Melkprijs A-ware meest gedaaldOriginele beschrijving

De gemiddelde voorschotmelkprijs die zuivelonderneming A-ware uitbetaalde daalde in 2018 het meest. Met een daling van 8,9 procent voert dit bedrijf de lijst van Europese zuivelondernemingen aan die minder melkgeld uitbetaalden dan in 2017.

 Melkprijs A-ware meest gedaald (nieuweoogst.nu)

De gemiddelde voorschotmelkprijs die zuivelonderneming A-ware uitbetaalde daalde in 2018 het meest. Met een daling van 8,9 procent voert dit bedrijf de lijst van Europese zuivelondernemingen aan die minder melkgeld uitbetaalden dan in 2017.

Frans1

Laatste  |  

Reacties

de Haas
"......Maar bij RFC heb je niks te vertellen".
Aldus een overstapper.
Johannushoeve cv
@de Haas dat heb je bij de rest ook niet bij rfc denk je dat je nog te vertellen heb😁
EDOO
Maar leveranciers aan A-ware zijn gelukkiger dan leveranciers aan RFC. Zeggen ze. En geluk mag wat kosten.
cjw73
@EDOO nou 22 cent de 100 kilo is ook een giga verschil.
+1
EDOO
@cjw73 Valt dus inderdaad mee. De kostprijs verschillen tussen boeren in BE boekhoudingen is veel groter.
+1
Greetje
@cjw73 kopt en bij 2 miljoen is er helemaal geen verschil meer denk ik zo. De grotere overstappers zullen hier prima mee kunnen leven.
voor kleinere bedrijven is overstappen minder interessant
cjw73
@Greetje net waar ze vandaan komen. Het verschil met doc is de eerste 11 maanden van vorig jaar bij 2 euro in het voordeel van aware dus dat loont zeker
Frits1
@cjw73 het verschil tussen A ware en Doc in 2018 is nihil. Zeker geen 2. cent.
cjw73
@Frits1 even in het artikel bovenaan kijken en dan op de link drukken van international prijsvergelijking van LTO en daarna praten we wel verder.
Frits1
@cjw73 ik zie a ware onder de rode lijn zitten, en Dmk op de rode lijn
Afm2011
@Frits1 aware betaald vanaf augustus 2018 al minder dan Doc, geldt voor bedrijven met weidegang en
duurzaamheidstoeslag. Bij "onafhankelijk" vakblad Boerderij. Overstap naar Aware alleen interessant als je mee gaat doen met AH concept.
+1
Afm2011
Bij vakblad Boerderij komen tot nu toe alleen maar positieve ontwikkelingen van Aware in t nieuws. Hierdoor zijn veel boeren (mis) (ver)leidt tot een overstap
+2
de hoef
@Afm2011 leest dat nog iemand dan
Afm2011
@de hoef het blad denk ik niet veel meer, maar online worden de "onafhankelijke " artikelen van boerderij veel verspreid. Aware reclame artikelen
+1
de hoef
@Afm2011 snap niet dat iemand zich door een krant laat beinvloeden
Afm2011
Hoe is men anders op t idee gekomen om naar Aware te gaan? Info van Aware zelf is ook zeker niet objectief
+2
de hoef
@Afm2011 iedereen was het even zat en awere maakte daar mooi gebruik van ,denk dat het ze nog op gaat breken
+1
buorman
@de hoef
Daarom een goede zaak dat Afm [autoriteit financiële markten] ook meedoet
friesboertje
@Afm2011
Dat AH-concept duurt echter tot en met 2020. Hoop dat vele overstappers wel realiseren dat ze daarna waarschijnlijk weer de standaard melkprijs krijgen.
putjesschepper
@friesboertje humor, wel eens aan verlening gedacht?
van Ittersum
@putjesschepper wat is er waar mbt kunstmestreductie vanaf 2020 in dit verhaal?
+1
de Haas
@van Ittersum Je mag alleen kritische vragen stellen wanneer het RFC betreft. Je bent af😛
van Ittersum
@de Haas geen herkansingen?
de Haas
@van Ittersum Alleen als je belooft Anker de volgende keer te bewierroken
putjesschepper
@van Ittersum is nog niks over bekend maar je kunt daar iets bij voorstellen.
Afm2011
@putjesschepper als Jan Anker eraan kan verdienen dan wordt het verlengd. Misschien wel alleen regionaal mogelijk. En je kunt als leverancier ja of nee zeggen.
Afm2011
Bij nee dien je jouw contract uit en zoek je andere fabriek. Of je levert geen AH concept meer
Coen
@Afm2011 , die ‘melk met toeters en bellen’ wordt wel de nieuwe standaard-melkprijs.

vergelijk dat maar eens met het pluimveevlees, het bulkvlees is fors in prijs gedaald en het ‘vlees met toeters en bellen’ is de oude opbrengstprijs —> wel toegevoegde kosten maar geen toegevoegde waarde meer, dus de marge is dalende 😞
Afm2011
@Coen hoe groot denk je dat het verschil wordt tussen de toeters en bellen melk en de bulkmelk? Niet iedereen kan voldoen aan de huidige toeters en bellen, ook bij een hogere melkprijs niet. Dus die zullen lagere melkprijs "moeten accepteren"
+2
van Ittersum
@Afm2011 nog een stapje verder, mogen die straks nog wel leveren? Klinkt heel extreem of juist wel heel dichtbij. Was Leerdammer niet die zei dat ze volledig overgaan naar VLOG melk. En bij de Nederlandse VLOG hoort weidegang, geen weidegang geen VLOG. Tis wachten dat de eerste zuivelfabriek de knuppel in het hoenderhok gooit door te zeggen, dan halen we je melk niet meer op....En dan is het vervolg grondgebondenheid.

wat ver weg lijkt kon wel eens om de hoek klaar staan.
+1
Coen
@Afm2011 , op lange termijn of op korte termijn?

