Belangenclub melkveehouders wil snelle opening fosfaatbank

Netwerk Grondig gaat een klacht indienen in Brussel, als landbouwminister Carola Schouten niet op korte termijn de fosfaatbank opent.

Netwerk Grondig is de belangenorganisatie van grondgebonden melkveehouders, Juist onder deze groep boeren, en vooral de jonge agrariërs, moeten de fosfaatrechten uit de fosfaatbank verdeeld worden, zo is bij wet vastgelegd, benadrukt Grondig-voorzitter Foppe Nijboer uit Boelenslaan.

De fosfaatbank wordt gevuld met fosfaatrechten die vrijkomen bij transacties van koop en lease. Het gaat om een percentage van 10 procent.

Uitgesteld
Schouten heeft onlangs wederom de opening van de fosfaatbank uitgesteld, omdat het landbouwministerie teveel rechten heeft uitgegeven, onder meer aan vleesveehouders.

Deel dit topic

Reacties

+10
robbies
Van mij hoeft hij niet open hoor. Eerst alle knelgevallen afhandelen en daarvoor de fosfaatbank aanwenden. De achterban van Grondig zal zich ook opgeworpen hebben als knelgeval, dus ook baat hebben bij een snelle afhandeling van hun dossier
+8
Flinstone
Niks uitdelen aan grondgebonden jonge agrariërs! Bevoordelen van rijkeluiszoontjes zou het dan zijn!
Gewoon de generiek korting teruggeven en laat dat netwerk Grondig asjeblieft zichzelf opheffen, hebben al genoeg schade aangericht😡
+2
Erik,1979
@Flinstone dat denken er ook veel over die andere club waar jij nog steeds lid van bent.
Coen
@Flinstone , nog steeds in de ontkenningsfase, lees de flyers van je belangenbehartiger nog maar eens
ricardo
@Coen wat bedoel je doen?
ricardo
Coen
@ricardo , waar je mee omgaat, daar wordt je door besmet --> ik lees overal op LTO-flyers teksten van die linkse rakkers 😞
+1
buorman
@Coen
Jij noemt het linkse rakkers, maar die hebben wel steeds meer stemmers/zetels in de kamer.
En dus gaat het die kant uit met wet en regelgeving of; er moet een oorlog uitbreken
robbies
@Flinstone
Quote:
Bevoordelen van rijkeluiszoontjes zou het dan zijn!

Jij kunt bij een ander in de beurs kijken??
Erik,1979
@robbies is gewoon een combi van angst en jaloezie
+3
bio boer
@robbies boeren met veel grond is armoede door aflossing en belasting op de aflossing de intensieve veehouder heeft hogere cashflow door minder aflossing verdient toch minder op papier minder belasting druk door meer afschrijvingen van staal en beton zo is er overal wel wat
+3
Flinstone
@robbies als het armoede is dan heb je teveel grond. Je moet niet eens tijdelijke rechten uit de fosfaatbank willen hebben. Ben je afhankelijk van de ander en voor een prikkie kon je leasen en nu ook weer kopen!
Pak m beet voor 8000€ per koe kan je rechten kopen en dat moet voor een veehouder met eigen mestafzet en eigen voer toch te doen zijn dunkt mij?
Als dat niet kan dan blijf je toch gewoon je land verhuren voor mestafzet en aardappel teelt!
Mooier kan ik het niet maken en zelfs Christoo hoor je niet meer en die is superintensief.
Boerin Agnes heeft ook kunnen schakelen i.p.v. failliet te gaan en Frans zat met de kerstdagen gewoon achter zn zelfgeschoten haas.
+4
robbies
@Flinstone Jij moet in Den Haag gaan klagen. Daar worden de wetten gemaakt en de moties aangenomen. Als boer kun je daar gebruik van maken. De fosfaatbank is er eentje van. Jij gooit boeren die daar gebruik van maken maar op het hoopje rijkeluiszoontjes en prutsers en meent ook nog uit te leggen hoe zij hun bedrijf moeten gaan runnen. Ik snap niet wat je daarmee wil bereiken.
+2
Flinstone
@robbies klagen, hou op ik klaag niet! Wij leverden 8,3% in en daar leer ik mee leven! Ik geef aan hoe ik er mee omga!
Die grondgebondenheid is een lachertje aan het worden! Koop voer aan van degene die mijn mest afneemt en hou altijd voer over!
Niet eens veel krachttoer gevoerd.
Hier stoppen zoveel melkveehouders die bij God niet weten waar ze met hun voer naar toe moeten.
+2
robbies
Quote Reactie van @Flinstone:
klagen, hou op ik klaag niet!

