voor hoop boeren niet verkeerd in de winter. 😁
grös
@ted9
Ja hier eerste keer even met de heftruck even aanschuiven, kan daarna mooi de boxen even doenwant die zijn dan grotendeels leeg, en 2e keer met de hand, en met voeren ligt er bijna niks meer.

@Erik,1979
Sommige hebben dan ook nog een duur tochtigheidsdetectiesysteem..
Ik heb te weinig vreetplekken, denk zo'n 70% heeft een plek, maar 2x aanschuiven is voldoende, dat ze tegelijk moeten kunnen vreten is onzin, vaarzen doen het hier prima.
Erik,1979
@grös op dit moment bij ons voor en na het melken. 6 x per dag. Man die dat doet heeft een blauwe spuitbus op de shovel. Tochtige koeien worden op het uier gemerkt en schrijven het nummer op in de melkstal. Is naar mijn mening een perfecte combi. Als je voldoende voer plaatsen hebt en je voert smorgens niet te vroeg moet het toch voldoende zijn om savonds voor dat je naar bed gaat even een rondje te doen? En dan smorgens als eerste weer. Heb je ook niet zo'n duur ding voor de tocht detectie nodig.
putjesschepper
@Erik,1979 juno is mede mijn tochdetectie als ik savonds rondje maak is het schuiven al een uur geleden gedaan.op het moment als ik dan in de stal loop is er een oase van rust hierdoor zie ik nog eerder tochtigheid.mis maar een enkele maar daar is dan ook wat mee.
Flinstone
@grös met een trekkertje met schuifje. En de rest met de bezem, we hebben een smalle voergang en laten de koeien eerst een behoorlijk gat vreten in het voer en dan schuiven we aan.
Tussen voer voordraaien en eerste keer aanschuiven zit minstens 15 uur.
Zou ook niet weten waar ik Juno zou moeten parkeren en investeer dat geld liever in mijn gezin!
+2
grös
@Flinstone
Is ook wel een beetje te modern voor jullie denk ik, jullie trekker is toch ook nog gewoon looptrekker op stenen wielen, Fred?
+5
Baltus_steyr
Kun je niet bij lely om een demo vragen? Heb hier ook een demo gehad 3 weken lang.. Ding beviel best goed. Had al met al een liter meer melk de koeien vraten nachts ook meer en waren meer actief in de nacht, wat ik anders niet zo erg heb.
m uut m
goo.gl/images/XkmR7i/
Hoef je helemaal niet meer bijschuiven
+5
Jack Rijlaarsdam

(klik om te vergroten)

pietjepuk
@Jack Rijlaarsdam Staat er geen extra paal tussen de spanten bij het voerhek? Scheelt natuurlijk wel dat ze niet staat te duwen naar het voer.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pietjepuk:
extra paal tussen de spanten

Nee. Dat was wel een dingetje bij de aanschaf van het hek. Afstand tussen de spanten is 4,60 meter. Daarom vrij duur veiligheidsvoerhek met dikwandig twee duims boven- en onderpijp. Daarbij hebben de mannen Berg zelf een klem ontwikkeld die in het midden op het prefab betonmuurtje onder het hek is bevestigd om de onderpijp steun te geven. Doordat het hek voorover staat heeft de bovenpijp toch al minder te verduren.
pietjepuk
@Jack Rijlaarsdam Is het 1 deel de voergoot of is er eerst een prefab wandje gezet met een L er voor. Als het 1 deel is wordt het maatwerk of hebben ze de plaats van de spantpoten te plaatsen uitgezaagd.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pietjepuk:
eerst een prefab wandje gezet met een L er voor.

Prefab wandje is tussen de spanten geplaatst met inkeping bij het spant zodat alles strak is en daarna een sleufsilowandje op de rug er tegenaan gezet.
Waldboerke
@Jack Rijlaarsdam je had ook tegen een geringe meerprijs het hek uit 76mm buis kunnen krijgen. Vraag Marco maar eens. stuur maar PB
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Waldboerke:
tegen een geringe meerprijs het hek uit 76mm buis

Het hek is goed zo en gaat er niet meer uit. Een geringe meerprijs bij 156 meter voerhek loopt overigens stiekem toch op.
de hoef
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de hoef:
koud

