Illustratie van: Henk Klein Ovink

'KalfOK begint te leven bij veehouders'

Het gros van de melkveehouders doet mee aan KalfOK. Inmiddels hebben veehouders de score van het derde kwartaal binnen. Deze score is een soort rapportcijfer voor de prestaties van de jongveeopfok. 'Veel boeren doen het prima', aldus dierenarts Berd Hietberg.

Deel dit topic

Reacties

+12
Noordoost
Nou het begint hier nog niet te leven hoor.....
T6040
Het is gewoon een kwantum toeslag en niet anders.
+8
Mc_douwel
Ze willen met gemak de dagelijkse leiding over het bedrijf met alle gegevens die ze zich toeeigenen en als het ze niet aan staat krijg je gewoon mindeer uitbetaald maar niet verantwoordelijk zijn
+14
dwers
Kalf OK is zeker gemaakt voor grote bedrijven, 3e kwartaal 10 geboortes op mijn bedrijf.
1 dood (10 weken te vroeg) dus 90 % levend , dus onder streefwaarde van 92 %.
+7
putjesschepper
@dwers waardeloos systeem
+2
dwers
@putjesschepper ik zou zeggen alleen met rollend jaargemiddelde werken.
+2
KOC1981
@dwers heb zelf een gemiddeld bedrijf met 120 koeien, en ook daarvoor is het eigenlijk geen goed systeem. ik haal 2 kwartalen het maximum, en 1 kwartaal is volgens de berekening mijn opfok barslecht, enkel ook pech (1 dode tweeling, 1 nuchter kalf waarvan de darm niet open was, en dus na enkele dagen dood ging, en deze zomer 1 dier van 1,5 jaar af laten spuiten ivm gebroken been.

Mijn opfok is het hele jaar niet veranderd, mijn score des te meer.
sorry
Quote Reactie van @KOC1981:
1 nuchter kalf waarvan de darm niet open was, en dus na enkele dagen dood ging, en deze zomer 1 dier van 1,5 jaar af laten spuiten ivm gebroken been.

ja dat vragen ze dan weer niet naar.....josl zou in dit geval dan weer gaan roeptoeteren
+1
T6040
@KOC1981 Bedrijf met meer dan 200 koeien kan 10,5% sterfte hebben in dieren tot 14 dagen oud en nog de volle 40 punten halen. Een klein bedrijf is bij 6,5% sterfte van dieren tot 14 dagen 10 punten kwijt. En dan heb ik het nog niet over sterfte van dieren ouder dan 14 dagen en medicijn gebruik. Dan loopt punten verlies nog verder op.
Leo,s vriend
@dwers Hier vergelijkbaar, 2 ling afgezet op 8 mnd, score duikelt dan naar beneden.
Vroeggeboortes moesten ze er uithalen.
+1
Jan S
😀
+6
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Jan S:
maar snel je lidmaatschap opzeggen.

word het daar anders door dan ?
Hou toch eens op met je persoonlijke aanvallen.
Jan S
😀
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Jan S:
Bij de fosfaatknelgevallen heb ik ook weinig medeleven van jou vernomen. Ook die waren de dupe van het huidige beleid. En nu ben jij aan de beurt. En het maakt mij echt niet gelukkig dat jij met dit systeem in de knel komt.

