Schouten: Vanaf 2021 alle mest uitrijden met GPS

Die geit blijft ook maar aan de gang... 😞

Als het aan minister Schouten ligt, wordt vanaf 2021 alle mest uitgereden met AGR-GPS. Ook de bepaling van stikstof en fosfaat met NIR zou in de toekomst als mogelijke verplichting kunnen worden opgenomen. De LTO is ontstemd over het voorstel. „Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.”

Deel dit topic Schouten: Vanaf 2021 alle mest uitrijden met GPS (melkvee.nl)

https://www.melkvee.nl/artikel/178551-schouten-vanaf-2021-alle-mest-uitrijden-met-gps/ Als het aan minister Schouten ligt, wordt vanaf 2021 alle mest uitgereden met AGR-GPS. Ook de bepaling van stikstof en fosfaat met NIR zou in de toekomst als mogelijke verplichting kunnen worden opgenomen. De LTO is ontstemd over het voorstel. „Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.”

diezel

Laatste  |  

Reacties

+7
Twentsch Land
Waarom als je de mest op eigen grond kunt plaatsen !
de Haas
@Twentsch Land Al die fraude man! Je weet toch🖕
Twentsch Land
@de Haas

Fraude op eigen grond 😂

Idiote regel om alles met gps.

Indien er mest afgevoerd moet worden zou het te begrijpen zijn dat alle mest ( dus ook op eigen grond ) met gps moet, maar als je de mest op eigen grond kunt plaatsen is het van het idiote omdat met gps te moeten.
+6
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @de Haas:
Al die fraude man

Zou de fraude op het ministerie dan ook meteen aangepakt worden? Tenslotte heeft de volkomen uit de lucht gegrepen gammele "onderbouwing" van de mestwet geleid tot de "fraude"!
+1
de Haas
@kanniewaarzijn Deze kleptocratische regering wil maar een ding. En daar valt zichzelf opheffen niet onder.
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
uit de lucht gegrepen gammele "onderbouwing" van de mestwet

interessantetijden.nl/2018/12/…
+1
kanniewaarzijn
@cs-agrar Of het nu om de WUR of om aan de WUR gelieerde instituten als het LEI, CLM, RIVM enz. of PBL gaat......het liegt en bedriegt allemaal! Is inderdaad niet anders dan FRAUDE. zoals in het stuk te lezen is.
+1
dwers
@Twentsch Land idd bij grond gebonden zou het belachelijk zijn ,mestfraudeurs bedankt
+1
Jowi
@dwers Als we straks maar 40 kg p per hectare mogen rijden is niemand meer grondgebonden
dwers
@Jowi koetje per HA is wel heel erg weinig, denk eerder 70 kg per HA (natuurgrasland)
bio boer
@dwers heb hier 60 kg p de ha met 40 kg wordt het wel heel krap dan heb je ook maar 110 kg n per ha
dwers
@bio boer ik ben geen bio ,en zit op 67 kg P per HA.
Jowi
@dwers Bij fosfaattoestand hoog (bouwland) pw >55 of geen grondonderzoek is nu 50 kg p word in 2020 40 kg p per hectare.
bio boer
@Jowi is gewoon 80 kg bij geen derogatie grasland zonder grond monsters
+5
Jan S
Quote Reactie van @dwers:
idd bij grond gebonden zou het belachelijk zijn ,mestfraudeurs bedankt

Je mag iedereen de schuld geven, maar wie maakt al die belachelijke regels en wie ondersteunt die regelgeving. Voordat we elkaar weer de schuld gaan geven.
De echte fraudeurs zitten in Den Haag Dwers. Knoop dat eens goed in je oren.
+3
huske
@Twentsch Land laat ik voorop stellen dat ik hier het nut ook niet van inzien. Maar ook al ben je grondgebonden dan wil dat niet zeggen dat je de mest goed verdeeld. Je kan grondgebonden zijn en maar 10 ha om de deur hebben liggen en 100 km verder de andere hectares. Weet jij ook dat er op je thuis locatie meer op gaat dan gewenst. Van Bakel had vorig jaar ook 100 ha ergens in Groningen. Als hij genoeg voer thuis kan winnen gaat er weinig naar het noorden. Overbemest zijn zandgronden in de Peel en haalt daarmee de nitraatnorm niet. Heel netjes grondgebonden maar nut heeft het niet
+2
Fendt926Driver
@huske schei maar uit over verbakel.
Die maakt ook meer kapot dan goed.
Hoorde dat hij nu over zou gaan op zelf zuivelen omdat dan alle koeien op 7500 liter met bijbehorende fosfaat kilos komen. En hij het verschil in kg fosfaat wat de koeien nu produceren weer kon gebruiken om uit te breiden.
En bij 2250 koeien telt dat nog wel aan
bio boer
@Fendt926Driver dat zijn gewoon de mazen in de wet
+2
walker1
@Fendt926Driver Niemand wordt zo groot al Verbakel door alleen maar eerlijk en netjes te zijn.
De grootste bedrijven zijn ook vaak de grootste boeven.
mike_v
Die mazen zijn niet de schuld van die "boeven" @walker1. Dus waarom zou je er geen gebruik van maken ... Die boeven zijn wel degelijk de slimste van de hoop in dat geval.
Koeien boertje
Natuur land niet meer weg te geven
friesboertje
Ach ja, de kunstmesstrooier ook maar gelijk met GPS-systeem. Ohnee, kunstmest zal vanaf 2021 ook niet meer toegestaan zijn...
dwers
@friesboertje kunstmeststrooier van mij is 40 jaar oud ,denk idd dat dit mijn laatste is 😄
+9
hans1980
De boer kan z'n mesttank verkopen loonwerkers zijn lachende derde
Luc_
@hans1980 ook loonwerkers zullen moeten investeren in GPS en mogelijk NIR, want de meeste driewielers zijn daar nu niet mee uitgerust..
Deutz69(===8
@Luc_ nee maar de loonwerker moet net zo veel investeren maar rijdt wel 20 keer zoveel kuubs uit!! Ik betaal net zoveel voor die rotzooi en haal af en toe de giertank uut de schuur
Boerma
@hans1980 ja zo zie je weer dat de loonwerkers goed vertegenwoordigd zijn met cumela. Die drukken alles erdoor zodat er zoveel mogelijk uitbesteed moet worden door de boer.
Deutz69(===8
@Boerma ja de cumela heeft het makkelijk want ze stemmen gewoon in net ieder voorstel dat zon groene partij heb omdat die groene partijen toch alleen maar boerbelemmerende maatregelen verplichten en t dan zo duur wordt dat boertje de loonwerker maar weer belt
brabo
Quote Reactie van @hans1980:
boer kan z'n mesttank verkopen