Valt nu mee. Geen wind, dat scheelt alles. Verder vriest het hier altijd een paar graden minder als in het binnenland.
putjesschepper
@Jack Rijlaarsdam ziet er prachtig uit
david2
@Jack Rijlaarsdam ziet er erg mooi uit!!
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Waarom bij nieuwbouw de voergang niet verhogen tot bovenkant goot.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @m uut m:
tot bovenkant goot

Dat was ook plan A, maar dan kwam het voerpad 43 cm hoger te liggen. Niet erg, maar het hoogteverschil met de rest van het erf dat op roosterniveau ligt is dan zo groot dat er behoorlijke hellingen nodig zijn. Een helling langs de goot maakt het wegschuiven van voerresten met het shoveltje niet handiger, een helling achter de stal kruist het koepad op roosterniveau en ook met winterse weersomstandigheden kan een helling problemen geven. Vandaar deze keus. Alles buitenom is prefab, dus bij gewijzigd inzicht is het vlot aan te passen
+1
de hoef
@Jack Rijlaarsdam rondom prefap dus je wil nog een verdubbelen
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de hoef:
je wil nog een verdubbelen

Niet direct, maar wel nog bouwen voor jongvee/droge koeien en machineberging/voeropslag. Plannen genoeg en zo kun je alle kanten op.
pietjepuk
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
wel nog bouwen voor jongvee/droge koeien en machineberging/voeropslag.

Aha je wilt er wat voor bouwen zodat de koude windt er niet zo meer in waait. 😜 Je hebt nu toch plaats genoeg in de oude gebouwen voor jongvee, machines en voer.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pietjepuk:
je wilt er wat voor bouwen zodat de koude windt er niet zo meer in waait

Dat is inderdaad de opzet. Huidige werktuigenloods is 8 m x 30 m, hebben m'n jongens al nodig voor de skelters... Oude stal ligt op 100 meter van de nieuwe, is met vee aan het halster best een uitdaging.
pietjepuk
@Jack Rijlaarsdam van kalf tot een 20 maanden kan toch prima in de oude stal. Eens in de paar maanden met de veekar de kalfvaarzen over verhuizen.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pietjepuk:
van kalf tot een 20 maanden kan toch prima in de oude stal

Dat is nu ook aan de orde. De voorkeur gaat op termijn uit naar verplaatsing van het hele circus inclusief woning naar het nieuwe achterste deel van het bouwvlak en creëren van bouwkavels voor enkele woningen op het oorspronkelijke deel van het bouwvlak. Er moet altijd iets te wensen blijven.
pietjepuk
@Jack Rijlaarsdam Mooi streven zo te lezen ben je nog niet klaar met de ambtenaren van de gemeente. Is te hopen dat ze dan wat meewillender zijn.
bio boer
@Jack Rijlaarsdam waar voor wil je die huizen gebruiken je wil toch geen burgers zo dicht bij je bedrijf?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @bio boer:
je wil toch geen burgers zo dicht bij je bedrijf

Waarom niet? Ik weet niet beter, er staan nu al 15 huizen in de lintbebouwing. Gezellig, toch.
bio boer
@Jack Rijlaarsdam dat kan gezeur opleveren van geur fijnstof emissies in de buurt wat ontwikkeling moeilijk kan maken dat je buren krijgt die je niks gunnen
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Dat is nu ook aan de orde.

Had je die ouwe stal niet uit de vergunning geschrapt als veeverblijf?
Jack Rijlaarsdam
@robbies Ssssst, dat weten die beesten niet.
bio boer
@Jack Rijlaarsdam knap dat je dat vergunning heb gekregen wilde ook zo iets om ruime afstand van de pluimvee stal te zetten zo meer in de huiskavel te zetten waren snel uitgepraat met gemeente
slagroomvla
@Jack Rijlaarsdam Wel knap dat de liksteen nu zelfs nog buiten bereik geduwd is.., voer je koolbladen o.i.d.?
Jack Rijlaarsdam
@slagroomvla Ja, van alles. Koolblad bijna jaarrond. Incidenteel wortels, aardappels, peren, rode bieten, net wat leuk geprijsd is.
de hoef
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Koolblad bijna jaarrond.

met gmp
pietjepuk
@de hoef Jack schrijft toch bijna jaar rond. Als qlip komt effe niet.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de hoef:
met gmp

