'Wat heb ik nou aan mijn gelijk?' - Interview Sieta van Keimpema

Sieta van Keimpema, de voorvrouw van Dutch Dairymen Board en vicevoorzitter van de European Milk Board, waarschuwde al jaren dat de afschaffing van het melkquotum een ramp zou worden. Ze werd verketterd, maar ondertussen geven veel melkveehouders haar gelijk.

Van Keimpema hoeft donderdag 17 januari op de Grüne Woche in Berlijn, waar de EMB haar nieuwe plannen presenteert, geen actieve rol meer te spelen. Nieuwe bestuursleden worden bewust naar voren geschoven. De bevlogen Friezin is echter vanzelfsprekend aanwezig en werkt volop mee aan het Market Responsibility Programme (MRP) dat deze middag werd gepresenteerd.

Lees hier de complete column: boerenbusiness.nl/melk/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

+9
Koeien boertje
Heeft ze al een lintje, zo niet dan heeft ze hem wel verdiend
cornelissen
@Koeien boertje Kunnen we beter maar niet aanvragen voor haar,want dan wordt ze mogelijkerwijs in een adem met K.Romijn genoemd en dat wil je toch niet.
Overigens haar vanavond nog even gehoord in Marum. Als het een harde brexit wordt zitten we hier met de productie , die anders naar het Verenigd Koninkrijk gaat en is dus mogelijkerwijs een tijdelijke productievermindering noodzakelijk. Van interventie,waar lto voorstander van was ( K. Romijn ) moet ze niets hebben
+1
nederlandse boer
@Koeien boertje Prima hoor lintje voor haar. DDB beseft met haar strijd voor het MQ destijds niet en nog steeds niet dat het MQ een Europese aangelegenheid is. Ze dachten dit in NL te regelen. In principe hebben ze hun zin in de vorm van fosfaatrechten, het nieuwe melkquotum.

M.i. is het of een Europees MQ of een andere Europese restrictie. Als enkelvoudige lidstaat restricties opleggen geeft alleen maar verliezers. Zie fosfaatrechtendebacle.
+6
cs-agrar
@nederlandse boer dan heb jij niet zo goed opgelet
+2
Erik,1979
@nederlandse boereven voor de duidelijkheid. Ik heb samen met vele Duitse melkveehouders gestreden voor behoud van het quotum. Dat werd georganiseerd door de BDM die internationaal samenwerkte met oa de DDB. De grootste tegenstander van behoud quotum was de LTO.
kanniewaarzijn
@Erik,1979 Snap ik. De LTO is de belangenbehartiger van de "echte ondernemers". Dit zijn de boeren die grond in eigendom hadden en op de overwaarde van de grond leefden als God in Frankrijk. De overwaarde werd gezien als inkomen en zij hebben echt gedacht dat de melkerij zo'n lucratieve tak van sport was; De sky was immers de limit! Let vooral op het woordje "was".....
+3
nieuwoord
Het is niet alleen zeggen wat niet goed gegaan is. Maar vooral werken aan hoe het nu beter kan.
nieuwoord
@nieuwoord En dat doen ze bij de DDB
van Ittersum
@nieuwoord fosfaatrechten is ook een MQ maar dan met een milieutint(je). Het zou me niet verbazen dat ze in het buitenland tzt deze soort weg ook nog gaat nemen om ook maar aan hun klimaatdoelstelling te voldoen. Krijg geen goed beeld hoe de "gekte" in het buitenland is geweest na de afloop van het MQ tijdperk. Enige wat ik weet is dat Denemarken op zijn gat ligt, van weekend duizenden boeren in Duitsland de straat opgingen maar voor de rest.... Misschien is dus allemaal nog niet zo slecht hier..... vorige week nog een artikel gelezen dat het aantal stoppers die voorspeld waren in 2015/2016 , de jaren erna bij lange na niet gehaald werd. En in de varkenshouderij uiteindelijk maar 1 bedrijf echt failliet ging, kan de link niet zo snel vinden. Dat het allemaal niet vloeiend ging is ons allemaal wel bekend maar buiten dat, wellicht dat dankzij de melkprijs .....
+6
Erik,1979
@van Ittersum dat jij er een hobby in hebt om alles wat krom is rechten te praten weten we ondertussen wel. Maar nu sla je echt door. Begin maar met de varkenshouderij. Die is na de pest compleet verkloot. Gezinsbedrijven zijn bijna allemaal weg. En nog steeds wordt er door de meeste geen klote verdient. Er zijn ex varkenshouders die de afspraak met de bank hebben dat de bank ze met rust laat zolang ze geen vermogen hebben. Als ze die krijgen haalt de bank dat dan op. Wil je dat niet zien of relativeren ben je steke blind. Denemarken ligt 100% aan de klote banken met aanverwante sector zoals Nederlandse makelaar die de boeren melken. Als je begint met boeren in Denemarken dan betaal je direct minstens een kwart miljoen aan de makelaar. In Duitsland is het ook een kei harde sanering. De bedrijven tot 100 koeien met weinig schulden draaien op de premie. De bedrijven tussen de 100 en 500 koeien met een redelijke schulden last of verouderde gebouwen gaan er voor het grootste deel aan. Die werken zich kapot voor een honger loontje. Dat je zegt dat het in Nederland niet zo slecht is is ook niet waar. Het grootste deel van de Nederlandse melkveehouders is laatste jaren geknecht door de Rabobank. Die kan alles bepalen en doet dat naar mijn inzicht ook. De Rabobank wil de schuld positie in de melkveehouderij verkleinen en daarom worden de melkveehouders weg gesaneerd. Dat komt de politiek ook goed uit. Links wil de grond voor natuur. Rechts wil grond en milieu ruimte voor industrie.
+3
gezienus
@Erik,1979
Quote:
chulden draaien op de premie.

