Net geboren kalfjes aan de diaree

Na eigenlijk nooit serieuze problemen met de kalveren opfok gehad te hebben.,heb ik sinds een paar weken problemen met de pas geboren kalfjes .Enkele kalveren zijn binnen een dag al doodziek door een coli infectie ondanks veel biest van oudere koeien . Veearts zei dat enten moet helpen .Zijn er prikkers die er die goeie ervaringen bij hebben ?
vrije boeren

Laatste  |  

Reacties

KoeienboerJannes
Mest getest? Zou sowieso enten voor betere kwaliteit biest.
+2
david2
Ja wij hadden ook te veel coli dag 1-3 half jaar geleden gaan enten met rotavec gaat super nu, veel minder problemen, kalveren hebben gewoon meer weestand,en als het lekker loopt met de kalfjes ben je de entkosten snel vergeten, buurman van me was gestopt met enten maar nu weer begonnen dat zegt genoeg
Nico96
Bij mij helpt het, ik had soortgelijke problemen met mijn kalveren en ik ben sinds een week of 4 aan het enten, en de kalveren die nu geboren worden doen het prima.
Nico96
Bij mij helpt het, ik had soortgelijke problemen met mijn kalveren en ik ben sinds een week of 4 aan het enten, en de kalveren die nu geboren worden doen het prima.
hoest
Wij hadden vorige zomer last van coli bij de kalveren maar bedoel je dat ze gezond zijn en binnen een dag doodziek of een dag na de geboorte al ziek.?
Wij enten overigens sindsdien met rotavec en hebben er daarna geen problemen meer mee gehad
vrije boeren
@hoest ja klopt gezond geboren maar doodziek 12 uren later
topmelker
@vrije boeren Het kalf krijgt de coli mee van de koe.Ook al vang je het kalf steriel op uit de koe en plaats hem in een couveuse zal die nog ziek worden.Het enige wat helpt zijn 2e keus middelen met colistine of genta ject.Dit duurt 2 maanden en dan gaat het weer beter.Wat helpt is goeie biest halen bij een boer die wel ent.
bio boer
@topmelker 1e keuze midel werkt ook wel coli dood krijgen is niet het probleem meer de gif stoffen die de coli produceerde dus veel water geven als die nog wil drinken ik heb dan goede ervaringen met vriesdroog biest alleen is dat nog al duur moet je veel van gebruiken
Wolswinkel
@bio boer klopt drenchen met elektrolyten werkt het best bij coli. Koortsremmer plus dexamedium erbij evt aa trim. Belangrijkste is de gifstoffen afvoeren.