Rechtstreeks van teler hoeft dat niet. Wel verplicht administratie bijhouden van elke vracht met geschat gewicht.
de hoef
@Jack Rijlaarsdam weer wat geleerd
Piet1960
@Jack Rijlaarsdam Geen geur of smaakrisico voor de melk?
Jack Rijlaarsdam
@Piet1960
Nog geen klachten over gehad.
Waldboerke
@Jack Rijlaarsdam mooi voerhek.
+1
Waldboerke
Meende wel eens ergens te hebben opgevangen dat koeien zo 's nachts rond 02,00 uur het meest voer opnemen. Tja dan kan ik me voorstellen dat in sommige situaties een "winst" van 1 kg per etmaal haalbaar is. Echter wat zegt dit dan over je "gewone" bedrijfsvoering zonder zo'n apparaat. En wat dan over een alternatief? Bijvoorbeeld bij het aflichten een keer extra het voer aanschuiven. Begrijp me goed, ieder zijn meug. Maar zo'n mooi apparaat heeft een aanschafprijs, moet geïnstalleerd, onderhoud en stroom, en kan storing krijgen of gaat kapot. Hoe zit het met downtime? Hoe minder verschillend spul je nodig hebt, hoe eenvoudiger zeg maar, hoe beter? Moet je niet je sub-optimale processen en resultaten met voorhanden zijnde middelen willen verbeteren? Misschien red je dit (bij benadering) ook wel als je gewoon vaker zelf het voer aanschuift met je tracktor en bandje..
+5
ted9
@Waldboerke klopt als ik feesje heb gehad en ik gooi s nachts t voer nog ff op heb ik s morgens vaak ook liter melk per koe meer😆 maar komt meer door de melktijd denk ik.
Baltus_steyr
@ted9 of de drank is nog niet uitgewerkt....hahahh
ford3000case745
Wij hebben op het werk een lely juno. Een ideaal ding, wil ook nooit weer zonder. Stal is veel rustiger sinds de juno dr is en melkproductie is ook met meer als een halve liter per koe per dag gestegen. Verder valt hij in aanschaf nog wel mee onder de 10000 uit mijn hoofd. Maar omdat de melkproductie ook gestegen is kan dit zeer snel uit. Ook komen de vaarzen beter op gang omdat ze altijd goed voer hebben.
+2
Erco
@ford3000case745 das t standaard verkooppraatje ja. Maar denk dat als,je t voeren goed voor elkaar hebt je weinig kan winnen.
grös
@Erco
Ik voer een simpel maïs/kuil mengsel met wat mineralen, maïs zal nog wel sneller gaan maar zonder soja enzo is er al wel minder selectie. En zoals bij de compact tmr rantsoen is selectie ook helemaal geen item meer, koeien vliegen daar ook niet met z'n allen naar het voerhek tijdens voeren of aanschuiven. Bij mij blijft ook een groot deel gewoon liggen (zijn ook niet genoeg vreetplekken).
friesboertje
Heeft zo’n Juno ook een WA-verzekering nodig?
Loeideutz
@friesboertje Alleen als je er mee de weg op gaat
Ard Eshuis
Als je het voeren goed voor elkaar hebt, moet je niet teveel rekenen op een hogere voeropname of melkgift. Maar als je dat ding eenmaal hebt, en goed ingeleerd is, wil je hem nooit meer kwijt. Stuk frisser en goedkoper dan een schuiftrekker of shovel en altijd op de plaats waar het werk moet gebeuren! Wij hebben hem nu 7 jaar, maar geloof ik 1 of 2 keer storing gehad. Lely heeft hem vorig jaar nog kostenloos gemodificeerd met andere laadcontacten en bevestiging hiervan..
HansBa
@Ard Eshuis Hier hetzelfde, kan aan de voeropname en melkgift weinig verschil merken maar door de juno heb je er geen omzien meer naar. Voergang altijd aangeschoven en netjes. Hiervoor deed ik het met de hand maar om lichamelijke klachten voor te zijn heb ik hem aangeschaft.
Echt een aanrader, wat een gemak. Enige minpuntje hier is dat hij soms het laadstation voorbij rijd. De mestrobot daarentegen mist hem nooit, die laadveren zijn dan ook een stuk strakker, hadden ze bij de juno net zo moeten maken....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
103
DEELNEMERS
47
WEERGAVES
7.129