onzin
Erik,1979
@gezienus Als je bij het grootste deel van de veehouderij bedrijven in Duitsland de veehouderij tak weg zou halen dan hadden ze betere resultaten. Kijk je naar de winst cijfers dan is de winst lager als wat ze aan toeslagen binnen krijgen. Rendement is zeer laag bij de meeste.
+3
van Ittersum
@Erik,1979 uhm....even beter lezen, ik citeer uit een artikel die afgelopen week op boerderij.nl stond. Dus even wat minder gestressd, Blue Monday was gisteren.

Vorige week mijn mechanisatiebedrijf nog op bezoek gehad, "uw bestelde machine is uitverkocht", sprak de Fendt dealer, énorm druk met prijsopgaves, JD dealer, het lijkt wel uitverkoop. Voor de renovatie van mijn voerkering: énorm druk..... gaat toch verschrikkelijk slecht zeker..... Dus even rustig graag!
+1
George
Quote Reactie van @van Ittersum:
orige week mijn mechanisatiebedrijf nog op bezoek gehad, "uw bestelde machine is uitverkocht", sprak de Fendt dealer, énorm druk met prijsopgaves, JD dealer, het lijkt wel uitverkoop. Voor de renovatie van mijn voerkering: énorm druk..... gaat toch verschrikkelijk slecht zeker..... Dus even rustig graag!

Dat hoor ik hier nooit , ik hoor alleen dat loonwerkers wat kopen en dat de rest erg stroef gaat.
brabo
@George
levertijd nieuwe shovel momenteel 10 maanden
Frans1
Quote Reactie van @brabo:
levertijd nieuwe shovel

Die kan ik toch niet betalen 😁 2e hands kun je altijd direct halen en betalen
weurding
@George die kopen ook niet... lease is het credo😋 maar hoor hier toch ook echt geluiden dat er weer volop in gekleurd ijzer geïnvesteerd wordt
van Ittersum
@George hier in het noorden, als de brandweer , zowel in akkerbouw gebieden als de weidegebieden. Heb meerdere malen gereageerd op een machine via mail of contactformulier, geen reactie. Levertijd nieuwe dieseltank met installatie, 4 maanden....armoede of rijkdom? Hoorde van een groot stalinrichter, 4 jaar geleden uit armoede personeel uitgeleend om stapelbedden voor asielzoekers in elkaar te lassen en nu, ontzettend druk met eigen werk.
+2
ted9
@Erik,1979Bedrijven tot 100mk hebben geen personeel. Daar zit hun kracht. In de melkveehouderij kun je bijna geen rendement uit een medewerker halen. Omdat het rendement zo ie zo te laag is.
+2
Erik,1979
@ted9 daar heb je gelijk in. Pas bij grote aantallen kun je tegen de familie bedrijven op. Probleem bij de familie bedrijven is dat ze door belachelijke wetgeving de nek omgedraaid worden. Vind ik persoonlijk zeer triest. Mensen roepen om familie bedrijven en politiek dwingen naar schaalvergroting.
gezienus
@van Ittersum
Quote:
Duitsland de straat opgingen

