Wur Commissie Deskundigen Mestwetgeving kost melkveehouderij 1,8 miljard euro.

Onze zuiderburen hebben ook een mestwetgeving en normen voor fosaat en stikstof excretie per dier. Ook keurig in een tabel opgemaakt. De indeling is iets overzichterlijker dan de Nederlandse indeling maar je kan een aardig overzichtje maken van de excretie per productie niveau.
Opvallend is dat de fosfaatexcretie per koe fors lager ligt dan in Nederland. ALs Nederland de Belische normen gaat hanteren dan is er circa 9 miljoen kg fosfaatruimte.
Ook de Belgische normen zullen een wetenschappelijke onderbouwing kennen en de Belgen een beetje kennende zal die vast niet minder doordacht zijn dan de Nederlandse. Dan rest de vraag wie heeft gelijk de Belgische of de Nederlandse wetenschappers??? Het verschil in euro is circa 1,8 miljard immers 9 miljoen kg keer 200 euro per kg. Conclusie de benadering van de WUR wetenschappers kost de melkveehouders circa 1,8 miljard.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

KOC1981
En dan heb je nog niet eens de extra mestafzet die dit veroorzaakt mee gerekend.
+3
jg
Zouden Courage, Lto ,Nzo dit al lang weten ?
Coen
@jg , fosfaatrechten zijn hier uitgegeven op basis van de hogere excretie.
dus er is hier voor 1,8 miljard extra Eigen Vermogen in de Melkveehouderij gepompt, waar (alleen) de uittreders en de fiscus blij mee zijn
matt
@Coen eerst fosfortair uitdelen,en dan bedrijfsspecifiek verantwoorden,was aanvankelijk de bedoeling (20%groei) was de worst die voorgehouden
Werd.
Ergens is er dus iets misgegaan šŸ¤”
Jan S
😀
+1
demelkboer
Ondanks dat Ik graag zou willen dat het zo simpel was 8s het geloof in iets gecompliceerder. Normen worden bepaald op nationaal niveau. Een soort nationale BEX . Op nationaal niveau zit er in BelgiĆ« veel meer maĆÆs en krachtvoer in het rantsoen ipv gras. Dit zorgt op nationaal niveau voor een lager P uitstoot per koe. Ze hebben ook geen BEX op bedrijfs niveau geloof ik. JC je hebt wel gelijk al je zou stellen als je bij de fosfaat rechten zou strijden voor bex normen
Jan S
😀
demelkboer
Ondanks dat Ik graag zou willen dat het zo simpel was 8s het geloof in iets gecompliceerder. Normen worden bepaald op nationaal niveau. Een soort nationale BEX . Op nationaal niveau zit er in BelgiĆ« veel meer maĆÆs en krachtvoer in het rantsoen ipv gras. Dit zorgt op nationaal niveau voor een lager P uitstoot per koe. Ze hebben ook geen BEX op bedrijfs niveau geloof ik. JC je hebt wel gelijk al je zou stellen als je bij de fosfaat rechten zou strijden voor bex normen
Erik,1979
De Belgische koeien zijn veel efficiĆ«nter, en de boeren veel beteršŸ¤£šŸ¤£šŸ¤£.
+1
wally
Hallo @carolaschouten @lto @nmv @wiebren kom er maar in, wij Mogen ook gewoon werken tussen kerst en nieuwjaar
ted9
@wally Je kan ook voor een vervanger zorgen met de feestdagen hoor. Ben bang dat je dat nog nooit geprobeerd heb. Kost geld he. Ben zelf altijd wel blij dat ik weer ff naar de koeien kan met al die zondagen. Je bent zelf baas schouten kan er niks aan doen dat we boer zijn.
wally
Er staat ook : Mogen werken @ted9
lezen !!. meeste medewerkers hebben hier vrij wij gaan straks ff skien en dan Mogen zij het werk weer doen
het gaat mij erom dat er best mensen meelezen die aan tafel zitten of gezeten hebben en wellicht aanvullende informative hebben. Bovendien vind ik dat als er organisaties zijn, die zeggen onze belangen te dienen, zij maar eens moeten aangeven of dit al punt van discussie is met de wetgever
Erik,1979
Waarom kunnen ze niet knippen en plakken. Nederland maakt zich zelf toch kapot.
+6
henkschoonveld1
Ik zie deze complot theorie veel langs komen. Echter dit klopt op grote lijnen gewoon. Kijk maar naar de P gehalten in de kuil uitslagen. In Nederland bestaat het ruwvoer gemiddeld uit een derde mais en twee derde kuil. In Belgie is dit bij het melkvee precies andersom. Mais met soja werkt voor P excretie per koe domweg beter. Zowel in Belgie als Nederland worden via Koeien en kansen projecten dit in beeld gebracht. Het laat ook zien dat je via voerspoor ook bij gras rantsoenen flink kunt sturen. Dat doen we in NLD sinds 2016 ook flink, echter de excretie tabel (6) is nu nog gebaseerd op 2011,12,13. Dit past ons als sector beter dan 14,15,16. Wanneer wij de tabel als sector aangepast willen hebben zal er wel wat meer veranderen. De gestegen productie zul je ook moeten indexeren , dus klasses boven 10.600 ook meenemen. Wat doe je met de vrijgevallen ruimte? Verdeel je die collectief, of aan de boeren die werken aan het voerspoor (KLW) ?
+6
kanniewaarzijn
@henkschoonveld1 Man, man, man...ā€¦...zucht......
Vario512
@henkschoonveld1