verschil zal wel eens > 10% kunnen bedragen, zeg maar richting 4 tot 5 €urocent per kg melk.
cjw73
@van Ittersum daar wordt wel over gesproken maar ja. Wat maakt het uit Kramer wil toch dat iedereen biologisch wordt en de regering gaat voor grondgebonden. Nou dan kan de strooier wel in de schuur want waar moet al het voer dan heen.
+1
van Ittersum
@cjw73 ik heb liever 30 hac voer van land waar kunstmest overheen gekomen is dan van 50 hac biologisch herkauwvoer (met alle respect voor de bioboeren)
robbies
Quote Reactie van @van Ittersum:
ik heb liever 30 hac voer van land waar kunstmest overheen gekomen is dan van 50 hac biologisch herkauwvoer (met alle respect voor de bioboeren)

Ook niet als dat 2x3 oplevert??
van Ittersum
@robbies ik heb het altijd geopperd en gehoopt dat dit een algemene gedachtegoed ging worden om wat er nu gaande lijkt te zijn (vele maatregelen maar geen vergoeding) voor te blijven. Maar ja, bij gebrek aan eengezindheid….(blijf het maar herhalen, dat gaat ons de kop kosten) ik het zwaar inzie. En vooral bij jullie in de intensievere gebieden van de melkveehouderij.

maar laten we het niet opgegeven, 2x3 is altijd beter en ook beter maatschappelijker te verkopen dan 3x2
+1
cjw73
@van Ittersum ik ook maar begin maar vast aan het andere te wennen. Rfc komt vast binnenkort wel met iets die richting uit.
+2
van Ittersum
@cjw73 hebben ze al Topzuivel 1.0 , na een paar jaar versie 2.0
dwers
@van Ittersum zouden de euro's al binnen vliegen voor planet proof melk, als ik dat pak zuivel zie met bovenop een label planet proof, dan heb ik niet het idee dat de burger er iets van snapt.
Als je dan het pak zuivel van weide weelde ziet dat is een pak dat eruit springt, met leuke uitleg over de natuur.
Maar RFC kenende zullen die wel meer inzetten op co2.
+1
van Ittersum
@dwers tis de Retail die Campina betaald en de Retail zou de burger moeten informeren. Helaas beschouwd de Retail als het er op aan komt dat niet als hun kerntaak, maar dat is een eeuwige durende strijd. Maar het gemiddelde van alle pakken melk verschuift wel, net zoals het nu de gewoonste zaak van de wereld is inzake dat "beter leven keurmerk". En dat zie je overal, koop een auto, Nationale autopas, BOVAG, keurmerkje hier, keurmerkje daar, zonder dat is er bijna niet meer. Maar nog wel steeds dezelfde auto
cjw73
@van Ittersum precies nog steeds dezelfde auto alleen ervaart de consument dat hij ineens een stuk duurder is geworden en het nog steeds garantie tot aan de deur is. Dus er moet een goed verhaal komen om het te verkopen.
van Ittersum
@cjw73 daarom met die linkse organisaties aanpappen, die kunnen leuke radiospotjes voor je maken. Hier zal menigeen wel niet mee eens zijn maar het alternatief is waar we nu staan. Lading met bagger over ons heen en geen resultaat.
+5
puntertje
@dwers Je hoort er verdomd weinig van na de 'hoezee' aankondiging dat één en ander in no time gerealiseerd was. Maar ik zou ook niet graag de marketingdeskundige zijn die deze boodschap aan een klant over zou moeten brengen.
Iets van: we gaan uit van 3 criteria, deels tegenstrijdig en als een veehouder op één van de criteria extreem goed scoort is het onmogelijk om op de 2 andere criteria voldoende te scoren om aan de melkstroom te mogen leveren. We hebben hiervoor zeer ingewikkelde rekensystemen ontwikkeld. Die zijn weliswaar voor consumenten niet te begrijpen, maar dat is niet zo erg want ook onze veehouders kunnen dit niet. Daarom is er weer een certificeringsorganisatie ingehuurd die de door ons opgestelde criteria gaan controleren dus dat zit wel goed. De basis is een quasi-wetenschappelijk kringloopmodel (KLW), dat wegens fraudegevoeligheid overigens niet door de overheid erkent wordt, waaruit een cijferbrij komt die ook niemand snapt maar waarmee wij u als consument denken te overtuigen dat u de aarde redt als u deze producten koopt. Het bewijs zit in het 'planet proof' logo op de verpakking.
Wij denken voorts dat we onze concurrentie (ah-concept van Aware) een zware slag toe kunnen brengen. Dat is namelijk een voor de consument een duidelijk en begrijpbaar concept, maar die hebben natuurlijk geen basis van discutabele rekenmodelletjes waar wij de show mee gaan denken te stelen. Dus koopt allen!
hoest
@puntertje
spijker kop😆
+1
buorman
@cjw73
Aware 2017 43,39 2018 34,66 gemm 39,03
RFC 41,04 36,67 38,86
van Ittersum
@buorman best wel vreemd, dat een campina achterbuurman met veel liters op een verschil van bijna 2 cent uitkwam tov Aware over 2017( in zijn situatie) , uitgerekend door Aware zelf in het voordeel van Campina. Kortom kijk en vergelijk op bedrijfsniveau
cjw73
@van Ittersum kan 2 dingen betekenen. Of hij wilde niet weg en rekent in zijn eigen voordeel of hij heeft bar slechte gehaltes.
+1
van Ittersum
@cjw73 Aware kwam op basis van zijn geleverde liters, gehaltes, omstandigheden op deze berekening indien hij in 2017 bij Aware gezeten zou hebben. Berekening is in 2018 gemaakt over een geheel kalenderjaar
+5
buorman
@van Ittersum
Ik reageer op het artikel en de kop erboven, het gaat er idd niet om hoeveel procent je stijgt of daalt, de rekeningen moeten betaalt worden met wat je in euro's binnenkrijgt.
Afgelopen week ook groot nieuws, de huizenprijzen in A'dam waren minder [slechts zo'n 8%] gestegen terwijl het in de rest van Ned op 10% zat.
Ja ammehoela, 8% van een half milj is altijd noch meer dan 10% van 2,5 ton, en ook daar moet met euro's betaald worden en niet met %%%%%%%%.
putjesschepper
@van Ittersum die situatie is nu ook al veranderd is maar net in welke stroom je zit.kan nu nog goed meekomen in de albert heijnlijn met collega's van rfc.we wachten af.
+1
Frits1
@putjesschepper dan heb je ook andere kosten, de basis prijs vergelijken anders zie we door de bomen het bos niet meer.
Jaap40
@Frits1 inderdaad basisprijzen vergelijken. Appels met peren vergelijken heeft geen enkel nut. Ik vraag me ook af of er in geval van Aware een basis systeem is vastgelegd waar bovenop de AH bonus wordt gebaseerd.
cjw73
@Jaap40 ja er is ook een basisprijs. Hier onder valt de gangbare stalmelk zonder verder toeters en bellen.
Jaap40
@cjw73 maar is die basisprijs van Aware ook ergens aan gerelateerd zodat er een bodem is?
Anders krijg je het bekende fenomeen herverdelen melkgeld en dat AH melk maar net boven traditionele melkprijs RFC uit gaat komen.
cjw73
@Jaap40 sinds wanneer is de melkprijs ergens aan gerelateerd? Heeft alleen met de afzetprijzen te maken verder niks.
+1
van Ittersum
@cjw73 als dat zo is waarom zijn de vergelijkbare melkprijsverschillen dan zo klein. Of komt het omdat de één wat meer voor zichzelf houdt dan de andere en niet alles uitkeerd wat er op de markt gemaakt wordt. Er is altijd een prijszetter qua markt, de rest volgt. Niets meer en niets minder
klaasvaak
@Jaap40 zou maar zo kunnen
putjesschepper
@Frits1 basisprijs is campina nu de baas alleen is in verschillende stromen sterk bedrijfsafhankelijk.voor onze geval voldeden we al aan veel eisen.heb wel vant herfst doorgezaaid met kruidenrijk.zijn wel kosten natuurlijk maar ben wel nieuwsgierig hoe dat gaat met weiden.hou jullie op de hoogte.
Frits1
@putjesschepper ja het vlog+eu voer is wat per februari moet is ook behoorlijk duurder
+1
putjesschepper
@Frits1 daar nog niks van gehoord zal fourageman vragen.
van Ittersum
@Frits1 treft amper de duurdere brokken maar vooral het goedkopere segment. Palmpittenbrokken gaan stukken duurder worden. Kans is wel groot dat het geheel daardoor wel duurder wordt. Uit de Oekraïne (geen EU!)moet nu veel vandaan komen en die zijn ook niet achterlijk en je concurreert ook tegen de humane voedselproducenten om die grondstoffen (90% van de EU-soja gaat in humane voedsel) . Nog opmerkelijker is dat de borging pas op zijn vroegst halverwege dit jaar klaar is maar de verplichting veel eerder komt.
mlkvhoudr
@putjesschepper top super interessant👌
dwers
@putjesschepper als dat perceel moet gelden voor kruidenrijk voor topmelk, mag je daar dan wel op weiden voor 1 juni?
+1
putjesschepper
@dwers bij aware mag je daar zeker in weiden zit geen beperkingen op.
dwers
@putjesschepper bij RFC zullen ze wel meer de regels volgen die gelden voor ANLB pakketten.
putjesschepper
@dwers dat durf ik niet te zeggen vind het jammer voor leden dat deelname niet erg transparant is.
dwers
@putjesschepper is idd wat vaag, staat 10 % kruidenrijk maar 5 % + soortgelijk kan ook .
+1
van Ittersum
@putjesschepper bulk gaat niet het verschil niet meer maken, de speciale melkstromen inderdaad wel. Vergelijken wordt moeilijker. Eerst kijken welke melkstroom bij je past en met die gedachten vergelijken en je keuze maken indien je overweegt over te stappen .

