De terugval van een trotse zuivelcooperatie


De terugval van een trotse zuivelcoöperatie

Wat is er aan de hand met FrieslandCampina? De eens zo fiere zuivelcoöperatie krijgt de een na de andere tegenvaller te verwerken, is er in geslaagd haar leden-melkveehouders in recordtempo van zich te vervreemden en blinkt uit in half of helemaal niet communiceren. Weet de coöperatie zelf nog wel waar het heen wil?

Het kan lange tijd niet op met de successen van FrieslandCampina. De prestatietoeslag stijgt jaar na jaar, in China wordt het ene na het andere succes geboekt en nabetalingen van €0,05 of meer zijn volgens de top een kwestie van tijd. De toenmalige CEO, Roelof Joosten is een en al bravoure en laat het niet om na de concurrentie uit te dagen iets te doen aan het gapende melkprijsgat tussen FrieslandCampina en de rest.

De winsten over 2015 en 2016, deels tot stand gekomen door eenmalige meevallers, verbloemen de eerste haarscheurtjes. De Russische boycot, meer druk op de afzet in China en dalende vraag vanuit de oliestaten beginnen de cijfers naar beneden te halen. Halverwege 2016 neemt Piet Boer afscheid als voorzitter en reeds zittend bestuurslid Frans Keurentjes wordt zijn opvolger. Het verval is dan al in gang gezet.

Koers op minder melk
De kosten stijgen, de verkopen in binnen- en buitenland stagneren en de melkplas in thuisbasis Nederland groeit in een verontrustend hard tempo door naar de voor 2020 voorziene plus van 20% tot 25% (ten opzichte van het quotumtijdperk). In het najaar van 2016 lanceert zuivelcoöperatie FrieslandCampina een premie voor de boeren die tussen oktober 2016 en maart 2017 minder melken.

Kort daarop volgt de 'standstill': wie te veel produceert, boven een zelf te kiezen referentieperiode, wordt gekort op de melkprijs. FrieslandCampina heeft in zijn capaciteitsplanning voor 2017 rekening gehouden met de inwerkingtreding van het fosfaatrechtenstelsel, maar die wordt uitgesteld tot 1 januari 2018. En nu dreigt een fors overaanbod van melk. Het is een voorbode op de maatregel die gaat komen: een structurele melkaanvoerregulering vanaf 2019.

Organisatie op de schop
Medio 2017 gaat de organisatiestructuur bij FrieslandCampina volledig op de schop. Het bedrijf gaat werken in 4 wereldwijde divisies en de raad van bestuur krimpt van 6 naar 2 mensen. Tijdens de reorganisatie ruimen tientallen topmanagers met veel zuivel- en marktkennis het veld. In een verklaring stelt Joosten dat de reorganisatie niet is ingezet omdat het slecht gaat, maar dat het dak wordt gerepareerd nu de zon nog schijnt. Een paar weken later moet hij zelf het veld ruimen.

Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2017 noteert FrieslandCampina een winstdaling van bijna 40% en nabetaling van iets meer dan €0,01. Zulke historisch magere cijfers hebben de leden-melkveehouders in 10 jaar tijd niet gezien. Tot overmaat van ramp komt FrieslandCampina 1 maand later met het plan de melkaanvoer op de leden-melkveebedrijven vanaf 2019 te remmen; ook wel het fabrieksquotum genoemd. De melkveehouders snappen er niks meer van: waar is hun zuivelcoöperatie mee bezig?

Boeren zijn het zat
Het is de druppel die de emmer bij een groot aantal melkveehouders doet overlopen. Het bevalt ze toch al niet dat FrieslandCampina hen met allerlei regeltjes de wet op het eigen erf denkt voor te schrijven over hoe ze hun bedrijf moeten runnen. En dan nu ook nog (naast fosfaatrechten) een fabrieksquotum instellen? "Bekijk het", zo zeggen ruim 200 melkveehouders.