ik heb hem gelukkig vorige week verkocht 😄
+2
jehan
@hans1980 loonwerkers zien erg tegen deze regelgeving op hoor ..zijn veel loonbedrijven die er zelfs tegen zijn ..laten ze dan gewoon de mais op 37,5 cm zaaien verplichten ..mais bemesten op 75 cm is waardeloos ..doe dat is 2 jaar en je wilt er dan weer gras zaaien ..allemaal gele banen in het gras van de rijen bemesting
Deutz69(===8
@jehan jaja neem het maar voor ze op ze hebben niks te klaagen alleen maar meer werk voor ze
+5
PIONIER
@Deutz69(===8 Begin je toch ook loonbedrijf!!
Deutz69(===8
@PIONIER ik denk dr nii aan met die dikke rotzooi over t land te krosse ze maken dr een punhoop van straks moge boertjes niks meer self doen!!
+1
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Deutz69(===8:
niks te klaagen

Niks te klagen ,en toch stoppen er massaal loonbedrijven omdat er geld bij moet........ raar he ?
+1
Boerma
@jehan en toch bij twee loonwerkers informatieavonden gehad over dat het beter is voor de bodem. Kunnen nu alles zelf maar als dat verplicht wordt in rijen bemesten kunnen we alles weer laten doen. De grote loonbedrijven zijn echt wel voor dit soort regels
+3
Henry1
@Boerma volgens mij is dat onzin. Ik sprak iemand die bij een loonwerker werkt die al een aantal jaren bezig is met rijenbemesting, maar op eigen bedrijf doet hij (de medewerker) het niet. Dit omdat de opbrengst lager is.
Reden dat de maïs het minder goed doet was volgens hem dat je na het ploegen weer met zware machines over het land rijdt.
adriaan33
@Henry1 laatste jaar proefveld aangelegd met in de rij bemesten. Het opbrengstverschil was bijna 20% bij korrelmais Het gekke was dat de in de rij bemeste mais half juni duidelijk langer was.
pietjepuk
@adriaan33 toen de mais aan de kolf moest beginnen was de mest op?
adriaan33
@pietjepuk mest zit in de rij onverteerd in de grond. Bij Wur willen ze niet snappen hoe bemesting werkt. Je moet zo breed mogelijk je bodemleven bemesten en de plant kan dan in symbiose met het bodemleven de voeding krijgen. De mais plant wortelt toch niet voor niets over de volle breedte?
Henry1
@adriaan33 Ik kan dat even niet goed uit je tekst opmaken, maar welke maïs had nu de hoogste opbrengst?
+1
Herbert
@pietjepuk mais groeit dan juist om de mest heen, de grond is dan veelste verzuurd op die plek.
pietjepuk
@Herbert Ofwel de mest blijft mooi onbenut op de plaats zitten en in de opvolgende winter spoelt het uit. Goed bezig zijn ze daar in den Haag.
+2
adriaan33
@pietjepuk den haag wil de mensen aan de groente krijgen en zien ze de uitspoeling van de grootschalige groenteteelt door de vingers. En krijgt de mais teler de zwarte Piet toegeschoven. Uitspraak van Wur medewerker
trean
@adriaan33 nu was afgelopen jaar ook wel een extreem jaar, dus kan het volgend jaar wel andersom zijn.

Midden tussen de 75 cm rijen kan ik meestal weinig wortels vinden.

Betere groei kan goed zijn tegen onkruid, maar vraagt ook meer vocht.
cs-agrar
Quote Reactie van @Boerma:
en toch bij twee loonwerkers informatieavonden gehad over dat het beter is voor de bodem

zullen niet zeggen dat het niet zo is
radium45
@jehan Toevallig zaait H. op die afstand?
jehan
@radium45 nee nog niet ..2 jaar terug de mais zaaier nog helemaal inorde gemaakt ..werkgever wilde eerst nieuwe kopen maar zei toen al wacht nog ff .kijken wat over een paar jaar de regels zijn ..verstandig besluit achteraf
+1
langeslagdiesel
@jehan zie de maïs teelt hier denk ik binnen afzienbare tijd helemaal verdwijnen. Beter voor bodem en bodemleven. Bij bouwland bemesten zie je het bodemleven achteruit hollen! De meeuwen achter de tank geven dat wel aan. Nou dat woorden er elk jaar minder. Terwijl er zat zijn. Duw je alle mest op een hoop in de grond, komt dat niet goed! Daar hoef je niet voor naar school. Bijkomend van alle aanpassingen in bemesten en zaaien komt het spuiten. Ook die moeten aangepast woorden naar verkeerde doppen en drukregistratie via gps. Ook daar wordt de boel op slot gedraaid. Zodat je het doel ( met 1 kg werkzame stof je vuil bestrijden) eigenlijk niet haalbaar is. Bij de kleinere teler zal blijvend grasland dus interessanter woorden. Aankoop van mais is dan snel interessant. En over het geheel gezien zijn wij bij lange na geen voorstander van het plan wat nu op tafel ligt bij de minister. Als 80% van die gene die niet in loonwerk uitrijden in de toekomst dit moeten uitbesteden. Moet er onder de loonwerkers flink woorden geïnvesteerd in capaciteit. Dat is niet zo erg. Maar daar moeten ook poppetjes mee werken. Doordat bemesten een tijdelijke piek kent moet er dus geïnvesteerd woorden in OVER capaciteit! Zowel in man/ vrouw kracht als in materiaal. Die capaciteit is er nu ook maar de kosten van stilstand woorden door zeer veel schouders gedragen. Gaat alles in loonwerk dan woord deze door relatief gezien maar een paar schouders gedragen. De restwaarde van de ( met alle respect) boeren tanken kan men in 1 keer afschrijven op de post capitaal vernietiging. Dus deze kosten zijn voor de boer. De overcapaciteit en het poppetje zijn voor het loonbedrijf. Dus van mij mag die boer die het zelf wil doen blijven rijden. Rijden wij door op de manier hoe het tot nu toe ging. Leven en laten leven.
Noorderling
@langeslagdiesel
Bij de invoering van de Zodebemester werd net zo gepraat dat iedereen failliet zou gaan, melkquotum en fosfaat idem. Zal ook allemaal wel weer los lopen.