Wanneer wordt de nieuwe P-tabel voor 2019 en de daarop volgende jaren bekend gemaakt? Want ik denk dat veel veehouders met een productie boven de 11.000 liter er nog niet rekening mee hebben gehouden dat zij met een hogere P-excretie-norm te maken krijgen.
simpel
@henkschoonveld1 boven de 10600 sowieso klw/bex verantwoorden. het is kolder om te denken dat je de tabel gewoon forfaitair door kan trekken...
wally
Waarom past 11,12,13 beter ? als excretie daalt door verbetering van p efficientie dan Mogen we er toch van uitgaan dat 14,15,16 een lagere excretie gaat geven en we dus meer koeien kunnen melken @henkschoonveld1
vrije boeren
@henkschoonveld1 wat een kolder dit hele fosfaat gebeuren
+1
dijkstra uit w
@henkschoonveld1 als de theorie over meer mais in de rantsoenen klopt, kun je dat dus ook door trekken naar de Nederlandse situatie, koeien en kansen bedrijven laten dat ook zien. helaas voor alle grasbedrijven,, of toch niet? En waarom zittten er niet meer bedrijven in de koen en kansen deelnemst dieallen gras voeren, ik zie ze niet staan, behalve 1 bio waarom stuurde de lto dan aan op de kringloop beloning, terwijl al lang duidelijk ik dat op pure grasbedrijven de balans dan verkeerd uit zal pakken. sterk staaltje lobby van de zlto?
+1
demelkboer
@dijkstra uit w iedereen ziet dat we vanuit maatschappelijke acceptatie maar ook milieu oog punt zo veel mogelijk gras moeten verbouwen.
+1
JanCees
@henkschoonveld1 De onderbouwing van je 1/3 2/3 wil die beetje vlotten?
+1
Jan S
😀
+2
JanCees
@henkschoonveld1 Het blijft verdacht stil je hebt het of heel erg druk of je kunt de cijfertjes niet vinden. Tja dus je schiet van de heup zonder onderbouwing oeps das niet sterk Henk. Wie weet kan een beleidmedewerker je uit de brand helpen???
Maar als je bewering klopt dan zou in Duitsland de P2o5 excretiebij koeien op stal en mais ook weer lager moeten zijn dan bij ons . Of vergelijkbaar op de zelfde hoogte want natuurlijk onze veevoerindustrie gebruikt veel meer fosfaatarme grondstoffen. Kom op Henk geen heupschutterij maar cijfertjes. Weet je wat ,ik help je even. (uit je complotheorie droom) In Duitsland zitten ze met alles weer fors hoger behalve bij de lichte koeien rassen die zitten weer lager. Hebben Nederlandse Yersey en bio boeren misschien toch nog beetje gelijk.

(klik om te vergroten)

Coen
@JanCees , dat dominante gedrag van LTO komt je toch wel bekend voor!
JanCees
@Coen Haha ja Coen dat hebben veel (oud) bestuurders een beetje als eigenschap is ook nodig aan watjes heb je ook niks. En beetje dominant is ook niet erg alleen wel de goede kant op.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @JanCees:
alleen wel de goede kant op