Maar zoals zo vaak gezegd, regent het bij de één, regent het bij de ander ook.
+1
putjesschepper
@van Ittersum dat klopt overal is wel wat,alleen bij fc had ik sowieso niet mee kunnen doen aan topline.zal mij ook benieuwen hoe dat gaat ontwikkelen. Wat ik vreemd vond is dat boeren in de buurt eerst leken mee te mogen doen. Vervolgens stuurde ze de gegevens op en kregen later een mail dat het eerst niet kwam hier.
+2
putjesschepper
@van Ittersum wat je ook ziet is dat Rabobank zich ook beweegt.als je aan duurzaamheidstroom meedoet kun je goedkoper lenen.het gaat allemaal sneller dan vele denken.Mischien kan ik er van profiteren als we onze jongveestal opknappen gaan.en dan wordt het wel heel lastig vergelijken.
Coen
@van Ittersum , gelukkig maar dat de destijds door Frans Keurentjes en Roelof Joosten (met heel veel arrogantie) gepresenteerde prognose-prestatietoeslag van 5 cent niet is uitgekomen 😄

die presentatie heeft destijds binnen de zuivel-collega's (in binnen- en buitenland) veel stof doen opwaaien, bovenop hun gemiddelde uitbetalingsprijs nog een extra bonus kunnen uitbetalen van 5 cent gaf hen het gevoel dat ze maar prutsers waren in Zuivelland --> niemand binnen RFC wordt aan die presentatie graag herinnerd, ze elke keer nog een beetje scherp houden is niet verkeerd 😄
komelker 2
Ingetrapt?
Elvis
@komelker 2 binnen een jaar of 5 is het toch overgenomen Door fronterra of bel en rijd Jan ergens op een vrachtwagen, schijnt hij veel mooier te vinden
+1
Jaap40
@Elvis zonder Fonterra was er nu ook al niet gebouwd....
cjw73
@Elvis hij heeft vrachtwagens genoeg dus hij kan zo beginnen.
buorman
Je kunt ook bij een fabriek zitten die niet hoefde te zakken..............
Brutus64
Voorlopig is er niks aan de hand voor de vertrekkende leden van RFC, veruit de meesten leveren nog steeds aan FrieslandCampina tot 1 maart, dus ook voor deze leden profiteren nog steedsvan de gunstiger melkprijs van Campina.
En ja na 1 maart is het afwachten, ze ontvangen dan ook nog in 1 keer 5 cent premie.
Ook bij RFC gaat er de komende jaren wat veranderen, ik denk aan het opkrikken van het vermogen in dode hand, hoe ze dat gaan doen is nog onbekend.
robbies
@Brutus64 komend jaar gaan we het hebben over de reserveringsvoorstellen. Vorige keer is het percentage vd winst dat in de dode hand ging al verhoogd, want er moesten wat gaten gedicht worden. Met alle buitenlandse avonturen en 2 minimale nabetalingen zal het eigen vermogen nog een keer aangesterkt moeten worden.
+1
tok achterhoek
Is eigenlijk iets te vroeg gekomen dat a ware zo veel minder betaald. Nou wil niemand meer vertrekken
van Ittersum
@tok achterhoek wil of kan, misschien Hochwald nog als je in hun district zit. Keuze is niet reuze meer, binnen een jaar van niet welkom- naar zeer welkom- naar we hebben genoeg
kaas
@tok achterhoek als je eerst meer betaald en dan kan je ook meer zakken dus gemiddeld blijft het wel goed zitten er staan hier boven heel veel afgunstverhalen bij dat word ter plekke uit de duim gezogen.
hoest
Ik snap niets van dat afgeven op aware tot nog toe doen ze het gewoon heel netjes. Andersom geredeneerd als rfc al jaren een betere prijs betaald dan de concurrentie dan doen ze in hun ledenbinding iets gigantisch fout als er toch zoveel voor kiezen om weg te gaan.
Wij hebben er ook voor gekozen om naar aware te gaan.en gaan ook ahmelk leveren ik verwacht dat aware ah zo ongeveer rond tot iets boven de garantie prijs van rfc zal blijven en we er inclusief nabetaling dus iets op achteruit gaan financieel over de lange termijn. Rfc zal naar mijn verwachting 2 a 3 jaar een minimale nabetaling doen en daarna weer richting de 2 a 3 cent gaan.
+2
Jaap40
@hoest dan begrijp ik werkelijk niet waarom u dan voor Aware kiest als u nu al aangeeft dat Aware AH melk nagenoeg gelijk zal uitbetalen als RFC basis..... onbegrijpelijk voor mij. Kunt u aangeven waarom u dan toch voor Aware heeft gekozen? Voor de ledenbinding? Aware heeft leveranciers.
hoest
@Jaap40
Simpel ik was helemaal klaar met RFC en heb tegen mijn vader gezegd of we houden op of we gaan naar een andere fabriek. Ikzelf Wou wel naar ekoholland maar de oprotpremie krijg je alleen als je gangbaar blijft voor minimaal 3 jaar. Mijn vader wou liever naar aware en ik heb zoiets van na die 3 jaar kan ik ook wel bij aware biomelk leveren als ik dat dan nog steeds wil
van Ittersum
@hoest hoezo oprotpremie, je hebt hem aangevraagd het hoefde niet....maar dat terzijde.

