Coating voergang

Wij zijn aan het nadenken over een coating over onze voergang. We hebben een stal van 230 koeien. Wat zijn jullie ervaring? Wat kost het ongeveer? En hoelang gaat het mee?

Deel dit topic

Reacties

achterhoeker2
Geen coating op de voergang , als er een koe uit is komt zij aan uitglijden.
Gewoon beton en glad afwerken , met 230 mk wordt het restvoer toch mechanisch weggeschoven.
rommert14
@achterhoeker2 hekwerk goed voormekaar maken, mij lijkt niets mooiers aan een coating op de voergang als je tmr voert.
+1
PIONIER
Klinkt stoer 230 koeien maar is maar net hoe je ze voert. Met een zelfschuivend voerhek zal je weinig voergang hebben dus die 230 zegt mij niks.
Oudsi
@PIONIER 2 keer per dag, en we doen aan compact voeren. Met zelfrijdende voermengwagen
Herbert
Als je een brede coatingbaan doet blijf je voer aan het aanschuiven. Te smal geeft zo'n vieze laag op het beton net naast de coating
Noorderling
Quote Reactie van @Herbert:
e coatingbaan doet blijf je voer aan het aanschuiven. Te smal geeft zo'n vieze laag op het beton net naast de coating

Je moet inderdaad ca 1,5meter coaten achter het voerhek. Rijdt de voerwagen met het lossen over de coating heen ipv er net naast terwijl er wat voer voor de banden valt en het nog een vieze smeerplek wordt.

Voer blijft veel langer fris, waar in de zomer met stalvoeren en los mais voor het voerhek het een stinkerij wordt al dan niet met ongedierte blijft het met coating veel frisser en bakt niet aan.
Op zon stik vloer laten ze het wel om er over te slikken met selecteren, als je dat redelijk weet te voorkomen hoef je echt niet vaker aan te schuiven als op een betonvloer al dan niet met koeklaag.
Noknok
Paar jaar geleden de voerbak gecoat.....kosten ligt eraan hoe je goot eraan toe is moet er 1 laag of meerdere lagen over heen. En hier was laten doen goedkoper dan zelf doen. Op meer plaatsen gehoord.
Noknok
Als het wat vochtig is op de vloer.....opletten het is glad!
Koeien boertje
De prijs gaat per vierkante meter en niet per koe.
Koop er direct maar een aanschuifrobot bij voor de gladde vloer
+3
Polderboer1
Wij hebben de 1laags coating van Schippers. Is hard als beton en laat nooit meer los. De prijs per m2 hangt af van hoeveel kilo je nodig hebt, maar valt wel mee als je t zelf aanbrengt
+2
jan.1
Altijd doen,van de Ven heeft hier gecoat.Is duur maar is onverslijtbaar.
+1
van Ittersum
@jan.1 vroeger (1981) in de melkstal een soort kunsthars laten doen op de vloer. Zit er nog steeds, nog steeds ruw en schoon dus wat toen gigaduur was is nu een koopje gebleken. Wat ik me kan herinneren is dat de vloer, kurk en de kurkdroog moet zijn bij het insmeren. Wilde mijn muren nu ook laten doen maar het advies wass twee dagen niet op die kant melken om de voorbereiding zo goed mogelijk te laten verlopen.
david2
@van Ittersum ik heb dunne rvs platen op de wanden ook ivm wachtijden gedaan, was toen net zo duur als coaten bevalt prima en ook erg makkelijk schoon te maken en ziet mooier uit dan coaten (vind ik)
van Ittersum
@david2 ook aan gedacht maar dan wordt het bij mij ivm met de voertrein nog flink boren. Nu maar gekozen voor herstelwerkzaamheden met een soort harscement. Staat ook wel weer netjes. Maar wat u heeft is natuurlijk super!
huub
Als je met de mengwagen over het gecoate rijdt kan het zijn dat voer gaat schuiven voor de wielen ipv dat je hem er overheen trekt. Een zelfrijder met aangedreven wielen heeft daar minder last van. Bij een smalle voergang dus niet te breed coaten.
+1
Friese Staby
Hier recent laten coaten door Mesa coatings, geven goed advies en leveren net werk af.
sjoerd de melker
Glijdt zo'n voeraanschuifrobot niet weg op een vochtige dag in de herfst?
richard melkvee
@sjoerd de melker geen last van op coating wel op beton op gedeelte waar mest kelder onder zit, vloer is goed afgewerkt en hoge kwaliteit beton heeft invloed
richard melkvee
@sjoerd de melker caating 'zweet' niet beton kan dat wel doen.
robotboertje
@sjoerd de melker Hier 1m coating en 10 cm. 'door de hoek' naar boven langs het opstaande muurtje. Hier ook de JUNO lopen, deze 'slipt' op de coating nooit tot op heden. Van der Sleen uit Geesbrug heeft hier aangelegd, erg tevreden en voor het geld hoef je het m.i. niet te laten! Waar koeien de voergang moeten oversteken een handje 'zand' er door laten doen en werkt prima.
hans1980
@robotboertje ok dus een ruime coating wel beter voor vers voer!
Hier is de voergang destijds telang gevlinderd dus bij nat weer spekglad
van Ittersum
@hans1980 pure portland aanmaken met water tot een dunne smurrie en met de vloertrekker uitsmeren (wel op een hagelschone en vochtige ondergrond) . In 1981 hebben ze bij ons alle muren die gestuct waren glad gemaakt , zit ook alsof het gisteren gedaan is. Anders maar een proefstuk doen
CorP
Quote Reactie van @van Ittersum:
alle muren die gestuct waren glad gemaakt , zit ook alsof het gisteren gedaan is.