Zijn hier gestopt met rotavac enten. Afgelopen jaar ondanks de enting veel kalveren met Rota/Corona virus. Dit na vele keren getest te hebben. Als kalveren Rota/Corona hebben zijn ze ook vatbaarder voor crypto parasiet, in dat geval halocur!
slagroomvla
Enten, trammelant kost veel meer centen!
pietjepuk
Wat ik mij afvraag? Als je een groep van 20 vaarzen er 5 ent bouwen de andere 15 dan ook antistoffen op?
slagroomvla
@pietjepuk nee, kunt wel biest van gevaccineerde koeien door biest van niet gevaccineerd mengen, werkt ook redelijk!
putjesschepper
Wij hebben precies hetzelfde gehad vant zomer in die warme periode. Hadden toen een geboortepiek.op advies van dierenarts hebben we tijdelijk een biestversterker gebruikt.na 2 weken mee opgehouden en na die tijd geen problemen meer gehad.meende zelf dat enting alleen hielp voor rota en corona. Heb ik dat mis?
bio boer
@putjesschepper ja je zorgt er voor dat die geen kans meer krijgen. Heb ook onder de coli gezeten het enige wat helpt is spuiten. Nu gaat het goed ent de drogen laat de kalveren 2 dagen bij de koe lopen. Voor maximaal biest opname de eerste 3 liter biest geef ik wel zelf. Voer de kalveren nu 4x daags 1.8 liter melk tot 14 dagen. Voeg daar bronchactieve aan toe. Kalf kan niet meer melk hebben per keer dan 5% van het lichaam gewicht. Mocht er nog kalf ziek worden behandel ik die met pijnstiller en immulon van ecotyle. Voor dat ik de koeien ente voegde ik vriesdroog biest toe aan de biest. dat werkt ook alleen is dat duurder dan enten. Succes er is niks aan met die zieke kalfjes
+1
putjesschepper
@bio boer bedankt voor informatie 👍
cjw73
@putjesschepper werkt zeker ook tegen coli. Ent inmiddels 1.5 jaar en totaal geen problemen meer en betere kalveren doordat ze door groeien.
putjesschepper
@cjw73 super dankje.
Herbert
Als je eerst een gratis oplossing wil proberen; verdun Iets diaree maar met water en meng dat door het droogstandsrantsoen. Enten a la moeder natuur.
friesboertje
Hmm, salmonella infectie?
Noordoost
Hier ook poosje problemen gehad.
Hebben toen een tijd de droge koeien week voor t kalven vit e plus selenium gespoten
Ging toen stuk beter
+1
van Ittersum
@Noordoost allemaal syptomenbestrijding en terecht als je er midden inzit, maar de oorzaak van dit alles, hoe voorkom je dat?
Noordoost
Klopt helemaal
Hebben hier toen de mineralenvoorziening aangepast en sindsdien gaat het aardig beter@van Ittersum
van Ittersum
@Noordoost wees iets specifieker in dat, wat heeft u dan gedaan qua mineralen, likemmer of ander voer?
putjesschepper
@van Ittersum dierenarts dacht dat bij ons door warme weer een weerstanddip was.
Erik,1979
@putjesschepper Heb je bloedonderzoek gedaan bij de droge cq afkalfkoeien.
van Ittersum
@putjesschepper liepen ze dan al op hun tenen en de warmte deed hun de das om? Vroeger had ik er nooit last van, met stro en kuilrantsoen en nu zit je dieren te voeden zoals men dat allemaal graag wil en dat geeft weer andere problemen.
+1
Noknok
@van Ittersum ik denk dat je een combinatie moet zoeken in de voeding van de droge koeien en in voldoende schone (schoongespoten en buiten in de zon zetten) kalverhokken die een paar weken leeg staan voordat de volgende erin komt. Het is wat werk, maar zieke kalveren nog meer werk.
+1
JappieJo
@Noknok welke zon?😆
+1
Noknok
@JappieJo nu effe niet 😂 .....maar gewoon die hokken buiten zetten helpt beter dan ontsmetten of wat dan ook.
Boerma
@Noknok hier ook altijd gedaan. Na 1 kalf erin alles schoon spuiten en een week buiten. Hielp niets. Nu gaan enten en geen problemen meer. Doen nu na 2a3 kalveren pas weer schoonspuiten
+3
de jonge
@Noknok rota word al vanuit de koe meegegeven dus schone hokken heeft daar niets mee van doen
bio boer
En biest meten meten is weten als hij matig is voeg ik vriesdroog biest toe ben er van overtuigd hoe de kalveren het doen valt of staat met goede biest veel belangrijker dan hokken schoonspuiten en ontsmetten waar is persoonlijk niet altijd voorstander van ben je maakt alles dood dat is niet goed dan kan elke bacterie of virissen vrij spel hebben
j.t.
Colisol-400 oraal 2x daags 5 ml
fles 500 ml kost maar een tientje
ZEER EFFECTIEF !!
JappieJo
@j.t. jep goed spul👍
Maar volgens mij mag dat niet meer
bio boer
@j.t. is dat geen antibiotica en een 2e keuze middel heb het er met de veearts over gehad om we dat ooits tegen coli hebben gebruikt bij de kippen hij zij dat het 2e keuze middel was en antibiotica
bio boer
@bio boer en 2e keuze middel zijn verboden als bio boer antibiotica moet we ook zo veel mogelijk verkomen of is mijn streven wel bio mag max 0.75 dd hebben
j.t.
@bio boer klopt is antibiotica. Na overleg met dierenarts kregen wij het wel (als aangetoond is dat het e-coli betreft). Was het enige wat hielp om de besmetting uit te bannen. Zou er zeker achteraangaan!
bio boer
@j.t. toen hier de uit braak begon heb ik veel kalveren gespoten met dofatrim-jet dat stond op mijn bedrijfsbhandel plan daar knapten ze ook van op je kan moeilijk 50% van de kalveren spuit dus toen allemaal maatregelen genomen zo als bietst meten en vriesdroog biest standaard door de biest gedaan later enten daar door is het stukken opgeknapt latter ondekt dat immulon van ecostyle samen met pijnstiller ook kan werken nu nooit meer antibiotica gebruikt bij de kalveren
hoest
Vroegah had je colistine, koste ook maar 17 euro of zo per kilo geloof ik. Werkte perfect dus toen wij afgelopen zomer er problemen mee hadden bestelde ik dat ook bij de veearts. Maar mag idd alleen nog maar met een goede onderbouwing verstrekt worden. Nou hadden wij al mestonderzoek gedaan dus op zich zou dat kunnen maar toch maar gekozen om te gaan enten
jan.1
Enten is het beste.
+1
tok achterhoek
Direct bij de eetste keer biest 1 norodine pil erbij en het is over.
+1
huske
@tok achterhoek klopt helemaal, goedkoop en simpel. Met enten sponsor je de producent alleen maar.
+1
Leo,s vriend
Quote Reactie van @huske:
Met enten sponsor je de producent alleen maar.