Uit verklaringen van directeuren en bestuursleden en gesprekken met insiders komt een scala van oorzaken naar voren: zoals dat het bedrijf te lang gevaren heeft op de goede resultaten in China. Er zijn ook diverse tegenvallers: de dure aankoop van kaashandel Zijerveld is daar 1 van. "De werkorganisatie is te traag en te duur geworden en de besluitvorming is te weinig slagvaardig", constateert de nieuwe CEO Hein Schumacher in een interview met het Financieele Dagblad.

Last in plaats van lust
Ook in de eerste helft van 2018 brengt FrieslandCampina teleurstellende cijfers naar buiten. De omzet krimpt en nettowinst daalt. Een minstens zo groot probleem is het weggevloeide vertrouwen van boeren. Het doet hen pijn dat FrieslandCampina melk ziet als een last, in plaats van een lust. Ze worden voortdurend overvallen met nieuwe sluitingen, vertrekkende poppetjes en nieuwe plannen die telkens zo vaag naar buiten worden gebracht dat niemand weet wat er precies gaat gebeuren. De communicatie rondom de ‘10-centregeling’ en ‘Top-Zuivellijn’ zijn daar 2 concrete voorbeelden van.

Insiders concluderen dat er met de reorganisatie honderden jaren van zuivelkennis en -gevoel uit de coöperatie is gerold. In de plaats komen knappe koppen en goede rekenaars, die vooral naar kille cijfers kijken en minder naar hoe je een markt aanvliegt of hoe boeren in elkaar steken. Ook ligt er de vraag of een CFO een goede CEO kan zijn. Het zijn 2 totaal verschillende disciplines: van louter financieel de boel in de gaten houden naar het runnen van de complete tent.

Kortom: de twijfels over de staat van FrieslandCampina worden de laatste maanden alleen maar groter. Het enige houvast is dat de coöperatie nog steeds een van de hoogste melkprijzen betaalt. Dit komt vooral door de garantieprijssystematiek. Hoe houdbaar deze systematiek is, moet in 2019 blijken bij de 3-jaarlijkse evaluatie van het melkgeldreglement en reserveringsbeleid.

Deel dit topic

Reacties

de jonge
Als ik het zo lees word het in 2019 ook geen dikke nabetaling van 2018 dus.
+1
van Ittersum
Kijk en vergelijk. Beter doen is beter laten zien door de collega melkfabrieken dus we wachten het af

heb het idee dat hier een oude artikel gekopieerd is, klopt dat?
Flinstone
@van Ittersum heb het ook al eerder gelezen! Laat maar,nog iemand die onze coöperatie wil bashen!
Als de melkprijs vergelijking over 2018 weer aan de orde is dan praten we weer.
Als ik de melkprijzen van A-Ware en DOC bekijk dan word ik daar ook nog niet opgewonden van.
In een ander topic word ook Vreugdenhil geroemd terwijl de ander daar net weer vertrokken is wegens melkprijs verschil van 3 cent met RFC en dat vind ik nogal wat
robbies
Quote Reactie van @Flinstone:
In een ander topic word ook Vreugdenhil geroemd terwijl de ander daar net weer vertrokken is wegens melkprijs verschil van 3 cent met RFC en dat vind ik nogal wat

FrieslandCampina legt liever boeren aan de ketting dan dat ze een poedertoren bijbouwen. Vreugdenhil doet vrijwel niets anders dan poeder en weet een prijs te realiseren die net onder de garantieprijs ligt van RFC. Als je dan vindt dat onze coöperatie het zo geweldig doet, dan laat je je wel heel makkelijk in slaap sussen. Inderdaad: Rfc zal vast en zeker de hoogste melkprijs betalen, maar ik denk dat we als RFC-lid behoorlijk wat centen missen aan opbrengsten, als ik zie wat Aware uit de kaasmarkt en Vreugdenhil uit de basiszuivelmarkt weten te peuren. Dan vind ik 3 cent verschil veel te weinig.
brabo
Quote Reactie van @robbies:
Vreugdenhil doet vrijwel niets anders dan poeder

in melkpoeder heb je ook allerlei segmenten, met alle bijbehorende opbrengsten
robbies
Quote Reactie van @brabo:
in melkpoeder heb je ook allerlei segmenten, met alle bijbehorende opbrengsten