Als mestafvoer straks ook via NIR en gps mag en mais op 37cm schiet je er weinig bij in.
+3
slagroomvla
Wie gaat dat betalen? ach..., domme vraag natuurlijk..!!
Fordje4600
@slagroomvla wie betaalt dat dan?
+4
Noorderling
Met als resultaat dat de loonwerker 2x per jaar komt met de sleepslang te mestdumpen, lijkt me niet dat het beoogde doel met het gewenste resultaat is.
ted9
Kan er ook meer op gehalten wijken nogal af van de werkelijkheid.
+1
Vario512
De fosfaatrechten gaan naar 0 euro.
paul1
@Vario512 nee hoor, mest moet toch ergens heen
+1
weurding
@Vario512 rap wegdoen dan
bio boer
@Vario512 straks nog toebetalen om er van af te komen net als mest. 😅
+5
Herbert
Als dit zo doorgaat kunnen we dan niet met elkaar afspreken dat we via google maps in den haag gaan bemesten? 😄
@Herbert Nee herbert we beginnen in vriezenveen , mooi lang veendorp, ff de hele dorpstraat , en de gevels van de huizen een ``Kleurtje`` /``Geurtje geven (ketsplaat)
Herbert
@Detukkeroettwente scheelt mij wel een paar uur reistijd 😄
+1
Noknok
@Herbert misschien moeten we het voorbeeld van de franse volgen, alleen nog een gps op de trekker 😬

Jowi
@Noknok Kijk daar in Frankrijk weten ze de GPS nog te vinden
Baltus_steyr
@Herbert en als het kan met de ketsplaat!! Dit is toch een eu?
+1
m uut m
En als we dat nu eens niet gaan doen.
vrije boeren
@m uut m gaan we met zijn allen schoffelen
+1
paulus2
@m uut m dan wordt je verplicht om met de pendelstrooier maïs te zaaien
+1
Deutzrijder
Zo ver gaan we het als boeren het toch niet laten komen ???
Moet niet gekker worden
vrije boeren
@Deutzrijder de boeren laten het gewoon weer gebeuren . Slap volk zijn we geworden
Leo,s vriend
Quote Reactie van @vrije boeren:
de boeren laten het gewoon weer gebeuren . Slap volk zijn we geworden

Wat laten we gebeuren?

Tis alleen een proefballonnetje van de minister, nog lang geen wet. ( en wat mij betreft nooit)
sorry
Quote Reactie van @Leo,s vriend:
proefballonnetje van de minister

veeteeltforum.nl/viewtopic.php/…
Leo,s vriend
Quote Reactie van @sorry:
veeteeltforum.nl/viewtopic.php/…

Gezien, en wat wil je daar mee zeggen ? Lto is er daar ook niet voor.
+1
de jonge
@Leo,s vriend dit nir systeem had veenhuis al in december 2015!! ontwikkeld, de lto zit constant bij de minister van landbouw om de tafel,dat dit er aan zat te komen is volgens mij dus geen nieuws voor hun,veenhuis zal heus niet iets gaan ontwikkelen wat megageld kost en waar geen markt voor is,trouwens is hier ook subsidie voor verleent om dit te ontwikkelen?,volgens mij doet lto net of zijn ze het er niet mee eens,zodat ze straks kunnen zeggen als er een regel een beetje versoepeld word,kijk eens jongens wat wij voor elkaar hebben gekregen. wat zijn de kosten trouwens voor dit systeem,daar al iets over bekend? het lijkt me niet toe dat je dit voor een paar honderd eurie werkklaar op de machines hebt
Leo,s vriend
Quote Reactie van @de jonge:
volgens mij doet lto net of zijn ze het er niet mee eens,zodat ze straks kunnen zeggen als er een regel een beetje versoepeld word,kijk eens jongens wat wij voor elkaar hebben gekregen.

Volgens mij zie jij spoken.

Veenhuis is niet de enige, er zijn veel meer fabrikanten die er toen al mee bezig waren, zullen er wel een markt in zien.
En waarom is oa de akkerbouw druk bezig met dat soort dingen( lees hieronder Noorderling en Erik) ,vast niet omdat ze geld te veel verdienen.
Erik,1979
@Leo,s vriend Wij werken intensief samen met meerdere bedrijven. De akkerbouwer die GPS heeft doet een deel loonwerk bij ons, heeft onze droogkoeien, verzorgd het onderhoud van machines en gebouwen, teelt voer etc.. Daarvoor doen wij weer andere dingen voor hem. Dan praat je in totaal over de samenwerking over veel meer als 1000 ha land waarvan een groot deel granen. Over veel meer als 1000 koeien met bij behorende jongvee. Dan loont zo'n techniek wel. Voor gezinsbedrijven is het naar mijn inzichten onbetaalbaar. Is weer een voorbeeld van hard roepen voor gezinsbedrijven maar met beleid die bedrijven de nek om draaien.
Leo,s vriend
@Erik,1979
Nou, Erik, VEEL MEER ALS, doe maar rustig aan.
En natuurlijk snap ik zelfs dat heel dure apparatuur voor de gemiddelde boer niet te betalen is, maar dat punt haalde ik ook helemaal niet aan.
+1
Weidezicht
@Leo,s vriend nou kijk maar uit. Alles en iedereen doet zijn best om de landbouw dwars te zitten (er moet in de toekomst veel land zo goedkoop mogelijk naar de overheid). Ze voeten dit zo in. Technieken zijn er al en het xal weer een honderdtal boeren doen besluiten te stoppen.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Weidezicht:
nou kijk maar uit. Alles en iedereen doet zijn best om de landbouw dwars te zitten (er moet in de toekomst veel land zo goedkoop mogelijk naar de overheid). Ze voeten dit zo in. Technieken zijn er al en het xal weer een honderdtal boeren doen besluiten te stoppen.

Ja, en? wil nog niet zeggen dat het gaat gebeuren? en zeker niet dat wij boeren dit weer laten gebeuren.
+1
Weidezicht
@Leo,s vriend hoe dacht je het tegen te houden. Met polderen en overleggen niet. Hooguit dat het op tanken kleiner dan 3 cub niet hoeft. Oftewel iedereen de lul.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Weidezicht:
hoe dacht je het tegen te houden.

Eerst maar effe afwachten, en nee, ik kan het individueel niet tegenhouden, en heb jij wel een idee om dit tegen te houden ?
ted9
@Weidezicht Ne dit is niet dwars zitten dit help ons straks te laten zien hoe milieubewust we bezig zijn. De license to produce😅
hans1980
@Deutzrijder blijkbaar, denk dat lto bij het ontwerp aanwezig was....
+1
Leo,s vriend
Quote Reactie van @hans1980:
denk dat lto bij het ontwerp aanwezig was....