En met ab ( pil of injectie) sponsor je de producent niet ?

En met ab haal je de oorzaak niet weg, je bent alleen bezig met brandjes blussen,met enten,en voedingsmaatregelen droogstand haal je de oorzaak wel weg.
Erco
Heb het een paar jaar terug al eens gehad. Begon al in t afkalfhok. Ben de droge koeien gaan enten en dat hielp goed. Maar vond t best n werk en je moet er weer om denken. Droogstandrantsoen aangepakt met droogstandsbrok de laatste twee weken en elke koe meet ik de biest kwaliteit. Brix ligt de laatste tijd tussen de 25 en de 30 maar soms doe je er van alles aan en wil het nog niet. Succes en sterkte er in ieder geval mee. Ik zou eerst gewoon enten en je droogstandsrantsoen even naar kijken. Meet je de biestkwalitieit?
sjoerd de melker
Droge koeien een eigen rantsoen incl droge koeien mineralen ipv restvoer van de melkkoeien, als de kalfjes net geboren alert zijn om rein te werken, en indien mogelijk de pasgeboren kalfjes apart zetten.
En, niet onbelangrijk, de afkalfruimte zo hygiënisch mogelijk houden. Succes.
Enten zal ook best wel zijn effect hebben, maar zoals hierboven is vermeld, het is wel symptoonbestijding wat je dan doetl
+1
cjw73
@sjoerd de melker de afkalfbox das wel eens een probleem vind ik. Had het er een tijdje geleden nog met de dierenarts over. Voor het kalf is het verweg het beste als je box iedere keer leeg haalt. Maar de koeien is het veel betere dat er een stevig laagje in zit. Qua liggen en overeind gaan.
+1
putjesschepper
@cjw73 laat altijd laag erin betere verzekering is er niet voor de koeien.
sjoerd de melker
@putjesschepper Ik heb 2 strohokken. Ze worden nooit tegelijk uitgemest. Je weet maar nooit, voor je het weet heb je weer een beessie wat een dikke laag wel kan waarderen
Gerritjan
@sjoerd de melker Wij zetten de pasgeboren kalfjes ook apart, helemaal weg van de rest van het vee, in schone verrijdbare hokken in de werktuigen loods. Na een week komen ze bij de rest te staan. Bevalt heel best, ik heb het idee dat besmettingen vaak door andere kalveren komt.
sjoerd de melker
@Gerritjan heel verstandig. De eerste dagen hebben ze de minste weerstand en daar hoort geen hoge infectiedruk bij.
sjuu
Sinds de mineralen op orde zijn bij de droge koeien, weinig last meer van diaree bij de kalveren. Gebruik nu een tijdje die 25 kg lik blokken (droogstand) van Heemskerk.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!