die hebben wel een ander leven dan een voergoot
van Ittersum
@CorP dit zijn ook de muren in de stal , boven de roosters, altijd stront altijd koeien. Na 38 jaar geen invreet , vroeg me zo af waarom dit niet op voergoten gebruikt wordt/werd.
+1
T6040
@van Ittersum Hier zijn de maiskuilen van betonplaten 2 bij 2. Begonnen keien van 2 a 3 cm door snede van los te komen. Alles met de hogedruk spuit goed schoongespoten. Pallet enci portland laten komen. Cementkuip daar water in en 1 zak enci. mengen met boormachine. Op iedere plaat 1 kuip en met de vloerentrekker gelijk gesmeerd. Zit er al meer dan tien jaar op nog weinig aan te zien. Enig nadeel dat op de naden de cement er wel snel uitbreekt.
zwier
@T6040 Kun je dit ook mengen met de beton molen?
Hier ook bij gestorte mais plaat ook veel grove keien los, kun je de mortel er zo op laten lopen en dan gelijk houden met de boven kant van de stenen?, of moet er een paar cm extra op?
Zit de denken aan een nieuwe betonlaag van ca 10 cm maar dit is natuurlijk veel goedkoper.
cjw73
@zwier paar cm asfalt kan ook. Ben je ook van de stenen af.
van Ittersum
@cjw73 vroeger bij AB eens een opraapwagen uit het asfalt getrokken , dopjes in het asfalt en de banden aangetast, rolden nooit meer fijn. In zo'n silo vol in de zon geen wind, fijne broeikas.
cjw73
+1
zwier
Quote Reactie van @cjw73:
paar cm asfalt kan ook. Ben je ook van de stenen af.

Heb ik 2 jaar geleden eens een offerte van laten maken, viel niet mee, volgens mij ruim 5500 euro lijkt mij wat specie mortel toch aardig goedkoper
T6040
@zwier Je hebt het over beton mortel. Ik weet niet of wij over het zelfde hebben maar gewoon puur cement. In de betonmolen gaat niet want dat plakt te veel vast. En zeker niet boven de stenen uit. Hoe dieper de beton weggevreten is hoe beter. Dan kun je de cement mooi tussen de keien laten lopen. Liggen de keien vast maar zijn bovenop nog zichtbaar.
zwier
Quote Reactie van @T6040:
Je hebt het over beton mortel

Ik had in gedachten om er een laag beton mortel erover te doen, maar dit lijkt mij veel makkelijker, moet dus wel redelijk dun zijn, en niet boven de stenen uitkomen, hoe maak je het vlak, met een spaan?
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @van Ittersum:
gestuct waren glad gemaakt

Glitten heette dat volgens mij. maar je gebruikt evengoed een betonachtig iets, en beton is gewoon niet bestand tegen zuren vanuit (ruw)voeders. Zulke muren zoals jij bedoeld hebben we hier ook, en inderdaad, mest spuit je er zo weer af. Op voergang in jongste stal ligt een coating, muurtje en een een 75 cm er voor geloof ik. Superspul, bunkerhard. Elke dag met de voorladerbak er over en in 15jr amper beschadiging.
Weet nog dat het spulletje aangebracht werd, was iets over en bleef in het emmertje achter, incl de roller, ik vond dat pas toen het al uitgehard was, nog geprobeerd die klots met een hamer stuk te slaan en er in te boren, lukte mooi niet. Op overgang coating-beton blijft wel voerrest plakken en bij weghalen daarvan zie je wel dat beton ingevreten is, ondanks dat deze al aardig glad (te glad voor koeien) van zichzelf is
van Ittersum
@cs-agrar ja inderdaad, zocht het woord maar mijn database in mijn bovenkamer werkt nog niet met glasvezel
jjthefrenchman
@van Ittersum Dat ga ik dus proberen! Zal wel eens een fotootje plaatsen met het resultaat .
van Ittersum
@jjthefrenchman vanzomer gaan ze bezig met voerkering onder het voerhek(wordt weer HD hout) en als alles toch schoongespoten is....denk dat ik ook een poging ga wagen.
van Ittersum
@van Ittersum deze mortel schijnt hier geschikt voor te zijn, met soort hars er doorheen. Kosten ca 35 euro per zak

