Potstal

Jongveestal is aan vervanging toe,hierin is ook het droogvee gehuisvest. Zijn er ook mensen die ervaring hebben met het houden van jongvee in een potstal? Het is één van de opties waar we over nadenken. Waar ik aan twijfel is als ze als vaars in de ligbox komen en op de roosters gaan liggen.iemand ervaring?

Deel dit topic

Reacties

cjw73
Bij wat ik gezien heb tijdens mijn AB tijd was het geen waar jij aan twijfelt altijd aan de orde.
+4
friesboertje
Doe het niet, kost bergen met stro. En zie ze als koe maar weer in de ligbox re krijgen.
HansBa
Denk dat het met diepstrooiselboxen wel meevalt. Anders gelijk een nacht vastzetten in de box. Hier nog wat pinken op volledig roosters maar bij de koeien geen enkele damslaper.
pietjepuk
@bikkertje jullie hebben toch al het jongvee op stro?
Herbert
Is een hellingsstal dan niet wat? Veel minder stroverbruik en zo leren ze iig wel om niet vooraan bij het voerhek te gaan liggen. Dat scheelt al heel wat. Heb wel eens een stal gezien waar normaal de boxen zitten in die stal gewoon stro was. Het jongvee wat uit die hokken kwam ging ook nagenoeg probleemloos in boxen liggen.
+1
bio boer
@Herbert hier tot 7/8 maand op stro dan in boxen dat gaat goed gebruikt toch wel veel stro gou 2 a 3 auto's per jaar
bio boer
@bio boer was vergeten dat het om 45 kalveren gaat stro gebruik
Herbert
@bio boer hoeveel balen zitten er in 1 vracht? Gebruik hier 20 balen voor zo'n 25 dieren. Tot 3 maanden op stro en dan nog 1 a 2 maanden diepstrooiselboxjes
bio boer
@Herbert walking floor auto 32 pak. Strooi de strobox er ook mee op
jan w
@Herbert
Als ik zou moeten kiezen uit een potstal en een hellingstal, dan zou ik ook kiezen voor een hellingstal. Het werk zal niet veel minder zijn. het stroverbruik neem ik aan van wel. Je hebt weer wat meer werk met het wegzetten van de mest wat met een hellingstal regelmatig moet gebeuren.
Hebben hier zelf ruim 20 jaar het jongvee in een potstal gehad. Is op zich prima bevallen , alleen het het werk en het geknoei met stro een paar keer per week ging mij tegenzitten. Je bent zo weer een paar uur verder
bio boer
@jan w dat opstrooien is altijd wel redelijke klus waar je soms tegen op kan kijken vooral als je een keer slecht pak hebt met platen er in geeft ook voldaant gevoel als ze in mooi pak stro liggen herkouwen
Erik,1979
Wij hebben heel veel (teveel) op stro lopen. Kom maar kijken. Kan ik jou persoonlijk alle nadelen (En voordelen) vertellen. Heel veel ervaring met stro.
bio boer
@Erik,1979 heb jij ook dat de klauwen wat te lang worden bij het jongevee?
Wolswinkel
@bio boer Hier de kalveren ook tot 7-8 mnd op stro. Ook lange klauwen. Slijten vanzelf bij in de periode hierna waar ze op betonroosters en boxen lopen/liggen.
bio boer
@Wolswinkel zo gaat dat hier ook
+1
Erik,1979
@bio boer Ja... groot probleem. Ouder jongvee wel op beton. Maar als ze te lang op volledig stro blijven dan is het beenwerk bij ons vaak al niet goed meer. Dat moesten wij toch even leren 😥
Koenis
Al het jongvee in de potstal hierzo. wel 3 meter roosters achter het voerhek. Vaarzen gaan +/- 3 weken voor het kalveren bij de droge koeien. ff in de gaten houden of de vaars in box ligt de eerste dagen, ze gaan niet zomaar op de rooster. bij de koeien geen een damslaper. Jongvee op stro doet het best
Erik,1979
@Koenis als het jongvee maar een beetje beton hebben dan gaat het wel. Wij hebben ook stallen waar dat niet zo is. Dat is gewoon bagger!
fokker
Heb er deze week 10 overgeplaatst doe wel stro in de boxen om ze te lokken ze lagen de eerste dag allemaal in de box. wij hebben wel een mestgang langs het voerhek in onze potstal dus ze zijn gewend om niet tegen het voerhek te gaan leggen want daar is het nat.
van Ittersum
Voor het comfort van het dier lijkt het me uiterst geschikt, mits je de arbeid ook in het vizier houdt. Al die profeten die langs de zijlijn alles maar even aankaarten alsof je 24/7 beschikbaar moet zijn , zijn er zelf niet. Half uurtje extra werk per dag is op basis van een 36e urige werkweek is wel 5 weken per jaar hetzelfde werk.
van Ittersum
Voor het comfort van het dier lijkt het me uiterst geschikt, mits je de arbeid ook in het vizier houdt. Al die profeten die langs de zijlijn alles maar even aankaarten alsof je 24/7 beschikbaar moet zijn , zijn er zelf niet. Half uurtje extra werk per dag is op basis van een 36e urige werkweek is wel 5 weken per jaar hetzelfde werk.
putjesschepper
@van Ittersumdaarom vraag ik ook liever collega's 😉
+3
cjw73
@van Ittersum half uurtje minder prikken per dag is dat ook weer terug verdiend.
putjesschepper
Bedankt voor alle reacties mensen.
Jack Rijlaarsdam
@muutm kom er maar in.
+1
Nico96
Heb hier het jongvee vanaf 8 maanden in een hellingstal. Heb een stroblazer op de verreiker, en een mestketting voor het voerhek langs.Bevalt me prima, ik kan de stalmest ook goed zelf gebruiken. Het schijnt ook aan de emissieeisen van de provincie te voldoen.
van Ittersum
@Nico96 na alle eerlijkheid, hoeveel tijd kost het dagelijks?
Nico96
@van Ittersum Een half uurtje idd. Maar ik kan de stalmest goed gebruiken,ik heb redelijk wat grond waar dat goed past. Stro heb ik ook voor het grootste gedeelte zelf. Problemen met damslapers heb ik nauwelijks, al komt het regelmatig voor dat ik een vaarsje een nacht in de box vastzet om het te leren. Ze hebben bij mij wel tot 8 maanden in ligboxen gelegen maar dat zijn sommigen dan blijkbaar weer vergeten.
van Ittersum
@Nico96 u heeft het, als u de vrijheid had om weer voor een systeem te kiezen zou u dan weer dat kiezen? Ook als u alleen Was?