Was Campina de druppel die de emmer deed overlopen na alle regelgeving etc. na de MQ ? Ik bedoel tegen je pa zeggen of ik stop of we gaan naar een andere fabriek, als de nood zo hoog is om dat zo te zeggen zou het merendeel van de huidige Campina leden dat ook zo moeten ervaren. Ik ben best wel mild van aard(anderen beweren nogal anders) maar ik ervaar dat zeker niet zo. Tis allemaal niet leuk, de koers moest opeens anders of nogal bijgesteld worden maar om te zeggen ....ik stop anders....toch de druppel?
+1
hoest
@van Ittersum
Het was niet zozeer de regelgeving maar de manier waarop.
Het begon al met dat interview in de lc van een van die maatpakken die zei dat de quotering de boeren lui had gemaakt omdat ze precies wisten wat ze moesten.
Daarna de standstill, had ik an sich alle begrip voor maar zeg dan gewoon jongens we hadden de snelheid waarmee de melkaanvoer toenemen zou onderschat. En geef toe dat de verwerkingscapaciteit achter ligt. het was een publiek geheim dat Borculo voor geen meter draaide dus zeg dat dan ook gewoon. Nu legden ze alle schuld bij de snel groeiende boeren neer terwijl alle onderzoeken wezen op een toename van 20% dat zij zelf niet konden bedenken dat de meeste groei in het eerste jaar gebeurt en echt niet lineair met 5 procent per jaar kan ik nog steeds bij.
Later bij het frp het jongvee getal er even tussendoor fietsen was ook zo iets. Allemaal ad hoc beslissingen om hun eigen falen te verbergen en ondertussen wel van de leden van alles extra eisen.
Extra eisen heb ik niks tegen (anders was ik tenslotte ook niet in het ah-concept gestapt) maar ze moeten wel wat toevoegen.
Ten slotte zoals we hier in friesland zeggen "Bliuw baas op eigen hiem"
putjesschepper
@hoest problemen rond fabrieken bij rfc zijn blijkbaar nog niet opgelost want vorige week moesten ze even 1.2 miljoen liter kwijt.dat brachten ze in Heerenveen bij aware.
puntertje
@hoest Emotionele beslissingen maak je in de liefde, zakelijk niet want dat blijkt achteraf meestal heel slecht uit te pakken.
+1
cjw73
@puntertje je kan het ook anders bekijken. Dat jij een grote schijter bent die zo'n stap niet durft te zetten is jou probleem. Laat ieder zijn eigen dingen bepalen.
putjesschepper
@cjw73 spijker op zn kop, krijg zo vaak appjes over aware.willen alles weten maar puntje bij paaltje durven ze niet.
+1
puntertje
Quote Reactie van @cjw73:
Dat jij een grote schijter bent die zo'n stap niet durft te zetten
@putjeschepper
Och och, wie heeft het hier over durf? Als je gaat bungeejumpen zonder elastiek, nou dan heb je ook heel veel durf. Maar ik zou het bovenal een buitengewoon dom idee vinden. Maar goed, als je graag gezien wil worden als durfal dan hou ik je niet tegen.
Als je een zakelijke overweging maakt doordat je bijvoorbeeld onomkeerbare stappen hebt gemaakt en een bank moeilijk doet om een mogelijke 10 ct afslag, dan kan ik het wel begrijpen. Maar als je zo'n hekel hebt aan je eigen coöperatie dat je liever stopt dan doorgaat bij die coöperatie dan heeft die woede waarschijnlijk meerdere oorzaken en dan kun je een andere afnemer nog zo verheerlijken, dat lost die andere oorzaken niet op.
Wat als Jan Anker iets overkomt en de verschillende aandeelhoudende families denken; 'wat een gezeur allemaal, verpatsen die hap, aan de hoogst biedende', hoe is dan de positie van de leveranciers?
putjesschepper
@puntertje ik ben ook ontzettend dom
puntertje
@putjesschepper Een plusje voor je zelfkennis, dat dan weer wel.
+1
putjesschepper
@puntertje klaarblijkelijk wil je dat graag horen prima toch.je heb trouwens wel een beperkte kijk op de zaak.maar gelukkig ben jij slim.
puntertje
@putjesschepper Je draait het om, jij stelt dat wanneer je niet opstapt dat je dan geen durf hebt. Het komt niet bij je op dat je ook kunt blijven omdat je beredeneert dat dat wel eens beter voor je bedrijf zou kunnen zijn. Het waren trouwens vroeger bij ons op school de schijterts die wegliepen als het eventjes wat spannender werd.
putjesschepper
@puntertje in die context heb ik het niet gezegd beter lezen.
puntertje
@putjesschepper cjw73 schrijft dat ik een schijter ben, jij reageert met ' spijker op z'n kop', maar nu begrijp ik je context niet? De context is dan dat je wartaal wauwelt.
mlkvhoudr
@puntertje wou nou niet echt beweren dat boerenjongens alleen hun gevoel laten spreken bij een meisje
mlkvhoudr
@hoest als jij het daar nu beter naar de zin hebt heb je gewoon een goede beslissing genomen punt
kaas
@hoest en die zijn er nog veel meer die de komende jaren rfc de rug toe keren dat beleid klopt van geen kant ze roepen maar wat eerst china zou het wezen toen het project jumpstart wat op een flater uit draait en toen de zonnepanelen hoor je ook niks meer van .
bestuur directie schoen maker blijf bij je leest dat is de melk zo goed mogelijk vermarkten
Wolswinkel
[quote][schoen maker blijf bij je leest/quote]