Ho ho, ik heb nooit gebrek aan medeleven getoond aan fosfaatknelgevallen, hoogstens "medelijden"met de zgn cowboys.
Heb altijd gevonden dat welke regelgeving je ook maakt, er altijd mensen tussen wal en schip vallen.
En nee, ik ben niet aan de beurt, eerste 2 kwartalen gewoon volle bak gescoord, 3e kw. die pech en 30 pnt ipv 40 pnt, slaap ik geen moment minder van, maar vind wel dat er onderscheid gemaakt mag worden tussen doodgeboorte en afzetters of verwerpers, normaalgesproken heb je daar als boer geen invloed op.
OK score is een managementinstrument, en daar moet je met goed management ook goed op kunnen scoren.
+7
verbi
Kortom weer een maatregel van jandoedel(zoals zovele)
+1
puntertje
@verbi In zoverre, als je dan wat wilt, laat dan in ieder geval een berekening toetsen door iemand die verstand van zaken heeft. Dit is een theoreticus geweest die totaal geen feeling met veehouderij heeft, zoveel is wel duidelijk.
+4
familie pelle
@puntertje ik hoef het opzich niet op te nemen voor de kalfOK maar jij roeptoetert iig maar weer wat. Bij de ontwikkeling van de kalfOK zijn bij mijn weten 200 melkveehouders bij betrokken. Er zijn 12 subkengetallen waaruit de kalfOK score uit rolt. Het instrument zal best wel voor verbetering vatbaar zijn maar het zal uiteindelijk een handvat zijn om de kalveropfok naar een hoger plan te tillen. Ik snap sowieso je reactie niet. Je pretendeert altijd het imago en maatschappelijk verantwoord ondernemen zeer belangrijk te vinden en zet je af tegen alles wat daar volgens jou niet aan voldoet. Dit instrument kan zeker een bijdrage leveren aan een betere kalveropfok.
+3
pietjepuk
@familie pelle Met het instrument is niets mis alleen met de berekenings wijzen. Ze moeten het als een rollend jaargemiddelde berekenen. En niet van ieder kwartaal een berekening en daar het gemiddelde van nemen en het presenteren als een rollend jaargemiddelde want dat is het niet
puntertje
@familie pelle Lees maar wat pietjepuk schrijft. De berekeningswijze is nu als volgt: kwartaal 1; één verwerper op 7,5 mnd, verder geen kalveren, kwartaal 2; 20 kalveren, 0 dood, kwartaal 3; 20 kalveren, 2 dood, kwartaal 4; 7 kalveren, 2 verwerpers op 7 mnd. waarvan één een tweeling Eindscore 62,5%. Normaal berekende kalversterfte: 4,3%
Als er 200 boeren volgens jou naar hebben gekeken zullen ze allemaal wel in dezelfde ledenraad hebben gezeten. Of ze hadden allemaal 500 of meer koeien zonder weidegang zodat ze het hele jaar door afkalven.
familie pelle
@puntertje je strooit met veel getallen maar je rekensom gaat iig niet over de kalfOK score. En daar had je nou net kritiek op.
puntertje
@familie pelle Nee, het gaat over hoe uitval berekend wordt en niet over BVD en IBR en dat soort zaken. Dat is al standaard. En het antibiotica gebruik van kalveren dat kan helemaal nog niet meegenomen worden in de kengetallen die nu o.a. voor de 'topzuivellijn' gebruikt worden want dat weten ze helemaal nog niet.
+1
familie pelle
@puntertje nogmaals,de kalfOK score wordt berekend aan de hand van 12 subkengetallen/scores. Uit al die scores komt de kalfOK score uitrollen. En ja, daar hoort ook antibioticagebruik, statussen, uitval op latere leeftijd en dergelijke bij dus ik snap niet dat jij zegt dat “het er niet bij hoort??”. Overigens,hoezo is antibiotica gebruik bij kalveren niet bekend?
pietjepuk
@familie pelle Als je het toch zo goed weet hoe de kalfok score werkt hoe kan het dat ik met 96% levendgeboortes op jaarbasis boven het streefgebied zit. Maar dat ik in twee kwartaalen 2 x15 punten dus 30 punten in moet leveren
puntertje
@familie pelle Zo te horen zat jij bij de zgn. 200 boeren dit onder het genot van koffie en een koekje terloops naar de berekening hebben gekeken. Slecht werk!
familie pelle
@puntertje nee helaas niet. Heb wel thuis met een kop koffie en een mariakaakje even op melkweb gekeken hoe de score berekend wordt alvorens ongenuanceerde kritiek te leveren.
puntertje
@familie pelle Ja vast, de diarree poeders die jij bij de boerenbond haalt geef je keurig door aan je melkfabriek zeker? Fantast.
+1
familie pelle
@puntertje sinds wanneer is dat verplicht dan? Aannemende dat die poeders waar je het over hebt geen antibiotica bevatten.
puntertje
@familie pelle Bij die 12 zaken waar jij over rept zit ook aantal gevallen van diarree. Wel goed lezen voordat je iets op het forum plempt!
familie pelle
@puntertje onjuist. Bij die 12 zaken die de kalfOK score bepalen wordt niet bijgehouden hoeveel diarree je hebt. Als gevolg van diarree kan het wel je score beïnvloeden. Zie de volgende grafiek.