als je daar zo blij van moet worden waren wenig boeren veel natuur activisten die terug willen naar kleinschaligheid
van Ittersum
@gezienus "Boerenprotest in Berlijn

Duitse boeren hebben zaterdag in groten getale geprotesteerd tegen het Duitse landbouwbeleid.

Volgens schattingen van een coalitie van boeren en organisaties voor dierenwelzijn en natuur hadden meer dan 35.000 boeren zich verzameld in de Duiste hoofdstad, wasr de internationale landbouwbeurs Grüne Woche wordt gehouden. Bij de Brandenburger Tor werden honderden trekkers neergezet. De demonstranten trotseerden de vrieskou in Berlijn. Het aantal demonstranten overtrof de verwachting. Er hadden zich 12.000 mensen aangemeld"

(Bron: via Google)
van Ittersum
@mlkvhoudr is dat diegene?
+2
mlkvhoudr
@van Ittersum weet ik niet maar beetje triest word ik er wel van failliet na 43 jaar.....
+4
Coen
@nieuwoord , ze hadden in NL, in vervolg op de uitspraken in 2011 van toenmalig Stas Bleker en in de aanloop naar einde melkquotering, in de Melkveehouderij toen al moeten inzetten op een strakke grondgebondenheid --> weg met al dat gesleep van ruwvoer en rundermest, zo'n gve-plan van onze @JanCees Vogelaar zou toen een goede aanzet zijn geweest.
+2
cornelissen
@Coen Dat zou een enorme hoop "ellende"hebben voorkomen
jan.1
Quote Reactie van @cornelissen:
Dat zou een enorme hoop "ellende"hebben voorkomen

Vergeet het maar ,elke akkerbouwer heeft dan nog wel een stuk grond om te verhuren,huurprijs van 2500 euro per ha etc.
Twentsch Land
@jan.1

Dat is nou precies het punt....en er zijn er die dat niet onder ogen willen zien....een beetje als Jesse klaver gedraaf !
buorman
@jan.1
En wat was daar mis mee geweest?
cornelissen
Quote Reactie van @jan.1:
Vergeet het maar ,elke akkerbouwer heeft dan nog wel een stuk grond om te verhuren,huurprijs van 2500 euro per ha etc.

Je geeft toch niet meer als economisch verantwoord is.
jan.1
Quote Reactie van @cornelissen:
e geeft toch niet meer als economisch verantwoord is.

De een kan meer geven als de ander...
van Ittersum
@Coen dat zeg ik de afgelopen week constant voordat ik weggevaagd werd. MQ heeft ons "lui" gemaakt en ruimte gegeven aan anderen, die hebben zich(wel) verenigd en maaien ons met kop en lijf ons neer. We zijn 10 jaar te laat begonnen, harde conclusie
+6
gezienus
@van Ittersum wat ze hier allemaal afvragen hoe krijg je in Nederland een stal van 400 koeie op zeg maar 40 ha daar gaat het volgens mij al fout
Erik,1979
@gezienus ja helemaal. 400 koeien is veel te klein. (Of veel te groot) En je moet eigenlijk niet meer als 1,5 koe plus jongvee per ha houden.
Frans1
Quote Reactie van @gezienus:
hoe krijg je in Nederland een stal van 400 koeie op zeg maar 40 ha daar gaat het volgens mij al fout