De Lto ook de schuld van de storm van vandaag Hans?

Kom op zeg, je haat naar de Lto slaat een beetje door.
Johannushoeve cv
@Deutzrijder denk dat lto en cumela staan te juichen
+1
Deutz69(===8
@Johannushoeve cv ga dr eens heen om het te vragen voordat je er hier over begint te stooken
Johannushoeve cv
@Deutz69(===8 ze hebben er zelf bij gezeten of zouden ze in slaap gevallen zijn
+1
Deutz69(===8
@Johannushoeve cv wil nii in herhaling vallen ma ga dr dan zelf heen om het te vrage want denk dat je dat ook nii doet en gewoon lekkel op je luie rattes zitte blieft.
+1
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Johannushoeve cv:
ze hebben er zelf bij gezeten of zouden ze in slaap gevallen zijn

Effe artikel lezen helpt ook wel eens.
j h p
Iedereen rijdt mest uit met GPS (Gehele Plant Silage), dus is al voor elkaar mevrouw Schouten.
👍
+2
Deutz69(===8
Dat is de lobby van die klootn loonwerkers die hebben t al op de trekker zitten en t boertje schaft dat nii aan en belt de loonwerker klote lobby van de cumela schiet je niks mee op
Nick83
Quote Reactie van @Deutz69(===8:
die hebben t al op de trekker zitten

Nou … die van ons niet hoor. Geen akkerbouw hier in de buurt, allemaal veengrond vol met greppels en sloten. GPS heeft hier geen enkel nut.
jehan
Gaat het nu niet eens tijd worden om eens actie te ondernemen tegen onze carola
Twentsch Land
@jehan

Wat is je plan ?
Deutz69(===8
@Twentsch Land hij heb niks te klaage hij is loonwerker heeft al sn vee al verkocht
+2
jehan
@Twentsch Land ik heb wel te klagen ..vindt die maatregel ook waardeloos ..heb zelf grond en kom dus ook et die maatregel in aanraking..en als loonwerker gesproken ben ik ook tegen ..net als veel collega loonwerkers..wij op mn werk zijn zeer intensief met cumela in gesprek om ze te zeggen dat dit niet kan en geen nut heeft
+7
labella
Ik denk dat ik haar eens een keer met mijn gps moet injecteren.
Deutz69(===8
@labella grappenmaker
Weidezicht
@labella wel graag lokatie, tijd, hoeveelheid en methode van injecteren vast leggen. Ook zorgen dat er geen versmering op treedt🤣
+5
B - W
Wat een schijtreacties hier zeg 🤣
Net alsof de gemiddelde loonwerker zit te wachten op al dat gezeur met nog meer bonnen en narigheid en gezeur, word nog lachen als je met de mestoplegger aanvoerd en die uitslagen van de monsters anders zijn dan de ‘gehaltes’ die de NIR sensor van de uitrijcombinatie aangeeft, ga maar uitleggen waar het verschil is gebleven, en allemaal zulke problemen nog meer..
Deutz69(===8
@B - W ja en die extra koste die ze daarvan hebben die neemn ze nii op eigen rekening hoor ho maar, verekenen ze gewoon in de rekening aan de boer
+2
B - W
@Deutz69(===8 als je bijkomende kosten voor je eigen rekening neemt, ben je je eigen graf ook aan het graven zeker ofni koekwaus
Deutz69(===8
@B - W ja t zal maar nu graven ze voor de boeren een graf ze kun net zo goed drekt de kraan late komme stuur dr drekt een rekening achteraan koekwaus
+4
jehan
@Deutz69(===8 jij denkt dat alle loonwerkers daar maar op uit zijn..foute gedacht van jou
+1
de hoef
Quote Reactie van @Deutz69(===8:
erekenen ze gewoon in de rekening aan de boer

lochies toch jij wil toch van je mest af,of mag hij alleen maar komen als hij geld mee brengt
schouten bedenkt dit niet cumela
Deutz69(===8
@de hoef kiek us aaaaaan daar komt de aap uut de mauw en de waarhied op tafel . Ik wil inderdaat van me mest af en nu kan ik da zelf nog doen maar as dit eerdoor komt moet ik de loonwerker wel belle want ik MOET me stront kwijt en zelf doen word dan te duur
de hoef
Quote Reactie van @Deutz69(===8:
belle want ik MOET me stront kwijt en zelf doen word dan te duur

koop je zon ding en ga je er loonwerk bij doen,hoef je weinig voor te doen,alleen transport vergunning maar die heeft bijna geen 1 loonwerker
langeslagdiesel
@B - W NIR sensor zal ook met enige regelmaat geijkt moeten woorden vrees ik.
+7
George
Het houdt niet op , niet vanzelf.
Boertje pesten is blijkbaar de meest nuttige bezigheid van onze minister van Landbouw. Wat een ongelooflijke troela is het toch.
En LTO is verrast? Nou doe er wat aan , het is zo weer 2021.
paul1
Wat is dat eigenlijk GPS ?
Iets met een tomtom ofzo ?
Fendt926Driver
@paul1 global position system.
paul1
@Fendt926Driver ok dus iets globaals, maar dan precies
+1
Fendt926Driver
@paul1 global is naam voor de aarde (globe) position ( positie) systeem.
Iets wat door het leger is ontwikkeld om tot 2cm naukeurig via de sateliet te bepalen waar je bent.
Jou tom tom kijkt ook via de sateliet waar je bent maar dan op 1m naukeurig ongeveer
Deutz69(===8
@Fendt926Driver goed opgezocht op google
+2
Fendt926Driver
@Deutz69(===8 zoiets hoef je toch niet op te zoeken op google????
Wat voor niveau zit jij
Deutz69(===8
@Fendt926Driver dus toen moeke je op de wereld het bracht wist jij gps is global position systeem

Ik bin trouwens werkloos dakloos opleidingloos analfabeet dyslect noem ut maar op dus ik kom nii echt van een nivo snap nii wat je bedoelt
+9
Fendt926Driver
@Deutz69(===8 jij snapt hem.
Dom geboren en sinds die tijd hard achteruit gegaan
Deutz69(===8
@Fendt926Driver hoe bedoel je jij snapt m ik snap het juist niet snap je
+1
MJvW
Krijgen de koeien straks ook een zender waar ze schijten??