@kaas In dit geval is het; Schumacher blijf bij je leest.....🙂
+1
Flinstone
@kaas ik begrijp dat jij nu met volle overtuiging bij A-Ware zit! Net als een aantal meer die hier reageren! Wij hebben niet eens overwogen om weg te gaan ofschoon het ons direct een behoorlijke daling van de financiering per liter melk op zou leveren!
We hebben ze hier in de buurt zien vertrekken richting DOC llerdammer etc etc, zo klaar waren ze met De rechtsvoorgangers van RFC maar ik zie nu wat het hen gebracht heeft en dat is niet wat ons het heeft gebracht door bij RFC te blijven
cjw73
@Flinstone wat heeft het jou dan extra gebracht? De boeren die hier in de buurt stoppen zijn allemaal rfc en de doccer bouwen maar door dus het ligt niet aan de prijs.
+1
buorman
@cjw73
Een stopper is binnen, en een bouwer moet nog even 😃 ?
cjw73
@buorman zijn hier ook genoeg stoppers die nog een tijdje moeten....
Werken bij een ander, dus binnen is iets te veel gezegd.
Flinstone
@cjw73 er zijn ook meer RFC boeren dus zullen er ook meer stoppen!
Hier zie ik toch meer stoppers onder niet RFC boeren en er gaan een aantal naar A-Ware en dat is niet uit weelde!
Hoe beter het hun gaat hoe liever het mij is!
cjw73
@Flinstone oké. Maar is geen leugen zou hier geen 1 weten die aan een andere fabriek levert. Het zijn uitsluitend rfc boeren die de pijp aan maarten geven. Hoorde gister nog 1 had schoon genoeg van alle regels en de fabriek. Meeste koeien waren al weg.
+2
Flinstone
@cjw73 dan zit jij dus in een echt RFC gebied maar hier komen we via Coberco bij FF en later RFC!
Vader heeft nog bij Meilink op school gezeten en wij hadden een rotsvast vertrouwen in de coöperatie! We zullen wel nooit de hoogste prijs hebben gebeurd maar ook niet de laagste!
We hebben ook elke maand melkgeld gebeurd en er zijn een aantal hier in de buurt die een maandje missen! Lyempff of hoe heette die Griek ook alweer.
Er zijn ook boeren die voor de scherpste loonwerker gaan maar hier komen ze altijd op tijd en als het even iets minder is hebben ze ons nog nooit in de steek gelaten!
cjw73
@Flinstone hier komt bijna alles voorbij rijden wekelijks. Rfc, doc, vreugdenhill, rouveen, aware, farmel en ecoholland.
Dus niet echt economische.😭😭
david2
@cjw73 wekelijks? niet om de 3 dagen? 1 keer in de week is wel economisch 😂
cjw73
@david2 ja om de 3 dagen maar ik zie ze niet allemaal altijd rijden hè. Maar er is keuze genoeg hier.
+6
van Ittersum
@Flinstone goede jaren zijn velen in 1 dag weer vergeten, dat iemand 1 dag iets iets niet goed heeft gedaan wordt vele jaren herinnerd .
#huidige maatschappij, credits: 0!😕
Flinstone
@van Ittersum dat is voor mij oh zo herkenbaar 😢
kaas
@Flinstone een aantal , hier gaan hele straten waar 6 boeren zitten er 5 overstappen naar a-ware en dat is niet om de vertrekpremie ed maar gewoon uit onvrede over het beleid bij rfc
van Ittersum
@kaas uit druppelprincipe, Campina deed de emmer overlopen? Zo idioot deed Campina het ook niet weer.