Dat is tot daar aan toe,de fout zit m in het feit dat er voor de productie van overschot wel rechten toegekend zijn,en daar heeft iedereen last van.
weurding
@gezienus vind het nogal groot bouwblok voor stal,40 ha...😋
+2
Erik,1979
@van Ittersum beter lui en een goede boterham als hard werken en armoede.
+1
Coen
@van Ittersum , we missen in onze Melkveehouderij de visionairs, het is bij onze belangenbehartigers allemaal ‘regeren bij de waan van de dag’ ofwel ‘zo de wind waait, waait mijn jasje’ 😞

gelukkig zijn diegenen die hun eigen robuuste visie en strategie hebben uitgevoerd en zich niet gek hebben laten maken door BIG-Agri 😄 😄
gisteren de cijfers over 2018 uitgewerkt, weer een fantastisch jaar 😄
van Ittersum
@Coen vliegwiel draait wel door, idd. Alleen de verschillen worden steeds groter en de betreffende boer heeft amper door al die opruiende geluiden amper tijd meer voor zelfreflectie. Tis tegenwoordig moeilijker om iets niet te doen dan juist wel te doen of ergens in mee te gaan.
+2
Coen
@van Ittersum , al dat gemanoeuvreer is zinloos, je niet gek laten maken maar je eigen kop volgen 😄
+6
mlkvhoudr
@Coen mooi man kun je vandaag weer de hele dag met een harde plasser rondlopen
+5
van Ittersum
@mlkvhoudr kinderachtige opmerking, maar ben wel blij dat er mensen zijn die dat ook duidelijk toegeven dat 2018 niet BIJ IEDEREEN slecht was maar juist goed. Had je voer over, zat je ruim in je fosfaatrechten, had je maïs op veengrond staan dan had je gemiddeld weg gewoon een goed jaar. 2019 kan zo het tegenovergestelde zijn. Maar op dit forum is het, hoe erger de klaagzang hoe meer likes. Positief praat is hier Not Done!
mlkvhoudr
@van Ittersum een fantastisch jaar poch poch poch een fantastisch jaar is war mij betreft bij 50 cent melkprijs. Wij hebben ook best een redelijk jaartje achter de rug. Druk te druk wat mij betreft maar niet slecht inderdaad
+2
robbies
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
vandaag weer de hele dag met een harde plasser

Met dit weer?
mlkvhoudr
@robbies coen word wel zo warm van zichzelf die heeft geen last van de kou 😉
verbi
@Coen Wat een gezever, achteraf weet iedereen hoe het had gemoeten , daar hebben we dus niks aan . Vooruit denken en kijken met de situatie zoals die nu is en dan weer vooruit. Gefrustreede reacties schiet niet op.
+2
puntertje
Het was helemaal niet de afschaffing van het mq dat de problemen veroorzaakte, het mq zorgde er alleen voor dat andere landelijke (niet regionale!) normen niet werden overschreden. Alleen daar weigerde de toenmalige bestuurselite op tijd op in te spelen. Ten eerste omdat ze alleen 'populaire' maatregelen wilden nemen, achter de schermen het gevecht werd gedomineerd door voorstanders van verdere intensivering en omdat ze zelf ook nog druk bezig waren met anticiperen. Sieta riep en roept al 15 jaar hetzelfde, en het is net als een stilstaande klok, die geeft ook 2 keer per dag de juiste tijd aan. En op dat moment doet ze net alsof ze altijd en overal al gelijk had. Maar de wereld is toch iets ingewikkelder dan de simplistische gedachten van Sieta.
Is Sieta trouwens tot in de eeuwigheid benoemd tot voorvrouw van de DDB? Want dat zegt ook iets over de organisatie waar ze leiding aan geeft.
+1
vrije boeren
@puntertje En dit zegt weer iets over jouw …………..
puntertje
@vrije boeren ....en hoe op kritische geluiden wordt gereageerd...
Nou ik heb de site bekeken, je kan lid worden en dan moet je wat betalen, maar hoe één en ander organisatorisch en statutair in elkaar steekt wordt niet vermeld. Ik vermoed daarom één statuut; Sieta kan alles discretionair beslissen. Waarom zou je er anders niets over kunnen vinden, het zou toch geen geheim moeten zijn?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkquotum , emb en sieta geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!