(klik om te vergroten)

familie pelle
@familie pelle dus als je als gevolg van diarree veel antibiotica gebruikt beïnvloed dat je score. Gebruik je gewoon gangbare oplossingen zonder antibiotica heeft het geen invloed
Nick83
Quote Reactie van @familie pelle:
Aannemende dat die poeders waar je het over hebt geen antibiotica bevatten.

Als er AB in zit, mag alleen de veearts ze verkopen.
familie pelle
@Nick83 precies, maar volgens puntje kun je dat ook bij de voerboer halen. Ik begin toch haast te denken dat onze hans het goed heeft.
Nick83
Quote Reactie van @puntertje:
En het antibiotica gebruik van kalveren dat kan helemaal nog niet meegenomen worden in de kengetallen die nu o.a. voor de 'topzuivellijn' gebruikt worden want dat weten ze helemaal nog niet.

Staat in Medirund. Ff een koppeling maken en het is geregeld. Wat ik alleen wel irritant vind: het verlies (over de datum) word er niet vanaf getrokken. En bij kalveren heb je veel verlies. De doseringen zijn laag, terwijl het wel in 100 ml flesjes zit. 4 weken na aanbreken moet je ze weggooien, dan zit het flesje soms nog 3kwart vol.
Noknok
@Nick83 dan vraag je aan de veearts 1 dosering van dat medicijn! Bij de praktyk ophalen kost niks extra.Heb je geen flesje nodig. Probleem getackeld.
jan w
@Noknok
Dan betaal je voor 1 dosering 3x de prijs van een heel flesje.
Erco
@jan w rare veearts heb je dan.
+2
Nick83
@Erco Hoezo? Bijv. 15 ml van een bepaald medicijn moet een veearts in een spuitje klaar leggen en de bij behorende administratie doen voor de zelfde prijs per ml als voor 100 ml flesje volgens jou? Ook op zondag moet die dat maar ff doen zonder extra kosten?

Soieso is het een belachelijk idee. Als ik een kalfje met longontsteking heb ofzo, dan wil ik die gewoon gelijk spuiten. Niet eerst de veearts bellen om het klaar te laten leggen om het daarna te gaan halen. Waar wou ik de tijd uberhaupt vandaan halen, alsof ik verder niks te doen heb ...
Erco
@Nick83 van veel medicijnen hebben ze ook 50 cc flesjes of nog kleiner
Nick83
@Erco jep. Kosten vaak net zoveel als de 100 cc flesjes en heeft veearts meestal heel niet op voorraad.
Nick83
Quote Reactie van @Noknok:
kost niks extra.

Droom lekker verder!!!
Leo,s vriend
Quote Reactie van @Noknok:
dan vraag je aan de veearts 1 dosering van dat medicijn! Bij de praktyk ophalen kost niks extra.Heb je geen flesje nodig. Probleem getackeld.

Hier net zo, gewoon de prijs voor die 15 cc, en als je voor 9 uur belt brengt de veearts het dezelfde ochtend nog langs, ook voor niks.
labella
@Leo,s vriend Natuurlijk, die veearts doet dat voor niets. Dream on.
+1
Leo,s vriend
Quote Reactie van @labella:
Natuurlijk, die veearts doet dat voor niets. Dream on.

