Volgens johannes kramer fnp over 20 jaar bioboer of geen boer.

Lijsttrekker Johannes Kramer van de Fryske Nasjonale Party (FNP) heeft de tongen losgemaakt met een speech waarmee hij voor zijn partij de aftrap voor de komende provinciale verkiezingen heeft gegeven. ,,De Friese landbouw moet geleidelijk groeien naar biologisch”, vindt hij.
In een mini-interview, dat aankomend weekend in Veldpost verschijnt, verklaart Kramer dat de landbouw, die biologisch is, minder kwetsbaar is voor eventueel wegvallen van de derogatie en weer winstgevend wordt. ,,Niet alleen bedrijfseconomisch, maar ook ecologisch. Dat betekent een grondgebonden veehouderij die in balans met de natuur is.”

De lijsttrekker, die momenteel landbouwgedeputeerde is in Friesland, constateert dat de traditionele veehouderij stukloopt op fosfaat, stikstof en CO2. ,,Elke keer wordt er een onderdeel uitgehaald en via een ingewikkeld systeem opgelost. Dat levert allemaal weer ongunstige bijeffecten op die vervolgens ook weer moeten worden aangepakt. Er is een helder en simpel afdwingbaar systeem nodig. Dus zonder bureaucratisch gedoe, geld kostende vrijstellingen en rechten en het opofferen van de belangen van Noord-Nederland aan die van Zuid-Nederland. Dat is dus simpel gezegd: hectares tellen en koeienstaarten. De norm voor biologische landbouw (1,7 GVE) is op dat punt prima.”

Kramer erkent dat er steun van de overheid nodig is zodat de boeren de stap kunnen maken. ,,Zoals de overheid zich in de jaren ‘50 en ‘60 heeft ingezet voor schaalvergroting en daarmee alle boeren aan een Mercedes Benz heeft geholpen, zo zal de overheid nu op Europees, landelijk en provinciaal niveau de boer bij wijze van spreken moeten helpen aan een Tesla S.” Kramer richt zijn pijlen nadrukkelijk op de Europese Unie. ,,De Nederlandse boer produceert met name voor de Europese markt tegen wereldmarktprijzen. Het behouden van een level playing field is dus van levensbelang. De EU zal via wet- en regelgeving moeten afdwingen dat gezondere, milieu- en natuurvriendelijke producten worden geproduceerd.” Met een level playing field wordt een gelijkwaardig speelveld bedoeld.

Hij voorspelt dat de overheden nog meer sturend worden in de vorm van verregaande vermindering van de veestapel, verbod op intensieve veehouderij en verhoging van waterpeilen in het veengebied. ,,Biologische landbouw zal in dat licht een wenkend perspectief voor velen kunnen worden. Dat geeft ons in Fryslân de mogelijkheid om hierop te anticiperen en in voorop te lopen. Het is dus vooral een geweldige kans. Door de biologische kwaliteit als unique selling point te benadrukken kan de Friese boer de historische toonaangevende positie in wereldzuivelland terugpakken. Over twintig of dertig jaar is het zo dat je een biologische boer bent of je bent geen boer.”

