Krimp van de veestapel is op den duur ook goed voor de boer

Volgens hoge priesters Wouter & Frits... 📗

Originele beschrijving

Inkrimping van de Nederlandse veestapel zou goed zijn voor klimaat, milieu, dierenwelzijn en gezonde voeding. Maar ook de veehouders zijn erbij gebaat, schrijven Wouter van der Weijden en Frits van der Schans van het Centrum voor Landbouw en Milieu.

 Krimp van de veestapel is op den duur ook goed voor de boer (trouw.nl)

Inkrimping van de Nederlandse veestapel zou goed zijn voor klimaat, milieu, dierenwelzijn en gezonde voeding. Maar ook de veehouders zijn erbij gebaat, schrijven Wouter van der Weijden en Frits van der Schans van het Centrum voor Landbouw en Milieu.

diezel

Laatste  |  

Reacties

+10
slagroomvla
Wie financiert dat clm eigenlijk? Ook weer zo'n sociale werkplaats met nul toegevoegde waarde...
Groen1
@slagroomvla
Wouter van der Weijden
clm.nl/medewerkers/33/…

Opdrachtgevers
clm.nl/opdrachtgevers/

'Insect de dupe van ontworming'
prikkebord.nl/topic/170366/

21 december 2018 Minder ontwormingsmiddelen bij vee betekent meer biodiversiteit
Veehouders en natuurbeheerders geven vee ontwormingsmiddelen om de dieren te beschermen tegen wormen. Die middelen komen via de mest in de bodem of het water terecht, ook in natuurgebieden. Dat kan negatief uitpakken voor de biodiversiteit. Provincie Zeeland, Evides Waterbedrijf, Waterschap Scheldestromen, Stichting Het Zeeuwse Landschap en ZLTO willen daar wat aan doen. In het project Schoon Water voor Zeeland en ondersteund door adviesbureau CLM, verzamelen ze kennis, verspreiden ze informatie en verkennen ze alternatieven. Vorige week organiseerden ze daarover twee bijeenkomsten.
schoon-water.nl/2018/12/…
+9
Jack Rijlaarsdam
Als dit onze vrienden zouden zijn, hebben we geen vijanden nodig. Eerst aangeven dat krimp van de veestapel geen oplossing is. Daarna pleiten voor krimp, omdat dat de kans op fraude vermindert... Wat een argument. Grappig ook dat er onder het artikel een link staat waarin van der Weijden juist pleit tegen krimp van de melkveestapel. Maar goed, beide heren hebben toch de krant weer gehaald.
+1
de hoef
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Daarna pleiten voor krimp, o

Frits zijn broer luistert in elk geval niet na hem ,gaat volgas door
+3
puntertje
Laten we duidelijk zijn, groei heeft ons in ieder geval niet gebracht wat de meesten er van verwachten. Sterker nog, het leidt nu tot een situatie dat een deel van onze collega's gedwongen stopt, een gedeelte vrijwillig stopt omdat ze het zat zijn, een groep die alleen groei voor ogen heeft en menen dat zij alleen bestaansrecht hebben en zich ook van niemand iets aan willen trekken en het restant dat zich als gevolg van het handelen van de voorgaande groep ziet geconfronteerd met verstikkende regelgeving van overheid en eigen coöperaties.
In een ander scenario was er hoogstwaarschijnlijk een beter verdienmodel voor meer ondernemers met meer plezier en meer waardering geweest. Het bewijst maar weer dat als je met z'n allen op een postzegeltje zit je helaas niet zonder regulering kunt. We hebben het 3 maanden geprobeerd, en waar staan we nu?
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @puntertje:
groei heeft ons in ieder geval niet gebracht wat de meesten er van verwachten.

Namens wie praat je nu?
puntertje
Quote Reactie van @slagroomvla:
Namens wie praat je nu?

Is de verdeeldheid in de sector je ontgaan?
Jannus
Quote Reactie van @puntertje:
Is de verdeeldheid in de sector je ontgaan?

Denk het niet,staat de NMV-fosfaat prijs af aan de fosfaatbank schat ik zo in 🤔
slagroomvla
Quote Reactie van @puntertje:
verdeeldheid in de sector

Eerder was dat anders?
Jannus
Quote Reactie van @slagroomvla:
anders?

Eerder was het 'Jij en ik',tgenwoordig is het 'Ik en jij'
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
In een ander scenario was er hoogstwaarschijnlijk een beter verdienmodel voor meer ondernemers met meer plezier en meer waardering geweest.