Lees je eigen reacties nog maar eens na.
+2
huske
@robbies jonge landbouwers vind ik wel prima maar dan wel diegene die het gehele bedrijf op naam hebben en niet die in maatschap zitten met pa en ma. Vallen er dan veel af van onder de 41
robbies
Quote Reactie van @huske:
Vallen er dan veel af van onder de 41

Ik mag toch hopen dat het gros van de boeren op hun 41e al wel van hun ouwelui verlost zijn?
bio boer
@robbies rond de 30 bij de meesten denk ik
+1
achterhoeker2
@bio boer Dat zou wel goed zijn , maar in de praktijk zijn ze vaker 40 dan 30.
Twentsch Land
@robbies

Ik denk dat er ook nog wel een heel gros is die nog niet verlost zijn van de oude lui en dan bedoel ik met name die groep met jonge ouders, dus dat de ouders ergens bij de 25 jaar maar ouder zijn.
+1
buorman
@Twentsch Land
Vroeger ook zo'n buurman; ''moet ik even mijn vader vragen'' als ik vroeg of ik iets kon lenen.
Zoon moest het werk doen, maar pa nam de besluiten
+2
cjw73
@robbies kijk de statistieken maar na en dan kom je er achter dat het maar een hele klein clubje is die voor hun 40ste zelfstandig ondernemer zijn en de gehele toko van pa overgenomen hebben.
Flinstone
@cjw73 daar zijn die jongens zelf bij! Ik ken 50-ers die nog moeten luisteren naar de oudjes!
+1
cjw73
@Flinstone die ken ik ook. Hier niet aan de orde want hij is er al niet meer. Maar heb het zelf overgenomen toen ik 40 werd. Maar veel eerder kon niet want anders moest ik pa ook onderhouden. Die was nog maar 64 toen hij afstand er van deed. Zijn 5 jaar in maatschap geweest, alles wel altijd in goed overleg.
+1
@Flinstone wat is dit allemaal voor onzin? Je legt in je reacties uit wat boeren moeten doen die grond gebonden zijn alsof het allemaal super makkelijk is. “Gewoon je land verkopen”. En als als tegenargument wordt gebruikt dat grond gebonden boeren vaak ontzettend hoge leningen hebben en verschrikkelijk veel af moeten lossen lijk je dat gewoon plat te walsen en door te gaan met je onzinnige antwoorden. Ontzettend veel boeren, grondgebonden, zitten enorm zwaar in de schulden. Wat zullen zij wel niet denken als ze jou reacties lezen? Voor hen wordt het steeds moeilijker de motivatie te vinden om door te gaan. Ze merken niet echt dat er een organisatie is die hun belangen behartigd en de meeste boeren staan ook niet achter hen omdat je grond gebonden bent en als je grond gebonden bent mag je niet zeuren. Ik kan je 1 ding vertellen. Het feit dat zij grondgebonden zijn betekent ook hun bestaansrecht. Land verkopen is onderpand verliezen, vooral voor boeren die grond hebben gekocht toen de grondprijs hoog was. Die zitten hardstikke klem
+3
Frans1
Quote Reactie van @bernard-vant-klooster:
toen de grondprijs hoog was

Is het nu veel lager dan?
@Frans1 die is aan het zakken, bij ons al met 10.000 euro /h. Als steeds meer boeren stoppen? Denk je dat de prijs dan hoog blijft
slagroomvla
Quote Reactie van @bernard-vant-klooster:
Denk je dat de prijs dan hoog blijft

Nee, maar van Ittersum kan aan de hand van "behaald rendement" uitleggen waarom het allemaal gewoon doorgaat...
+2
Frans1
@bernard-vant-klooster hier stopt niemand in de buurt volgens mij. Grond die te koop komt is ook maar zo verkocht
Flinstone
@bernard-vant-klooster grondgebonden is gewoon onbetaalbaar dat zeg je nu zelf!
Hoe intensiever hoe efficiënter is altijd al zo geweest!
Ik heb ook veel hypotheek maar nog niet grondgebonden en dat ga ik ook niet redden ook maar als we hier geld over hebben dan kopen we fosfaatrechten daar komt eerder geld van terug als van grond!
Grond is je basis maar een gedeelte huren brengt meer op als alles maar kopen en te weinig koeien in de stal!
cornelissen
Quote Reactie van @Flinstone:
gedeelte huren