Maar is het succes of "het gevaar" van Aware niet dat zij op het laagst van de jubelstemming in de zuivel erin zijn gestapt en de rest nog met de naweeën zaten van de stemming ervoor?. Dus Aware de wind heeft mee gehad maar dat houd ook een keer op, zo speciaal zijn ze ook niet of hebben ook geen exclusief produkt. Ik denk zelf dat ze nu zeg maar gelijk zijn aan de rest. De komende jaren mogen ze bewijzen wie ze echt zijn, wat ze kunnen en hoe ze gaan handelen op het moment dat ze one of the rest zijn. Tijd zal het leren, hoop dat de overstappers zich niet hebben laten leiden door andere emoties en zo Campina de gebeten hond werd
+3
Flinstone
@van Ittersum hier was het bijna een doodzonde destijds dat je geloofde in Coberco! Ook de voerfabriek om de hoek was niet goed meer maar ze hebben ons allebei goud gebracht!
In de kaas is misschien bij RFC wel wat misgegaan maar dat kan ook zo weer de andere kant opgaan!
Over 2 maanden weten we de def melkprijs en de misschien bescheiden prestatietoeslag want het 2e halfjaar was beter als het eerste!
Wij kregen hier op 1 september toch een interim- toeslag uitgekeerd en het zei bescheiden hij was er wel!
Begin juny wordt de rente op de obligaties uitgekeerd die ze voor ons bewaren en dat kunnen ze beter als ikzelf.
Helaas voor ons kon ik niet voldoen aan de TopZuivel maar ze zijn ambitieus.
En met alle respect voor Anker, hij bouwde ook met geld van Fonterra en mocht ie het morgen eens beter kunnen krijgen dan wordt het verkocht aan een rijke Chinees.
Zo zit de wereld van het grote geld tegenwoordig in elkaar en dan kun je als boer hoog en laag springen maar dan moet er winst gemaakt worden🤗
We hebben het hier meegemaakt dat DOC ers bijna smeekten of het grote FrieslandCampina ze niet wilde hebben als lid!
+2
cjw73
@Flinstone eerlijk verhaal. Ben het niet overal mee eens. Maar in grote lijnen wel. En de laatste regel was voor mij de enige reden om naar aware te gaan. En zeg ook altijd. Ik zou zeker niet bij rfc weg gaan, maar doc was een ander verhaal.
puntertje
Quote Reactie van @cjw73:
Ik zou zeker niet bij rfc weg gaan, maar doc was een ander verhaal.

Dat is toch ook weer wat, hierboven maak je mij uit voor een 'schijter die de stap zelf niet durft te zetten', en nu beweer je weer dat als je zelf bij rfc zou zitten dat je dan zeker niet zou weg gaan. Lekker consistent jij!
cjw73
@puntertje jij doet niks anders dan van aware afhalen zonder enige onderbouwing.
En je hoort mij niet zeggen dat het niet goed is bij rfc. Ik reageerde gister alleen omdat het jou niet zint dat er leden naar aware overstappen. Krijg soms de indruk dat sommige rfc boeren aware als een bedreiging zien.
puntertje
Quote Reactie van @cjw73:
Ik reageerde gister alleen omdat het jou niet zint dat er leden naar aware overstappen

Dat verzin je zelf ook al weer, ik heb alleen gezegd dat op emotionele redenen overstappen niet verstandig is.
Flinstone
@cjw73 tja als ik bij DOC zat dan had mijn bedrijf er heel anders of niet uit gezien. Daarom begrijp ik de onvrede bij RFC en op basis daarvan weggaan niet zo goed.
Ik denk dat de komende 4’of 5 jaar geeneen vertrekkende boer bij RFC een eerlijk verhaal gaat vertellen tenminste zo was het hier met de overstappers naar DOC of andere fabrieken!
Daarna komen de eerste anonieme verhalen en ook Jan Anker is niet eeuwig.
We gaan het meemaken!
Jaap40
@Flinstone tja, interessant. Wanneer komt de rijke Chinees? Zou een keer kunnen, echter RFC kan ook een keer een mooie slag slaan....
cjw73
@Jaap40 mag toch niet van de mededingingsautoriteiten. En dat staat fonterra ook zeker niet toe.
Jaap40
@cjw73 er zijn kaas aanbieders genoeg. Tegen die tijd wordt het Europees bekeken en blijken andere spelers al vele malen groter.
Fonterra? Hebben de Chinezen dan misschien al wel in handen. Meeste poeder wordt nu toch ook al door china gekocht.
cjw73
@Jaap40 of de Chinezen zijn al eigenaar van rfc.
Jaap40
@cjw73 oeps, ja dat kan als ze zich laten verleiden om een beursnotering aan te gaan, ofwel in particuliere handen komen.
Coöperatieve structuur houden!!!💪💪
Flinstone
@Jaap40 dat kan ook nog, dat ze het op een akkoordje gooien met Fonterra. Zo is het ook met Farm-Diary gegaan en als we kaashandel in Amerika kopen en in China actief zijn waarom zouden we een lucratieve kaasfabriek in Heerenveen dan niet over kunnen nemen?
Voor u misschien wartaal maar zo werkt de wereld gewoon.
Zo ging het ook met topmannen, waarom dacht je dat Fonterra met Anker in zee ging? Juist ja Theo Spierings was ooit veelbelovend mede-directielid bij FF meende ik en werd binnengehaald toen ie vrij rondliep in China door Fonterra!
Jaap40
@Flinstone het gaat niet om de kaasfabriek, het gaat om de kaashandel zou ik denken.
ted9
@Jaap40 klanten overnemen bedoel je....jaja
+4
puntertje
@kaas Ja ja, eerst elkaar versterken in onvrede en dan gaat één vertrekken en dan voelen de anderen de groepsdruk en gaan ook. We hebben dat in het verleden ook wel gezien, spijt hebben is dan niet cool dus dan gaan ze nog harder roepen dat ze heel blij zijn dat ze weg zijn. En daar volharden ze in alleen één keer per jaar dat ze met de boekhouder rapport bespreking hebben zeggen ze even niets. Let wel, er gaat bij coöperaties zat mis, maar als je daar alleen maar oog voor hebt mis je wel iets. Ik heb wel eens mensen gehoord die op de Dominicaanse Republiek op vakantie waren geweest, echt prachtig en zo goedkoop. Ik denk dat het waar is, maar als je er heen gaat verhuizen is het natuurlijk andere koek.
de hoef
[quote="@kaas" p="1595753"]hier gaan hele straten waar 6 boeren zitten er 5 overstappen[/quote
hier zitten al hele straten geen boeren meer
+2
cjw73
@de hoef hier in de straat nog 1 die zo dom is om koeien te melken. Arme ik.😭😭
de hoef
@cjw73 dacht dat jij nog een buurman had,daar komt de blokken toch maaien
+1
cjw73
@de hoef ik heb land voorhuis over de weg en daar lig ik tegen diegene aan waar firma de blokken komt te maaien met de black beauty. Maar die zit aan een andere straat.
hookwood
@cjw73 komen die bij jullie in de buurt maaien? Dat is een mooi eindje uit de buurt.
cjw73
@hookwood yep. Bij de loonwerker hier die ook nog koeien melkt en weer naar pingjum toe gaat te hakselen.
+1
de hoef
@cjw73 houden elkaar mooi aan de gang
de hoef
Quote Reactie van @hookwood:
jullie in de buurt maaien?