Niks dromen, zo werkt het hier met de veearts, tis ook een kwestie van elkaar wat gunnen.
En hij zal vast op een of andere manier ergens iets bij op zetten, maar dat boeit me niet, gemak ,tevredenheid en wederzijds vertrouwen is me veel meer waard als keihard zakendoen.
labella
@Leo,s vriend Ik weet wel hoe het hier werkt, als hij de auto heeft gestart staan de eerste 35 euro al op de rekening en dan voor iedere minuut dat hij op het bedrijf is betaal ik ook meer dan 2 euro.
Leo,s vriend
Quote Reactie van @labella:
Ik weet wel hoe het hier werkt

Juist, en ik weet hoe het hier werkt.
ROORDAJ
@puntertje waarom maken julli je altijd zo druk.Zoals met tweelingen.Hoeveel heb je rr per jaar?Kan nooit niet veel zijn.Ook zijn ze niet vaak beide dood.Bij tweeling heb je er ook twee dus de middeling gaat ook door meerdere.Help ook nog wel eens ééntje naar de hemel.Komt de score niet ten goede .Als je zelf maar weet wat de oorzaaken zijn.Er is altijd verbetering mogelijk maar laat me er niet door leiden.
+2
pietjepuk
@ROORDAJ Het gaat er om dat de berekeningwijze oneerlijk is. Iemand met minder dan 12 geboortes per kwartaal hoeft maar 1 dood geboren te hebben om 15 punten te missen. Iemand met 13 geboortes kan in 3 doden kalveren in verschillende kwartalen hebben om ook 15 punten te missen.
Ik zou er me ook niet zo druk om maken als het alleen een kengetal zou zijn maar je wordt er in maart financiel op afgerekend.
puntertje
Quote Reactie van @ROORDAJ:
Bij tweeling heb je er ook twee dus de middeling gaat ook door meerdere

Nee hoor zo gaat de berekening juist niet.
jan w
Zal hier dit kwartaal wel helemaal goed komen. een vaars te vroeg met een 2 ling, 1 dood en 1 levend. Maar niet levensvatbaar en is door de veearts ge-eutaniseerd . koe waar een dood kalf op zat. En van de week een vaars gekalfd en die lag de volgende morgen bovenop het kalf. Was het kalf niet tegen bestand
+2
pietjepuk
Quote Reactie van @jan w:
veearts ge-eutaniseerd

zat er al een oornummer in?
puntertje
@pietjepuk Maakt niet uit of er wel of niet een oornummer in zit, rendac levert de cijfers.
+2
brabo
Quote Reactie van @puntertje:
rendac levert de cijfers

niet elke verwerper eindigd bij rendac.
Als er hier in de zomer een dier in de wei verwerpt, dan moet ik snel zijn anders is er niks meer te vinden.
cjw73
@brabo das hier niet alleen in de zomer. Ik hoef geen dood kalf buiten te leggen want dan is er de volgende morgen niks meer.😨😨
puntertje
@brabo Waarschijnlijk komen dat soort verwerpers straks helemaal niet meer bij de destructor. Nou, petje af voor de leeghoofden aan wiens brein dit dit soort kengetallen zijn ontsproten.
cjw73
@jan w dat soort dingen had ik in het tweede kwartaal. Gelijk score 75 %
+2
paul1
Voor het welzijn van het kalf zijn punten te verdienen. Voor het welzijn van de boer/boerin ook ?
+3
robotmelker
Ik snap werkelijk niet wat voor uitgescheten gevoel je als boer moet hebben om je voor dergelijke totale onzinnigheid aan te melden.. O.. wij leveren aan FC.. en we doen hier niet aan ....
Boerma
Wat een geneuzel. Weet niet eens waar je het kan vinden die score. Maar het jongvee enten we rotovac en voor pinkengriep dus bijna geen antibiotica gebruik. Hier een doodgeboren kalf afgelopen kwartaal maar hebben maar negentig koeien dus zullen wel slechte score hebben begrijp ik
+2
Jan S
😀
JappieJo
Geen score bekend, was wat laat met aanmelden, maar wat een gezeik allemaal hier. Hier gaat ook niet alles volgens het boekje en hemelt er ook weleens 1, daar ga je je toch niet druk over maken over hoe je kalfok score is?
Noknok
@JappieJo klopt ook wel wat je zegt, ikzelf wil wel weten hoe we het doen ten opzichte van anderen en waar er wat verbeter punten zitten . Even weer op scherp zetten .
ROORDAJ
@Noknok ikzelf wil wel weten hoe we het doen ten opzichte van anderen en waar er 

Nok aute sysyeem

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's dierenarts , veehouders , melkveehouders en jongveeopfok geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
62
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
0