Reguliere pacht en ook geliberaliseerde pachtgrond , mondelinge pacht e.d mag je ook meetellen voor de grondgebonden. Uiteraard wel opgeven op de GDI.
Erik,1979
@Flinstone wij hebben doormiddel van samenwerking met meerdere bedrijven voldoende grond onder het bedrijf voor alle hokuspokus punten. Wij zitten maar 200 km van Nederland. Co2 en andere onzin voldoen wij ook makkelijk aan. Als aware ook even bij ons komt shoppen dan is die meerwaarde ook weg. Welke houvast heb je dan nog om het huidige Nederlandse beleid te ondersteunen?
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik,1979:
wij hebben doormiddel van samenwerking met meerdere bedrijven voldoende grond onder het bedrijf voor alle hokuspokus punten. Wij zitten maar 200 km van Nederland. Co2 en andere onzin voldoen wij ook makkelijk aan.

Je blijft een typisch Hollandse melkveehouder. Volledig ervan overtuigd dat je het zelf het beste doet. Het gros van de bedrijven in NL werkt samen met andere bedrijven voor aankoop voer en afzet mest, dat is de standaard. Slechts weinigen hebben precies in beeld hoeveel CO2-equivalenten zij uitstoten, laat staan hoe dit valt te sturen. Je bluft, ook jij niet.

Laten we stellen dat je gelijk hebt: dan verandert er in feite niets. Door de gebrekkige afzetstructuur van de afnemers in jouw regio betalen zij standaard 3 tot 5 cent minder uit dan NL zuivelaars voor melk met precies dezelfde specificaties. Dat was zo, dat is zo en ik zie niet in waarom dat zal veranderen.
+3
Erik,1979
@Jack Rijlaarsdam bij ons in de regio zijn Hochwald Arla en Campina de belangrijkste afnemers. Het gaat niet om mij. Ik kies voor bulk melk van superkwaliteit. Nu ook gvo vrij. Met een toefje duurzaamheid. In Nederland praten ze over heel veel. Uiteindelijk kost dat de melkveehouders de kop omdat ze het in Nederland uitvinden en in andere landen goedkoper produceren. Het is gewoon belangrijk dat ze in Nederland ophouden met kostprijs hoog drijven. Niet voor mij wel voor de melkveehouders in Nederland. Fosfaat rechten discussie in combi met grondgebondenheid in combi met de rest gaat gewoon niet goed. @Flinstone schreef dat hij daarom liever fosfaat rechten koopt inplaats van grond. Dat begrijp ik. Maar als je fosfaat rechten koopt en morgen komt wiebren en zegt ik wil je melk niet want je hebt niet genoeg grond en andere wel...... Dat doen ze ook bij andere melk omdat je in een verkeerd dorp woont.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erik,1979:
als je fosfaat rechten koopt en morgen komt wiebren en zegt ik wil je melk niet want je hebt niet genoeg grond

Dan is het vroeg genoeg om bij te sturen. De slagkracht heb je dan in elk geval. Ik heb de afgelopen paar jaar wel geleerd dat "pas bewegen als het moet" doorgaans de beste strategie is.
Coen
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
"pas bewegen als het moet" doorgaans de beste strategie is.

ik zou het als een goede tactiek willen bestempelen, een dergelijke strategie zou ik sterk ontraden want dan kom je vast eens op de koffie
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Coen:
dan kom je vast eens op de koffie

Is dit een uitnodiging? Dan is een adres wel handig...
Erco
@Erik,1979 hhet vogeltje @Wiebren is dan allang gevlogen joh. Die krijgt n ander aanbod waarbij en als er meer poen binnenkomt. Misschien wel bij aware 😉
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Erco:
Misschien wel bij

Past mooi in het profiel van Cono.
@Flinstone oke, dan verkoop je je grond en koop je er fosfaatrechten voor terug. Een ontastbaar goed wat voortdurend in waarde fluctueert en waarvan onduidelijk is of het uberhaupt blijft bestaan. Ik zou mijn grond niet inruilen voor lucht wat veel minder waardevast is. Kijk naar het melkquotum, de enige die eraan verdient hebben zijn de handelaren. Boeren betalen (inderdaad noodgedwongen) de volle bak. Land verhuren en fosfaatrechten leasen zou ik nog als optie zien. Dan heb je in ieder geval niet je geld geinvesteerd in iets dat over 10 jaar toch waarschijnlijk weer verdwenen is
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @bernard-vant-klooster:
Een ontastbaar goed wat voortdurend in waarde fluctueert

kunt het ook als handel zien. Die grond ligt daar maar te liggen, en al die extra waarde kan je, zolang je die grond in bezit houdt, geen brood van betalen. Dus te gelde maken en er mee "beleggen" in P-rechten, ach als je van beetje spanning en wat ondernemen houd, waarom niet.
+2
Frans1
@cs-agrar er zijn er in quotumtijdperk ook bedrijven geweest die zo geld vrij hebben gemaakt,dat is ook niet overal even goed afgelopen. Ik vind het dom om onroerend goed op te offeren voor lucht iig
slagroomvla
Quote Reactie van @Frans1:
Is het nu veel lager dan?