als jij belt komt ie ook gerust
+2
weurding
Wel mooi om zuivelprijzen te vergelijken. Heeft geen invloed op wie bij welke fabriek het meest overhoudt. Waar de 1 bij doc nog goed wegkomt kan een ander bij de bestbetalende wel een tekort hebben
Jaap40
@weurding inderdaad @weurding schijnt dat doccers al jarenlang mee van de beste kostprijs per kg melk hebben. En gewoon door boeren bij mindere periodes. Petje af.
jvt
@weurding beetje te makkelijk. Als je bij leverantie van miljoen liter bij arla tov cono jaar op jaar 1,5 ct mist, is dat jaarlijks 15000 euro. Pakken we de stelpost van 8 procent rente en aflossing, kan de conoboer toch 2 ton meer lenen dan de arla boer bij gelijke technische resultaten. Wil hij niet meer lenen, lost ie toch 15000 euro meer af per jaar of zet 15000 per jaar op de spaarrekening.
weurding
@jvt daarom toch knap dat doc boeren soms meer kunnen met minder melkgeld
buorman
Quote Reactie van @weurding:
dat doc boeren soms meer kunnen met minder melkgeld

Opstappers naar een andere fabriek dan RFC zijn andere mensen dan de zittenblijvers
de Haas
@buorman wat zijn de verschillende kenmerken dan?
buorman
@de Haas

''dat ... boeren soms meer kunnen met minder melkgeld''
oubi
@jvt 15.000 x 45% belasting. Netto 8.000 op de spaarekening. Sparen gaat in nl niet zo hard.
Noordoost
Feit blijft dat als RFC zo doorgaat ze over paar jaar niet meer in deze vorm bestaan.
Boeren gaan weg maar personeel nemen ze nog steeds aan.
Dus dat loopt dalijk helemaal uit de pas. Eigenlijk nu al.
Ze worden straks door het eigen personeel opgevreten.
Denk binnen 3 jaar beursgang of leden mogen geld inleggen
cjw73
@Noordoost ik verwacht een beursgang. Maar das het begin van het einde.
+2
Noordoost
@cjw73 ik denk het ook, maar het is zo 1 maart dus zit onze tijd wel uit
+1
de Haas
@Noordoost Ik heb verscheidene werknemers van RFC in mijn kennissenkring zitten. Geloof me, ze staan inmiddels weer met beide benen op de grond.
Noordoost
Ons fransje volgens mij nog niet @de Haas
de Haas
@Noordoost Klopt, maar dan noem je ook iemand. Ik doelde meer op de mensen op de werkvloer in alle lagen.
+1
putjesschepper
@de Haas hij is wel herbenoemd dus intern zijn ze blij met hem😉😉
Noordoost
@putjesschepper hoe is het mogelijk hè
+1
kaas
@Noordoost en hoeveel vermogen nemen de vertrekken de veehouders wel niet mee ik denk dat elke miljoen liter melk die bij rfc weg gaat er ook 200000 euro mee gaat eigen vermogen wat ze door de jaren heen hebben opgebouwd
Noordoost
Gaat ze nog zeer doen@kaas
van Ittersum
@Noordoost echt niet, ze zijn blij met de vertrekkers en de blijvers ook. Die mogen gewoon vrij doormelken, let maar op. De fosfaatrechten houd de beperkte groei in volume mooi op peil. De gemiddelde groei van de campinaboer is straks amper 1 of 2% . Boer A kan wel 5% jaarlijks bijkopen maar als de kleinere B,C en D niets doen bij gebrek aan kapitaal, land of opvolging is de groei in volume nihil . De aangenomen besluit over de volumeregeling blijft als huwelijkse voorwaarden onder één dikke laag stof in de kast liggen.