Deel dit topic

Reacties

+3
de jonge
Zoals de overheid zich in de jaren ‘50 en ‘60 heeft ingezet voor schaalvergroting en daarmee alle boeren aan een Mercedes Benz heeft geholpen. wat is dit voor vreemde reactie,gaat het wel goed met die man??
weurding
@de jonge pa moest het met een simca doen😁
+1
EDOO
@weurding Ik ken er genoeg die het met een Scaldia moesten doen. een vierdeurs rus voor catalogusprijs 5695 ex afleverkosten. Ze stonden een bijn 40 jaar geleden op de veemarkt in Sneek. De boeren verdrongen zich erom.
weurding
@EDOO veehandelaar in schoonloo had er ook 1. In België werden ze verkocht met een perkins diesel. Meest verkochte diesel.kameraad van me hadden thuis een yalta. Soort fiat 600 licencie
Noorderling
Profileringsdrang, in Groningen moeten we het ook doen met een gedeputeerde waarbij bio de redding is van alles. Als je wilt is er wel een graantje uit te pikken 40% subsidie op investeringen: nieuweoogst.nu/nieuws/2018/…
+1
dwers
Kramer kin wol duorsum buorkje wolle sunder keunstdong en 't lefst biologysk .mei myn buthûs mei de ky op e rigé yn it strie, mei ik nét biologysk.
+1
cjw73
@dwers dan buorkje jou oer 20 jier net mear.
+3
dwers
@cjw73 nee dan ha we hoopelik, de skiepkes op ' t droege.
+2
buorman
@dwers
Do/jo hast it bedriuw fan de takomst, allinich.......RFC, SKAL en Kramer witte it noch net
jan.1
Deze man wil weer hongersnood in het land.
Erik,1979
Ik denk dat hij voor een groot deel gelijk heeft. De melk die ze nu in Nederland melken doen ze met gemak met 1000 bedrijven. Kans is heel klein dat je daar bij hoord. Er blijft een kleine markt voor bio. Kans dat je boer blijft als je nu een 100 koeien hebt als je een alternatieve inkomsten bron erbij neemt zoals bio is naar mijn huidige inzicht groter. Maar ik denk dat hij het zo niet bedoeld.
ted9
@Erik,1979 Ik denk dat je teveel denkt. Bio aandeel is vandaag de dag nog maar paar % en ook nog altijd in de aanbieding.
+1
Erik,1979
@ted9 is waar. En die beperkte markt blijft ook. De grootste deel van de consumenten kopen met de portemonnee niet met gevoel. Probleem ligt bij de regelgeving. Als ze overal in Europa zo doorgaan met lasten verzwaren met als smoes dierwelzijn en milieu dan drijven ze de familie bedrijven in zware financiële problemen. Bijv stal aanpassingen kunnen vaak alleen betaald worden met meer produceren. De schaalvergroting gaat steeds harder.
+2
puntertje
"constateert dat de traditionele veehouderij stukloopt op fosfaat, stikstof en CO2. ,,Elke keer wordt er een onderdeel uitgehaald en via een ingewikkeld systeem opgelost. Dat levert allemaal weer ongunstige bijeffecten op die vervolgens ook weer moeten worden aangepakt. Er is een helder en simpel afdwingbaar systeem nodig. Dus zonder bureaucratisch gedoe, geld kostende vrijstellingen en rechten en het opofferen van de belangen van Noord-Nederland aan die van Zuid-Nederland."
Je kunt zeggen wat je wilt, maar het is wel een heldere analyse.
+3
Frans1
@puntertje zijn analyse is helder,alleen jammer dat hij het noord-zuid erbij haalt,dit vind ik dan weer erg zwak
buorman
@Frans1
Hij is dan ook van het FNP he..................
Maar ehh, wat doen we dan met Duntelaar, het zuiden heeft rechten en mest over, maar het noorden heeft ''eigen'' grond en dieren, en is dus niet in de markt.
Arme Duntela[a]r[en]
+3
George
Ik wil helemaal geen Benz of Tesla S .
de jonge
@George inderdaad voor mij geen tesla,zeer slecht voor het milieu en als dat ding in de hens vliegt zijn ze haast niet te blussen. je zult er maar inzitten als ie in de brand gaat,mij niet gezien
putjesschepper
Ik weet wel waar Johannes veel mee praat dat is s.schukking.deze dorpsgek is uit de d66 gezet en is een eigen party begonnen. Kijk maar eens op www.natuurlijk-fryslan.nl.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @putjesschepper :
www.natuurlijk-fryslan.nl.

