BEX-voordeel 2018

Hoe is bij jullie het voordeel, hier bijna niets terwijl er vorig jaar meer dan 10% was. Door de droogte van afgelopen zomer weinig aanleg/voorraad voer. De mest is wel uitgereden maar gras kwam er niet....

Deel dit topic

Reacties

KoeienboerJannes
23 om 10?
HansBa
@KoeienboerJannes N 2% en P2O5 18% . N is altijd de beperkende factor hier.
cjw73
Hier ook zo maar dat lijkt mij ook niet meer dan logisch.
diekman
Hier 11% N en 36% P voordeel met 19 ureum. In verhouding scheelt ureumgetal meer als het % voordeel.
Herbert
@diekman geef jij ook cursussen creatief boekhouden?😝
+2
diekman
@Herbert Veel mais perspulp en weidegras. Pas nog derogatie controle gehad. Alles in orde.
Hier in oost achterhoek is bijna 25% steekproefs gecontroleerd. Met sjoemelen bereik je niks dan haal je 65% eiwit van eigen land niet.
van Ittersum
@diekman hoe bereken je in de kringloopwijzer bij handmatig invoeren melkleverantie het % P. Dit getal moet gelijk of hoger dan 0,50 zijn. Ik kom er niet uit en bij Campina konden zij mij het ook niet 1,2,3 vertellen
jan w
@van Ittersum
Op het jaaroverzicht van RFC staat toch hoeveel mineralen je hebt afgevoerd. alleen het rare is dat het een berekend getal is. Als het werkelijk wordt onderzocht is het een stuk hoger.
En Fosfor = fosfaat/2.29
Het fosfaat aan de fabriek moet ongeveer 2.2 gram per kg melk zijn.
demelkboer
@jan w hier N een nadeel van 5 % en P een voordeel van 32%. veel gras en veel RE in de kuilen. 😓
+3
jan w
Dat had je vorig jaar al aan kunnen zien komen. In de voorraden van 2017 zaten over het algemeen hoge gehalte's aan Re en Fosfaat. Van die voorraden voer je ook het grootste deel van in 2018. Vandaar uit kon je al nagaan dat de winst in 2018 niet zo groot zou worden.
Noorderling
@Hansba
Dan snap je er weinig van hoe de bex werkt. Juist zon droog jaar is in het voordeel, de 1e snede was overal nog goed en is ook gunstig voor de bex ten opzichte van overige snedes. Omdat je vers gras bepaald wordt aan de hand van je aanleg heb je doordat er in de zomer geen gras geoogst is relatief gunstig vers gras in je BEX zitten.

Je moet het meer zoeken in de opmerking van @jan w Als je redelijke voorraden voer hebt kun je je bex voor 2019 vandaag ook al wel maken, zal nooit hele grote afwijkingen krijgen als je niet veel veranderd in je bedrijfsvoering. Daarnaast is de bex handreiking ook aangepast en deze over het algemeen minder gunstig uitvalt. Al met al gewoon weer lekker simpel forfaitair rekenen en met strak op het ureumgetal melken.
HansBa
@Noorderling Nou , daar heb je wel gelijk in, zit er niet echt in en laat het het liefst over aan de voerboer. Maar nu is er van de zomer extra mais gevoerd wat normaliter met eiwit uit gras wordt aangevuld maar dit hele zomer met soja. Komt het kleine N voordeel niet hierdoor dan?
Noorderling
Quote Reactie van @HansBa:
niet echt in en laat het het liefst over aan de voerboer. Maar nu is er van de zomer extra mais gevoerd wat normaliter met eiwit uit gras wordt aangevuld maar dit hele zomer met soja. Komt het kleine N voordeel niet hierdoor dan?

Soya heeft als eiwitrijk voer een hele gunstige fosfaat/RE verhouding. Op soya en mais kun je wat betreft N en P het voordeligste melken. Waarom dit nu niet naar voren komt kan ik zo niet zien. Als weidegang 120x6 inhoudt, houdt het bij 10-15% gras opname buiten op jaarbasis ook wel op, aanleg van 2017 en de beginvoorraad van 2018 heeft een grotere invloed op het geheel.
HansBa
@Noorderling Wat Jan W schrijft klopt wel, de re gehalten in de voorraadkuilen zijn behoorlijk hoger. Vers gras in het rantsoen is dit jaar ook maar 10% wat normaal wel op het dubbele zit. Toch valt me een 10 % lager N voordeel erg tegen..
+1
Noorderling
@HansBa
Rekenformule voor 2017 en 2018 zijn ook aangepast, kost je beide keren ook zomaar 2-5% voordeel. Daar is ook nog wel wat verloren gegaan. En dat het tegen valt kan ik volledig in mee gaan.
HansBa
@Noorderling Zit nu wel mooi met een grotere papieren voorraad. De laatste jaren kwam het juist zo mooi overeen. Hopen dat de mest van 2018 nog wat nawerkt in 19.
cjw73
@Noorderling dat vers gras daar bedoel je het geen mee wat door de koeien opgevreten wordt neem ik aan.
HansBa
@cjw73 Ja, is hier dit jaar maar 10% bij dik 200 weidedagen. Ze liepen er wel maar er zat geen gras en vreten deden ze binnen.
cjw73
@HansBa oké. Is hier niet aan de orde. Maar heb ook geen voordeel dit jaar vanwege de lagere opbrengt per hectare.
HansBa
@cjw73 moet bij jou de mestvoorraad ook wat omhoog dan? Hier eind augustus nog mest uitgereden voor veel gras in het najaar maar zelfs dat is er niet gekomen. Eigenlijk is het nu nog droog.
+1
cjw73
@HansBa nee had er al rekening mee gehouden dat er geen voordeel kwam. Dus extra mest afgevoerd en nog vvo's geregeld.
bio boer
@HansBa het land heeft er nog nooit zo droog bij gelegen hier de greppel liggen gewoon droog nog nooit gehad meeste winters ben ik druk grepel open maken als ik zou willen kan ik gewoon 15 feb gewoon los kan
HansBa
@bio boer Ja hier hetzelfde, maar zover is het nog niet, kan snel veranderen.
+1
cjw73
@HansBa is ook te hopen dat het snel veranderd anders lijkt het niet best met het oog op het komende groeiseizoen. Eergisteren nog aan het grond rijden geweest maar het is in de grond nog gort droog.
jan w
Vraagje.
Zijn er ook prikkers die Novurea hebben gebruikt op het grasland? Hierbij lijkt het nogal eens voor te komen dat de verhouding tussen dve en oeb hele rare uitslagen geeft. Dat er meer OEB in het gras zit dan DVE. Wie heeft er ervaring mee?
hans1980
2%N voordeel 15%P

Vooral N valt tegen, saldo P ruim positief alleen heb je daar nix aan..

Efficiëntie voeding N 24,5% P 34,5%
puddingbroodje
@hans1980 de rekenregels worden elk jaar blijkbaar aangescherpt!
+1
cjw73
@puddingbroodje ja hetzij rechtsom of anders wel linksom maar het worden grondgebonden.
christo
@puddingbroodje Meerdere keren per jaar zelfs.
christo
@christo Volgend jaar allemaal forfaitair rekenen. Heb je alle ongein eromheen ook niet.
+1
pietjepuk
@christo heb nog nooit anders gedaan. kost wel wat meer mestafvoer maar je hebt ook minder kosten.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0