Haha, een koper vinden is veel moeilijker op veel plekken inmiddels...
Frans1
@slagroomvla die ervaring is hier (mss nog) niet
brabo
Quote Reactie van @slagroomvla:
een koper vinden is veel moeilijker

de potentiële koper vinden is niet zo moeilijk, maar de gewilde prijs beuren wordt wat lastiger.
+1
spotmelker
Quote Reactie van @bernard-vant-klooster:
Die zitten hardstikke klem

Dan hebben ze (recent) op eigen initiatief wel relatief veel grond gekocht. Ik denk dat je met een lampje bedrijven moet zoeken waar de grond gemiddeld voor meer dan € 40000 op de balans staat. En dat hoeft met huidige rentetarieven geen onoverkomelijk probleem te zijn. Voor pachtafhankelijke bedrijven die >1000/ha over hun totale oppervlakte neertellen en door gebrek aan onderpand veel sneller moeten aflossen en hogere rente betalen is het m.i. een stuk lastiger.
robbies
@spotmelker MUV de ijsselmeerpolder tikt nergens de reguliere pachtprijs de 1.000 euro aan. Jij hebt het over liberale pacht, maar het lijkt me niet opportuun dat bedrijven hun hele areaal onder liberale pacht hebben
CorP
Quote Reactie van @robbies:
MUV de ijsselmeerpolder tikt nergens de reguliere pachtprijs de 1.000 euro aan

jij bent niet overal bekend in nederland zie ik wel
robbies
@CorP rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/…

Dit zijn de pachtnormen voor reguliere pacht. Vertel me eens welk gebied meer betaald dan 1.000 euro.
CorP
Quote Reactie van @robbies:
pachtnormen

Dat zijn normen, maar de markt beapaald, en ga je daar niet in mee heb je gewoon niets, zo gaat dat hier
robbies
@CorP jij hebt geen verstand van pacht. Dat merk ik wel. In reguliere pacht mag de verpachter niet meer vragen dan de pachtnorm. Jij hebt het over liberale pacht waar marktwerking van toepassing is.
Coen
@spotmelker , op de fiscale balansen staat de cultuurgrond inmiddels op actuele waarde, de laatste jaren zijn ze allemaal geherwaardeerd met in het achterhoofd de afschaffing van de Landbouwvrijstelling.

aan de creditzijde van de balans hebben alle grondgebonden bedrijven een Eigen Vermogen van vele miljoenen.
George
Quote Reactie van @Coen:
aan de creditzijde van de balans hebben alle grondgebonden bedrijven een Eigen Vermogen van vele miljoenen.

En aan de debetzijde miljoenen schuld?
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
En aan de debetzijde miljoenen schuld?

Wat ben de nauw weer aan het zwammen. kijk is in je boekhoudrapport wat er aan de debetzijde staat.
George
@pietjepuk

Ik heb een afwijkend boekhoudrapport.
😄

Coen schrijft dat grondgebonden bedrijf een eigenvermogen van vele miljoenen heeft . Maar als daar een hele grote schuldenlast tegenover staat is er geen eigen vermogen van vele miljoenen meer. Zo klopt het beter denk ik. 😄
+1
pietjepuk
@George neeje klopt nog niet. 😃
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
neeje klopt nog niet.