Mijn standpunt (ook wat de leeftijd) is, wil wel meer verdienen maar niet meer werk hebben. Oftewel alle veranderingen mag geen extra arbeid kosten en moet rendementsverhogend werken, in die volgorde. Ben je nog jong of je hebt een chronisch boze vrouw in het voorhuis dan neem je misschien nog die extra arbeid nog voor lief maar boven de 50 jaar geloof je die extra arbeid wel. Ook voor de potionele opvolger, die moet later ook een leven naast alles hebben
+1
putjesschepper
@van Ittersum chronisch boze vrouw 😂😂
van Ittersum
@putjesschepper vraag Douwe maar😂😂😂
putjesschepper
@van Ittersum is zijn vrouw..........😉😉
Nico96
@van Ittersum met een ligboxenstal heb je ook werk, het instrooien en uitmesten kan ik als ik 80 ben ook nog wel. En je bent flexibel, ligboxen zijn altijd te groot of te klein
+1
bio boer
@Nico96 ik zou het ook weer doen maar dan anders die beest hebben het gewoon veel better op stro je ziet bijna overal waar ze vroeg in de boxen zitten er toch niet helemaal top uit zien mij hok is nu tediep als ik het ander zou doen minder diep meer de lengte in
achterhoeker2
@bio boer Klopt hier alles > 3 mnd in boxen maar vaak de boxen te groot of te klein.
komelker 2
.
pietjepuk
@komelker 2 jongvee mag niet aangebonden staan.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
37
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0