En dus bijbehorende marktkansen. De laatste poedertoren van Vreugdenhil heeft een capaciteit van 350 miljoen kilogram melk. Die draagt dus flink bij aan de omzet, terwijl RFC de laatste paar 100 miljoen liter melk liever niet heeft, ook niet in poeders, want die zouden het rendement drukken. Dan kun je als RFC-lid wel zeggen dat RFC het beter doet dan de concurrentie, maar dan ben je jezelf voor de gek aan het houden. Op basiszuivel doet RFC het gewoon niet goed, erkennen ze ook. In plaats van het probleem op te lossen, kiepen ze het bij de boer over de schutting in de vorm van basiszuivelcorrecties en fabrieksquota. Dat moet je als RFC-lid toch verbazen? Althans, mij wel. Hier gaat de vlag niet uit bij 3 cent verschil. Veel te weinig.
de jonge
@van Ittersum dit is een artikel wat vandaag via de mail verzonden is,dus tsja wat is oud?? en het gaat niet alleen om het geld,het stuk wat mij het meest opviel was dat er word geschreven dat er meer en meer collega veehouders het geregel en ge-eis steeds meer zat worden. en ja daar kan ik mij wel wat bij voorstellen. regels eisen en als je ergens niet aan voldoet gaan ze er volgas in,terwijl ze zelf toch ook wel eens een foutje maken toch????? en dan niet alleen via mail en brieven maar ook financieel met bedrijven uit het buitenland, het is een en en optelsom. ook andere melkverwerkers gaan mee met de gekkigheden en eisen,maar wie is daar in het verleden vooral mee begonnen om zogenaamd melk met meerwaarde te creeren. wat is er dan meerwaarde gebleken als we met zijn allen nog leveren voor prijzen van 30 jaar terug.
Arum
😀
+2
van Ittersum
@Arum waarom zou je 7 melkmalen willen houden, hier een keer met sneeuw gehad(wel jaren geleden) of de koelmachine stuk(onlangs), later of extra opgehaald zonder kosten. welk voorbeeld heeft u dan , dat het andersom niets kan
Arum
😀
+2
Jansky
@Arum Ik snap uw insteek maar als je 1 veehouder na 12 uur ivm quotumjaar matst dan wil/moet de rest ook in het kader gelijke behandeling. Transporttechnisch niet te realiseren.
Aan de andere kant tijdens de periode van ijzel 3 jaar geleden zijn er best wel wat tankjes blijven zitten maar alle melk is toch betaald.
van Ittersum
@Arum nogmaals waarom zou je de melk na 7 melkmalen willen afleveren? Noem eens een situatie waar dat voor moet komen
+1
jan w
@van Ittersum
Het gaat er @arum om, dat wij geen 7 melkmalen mogen leveren, Maar RFC wel 7 melkmalen mag ophalen.
Zo is er in Steenderen vorig jaar een mankement aan de koeling geweest. Die heeft ongeveer 2 weken geduurd. De niet gekoelde monsters werden door Qlip niet meegenomen voor onderzoek. In die 14 dagen zijn de ontbrekende gegevens berekend. Dan staat er nadien op melkweb: "Helaas".
Ze moeten bij RFC ook zorgen dat ze hun rotzooi voor elkaar hebben. Dat ze nu het niet versturen van de RMO kaarten bij POST.NL neerleggen is gewoon onzin.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @jan w:
het niet versturen van de RMO kaarten bij POST.NL neerleggen is gewoon onzin.