(klik om te vergroten)

jjthefrenchman
van Ittersum
@robotboertje hoelang zit dat al, voorheen werd dat ook in melkstallen gedaan maar dat werd een totale fiasco. Het zand sleet na verloop van tijd ook weg.
robotboertje
@van Ittersum Het eerste zit vanaf 2006. In 2015 de nieuwe stal ook gedaan. Nog geen enkele slijtage merkbaar op het deel van 2006. Destijds was Vd Sleen ook de enige die een nieuwe vloer garandeerde met 10 jaar. De rest durfde (of wilde niet ivm dat er bij niet uitgevreten niet genoeg spul in gaat?) dat niet aan.
melkertje
Zelf al een keer kostgeld mogen betalen. Gecoat maar niet in een laag op het beton. Na enkele jaren begonnen de lagen van elkaar los te laten. Nu een dikke laag coating, werkt tot nu super.
vdbosch
Afgelopen jaar heb ik 80 mtr voergoot (1,5 mtr breed) en het muurtje gecoat. Wat het kost ligt er inderdaad aan hoe goed of slecht je huidige voergoot er aan toe is en hoe goed je hem schuurt.
Tot op heden ben ik er erg tevreden ermee. De coating komt van Schippers, de voorbereiding doe je zelf, bij het coaten komen ze bij de eerst paar bussen helpen daarna kan je het makkelijk zelf (je moet wel met 2 mensen zijn).
spotmelker
Quote Reactie van @vdbosch:
(je moet wel met 2 mensen zijn)

Waarom?
van Ittersum
@spotmelker ivm de verharder denk ik
spotmelker
@van Ittersum Als die zo snel uitharden vraag ik me wel eens af of de hechting dan wel optimaal is.
van Ittersum
@spotmelker ik heb geen ervaring maar aan de andere kant , als de ondergrond maar kurk en de kurk droog is. Bij pure speciemortel moet je juíst een vochtige ondergrond hebben om het te kunnen "branden"
cs-agrar
@spotmelker die hechting staat of valt met grofheid en droogte van de vloer, nieuwe vloeren moeten eerste geschuurd worden, oude goed met de vuilfrees bewerkt zodat alle rotzooi er ook uit is en goed laten drogen, desnoods met dakbranders of heaters aan de gang. Dat spul droogt echt waar je bij staat, rollen gaat steeds zwaarder dus zaak om niet teveel klaar te maken, in 10min kunnen verwerken en dus de tweede man steeds nieuwe klaar maken
vdbosch
@spotmelker Omdat het handig dat de ene de coating aanmaakt en de andere het verwerkt.
+1
Herbert
@vdbosch veel verder dan 80cm kunnen koeien niet rekken. Dus breder dan een meter moet je niet gaan anders blijf je voer aan het aanschuiven. Ik heb 80 cm en dat is dan weer net iets te smal. De 10 cm naast de coating wil nog wel eens iets aankoeken.
vdbosch
@Herbert ik vind het juist makkelijk schoon te maken 1,5 mtr en idd geen voer die aankoekt. Ik vind het weg duwen van het voer door de koeien reuze meevallen (eigenlijk niet veel meer dan eerst). Ik moet wel zeggen dat ik aan compact voeren doe. Nu het zo kou is doe ik dat even niet, maar dan moet je wel iets vaker aanschuiven.
sleepslang
Heeft iemand ervaring met zuurbestendig asfalt op de voergoot?
Is ook snel klaar........ Denk ik........
david2
@sleepslang volgens mijn asfalt mannetje is zuur bestendig ook maar ten dele waar want in alle asfalt ook in "zuurbestendig asfalt " zit kalk, maar de hoogste kwaliteit die ook gebruikt wordt voor tankstations is het strekst/beste zegt hij, dat heb ik in mijn sleufsilo's liggen en "gewoon" asfalt op het erf
Waldboerke
Enkellaags epoxy coating is veel sterker maar wel duurder dan tweelaags primer/coating.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
53
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
0