Dat kan , maar als je 3 miljoen op de balans hebt staan en je hebt 2 miljoen schuld . Dan heb je maar 1 miljoen. Mooier kan ik het niet maken.
+2
Coen
@George , ga je studieboeken nog maar weer eens afstoffen 😄

door de herwaardering van de cultuurgrond is de debetzijde opgehoogd met miljoenen €uro’s, met diezelfde miljoenen €uro’s is aan de creditzijde het Eigen Vermogen opgehoogd —> de schulden zijn niet veranderd 😄
+1
George
Quote Reactie van @Coen:
door de herwaardering van de cultuurgrond is de debetzijde opgehoogd met miljoenen €uro’s, met diezelfde miljoenen €uro’s is aan de creditzijde het Eigen Vermogen opgehoogd —> de schulden zijn niet veranderd

Miljoenen , miljoenen , nounou. Je kunt zaniken wat je wilt , ik weet prima wat mijn eigen vermogen ongeveer is . En van dat herwaarderen wordt je in werkelijkheid niks rijker zolang de landbouwvrijstelling bestaat.
CorP
Quote Reactie van @Coen:
ga je studieboeken

George zijn insteek, bezit-schulden=eigendom, klopt toch gewoon. je kunt vrolijk alle getallen veranderen, maar dit blijft dezelfde berekening
Erco
@Coen hier ook bezig met herwaardering. Alles gekocht 11 jaar terug voor 30.000 was ook marktwaarde. Paar jaar later geherwaardeerd toen ik met mn vrouw in v.o.f. ging toen 55.000 en nu n jaar of 5 later herwaardering voor 87.000
pietjepuk
@Erco Kan toch alleen maar als de rechtsvorm veranderd. Komt er een opvolger in de vof
+1
Erco
@pietjepuk de kids zijn 2 en 4 dus lijkt me een beetje snel. Nee hoeft niet per se bij alleen veranderen rechtsvorm. Ik dacht trouwens hetzelfde als jij
Coen
@Erco , een verandering van rechtsvorm geeft de mogelijkheid tot herwaardering, daarna is het elke 3 tot 5 jaar opnieuw herwaarderen 😄

de balans nu open slaan geeft altijd het goede gevoel, zo’n vermogenstoename kun je met werken niet realiseren.
George
Quote Reactie van @Coen:
e balans nu open slaan geeft altijd het goede gevoel, zo’n vermogenstoename kun je met werken niet realiseren.

Stel de grond daalt met 20000 per ha , dan kun je gaan afwaarderen en is goede gevoel weer verdwenen.
+1
sjuu
@pietjepuk Je kan ook herwaarderen als je de winstverdeling wijzigt, mits het bedrijf bestaat uit meerdere personen.
George
Quote Reactie van @Erco:
Alles gekocht 11 jaar terug voor 30.000 was ook marktwaarde. Paar jaar later geherwaardeerd toen ik met mn vrouw in v.o.f. ging toen 55.000 en nu n jaar of 5 later herwaardering voor 87.000

Waarom telkens herwaarderen? Ik heb dat ook gedaan in 2011. Maar heb geen zin om elke 5 jaar een boel kosten maken om te laten taxeren en herwaarderen. Bovendien zolang je niet stopt en geen grond verkoopt heb je er geen voordeel van.
robbies
@George tenzij je flink wil investeren.
Coen
@robbies , regeren is vooruitzien 😄

banken kijken naar gepresenteede jaarcijfers, een goede EV-positie verkleint het risico en dus een lagere leningrente --> @van Ittersum weer exact hoeveel 😄
achterhoeker2
@robbies Of de bank wil een herwaardering voor een update van het dossier, bij toegenomen risico en/of bijzonder beheer bij tegenvallende resultaten.
Erco
@George kosten vallen reuze mee George geen duizenden euro's. en verwacht niet dat de grond veel verder stijgt dus over 5 jaar zal niet nodig zijn.
George
Quote Reactie van @Erco:
osten vallen reuze mee George geen duizenden euro's. en verwacht niet dat de grond veel verder stijgt dus over 5 jaar zal niet nodig zijn.

Ik dacht dat zo'n taxateur hier al ruim 1000 moest hebben. Dan Abab nog om te verwerken , ik schat het gauw ik zomaar een paar duizend kwijt ben. En ik verwacht ook niet dat hij verder stijgt maar dat dacht ik in 2011 ook al.
CorP
Quote Reactie van @Erco:
verwacht niet dat de grond veel verder stijgt

dat dacht je bij de overname waarschijnlijk ook
Erco
@CorP ja dat is waar. Toen zei ik voor de grap toen t naar 55 steeg dat ze alles voor 85.000 per ha mochten hebben. Paar jaar later ging dat voor de buurman voor n hoger bedrag per ha 😁
brabo
Quote Reactie van @Erco:
Alles gekocht 11 jaar terug voor 30.000 was ook marktwaarde. Paar jaar later geherwaardeerd toen ik met mn vrouw in v.o.f. ging toen 55.000 en nu n jaar of 5 later herwaardering voor 87.000

die herwaardering loopt veel sneller op dan de werkelijke waarde
Erco
@brabo hier in de buurt is voor duurder verkocht brabo. Ook van mijn buren en ook n klein hoekje door mezelf dus daar baseren ze de taxatie op, grond in de regio.
+1
brabo
@Erco
dat er nu verkocht wordt voor 85.000 wil ik best geloven, maar dan kan ik niet zomaar geloven dat die 30.000 van 11 jaar geleden marktcomform was.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @brabo:
kan ik niet zomaar geloven