Van dam zei tenminste nog hardop dat ie er niet voor de boeren zat
+1
paul1
Ik weet niet of je blij moet zijn met een ministerie van landbouw, het begint steeds meer een regeltjesfabriek te worden.
+2
Erik,1979
@paul1 het ironische van alles is dat ze in zo'n korte tijd zoveel regels verzinnen zodat de bende alleen maar groter wordt. En maar schelden op de goed willende boeren.
+3
pietjepuk
Al die flauwekul die ze allemaal verzinnen heeft maar 1 doel werkgelegenheid en de economie draaiende houden. maar het wordt gebracht onder de noemer milieu
Pluto
Wij gaan ons oriënteren om zonnepanelen op de akkers te plaatsen !. Het is gezonder om het voer uit Amerika te halen .
+6
dewittemotor
Als dat doorgaat, is het in ieder geval een flinke extra kostenpost. Gaat zo 5 euro's per kuub extra kosten. En dan die administratie. Krijg je nooit meer kloppend. Al die analyseapparatuur kan zo 10 procent afwijken. Dan nog die bexberekening of fosfortaire gehalten. die komen ook niet overeen met de werkelijkheid.
Dat wordt een grote administratieve chaos, waarbij elke boer als fraudeur aangemerkt kan worden.
Twentsch Land
@dewittemotor

Wat te denken van veel weidegang dagen voor melkvee en jongvee 😉
huske
@dewittemotor 5 euro?
Hier bemesten de meeste loonwerkers al met GPS op hun sleepslang. Voor maisland bemesten en zaaien met GPS/RTK ook al op bouwland bemesten en maiszaaier. Grasland sleepslangen gemiddeld 2.25 euro de kuub en maisland 2.50. Weet niet waar jij die 5 euro vandaan haalt. NIR sensor kan je gebruiken op sleepslang en hakselaar, kost je ook geen 5 euro. Dus al met al lul je maar een eind weg
+3
George
Quote Reactie van @huske:
Hier bemesten de meeste loonwerkers al met GPS op hun sleepslang. Voor maisland bemesten en zaaien met GPS/RTK ook al op bouwland bemesten en maiszaaier. Grasland sleepslangen gemiddeld 2.25 euro de kuub en maisland 2.50. Weet niet waar jij die 5 euro vandaan haalt. NIR sensor kan je gebruiken op sleepslang en hakselaar, kost je ook geen 5 euro. Dus al met al lul je maar een eind weg

Die bedragen die jij noemt zijn toch ook wel ontzettend laag. Dan moet al je land dicht bij de mestopslag liggen anders kan het gewoon nooit! Dat maislandbemesten in stroken is ook al gehoerzak op niks en die NIR sensor daar hecht ik ook al niet teveel waarde aan. Al deze onzin jaagt de kostprijs alleen maar verder omhoog zonder dat er iets tegenover staat!
+1
Noorderling
@George
2,5euro voor 30-40kuub per hectare is al redelijk duur, dat moet voor 2euro ook nog wel lukken als het echt bij huis ligt. Voor 2,5euro kan ik 30kuub/ha op 2kilometer met een extra tussenpomp laten bemesten. 380euro/uur en 150kuub per uur gemiddeld.

Een setje van John Deere met NIR op hakselaar en bemester kost ca 20.000euro. Wel veel geld maar draait ook altijd. Doordat zon setje misschien wel 1000uur per jaar draait kun je de kosten wel flink drukken. Als boer ben je wel gauw uitgerekend.

Weet direct wat je van je land haalt en wat je eventueel aan tekorten aan stikstof, kali en fosfaat hebt wat je weer bij kunt strooien. Er valt ook wel wat mee te winnen. Op tarwe kunnen ze op deze manier met varkensdrijfmest op kilo's stikstof per ha bemesten ipv kuub/ha, hierdoor hebben ze veel minder last van legering door te hoge giften, je weet immers direct wat de mest bevat in plaats van 2 weken later of helemaal niet.
+4
George
@Noorderling
Ik heb werkelijk medelijden met zulke loonwerkers die voor dat geld met zulke machines moeten komen opdraven voor zo weinig geld. Op afstand extra pomp , en ja we willen een NIR sensor die kun je toch op meer machines gebruiken, hoeft dus ook niks extra te kosten. Ik begrijp die stoppende loonwerkers ook wel.
+2
de jonge
@George inderdaad, droog brood word ze door sommige collega melkveehouders amper gegund. als ze zelf maar het meeste overhouden en ze jammer genoeg zelf trots op verjaardagen kunnen blazen hoe ver ze de loonwerker uitgeknepen hebben. nou chapeau
+1
Noorderling
@George gaat gewoon per uur en knijp niemand uit. capaciteit en daarmee de kuubsprijs heb je volledig zelf in de hand. Is een van de duurdere loonwerkers uit de buurt maar verzet gewoon veel meer werk met netjes resultaat. Dan mag je weer komen. Per kuub en ha tarieven kweek je alleen maar lakse boeren mee waardoor er per uur helemaal geen geld meer binnen komt.

Jongens kosten 5euro per minuut met sleepslangen, dat je als boer dan geen putten los maakt, draden overal laat staan en geen touwen door duikers trekt moet jezelf weten. Dat zijn voor mij de best betaalde uurtjes en een ander vind het wel makkelijk als een ander het doet.

