Klimaatwijzer/KLW

Aan wie worden broeikasgasemissies toegerekend bij aankoop voer en met name buiten Nederland in de klimaatwijzer? Dus bijv de emmissie van grondstoffen in mengvoer.

Deel dit topic

Reacties

+1
Coen
Integraal redeneren en rekenen is er niet meer bij, waar zijn de econometristen bij LTO en WUR --> het is allemaal technocratie 😞
+1
puntertje
Iedereen weet toch van het 'over de heg gooi principe' van de KLW. Als je zelf geen jongvee houdt daalt de broeikasgasemissie per kg. melk ook spectaculair.
+1
John Spithoven
@puntertje Klopt zo zit het met voer. Maar het is wel vreemd. Als je het voer binnen je bedrijf haalt je de emmissie terecht volledig meeneemt in de berekening. Wanneer je voer uit het buitenland haalt met waarschijnlijk een hogere emmissie, je in de KLW beter scoort. Het heeft echt niets maar dan ook niets met duurzaamheid te maken.
puntertje
@John Spithoven Het model is in eerste instantie dan ook ontwikkeld om op een intensieve manier meer dieren te kunnen houden. Suggereerde de naam ook niet iets van een kringloopgedachte dat was het allang weer in de vergetelheid geraakt. Maar de naam is wel 'slim' gekozen, het pretendeert iets waar het weinig mee te maken heeft maar past door de naam weer perfect bij de gepropagandeerde kringlooplandbouw. Het is alsof je Formule 1 racen bestempelt als zeer, zeer milieuvriendelijk immers, ze probeert de efficiëntie van de motoren te verbeteren. Dus de duurzaamheidsprijs voor Max Verstappen als hij gewonnen heeft omdat die dan het meeste uit z'n motor heeft gehaald.
spotmelker
@John Spithoven Andersom; ik heb in 2018 veel beregend en dus fors diesel verstookt. Heb daardoor alle ruwvoer van eigen grond gehaald. Maar een slechte klimaatmodule in de KLW dus minder melkgeld?
John Spithoven
@spotmelker Als er heffingen Klw komen wel🤣
cs-agrar
Quote Reactie van @spotmelker:
dus fors diesel verstookt.

Hoe zit het dan met alle loonwerk-diesel welke op jouw bedrijf verstookt wordt?
puntertje
Quote Reactie van @spotmelker:
dus fors diesel verstookt

Dat is toch forfaitair? Dus al verstook je elke week 3000 liter diesel, voor de klimaatmodule maakt het geen reet uit.
pietjepuk
@puntertje De aggregaat maar tevoorschijn toveren.
jan w
@puntertje
Volgens mij niet dus. Als je wilt blijven melken , dan koop je vee aan. Deze brengen dan een rugzakje mee.
puntertje
@jan w Netto misschien, maar niet de mineralen verliezen die nou eenmaal gepaard gaan met het houden van dieren.
spotmelker
Quote Reactie van @puntertje:
mineralen verliezen

Dit dooddoenerige zelfstandig naamwoord is de meest schadelijke voor de sector. Er is geen hond die weet waar, hoeveel en in welke vorm het blijft. Word ook vooral niet onderzocht, we weten wel waarom....
Arum
😀
cs-agrar
Quote Reactie van @puntertje:
verliezen

bestaan helemaal niet, tis een mooi woord voor "weet ik veel waar die gebleven zijn"
Het is nooit weg, waarschijnlijker in andere vorm doorgegaan

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0