ZURE MELK TROFEE UITGEREIKT AAN PBL (VIDEO)

Ik was ook mee, het werd een welles-nietes spelletje over de interpretatie van de cijfers, Stichting Agrifacts heeft wel wat los gemaakt in het hol van leeuw 😄 :

Dinsdag 15 januari zijn bestuurders van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, samen met een delegatie leden, afgereisd naar het PBL in Den Haag. Daar heeft NMV-voorzitter Harm Wiegersma de ZURE melk trofee uitgereikt aan de dames van het PBL.


Een ontbrekend woord maakt het verschil met factor 10
Ook voor de emissies van broeikasgassen geldt dat. Aanvankelijk werd er in een rapport gemeld dat door de consumptie van dierlijke eiwitten te halveren, een emissiereductie behaald kan worden van 25 tot 40 procent. Het woordje ‘landbouwgerelateerde’ ontbrak voor die emissiereductie. Hiervoor kan dat ene zinnetje door een leek nogal uit de context gehaald worden. Daardoor ontstond mogelijkerwijs het beeld dat de forse klimaatwinst die het PBL suggereerde over alle emissies ging. Terwijl het ging om landbouwgerelateerde emissies. De klimaatwinst die namelijk over alle emissies behaald zou kunnen worden was 2 tot 4 procent winst landelijk gezien, bij een halvering van de consumptie van dierlijke eiwitten. Mevrouw Beck antwoordde hierop als volgt: ‘Iemand die maar enigszins deskundig is op het gebied van emissies, weet dat het niet zo gelezen moet worden. De cijfers kloppen, alleen een taalkundige verduidelijking maakte het duidelijker. We vinden het positief dat jullie onze publicaties nauwlettend beoordelen en nakijken, maar de basis van de cijfers kloppen’. Vanuit de zaal wordt benadrukt dat niet alleen deskundigen de rapporten van het PBL lezen. Juist daarom is het belangrijk dat er geen ruimte is voor misinterpretatie.

De gemiddelde burger kan gemakkelijk met deze cijfers aan de haal gaan. Daardoor wordt het negatieve frame rondom de landbouw versterkt. Vanuit het PBL zijn een aantal landbouwgerelateerde rapporten uitgereikt aan alle aanwezigen. Als antwoord daarop geeft NMV aan dat het goed zou zijn als PBL zelf eens de theorie aan de praktijk gaat staven. Zodat zij met eigen ogen kunnen zien welke consequenties de door hen geopperde voorstellen hebben voor boerengezinnen. NMV nodigt hen daarom van harte uit om op werkbezoek te komen bij een aantal melkveehouders. Deze uitnodiging wordt warm ontvangen door het PBL.

Bron: NMV
Grasbaal

Reacties

de Haas
En ga nu maar in de hoek staan om je te schamen, lutsers.
+1
Pluto
Iemand die maar enigszins deskundig is ???????? oeps ,, stront wie heeft jou gescheten ,,!.
+2
Boerderie
De Trofee blijft daar in ieder geval staan, om ze dagelijks te herinneren aan ons bezoekje ☺️

Ik vind het al met al positief. Ik denk dat mensen altijd geneigd zijn vanuit eigen invalshoek te redeneren, en juist dergelijke gesprekken aangaan en verbinding leggen zorgt dat je daar ook overheen gaat kijken...
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!