De beunhaas loonbedrijven die onder de prijzen door denken te kunnen gaan die stoppen hier juist. Diegene die duurder zijn per uur maar wel netjes werken met voldoende capaciteit blijven investeren in materiaal, personeel en kennis gaan door en hoor je ook geen indianenverhalen over.
+1
huske
@George knijp hier de loonwerker ook niet uit. Alles gaat per uur en zit ook nog bij de duurdere loonwerker maar je moet je aanpassen aan de loonwerker en de loonwerker niet aan jou. Betaal hem zelfs een vast bedrag per maand. Dus als hij hier komt in maart dan is dat sleepslang al betaald. Ben bij wijze van al in maart zijn maisland ploegen en zaaien al aan het betalen.
Loonwerker bepaalt hier waar er bv nieuwe dammen moeten komen of hoe breed hij ze wil. Als hij een zwaardere hakselaar koopt dan komt er gewoon een extra kar tussen. Of er komt meer ijzer op de bult of we gaan op twee bulten tegelijk inkuilen. Hakselaar mag gewoon niet stil staan. Afgelopen jaar gemiddeld net geen 50 euro betaald voor hakselen per ha en niet minder gras gewonnen dan andere jaren
Weidezicht
@Noorderling met steeds lagete mestgiften per ha per jaar kun je zo dus met hele dure apparatuur dus de plekken met een tekort nog minder geven zodat je op plekken met een nog grotet tekort wat extra s kan geven. Dus zoiets als extensief duurzaam intensief......
dorpsrandhoeve
@George Die bedragen kunnen wel, inderdaad wel kort bij de opslag. Voor de rest is het bij mensen zoals jij en sinds kort ik inderdaad gehoerzak om niks. Het beetje dat we mogen brengen op het land moet je wel goed verdelen. Maar dat snapt men in den haag niet.
Erik,1979
@huske wij strooien kunstmest met GPS. (Laten wij doen) is allemaal heel mooi. Wij hebben afgelopen herfst een drijfmest tank met injecteur gekocht uit Nederland omdat die blijkbaar niet goed genoeg was voor Nederland. Krijgt bij ons een tweede leven en moet dit jaar 20.000 m3 mest wegrijden. Gisteravond voor de gein even de dealer geappt dat hij maar moet uitkijken naar een goede tank die niet meer aan de Nederlandse eisen voldoet wegens nieuwe wetgeving. Beseffen jullie dat dit weer even minstens 25 euro per koe per jaar meer gaat kosten tegenover andere Europese landen. Of de kostprijs door andere onzin in Nederland al niet hoog genoeg is!
Koeien boertje
@Erik,1979 ik heb een Fendt Vario gekocht uit Duitsland.
Ben je nog niet ingeburgerd? 🤣👍
huske
@Erik,1979 als de nir sensor goed werkt en de wet gedegen in elkaar zit dan ben ik van mening dat het wel eens kostprijs verlagend kan werken. Meet constant de daadwerkelijke gehaltes ipv de fictieve gehalten. Kan ik meer kuubs op mijn pand en minder afvoeren want ik haal de gehaltes niet
+2
Erik,1979
@huske Als het de kosten verlaagd dan gaat het automatisch gebeuren. Daarvoor hoef je het toch niet te verplichten. De verplichting is alleen om ze nog een stok te geven om mee te slaan.
Weidezicht
Dit alles heeft een hoger doel. En carola laat zich er blijkbaar ook voor inspannen. Alle tanken naar den haag. Datum" prikken
" En de melk paar weken in de put. Veel mensen nu nieuwe bemester gekocht omdat de sleepvoet niet meer mag en dan over 2 jaar weer een nieuwe omdat die technieken er net niet op kunnen. Lekker duurzaam.
Baltus_steyr
@Weidezicht zo moet het wel aangepakt worden. Als het in den haan vol staat met volle giertanks moet men daar toch wel bang worden?!!
+8
Jan S
Ongeloofelijk wat een domme trut die Carola. Wordt geregeerd door haar corrupte ambtenaren Dat noemt zich nog christen ook. Het is een 1e klas Farizeeër, met haar regels en nog meer regels.
+2
Pluto
Dat verhaal over kringloop , biodiversiteit , duurzaam blijkt nu ook een leugen . Als de haan 3 maal heeft gekraaid !!!!!! het beest heeft zich inmiddels schor gekraaid en licht voor apegapen op het hakblok en Carola kijkt wijs de andere kant op .
Deutz69(===8
@Pluto wat loop je te blaten juh
+1
Lambert1
Hoe denk cumela hier over ? Mee eens ? Dus geen loonwerker meer op de dam die lid is van cumela uit protest . Cumela had wel eens vaker boer onvriendelijke plannen
+1
Pluto
@Lambert1 Cumela denkt alleen in omzet en vindt dit uiteraard geweldig .$$$$$$$$$$ in hun ogen .
+2
BertK
Mobieltje vast ty-rappen op mesttank, lokatie delen selecteren, klaar!
Twentsch Land
@BertK

En dan mogen we de aantal kub zeker zelf invullen 😂
+1
CorP
Quote Reactie van @Twentsch Land:
En dan mogen we de aantal kub zeker zelf invullen

weeg-app op de mobiel, even onder wiel leggen en klaar
+2
christo
Lto dubbele agenda?

(klik om te vergroten)

Zie punt l. Dit is een pagina uit het klimaatakkoord.
+6
Weidezicht
@christo wat is die lto toch een club klootzakken. Niet te filmen. Trappen wlke keer weer in dezelfde val.
+2
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @Weidezicht:
Trappen wlke keer weer in dezelfde val.

LTO trapt niet in een val; ze werken BEWUST mee aan de overheidsplannen.
BoerBart
@christo
Knap gevonden. Mij lukt het niet meer om 65 pagina's onzin te lezen.
+1
christo
@BoerBart library.wur.nl/WebQuery/wurpubs/…

Deze leest sneller: ammoniak/schadelijk/biodiversiteit komt er nogal eens in voor.
christo
@BoerBart Wel even meer dan 65.
+2
sorry
Kom dr maar in henk,...je deed pas nog zo verbaasd...
sorry
@leo's vriend idem...
Jan S
Quote Reactie van @sorry:
Kom dr maar in henk,...je deed pas nog zo verbaasd...

Ze willen graag van hun boerenleden af. En wel met de volgens de Marc Calon doctrine: "Als je de regering vertegenwoordigd vertegenwoordig je 100% van agrarische sector, dus alle boeren". Dus ben je helemaal geen boeren nodig. Vandaar dat Marckie loopt te profeteren dat Nederland (nou ja de LTO) wel met minder boeren toekan.
bio boer
@christo LTO laat zich gewoon meeslepen in die bullshit
ted9
Zeg maar dag tegen de mest ruimte op dijken en natuurgronden die je mee mag tellen maar waar geen mest op mag.
+1
van Ittersum
@ted9 dat was mijn eerste gedachte ook, deze maartegel lijkt puur voor de werkelijke gift t.o.v om de fictieve giften te ondermijnen. Zou me niets verbazen dat een paar wakkere ambtenaren m.b.v satellietfoto's en de bemestingsplannen naast zich tot de conclusie kwamen dat dit niet overeen kwam.

Naast luchtremmen, kenteken en APK is de nu het GPS het volgende wat zelfmechanisatie minder aantrekkelijk maakt.
spotmelker
Quote Reactie van @van Ittersum:
het volgende wat zelfmechanisatie minder aantrekkelijk maakt.