Had ook hun landbouw visie al eens gelezen.
Daar wordt je echt koud van en lopen de rillingen over je rug. In 1 woord onvoorstelbaar , dan is Kramer zijn visie nog een heerlijkheid ondanks dat ik dat ook niks vindt .
cornelissen
@KuikenenKoe Zoeken geloof ik nog kandidaten voor op de lijst
de Haas
@putjesschepper aha, zo komt johnie dus in die bubbel. In den beginne vond ik het wel een sympathieke en nuchtere gast maar hij is nu helemaal van het padje. Ik geloof ook niet dat de FNP leden zulke bio boys zijn
+3
dwers
Kramer zijn plan is zo gek nog niet , weidegebied van Fryslân voor de zuivel. De noordkant akkerbouw, veenweidegebied weidevogels voor de vossen en roofvogels, en het zandgebied voor de heide schaapjes , als voer voor de wolven.
Frans1
weurding
@dwers en ergens tussen riet en lisdodden nog wat opname's meiden van holland... it giet aon. 😄
+1
EDOO
Als ik Kramer was zou ik gaan voor afscheiding: een vorm van Frexit
+1
cjw73
@EDOO dat durft hij niet. Iedereen is voor
😜😜
+1
m uut m
Ik denk dat zijn stelling erg dicht bij de waarheid komt.
+1
Erik,1979
@m uut m ja. Maar niet om dat het zo goed is. Dat weet jij ook wel. Jullie als biologische boeren kunnen heel erg goed een gevoel verkopen. Dat is best knap hoor. Heb ik respect voor. Meer is het niet.
m uut m
@Erik,1979
Volgens mij begin je hem ook al te knijpen.
buorman
@Erik,1979
Het gaat m.i. niet zozeer om de titel bio en een skal papiertje.
Maar je kunt niet ontkennen dat groot groter grootst, en meer meer meer een bepaalde invloed heeft op de omgeving, die zeker door een steeds groter deel van de bewoners/consumenten nou niet direct als positief beoordeeld word.
Wat is er mis met een gewoon goede boterham verdienen met bv 50/75 mk?
Ja dat is te klein zegt men dan, want dat kan de kosten niet opbrengen.
En dat klopt, in de ratrace bepalen de kosten wat je moet doen om wat te verdienen.
Dat is ook nog wel uit te leggen aan de consument, maar daar moet je energie in steken en het brengt niks extra.
Je kunt ook een mooi verhaal ophangen aan hetgeen je doet en daar een meerprijs aanhangen [hetgeen in feite bio al jaren doet]
Consument/bewoners blij, Kramer blij en jij????????????
van Ittersum
@buorman zal zeker nog 1 of 2 generaties duren voordat het besef bij alle partijen komt . En dan bedoel ik niet wij of alleen de politiek. Van schoolboek t/m de winkelende consument.. De maatschappij is nog te veel ingericht op kwantiteit en niet op kwaliteit of ander gezegd massa en niet op marge.Gaat wel komen maar met veel ergenis, kuilen en weinig positiviteit. Was gisteren in het dorpshuis werd lacherig gedaan en grappen gemaakt over o.a die Pet flesjes. Maar er wordt zelfs daar al over gepraat dus nagedacht, 5 jaar geleden ondenkbaar dus het veranderd wel. De uitwerking gaat komen, zo bij ons dus ook. Eerst met veel ergenis en heel langzaam als een gegeven.
m uut m
@van Ittersum
We krijgen straks biologische landbouw en fabrieksvoedsel die dan kant en klaar wordt verkocht. En dat gaat geen 2 generaties duren.
van Ittersum
@m uut m fabrieksvoedsel is ook voedsel. Die kwaliteit gaat ook met sprongen vooruit. Familielid zit bij een vleesverwerkende bedrijf, het aandeel vegan en 3 tot 5 sterren beter leven vlees bepaald nu hun inkoop. Voor minder doen ze het niet meer.

En het meer willen betalen voor kwaliteit lopen veelal achter bij de afname, da's het grote probleem . En dat kost bij ons koppen maar idd het gaat er komen , het gemiddelde gaat heel langzaam omhoog , de bulkproductie heeft alleen nog toekomst als ze op huidige wijze zakken met de prijs. En daar komt niet meer bij , wordt alleen maar minder
m uut m
@van Ittersum
Het probleem is dat ze de dierhouderij in de ban doen. Het fabrieksvoedsel wordt geproduceerd met kweekvlees en insecten.
Rdkl
@van Ittersum beterleven vlees van 3 sterren is hoogst haalbare dus die 3 tot 5 sterren die jij zegt is onzin
+1
de Haas
@buorman het gaat er toch ook om dat een Kramer niet hoeft te vertellen hoe ik MIJN bedrijf inricht. Als ik commentaar op een politieke partij heb wordt er altijd geschermd met democratie. Daar valt de gangbare landbouw ook onder. De consument verkiest nog altijd de gangbare en goedkopere producten boven bio. Dus tot die tijd kan hij ons toch niet als ongewenst verklaren? Wie zal dat kopen en betalen? Als ik mijn vrouw moet geloven zijn de boodschappen nu al niet te betalen
buorman
Quote Reactie van @de Haas:
Als ik mijn vrouw moet geloven zijn de boodschappen nu al niet te betalen

Mss moet je het ''moertje'' eens wat minder geloven ''oude rammelaar'' 😀
+1
de Haas
@buorman de buorfrou hie 't der ek al oer, buorman😀
+3
ted9
@de Haas Juist de consument hoord dit te sturen dmv vraag en niet de politiek.
de Haas
@ted9 idd. En ik krijg niet het idee dat de consument daar om vraagt.
+1
dwers
Hoorde vanmorgen op omrop Fryslân radio een onderzoeker ,die met zijn team had berekent voor de 3 noordelijke provincies wat het effect was als 20% ,50 % ,of 100 % biologisch werd . Conclusie was 100 % biologisch 2 % meer werkgelegenheid, en minder kosten voor het milieu, zou er ook een berekening zijn gedaan of er voor de boer nog een verdienmodel in zit.
+3
Noorderling
Quote Reactie van @dwers:
Conclusie was 100 % biologisch 2 % meer werkgelegenheid, en minder kosten voor het milieu

Alleen wie gaat dat werk doen? Dat is geen hogere wiskunde maar handwerk.
Daarvoor moet je al met een busje naar het AZC en ze zwart betalen of een heel eind oost Europa in. Eerste mag niet en met het tweede voorstel heb je iedereen op de achterste poten. Klagen en verzinselen creëren kan de SP, GL en PvdA wel. Groot deel dat thuis zit is hun achterban, en die kan niet werken of wil niet werken.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
44
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0