Dat is aan jou. De 30 ha naast me werd eind 2011 voor € 38.500/ha verkocht, eind 2018 werd hier kort bij 51 ha voor € 80.000/ha verkocht. Mooie waardeontwikkeling in zeven jaar.
Elvis
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Elvis :
klei?

Correct.
Coen
@bernard-vant-klooster , we weten toch allang dat LTO in 2014 de 180-graden draai heeft gemaakt van strak grondgebonden naar grootschalig en intensief, daar hebben we nu in deze kabinetssamenstelling mee te dealen.

maar de juiste outlook op een toekomstige Melkveehouderij is wel strak grondgebonden, de andere belangenbehartigers o.a. GRONDig gaan met een volgend kabinet dit eindelijk ook uitvoeren.

maar altijd je eigen visie en strategie blijven volgen, voorsorteren is nog altijd mogelijk 😄 😄
@Coen als je grond hebt moet je het houden. Verkoop of in de pacht is het begin van het eind. En los van de financiele situatie onder boeren vind ik dat er een fosfaatbank moet komen. Tussenhandel door handelaren kost alleen maar extra want zij willen ook hun centen meepikken. Bovendien houden ze de rechten ellendig lang vast zodat de prijs vanzelf weer stijgt. Een fosfaatbank waarbij rekening wordt gehouden met grondgebonden en mestafzet zou naar mijn mening de oplossing zijn. Voor grondgebonden boeren en niet grondgebonden boeren die hun mest af kunnen zetten naar boeren die ruimte over hebben
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @bernard-vant-klooster:
Een fosfaatbank waarbij rekening wordt gehouden met grondgebonden en mestafzet zou naar mijn mening de oplossing zi

straks komen ze met stikstof-verhaal, roven ze eerst die hele fosfaatbank mee leeg, dan hebben ze dat alvast, en dan de korting bij de boertjes
Flinstone
@bernard-vant-klooster die fosfaatbank is er toch al, alleen er wordt nog niks uitgedeeld!
Mag jij je inschrijven en heel misschien krijg je wat, 5 jaar in bruikleen!
Armoedzaaier met veel dood vermogen wat te weinig oplevert, ga je economielessen eens bijspijkeren
+1
@Flinstone bij mijn economielessen leer ik niet achterdochtig te zijn naar alles wat met de regering te maken heeft. Maar 1 ding weet ik wel: fosfaatrechten in handen van handelaren geven die gezamelijk kartelafspraken maken waardoor de prijs niet ontstaat uit normaal vraag en aanbod maar uit een gezamelijke prijsbepaling gebasseert op wat de koper er maximaal (en voor sommigen noodgedwongen, helemaal mooi) voor wil betalen lijkt mij geen goede zaak en daar hoef ik geen econoom voor te zijn
cs-agrar
Quote Reactie van @bernard-vant-klooster:
. Ontzettend veel boeren, grondgebonden, zitten enorm zwaar in de schulden.

En hebben meestal land gekocht in een tijd dat het goedkoper was dan nu, dus verkoop is winst
+1
boer aad
Quote Reactie van @robbies:
Ik mag toch hopen dat het gros van de boeren op hun 41e al wel van hun ouwelui verlost zijn?

Dus jij zet/behandelt je ouwelui zo bij het grofvuil. Het woord ouwelui klinkt ook dat er weinig respect is.
putjesschepper
@Flinstone beperkt praat
+5
paul1
Nou brussel gaat helemaal niet over de fosfaatbank, wel over het fosfaatplafond, daar mag niet overheen gegaan worden.
cornelissen
Quote Reactie van @paul1:
wel over het fosfaatplafond, daar mag niet overheen gegaan worden.

Dit geldt voor het totale plafond, de sectorverdeling interesseert Brussel weinig . Daar gaat de Nederlandse overheid over. Aldus Annie Schreijer Pierik gisteren in Marum . Iemand die het anders zegt is niet goed op de hoogte volgens haar

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouders , grondgebonden , brussel en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
91
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
0