Dat is een van de dingen waar ik mij op dit moment het hardst aan erger. RFC schuift het ALTIJD af op een ander en laten de boeren in het slijk zakken. De coperatie RFC moet voor haar boeren opkomen en een keer met de vuist op tafel slaan als er ergens iets niet gaat zodat het hoort.
+6
de hoef
@pietjepuk binnen 5 minuten staat het online,waar maak je je toch druk om,melkrijder had hier papiertje opgehangen met de liters
pietjepuk
Quote Reactie van @de hoef:
binnen 5 minuten staat het online,waar maak je je toch druk om

Het gaat mij niet zo zeer over die kaart maar in het algemeen. Het heeft altijd een ander gedaan.
+2
de hoef
Quote Reactie van @pietjepuk:
Het heeft altijd een ander gedaan.

dat is bij de meeste mensen
+2
schoppenboer
@de hoef
Als we 's avonds aan het eten zijn dan wordt de melk altijd opgehaald. Dus onder het eten aan tafel heb ik via de Melk app al in beeld hoeveel melk ze opgehaald hebben.
van Ittersum
@pietjepuk ik heb die kaart al lang binnen en het klopt dat de post zelfs rouwpost doordat de "feestdagen" beiden midden in de week vielen soms te laat werd bezorgd. Zaterdag zelfs nog een rekening met factuurdatum van voor de kerst binnen gekregen.
+1
de jonge
@van Ittersum en hoe simpel was het voorheen,dan had de melkrijder gewoon de nieuwe kaart mee in de auto. hoppatee direct te plek en geen gedoe met de post. waarom moet het nu weer zo ingewikkeld
van Ittersum
@de jonge naar ik vernomen heb, dat de RMO bedrijven ook geen post- en pakketbezorger meer wilde zijn, dat is al veel eerder begonnen. Heeft dus niets met Campina te maken. Vroeger namen ze zelfs je reningingsmiddelen mee. Een rmo bedrijf bestaat niet meer uit 1 auto maar uit een hele reeks
@van Ittersum net wat je zegt vroeger was het heel simpel chaufeur hangt gewoon kaart op ,maar tegenwoordig is dat te eenvoudig ,het moet heel moeilijk ,maar dat komt doordat RFC een heel ambtenaar apparaat geworden is ,het gaat over tig schijven voor dat iets uitgevoerd wordt.wat vroeger door 1persoon gedaan werd staan nu bij wijze van spreke 4 personen iets te regelen zo houden we elkaar wel aan het werk ..Wat dat betreft zou er heel wat op arbeidskosten bespaart kunnen worden.
+1
weurding
@de jonge vroeger had je standaard kaarten. Nu naamsgericht
de jonge
@weurding dan doen ze maar weer standaardkaarten. wat is het voordeel dan van naamgericht,de melk en de gehalten worden er niet anders van,en bij de rmo gaat tegenwoordig toch alles al digitaal. dus een melkkaart op naam heeft totaal geen meerwaarde
+3
Flinstone
@jan w kijkt u eens op de boerderij-site naar de melkprijzen van december. Bij RFC is er inmiddels 1 cent af maar bij A-WARE en DOC ook en dan wetende dat het 2e halfjaar bij RFC qua winst beter is als het eerste en dus ook weer prestatie toeslag eind maart!
Voor mij is alle melk ook wit maar ben blij met mijn melkprijs!
Willen we een beste melkprijs of niet of willen we in de bulkmelkprijs van de Duitsers
+1
jan w
@Flinstone
Als je wat wilt bereiken, moet je het samen doen.
Bij mij in het dossier van RFC staat dat ik een aanvaring cq. conflict heb gehad met een ledenadviseur. Laten ze er dan ook de redenen "waarom" er ook bij zetten. Maar dat zijn ze vergeten.
+1
Flinstone
@jan w wat was de reden dan,of heb je er zo een bende van😂😂😂
+1
van Ittersum
@jan w conflict met een werknemer van een bedrijf is dan het hele bedrijf verkeerd? Dan is het omgekeerd ook zo, een boer die zijn vee verwaarloosd is dan de hele sector tot in lengte van dagen verkeerd? Zet met opzet geen Campina bij, zou namelijk op iedereen kunnen slaan
de hoef
Quote Reactie van @jan w:
Maar RFC wel 7 melkmalen mag