Dan moeten ze het natuurlijk wel goed doen, dus op elke uitloop een NIR-sensor en deze mestgift via GPS en AGR direct in je KLW doorrekenen..... niet vergeten om er een testperceel tussen te leggen die met de ketsplaat bemest is en de VLB een rendementsberekening laten uitvoeren. De uitkomst zal nu al wel vaststaan 😀
ted9
@spotmelker ds meter op de hakselaar koppelen en klaar ben je.
+1
christo
@ted9 Klaar? Waarvoor? Ik heb verschillende types gezien en de resultaten van de NIRS gruwelijk af zien wijken. Maar dat wil liever niemand horen. Voor het gebruik in de mestwetgeving is de NIRS niet nauwkeurig genoeg. Nu niet, en straks ook niet. Wanneer je een beetje statistische kennis hebt weet je wat er nodig is om een continu proces te monitoren.
Noorderling
Quote Reactie van @christo:
Voor het gebruik in de mestwetgeving is de NIRS niet nauwkeurig genoeg. Nu niet, en straks ook niet.

En hoe worden je kuil en mestmonsters geanalyseerd in het LAB?
Als je een monster van kuil of mest naar 2 laboratoria stuurt krijg je ook twee compleet verschillende uitslagen. Mais moet naar Eurofins, gras naar ALNN, dat is ook geen geheim meer.
Misschien is continue monitoring met NIR juist wel nauwkeuriger door de vele metingen ipv een klein potje of zakje van 35ton mest en een paar honderd ton drogestof voer.
christo
@Noorderling Kuilmonsters zijn een indicatie die het vertrekpunt geven bij het voeren. Daarna bijsturen met boerenverstand. Ook in een lab kan een nirs niet wat een koe kan.
Noorderling
@christo
Volledig eens, maar de BEX en KLW dan?
Heb onlangs met een mobiele NIR sensor verschillende lagen in de kuil laten analyseren. Je schrikt er van hoeveel verschil er tussen het ene perceel en het andere zit. Met opraapwagens is het verschil helemaal groot als ieder op een kant lost en andere percelen opraapt. Dan is een paar centimeter opzij prikken zomaar 100kuub meer of minder mestafvoer.
+2
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Dan is een paar centimeter opzij prikken zomaar 100kuub meer of minder mestafvoer.

Wat een gezanik , ongelooflijk.
+4
Frans1
Quote Reactie van @George:
Wat een gezanik , ongelooflijk.

idd,je krijgt het toch bijna niet verzonnen hoe ver we van de basis afgedreven zijn door al deze flauwekul! Bunders grond waar geen mest op mag maar op papier wel meetellen omdat de hypocrieten die dit uitgeven anders ook wel weten dat geen hond er anders nog belang bij heeft,dus zij zijn debet aan overbemesting op andere percelen,dat hele meten,monsteren en berekenen ook de vuilnisbak in,en gewoon een forfaitaire norm,en verder geen gezeik.Grond waar geen mest op mag op papier ook 0, mensen die gewoon hun eigen grond gebruiken en benutten worden door dit soort luchtfietserij wederom benadeeld,want voor die groep enkel weer lastenverzwaring wat nergens toe dient.Als er iets mis gaat moet het aangepaakt worden waar dit gebeurt,maar daar is onze sector niet zo sterk in,we laten het liefst iedereen steeds weer meebloeden
+2
christo
@Noorderling Bex en KLW de prullebak in. Snap je nu waarom een extra kuilmonster steken snel uit kan? Een uitspraak van een collega: Ik hoefde maar 3 keer te laten steken voordat ik het juiste monster had:😀
ted9
@christo Was cynisch bedoeld.
trean
@ted9 dan met de schuitemaker freedo naast gaan rijden en gelijk weer lossen. Nog een keertje hakselen en je hebt een beetje extra opbrengst.
bio boer
@spotmelker koeien die weiden moet ook verplicht GPS op de halsband met vreettijd sensoren om te bepalen hoe veel gras ze vreten en in het land poepen en voldoende weid uuren halen
+1
pietjepuk
@bio boer Moeten er geen weegsensoren onder iedere klauw?
+1
bio boer
@pietjepuk kan ook nog weeg blokes onder de klauwen veel betrouwbaarder zonder gekkigheid warom moet alles tot in de weet ik veel controleer baar zijn kan er ook nog iets gewoon op vertrouwen dat we ons best doen om het goed tedoen? Nog even en ze willen nog 24/7 een nvwa man naast je staan dat je alles wel goed doet
dwers
@bio boer waarom dacht je dat er een bijrijders stoel in de trekker zit .
labella
@dwers Daar mag de boer straks zitten.
dwers
@labella strafbankje.
+1
robbies
Quote Reactie van @bio boer:
warom moet alles tot in de weet ik veel controleer baar zijn kan er ook nog iets gewoon op vertrouwen dat we ons best doen om het goed tedoen?

Omdat een simpele oplossing voor mestfraude geen draagvlak heeft in de sector.
+1
BoerBart
@robbies
Je hebt een duimpje. Je doelt op koeien/Ha norm?
+1
spotmelker
Quote Reactie van @robbies:
Omdat een simpele oplossing voor mestfraude geen draagvlak heeft in de sector.

Een ingewikkelde oplossing wel dan? LNV werkt het zelf in de hand met alles achter de komma te willen weten, vastleggen, registereren, controleren enz. Ze vergeten alleen dat een afwijkingkje op dat niveau explosief uitwerkt in de praktijk. En dan ben je fraudeur.
+4
Frans1
Quote Reactie van @spotmelker:
LNV werkt het zelf in de hand

Laat ze de hele handel maar in de kachel gooien,en enkel nog mest produceren als daar plaatsingsruimte tegenover staat,wat een zever allemaal
robbies
@spotmelker volgens mij zijn zaken als de KLW niet uit de koker van LNV gekomen. Als de sector gepleit zou hebben voor een simpele norm van GVE/Ha, dan had dat echt wel draagvlak gehad in Den Haag. Maar omdat we zelf graag willen bewijzen dat we zo efficiënt zijn, hebben we modellen nodig om die cijfers achter de komma om het te bewijzen. Mij allemaal best hoor, maar dan niet de overheid de schuld geven.
spotmelker
@robbies Dat bedoel ik ook niet. Ben met je eens dat de sector zelf (gedwongen) kiest voor geneuzel achter de komma en dat LNV daarin mee gaat en dito controle en borging wil. Men ziet niet of wil niet zien welke afwentelingen er in al die opgelegde(verplichte) rekensommetjes zitten waardoor de mogelijkheid om zoveel mogelijk mest te blijven dumpen alleen maar in de hand gehouden wordt. Maar het echte probleem is dat een verzonnen 'schuld' over nitraat in grondwater, CO2 en ammoniakconcentraties in de lucht niet op te lossen zijn ook al saneren ze de hele landbouw hier weg.
robbies
Quote Reactie van @spotmelker:
Maar het echte probleem is dat een verzonnen 'schuld' over nitraat in grondwater, CO2 en ammoniakconcentraties in de lucht niet op te lossen zijn ook al saneren ze de hele landbouw hier weg.