Mag ik vragen hoe dat scenario er dan uit zou zien?
+2
puntertje
@Jack Rijlaarsdam Ver voor de afschaffing van het mq een duidelijke stip waar de ontwikkeling naar toe zou moeten gaan. Dit had de ratrace kunnen voorkomen om zo snel mogelijk maar referenties veilig te stellen voor de zaak spaak zou lopen waardoor het een self fulfilling prophecy werd. Met mensen die onverantwoord snel hadden gehandeld zich zelf naderhand als visionairs betitelen, zij die net te laat waren zich als slachtoffer kwalificeren en de rest, zoals jij, moet slalommen om alle voetangels en klemmen om een gedeelte van hun toekomstperspectief te realiseren. Het is gebeurt, we kunnen het gebrek aan visie van zij die het vorm hebben gegeven niet meer terug draaien. Maar hopelijk hebben beleidsbepalers we er wel iets van geleerd, nl. dat gebrek aan visie gaat leiden tot referentiejacht en de sector verzwakt.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
Ver voor de afschaffing van het mq een duidelijke stip waar de ontwikkeling naar toe zou moeten gaan.

Dat zal niemand met je oneens zijn. Verhaal is gewoon dat bij elke richtingsverandering van beleid een bepaald deel van de sector zich benadeeld zal voelen.

Verder schets je een heel negatief beeld van al dan niet gedwongen stoppers, meedogenloze opschalers en zelfbenoemde knelgevallen. Volgens mij waren deze categorieën ook onder de quotering al aanwezig. Bekijk het eens positief: stoppers krijgen opnieuw een gouden handdruk en groei kost een stuk minder dan in de hoogtijdagen van de quotering. Voor ambitieuze plannenmakers die net naast de plank zijn gesprongen is het allicht zuur, maar ook weer een ondernemersuitdaging om toch hun doel te bereiken. Zonder wrijving geen glans.
George
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Zonder wrijving geen glans.
Rea

Soms is de lak zo slecht dat je wrijven kunt wat je wilt maar dat ie niet meer gaat blinken.
En daar lijkt het mijn inziens veel op in de landbouw. KNMEG voor velen.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
stoppers krijgen opnieuw een gouden handdruk en groei kost een stuk minder dan in de hoogtijdagen van de quotering. Voor ambitieuze plannenmakers die net naast de plank zijn gesprongen is het allicht zuur, maar ook weer een ondernemersuitdaging om toch hun doel te bereiken.

Het zou zo een zinsnede kunnen zijn bij de uitreiking van het lintje aan K.Romijn. En de onnozele K.Romijn zou het ook nog geloven ook.
Ik denk, dat ik hier maar geen commentaar op moeten geven, De nieuwe directeur van LTO-Noord , Eise van der Sluis wordt overigens toch voorzichtig iets realistischer
+1
puntertje
@Jack Rijlaarsdam Jij hebt je voorgenomen om über-optimist te zijn of je als zodanig voor te doen. Het is een beetje alsof je te veel 'ondernemers' cursussen hebt gevolgd en vervolgens alle bedreigingen als 'uitdaging' gaat benoemen. Valt iets voor te zeggen, maar na verloop van tijd realiseer je je ook dat als bijv. een zuivelonderneming iets als 'uitdaging' benoemt, ze in feite bedoelen dat het er heel slecht voor staat.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
Jij hebt je voorgenomen om über-optimist te zijn of je als zodanig voor te doen.

Ik zet me inderdaad wat af tegen de overwegend negatieve insteek die hier op het prikkebord de overhand begint te nemen. Er is veel aan de hand en dat maakt gewoon lekker koeien melken niet makkelijker. Toch wordt de soep nooit zo heet gegeten als dat 'ie wordt opgediend. Niet alle bedreigingen worden daadwerkelijk uitgevoerd en ook niet allemaal tegelijk, dat geeft tijd en ruimte om te schakelen. Dat was zo en dat blijft zo.

Quote Reactie van @puntertje:
een zuivelonderneming iets als 'uitdaging' benoemt, ze in feite bedoelen dat het er heel slecht voor staat.