als je dan karakter heb laat je hem gewoon leeg lopen
jan w
@de hoef
Melken met een robot, dus melkmalen is wat lastig.
+2
van Ittersum
@jan w omdat het Campina betreft is het erg..... net zoals met Rabobank en LTO. Hier zijn een aantal prikkers ontzettend goed om die bedrijven onder een xxl vergrootglas te zetten. Zegt toch iets over die personen en minder over de bedrijven in kwestie, het druipt er gewoon af.
+1
Erik,1979
@van Ittersum hier zijn veel boeren die nog positief praten over door jou genoemde instanties. Ik heb zelf nooit problemen gehad met de Rabobank. Integendeel zelfs. Die waren volgens mij altijd eerlijk geweest naar ons. Maar ik sluit mijn ogen daarom niet voor de duistere kanten van de grote banken. Die kopen altijd hun criminele praktijken af. Kun je als wel denkend eerlijk mens nooit goed keuren. Campina is belangrijk voor de gehele zuivelmarkt. Als je daar als veehouder niet extra kritische over bent dan begrijp je de impact van zo'n grote speler niet. Het MOET goed gaan daar wil de melkprijs elders ook in de been blijven! LTO is er alleen voor de blijvers. Als je even een probleem met wetgeving hebt trekken ze de paraplu weg en laten ze je verzuipen onder het motto WIJ KUNNEN NIET IEDER BEDRIJF REDDEN. Daarbij wordt door velen even vergeten dat advies geven en subsidie trekken hun belangrijkste verdien model is. Met dat in de achterhoofd hebbende kun je het beleid van hun wel volgen.
van Ittersum
@Erik,1979 welkom in de huidige maatschappij! Ik sluit mijn ogen niet maar ga ook niet selectief hypocriet staan te doen. Je eigen verantwoordelijkheid kiezen en nemen en voor jezelf en je naasten bezig zijn, groter hoeft je wereld ook bijna niet te zijn. Daar heb ik al een dagtaak aan en daar voel ik me prettig bij.
+2
Flinstone
@Erik,1979 waar jij woont hebben ze een Bauern verbond of zoiets! Ga daar zitten klepzeiken, daar word ik toch wel zo moe van! Je bent nu buitenlander en ga daar wat met je energie doen die je over hebt!
Zou vroeger een rel zijn geweest als Bernard of Claus zich ging bemoeien met de politiek in hun vaderland!
Erik,1979
@Flinstone ik kan ook zeggen tegen jou dat jij de toekomst voor de Europese melkveehouderij niet moet beïnvloeden in jou laatste jaren als melkveehouder. Btw. Zolang ik nog een bedrijf vertegenwoordig in Nederland blijf ik het volgen en mijn mening strooien.
puntertje
@Erik,1979 Och, je doet maar wat je niet laten kan. Met ietsje minder rancune dan misschien?
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @Erik,1979:
Zolang ik nog een bedrijf vertegenwoordig

Precies!, dwingt meer respect af als die roeptoeters die zelf geen koeien (meer) melken en graag vertellen hoe een ander zijn bedrijf moet runnen..
Arum
😀
+1
torrarica
@de jonge waar komt die mail dan vandaan,dit is allemaal oud nieuws.
+7
van Ittersum
@torrarica gevonden: boerenbusiness.nl/melk/artikel/… Boerenbusiness:voor al uw oude koeien.....
+1
jg
van Ittersum
@jg ...uit de sloot halen .
Coen
@van Ittersum , van ons ledenraadslid krijg ik geen reactie, ze zijn (of zijn ze) vanuit Amersfoort de mond gesnoerd over de inhoud van dit artikel 😞
+1
Elvis
@de jonge zulke troep neem je toch niet serieus
Pluto
Ik meende dat rfc een onderdeel was van Nutreco !. Zal ik wel niet goed hebben .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0