Tis allemaal giswerk maar logisch en opvolgend denkwerk kom ik tot deze conclusie
+1
putjesschepper
@van Ittersum ben ik niet helemaal met u eens,de meeste opstappers vallen nog onder de 300 miljoen liter.die moesten ze de komende 21 jaar nog brengen maar nu niet meer.
+1
van Ittersum
@putjesschepper waar ofschoon ik daar even niet aan dacht. De verwachtte volumegroei is er wel uit. Kon wel eens zijn dat het door deze rechten bij Campina alles anders komt dan dat men eerder dacht
kaas
@putjesschepper volgens mij die nu nog willen vertrekken kunnen ook nog die 5 cent per kg ontvangen.
putjesschepper
@kaas ja maar niemand wi meer weg toch😉😉
kaas
@putjesschepper hier zijn er nog wel meerdere die nu nog in onderhandeling zijn om te vertrekken bij rfc maar we zullen het zien
de Haas
@kaas ik ken er meer die niet twijfelen en gewoon blijven.
kaas
@van Ittersum gewoon doormelken daar komen ze nog wel achter toen in 1998 de fusie plaats vond Noord-Nederland met de vrijefabrieken zeiden ze ook als veehouders vertrokken dat goed was voor de onderneming want aan de laatste liters werd toch niks verdient of koste geld ,maar die laatste liters blijven er dus in het laat als er een goede directie zit hoe meer melk er verwerkt word hoe beter dat is voor de onderneming.st hou je niks meer over als je vandaag je slechtste koe weg doet heb je morgen weer de slechtste koe er tussen lopen en zo blijf je bezig.ik ben en blijf van mening dat
Flinstone
@kaas dan praat je pak m beet over 60 miljoen, kom nou wat is het balanstotaal van RFC?
En dat geld zijn obligaties vast en daar betalen ze nou ook al 3% rente op en dat blijven ze doen want die obligaties krijg je vrij en daar moet je zelf maar zien wat je er mee doet
putjesschepper
@Flinstone volgens mij is er wel een max wat rabo wil financieren met betrekking op obligaties. Was dat geen 25 miljoen? Tot nu toe heeft rabo 13 miljoen gefinancierd.
Flinstone
@putjesschepper nou dan hou je die obligaties toch zelf? Rabo koopt tot 25 milj meende ik maar als ik geld over had dan wil ik ze ook wel kopen! Was vorig jaar een betere investering als fosfaat kopen voor 275€ per kg.
Maar het omgekeerde is gebeurd hoor ik hier en daar. Obligaties-vrij verkopen voor 50€ per stuk en dure fosfaatrechten terugkopen.
Noordoost
@Flinstone Als je lid af bent dan moet je de obligaties ook weg doen, je mag ze dan niet houden
Flinstone
@Noordoost ze blijven 50€ en als Rabo ze niet overneemt dan worden ze niet verkocht.
Maar eigenlijk ben ik er niet zo bang voor dat ze er mee blijven zitten!
Als ik zou stoppen dan wil ik wel extra obligaties kopen, das meer rente als op de bank.
Het is eigenlijk al vrij bijzonder dat de Rabo nog een voorraadje obligaties heeft maar gezien de afgelopen 3 jaren ook weer niet.
+1
robbies
Quote Reactie van @Flinstone:
Als ik zou stoppen dan wil ik wel extra obligaties kopen, das meer rente als op de bank

Risico's ook afgewogen? een hogere rente krijg je niet omdat het minder risicovol is. Als ik me niet vergis is het een vorm van achtergesteld vermogen en als de boel de put indraait, dan ben je alsnog de pisang. De vraag is natuurlijk of dat gebeurt.
cornelissen
Quote Reactie van @robbies:
De vraag is natuurlijk of dat gebeurt.

Alvorens men gaat afstempelen op de obligaties kan de garantieprijs eerst theoretisch naar 0.
Nu zal dat niet gebeuren, maar het afstempelen zal een enorm prestigeverlies geven,dus zal men de garantieprijs eerst aanpassen. Misschien dat men de systematiek van de garantieprijs in de toekomst gaat aanpassen, we wachten af.
Coen
@kaas , hier gaan een paar toekomstige stoppers ook over, beuren de 5 cent oprotpremie en moeten de komende jaren nog 70% van hun jaarreferentie produceren --> voor hen een mooi afbouwscenario 😄
Coen
@Noordoost , de kosten bij RFC zijn veel te hoog, de efficiency in de fabriek is veel te laag.
over 5 jaar is RFC waarschijnlijk geen cooperatie meer, beursgang is een logische stap.
putjesschepper
Snap wel eens niet dat sommige zo negatief doen doen over aware.topline is gekomen omdat aware met albert heijnlijn kwam.en als je eerlijk bent is topline niet transparant en als je niet in het gebied valt kun je niet mee doen. Mooi voorbeeld is hier op de buurt, ze wilden graag meedoen en vervolgens moesten ze de gegevens opsturen. Vervolgens kregen ze mail dat hier geen topline kwam.wat betreft 10 cent regeling inderdaad legt die nog in de kast. maar overbuurman wilde jongveelocatie aankopen dat werd afgeschoten door bank omdat die wel rekent met 10 cent afslag.
Lekker handig als je 2 honden in huis hebt van 20 en 22 jaar.😉😉
Flinstone
@putjesschepper onze honden hebben dan allang het licht uitgedaan.
putjesschepper
@Flinstone goedkoop antwoord
Flinstone
@putjesschepper inkoppertje
Flinstone
@putjesschepper het spijt mijn dat ik het moet zeggen maar zou het alleen op die 10 cent afslag vast zitten? Ik geloof daar niks van want een beetje locatie kost toch al gauw 2 milj€ en knappe kerels dat je dat er zo ff bij financiert!
Zo hoog is het rendement in de melkveehouderij ook weer niet.
Afm2011
@Flinstone een financier zal de 10 cent maatregel aangrijpen om een plan dat niet haalbaar/gewenst is af te wijzen. Dit plan zal dan ook zonder invoering van de 10 cent maatregel niet gefinancierd zijn.
Afm2011
Het verschil in de aankoop prijs van fosfaatrechten is een grotere onzekerheid voor de financier dan het werkelijke effect van de 10 cent maatregel op bedrijfsniveau
putjesschepper
@Flinstone 2 miljoen voor ligbox met woning en 4 ha land vindt ik veel geld.ik ken gezin al heel lang en ga hier geen berichten posten wat niet waar is.heb ik geen behoefte aan.
+1
kaas
@Flinstone als je technische maar goed draait en nu al geen schuld hebt van 25000 euro per ha is er veel mogelijk
koeman
Quote Reactie van @kaas:
nu al geen schuld hebt van 250000 euro per ha

dan kan ik gelukkig nog wel ff vooruit 😉
+1
Flinstone
@koeman ja dat dacht ik ook. Kan @kaas dat ff uitleggen alvorens ik de bank ga bellen?
+2
kaas
@Flinstone een nul te veel sorry
Flinstone
@kaas wat mag het dan zijn? De ene keer is 40000€/ha de max en de andere keer 1,50€/ kg melk.
Het maakt nogal wat uit of je alles nog onder de asbest hebt zitten/ ouwe zooi etc etc
cjw73
@Flinstone nou die 1.5 is echt nog geen probleem hoor.
bertusdebeer
Zucht
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melkprijs , zuivelonderneming , voorschotmelkprijs , melkgeld , a-ware en 2017 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!