Dat is een goede interpretatie. Positief bekeken is er dan veel ruimte om te verbeteren, het is alleen wel zaak eerst de crisis te overleven. Dat is ook zo bijzonder aan veel zelfbenoemde knelgevallen: zij zijn vooral bezig met proberen hun gelijk te halen en vergeten dat je daar niets aan hebt wanneer je bedrijf niet meer bestaat als je eventueel je gelijk ooit krijgt.
George
Quote Reactie van @puntertje:
über-optimist te zijn

Tjakka , tjakka tjakkaa Sjakkie Tjakkaaaaaaaaaaaaaaaa Ik ben geen 69 , ik ben 49.... 😂 😂 😂
Twentsch Land
@George

Teveel naar die Ratelband goeroe gekeken 🤔
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Teveel naar die Ratelband goeroe gekeken

Nee Sjakkie
Twentsch Land
@George

Owh. Oké 😂
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @George:
Tjakkaaaaaaaaaaaaaaaa Ik ben geen 69 , ik ben 49

Je l@lt doorgaans inderdaad over vroeger als een bejaarde, maar je zult zelf het beste weten hoe oud je bent?
George
@Jack Rijlaarsdam
Je hebt de strekking duidelijk niet begrepen en ook het nieuws slecht gevolgd. 😂

nos.nl/artikel/…
Twentsch Land
@puntertje

Deze mening kan ik voor een groot gedeelte delen, echter waar is het verdienmodel bij deze vorm, bij dat alles alleen maar duurder wordt moet je schaalvergroting toepassen anders hoor je niet bij de overlevenden.......ik had liever een veel geringere schaalvergroting gezien met een bijpassende verdienst ( dus meer geld voor je producten ) maaaar helaas .... het voedsel mag niet te duur zijn want dan blijft er meer geld over voor de luxe en daar heeft de overheid een grotere verdienmodel aan.
puntertje
Quote Reactie van @Twentsch Land:
het voedsel mag niet te duur zijn

De conclusie zou kunnen zijn dat Nederland zich niet meer leent voor goedkope bulkproductie. En de markt waar we ons op moeten richten kan niet overvoerd worden want dan klapt die in elkaar. En laten we wel wezen, die markt gaat ook niet ingevuld worden door Oekraïense agro-conglomeraten gefinancierd door eigen financiële kolossen, daar zorgen de NGO´s voor als ze blijven acteren zo als ze nu ook doen.
George
Quote Reactie van @puntertje:
aten we duidelijk zijn, groei heeft ons in ieder geval niet gebracht wat de meesten er van verwachten. Sterker nog, het leidt nu tot een situatie dat een deel van onze collega's gedwongen stopt, een gedeelte vrijwillig stopt omdat ze het zat zijn, een groep die alleen groei voor ogen heeft en menen dat zij alleen bestaansrecht hebben en zich ook van niemand iets aan willen trekken en het restant dat zich als gevolg van het handelen van de voorgaande groep ziet geconfronteerd met verstikkende regelgeving van overheid en eigen coöperaties.In een ander scenario was er hoogstwaarschijnlijk een beter verdienmodel voor meer ondernemers met meer plezier en meer waardering geweest. Het bewijst maar weer dat als je met z'n allen op een postzegeltje zit je helaas niet zonder regulering kunt. We hebben het 3 maanden geprobeerd, en waar staan we nu?

Puntertje ik vind dat je plank wel eens misslaat en overal het zuiden van de schuld geeft maar nu heb je duidelijk weer een punt en ben het volledig met je eens.
+2
paul1
Zal de broer van frits niet blij mee zijn
Groen1
Zelfbeheersing is basis van kringlooplandbouw
Kringlooplandbouw is hot sinds minister Schouten het tot de spil maakte van haar landbouwvisie. Agrio heeft opiniemakers en boeren gevraagd hun visie hierop te geven. Frits van der Schans, senior adviseur bij CLM Onderzoek & Advies.
agraaf.nl/artikel/…
+2
hans1980
Mafklappers 20% groei na bevrijdingsdag nu weer krimp no-way

LTO zit ook in deze club
kanniewaarzijn
Ik mis nog steeds een stukje essentiële kennis bij Van der Weijden en Van der Schans. Tot deze basiskennis is doorgedrongen kan ik de opinies van deze heren niet serieus nemen. Jammer dat ze wel steeds een podium krijgen.
demelkboer
Het is niet de leukste boodschap maar il denk wel voor de sector als geheel wel de beste. Intensivering heeft de laatste jaren veelal geleid tot een hogere kost prijs
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden goed , landbouw , dierenwelzijn , milieu , veehouders , boer , klimaat , frits van der schans en veestapel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!