Door als sector continu met rekenmodelletjes op de proppen te komen die de invloed van de landbouw op nitraat, CO2 en ammoniak rekenkundig vermindert, hou je het beeld in stand dat we als landbouw wél invloed hebben de genoemde "problemen"
christo
@robbies Spotmelker heeft notabene zelf meegewerkt aan een een model om het nog ingewikkelder te maken.
robbies
@christo zoals ik het begrijp heeft spotmelker meegewerkt aan een reeks adviezen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, maar waar de commissie selectief shopt
christo
@robbies Dan heb je het niet goed begrepen.
+1
de hoef
Quote Reactie van @christo:
Dan heb je het niet goed begrepen.

of jij ,ken je spotmelker een beetje
is een slimme gast die nergens doekjes omwind
en doet heus niet mee om ons tegen tewerken
+2
robbies
@christo spotmelker zal zijn bemoeienis zelf wel uitleggen gok ik. Dat het jou niet past wil niet zeggen dat ik ernaast zit
christo
@robbies Wat je niet goed begrepen hebt is dat niet de commissie selectief shopt. Dat doet de opdrachtgever.
+1
Jan S
Quote Reactie van @bio boer:
Nog even en ze willen nog 24/7 een nvwa man naast je staan dat je alles wel goed doet

Dat is een goed idee. Als ik het niet goed doe moet hij het verbeteren. Ik ga er vanuit dat ik het niet goed kan doen anders zouden ze niet zo'n NVWAer sturen. Dan lijkt me dat zo iemand het beste al het werk kan doen dan weten ze tenminste zeker dat het goed gebeurd. Kan ik mooi met vakantie.
+2
oerne
oerne
.
+1
Nick83
@oerne euhm… vaste mest ook met gps?
pietjepuk
@Nick83 Ja dat kan wel vaste mest strooien met gps hier rijden al strooiers rond waar je digitaal een kaart in kunt laden zodat hij plaats specifiek bemest. Maar andere vraag In mais mag over een paar jaar alleen nog rijenbemesting worden toegepast. Hoe kan ik vaste mest in rijen bemesten?
+2
m uut m
@pietjepuk
Mais volvelds zaaien.
pietjepuk
@m uut m Hoe ga je dat doen met grasonderzaai?
+1
Fendt926Driver
@pietjepuk en waar zit dan de nirs sensor?
+1
Nick83
Quote Reactie van @pietjepuk:
Hoe kan ik vaste mest in rijen bemesten?

Verzin iets, werkt het, dan is het over een paar jaar verplicht en ben jij mooi miljonair 😉
+1
de hoef
@Nick83 als pietje nu stopt is hij multi miljonair
pietjepuk
Quote Reactie van @de hoef:
pietje nu stopt is hij multi miljonair

En gij denkt da. Dan komen er heel veel der handje ophouden.
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
Dan komen er heel veel der handje ophouden.

Wie dan?
pietjepuk
@George Dat kun je zelf wel bedacht krijgen.
de hoef
@pietjepuk 1 blauw brifke meer nie
+2
robbies
@pietjepuk
Quote:
Hoe kan ik vaste mest in rijen bemesten?

Met de stalmeststrooier. Ik was laatst in Rijen en daar zag ik een boer ook vaste mest uitrijden. Het kan dus wel 😂
+3
labella
@BoerBart Weer een hele slappe reactie van Lto Henk. In plaats dit gps voornemen van Carola keihard af te wijzen zit ie het te omarmen.
BoerBart
@labella ik lees het anders.

Er staat ook in dat, Speerpunt!, de kunstmestruimte met organische mest invullen, op grasland de oplossing is.
Prima! Blijf daar op lobbyen.
BoerBart
@labella ik lees het anders.

Er staat ook in dat, Speerpunt!, de kunstmestruimte met organische mest invullen, op grasland de oplossing is.
Prima! Blijf daar op lobbyen.
spotmelker
Quote Reactie van @BoerBart:
Er staat ook in dat

Ze nog steeds geloven dat bemestingsstrategie 1 op 1 te relateren is aan het nitraatgehalte van grondwater. Ga eens naar een andere kerk.....
Wolswinkel
@labella Geen nieuws toch. Christo heeft deze week nog een stukje uit het klimaatakkoord geplaatst waar de intenties van zowel het LTO als CUMELA vrij duidelijk in vermeld staan omtrent dit verhaal.
robbies
@BoerBart op het stuk van Henk kun je heel veel opmerken, zowel qua inhoud als qua pretentie. Het gaat om honderdduizenden euro's; dat is georganiseerde misdaad. Alsof je dat met een labeltje getackled krijgt.
+1
kanniewaarzijn
@BoerBart Er staat slechts één zin in die klopt: "Pak de problemen bij de bron aan, daar waar het mis gaat moet worden ingegrepen".

De bron van de problemen ligt bij LNV, onder druk van (jawel) de LTO is er een mestwet doorgedrukt die mineralen uit verschillende leefwerelden gelijkwaardig optelt. Dit om de intensieven flink te bevoordelen. Zolang deze bron niet wordt aangepakt zal er inderdaad zo'n 30% zwarte mest blijven bestaan, wat je ook voor apparatuur bedenkt.
de hoef
@robbies hier reed vroeger een kippeboer door de mais bij ons mee zon ding,toen groeide er nog is wa
+8
cs-agrar
Het enige antwoord hier op is toch gewoon een algeheel "NEE". Zeker sinds uitkomst dat onderzoeken aan alle kanten gemanipuleerd enz worden. Dat hele ministerie moet gewoon op slot, een shut-down zoals VS, dus ook geen centen, en dan eerst de onderste steen boven voordat deze shut-down opgeheven wordt en er ook maar over verdere wetgeving gedacht wordt.
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @cs-agrar:
, en dan eerst de onderste steen boven
Daar zullen we nogal ver mee komen. Zelfs boeren snappen niet waar de fout zit, hoe wil je dat dan aanpakken?
cs-agrar
@kanniewaarzijn als je er niet aan begint wordt het nooit wat
langeslagdiesel
Ga maar een ander vak leren denk ik.
Pluto
De dood voor alle fauna !!!.
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden mest , gps , geit en uitrijden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!