Welke kant wil je dan op met deze postings? Het komt op mij over als mosterd na de maaltijd.
+1
JanCees
@Jack Rijlaarsdam Tja er zijn mensen die vinden dat als hun eigen probleem is opgelost de rest er niet meer toe doet.
Maar het is en blijft waanzinnige wetgeving het hele fosfaatgebeuren en er zal de komende maanden vast nog wel wat worden geschaafd dan is het altijd handig om te weten dat de CDM van WUR ook maar een opinie geeft een geen harde wetenschappelijke feiten en dat je met een beetje verstandig omgaan met normen veel kan bereiken voor de sector. Wat minister Schouten iedere keer op advies van haar juristen en mestambtenaren keihard doet beweren dat ze echt niet anders kan maar wel wil ze dus eigenlijk best wel kan als ze een keer tegen haar ambtenaren zegt dat het moet.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @JanCees:
keihard doet beweren dat ze echt niet anders kan

Het is toch overduidelijk dat alles op alles wordt gezet om gezichtsverlies op het ministerie te voorkomen, waarbij continu naar Brussel wordt gewezen als de boeman. Echt nieuw zijn de geposte inzichten ook niet, immers wordt de jaarlijkse NL fosfaatproductie gerapporteerd aan Brussel aan de hand van een sector-BEX en niet forfaitair. Hier zitten jaarlijks forse verschillen tussen. Mijn vraag is nog steeds: welke kant wil je op?

Ik ben zelf best nieuwsgierig hoe Carooltje zich uit de staatssteunbeschikking gaat babbelen in Brussel. Er zijn immers meer rechten uitgedeeld dan het plafond hoog is, waardoor er sprake is van een grove overtreding van de beschikking. Achteraf rechten intrekken helpt niet, deze mochten gewoon niet uitgedeeld zijn. Dat was immers ook de reden dat invoering per 1 januari 2017 niet mogelijk was. In feite staat het hele stelsel van rechten hiermee op losse schroeven. Flink rammelen tot het omvalt en dan alsnog naar 2,3 gve/ha, is dat niet wat?
putjesschepper
@Jack Rijlaarsdam tuurlijk is dat wat zelfs Brussel wilde in eerder stadium hier aan meewerken alleen er spelen ook nog andere dingen.
Farma_boerke
@Jack Rijlaarsdam Het is met gemak bijna een ondoordringbaar bos geworden, waarbij steeds meer mist optreed.

Basis is nitraatnorm cq richtlin met cbs cijfers
We sturen N op P door fosfaatrechten in te voeren obv LNV cijfers die anders zijn.
ā€œPer ongelukā€ iets teveel uitgegeven als gevolg van cijferverwarring?
Gegoochel met bedrijven, instellingen ed herbeschikkingen en foute beschikkingen
LNV beschikt niet over juiste gegevens qua melkleverantie en moet deze halen bij fabrieken.
Wet ondeugdelijk, want gebaseerd op melkgift en niet leverantie, wijkt bij iedereen wel af veel ā€œmisā€
Enorm veel bezwaren (gelijk aan MQ tijd, was dus te voorzien)
RVO kan het niet aan, maar geeft dit niet toe gevolg veel onzorgvuldigheden en beroepschriften bij CBb, met als gevolg dat die verzuipen.
Einde van dit jaar veel nog onduidelijk
Ook komend jaar dus nog veel fosfaat gepraat

Tijd dat er met een (botte) bijl licht in dit duistere geheel komt

P.S. meeste plekken in Nederland voldoen aan nitraatrichtlijn, dus hoe zinnig is ons zelfbrdachte N & P-plafond nog?
slagroomvla
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Flink rammelen tot het omvalt

Nu al aan de bubbels..??
christo
@Jack Rijlaarsdam Het wordt wel duidelijk dat de rechten alleen uitgedeeld mochten worden aan melkvee. Dat gaat een leuke dag worden. Het is alleen de vraag hoe lang het gaat duren voor de klacht behandeld gaat worden. Daarna is het schadevergoedingsoogsttijdstip aangebroken. Een staatssteunbesschikking wordt afgegeven voor het op de markt brengen van een product (melk). In de fosfaatbeschikking komt het woord vlees, jongvee of vleesvee niet voor.
Klopt ook precies met de noodreparatie van het vleesvee halverwege dit jaar.
+2
JanCees
@Jack Rijlaarsdam waar ik heen wil is volgens mij al 22 jaar duidelijk dat is rond de 2,5 GVE en 18.000 kg melk per ha en verder geen gedoe met met KLW en het hele papieren circus wat nu de sector in een verlammende greep heeft.
En Brussel is daar echt geen tegenstander van.
Minister Schouten zegt met heel veel overtuiging dat ze niet anders kan dan ze nu doet en dat komt omdat ze te veel leunt op haar ambtenaren.
Ze is nu een jaar minister we mogen hopen dat ze nu ook af en toe zonder het gebruik van de ambtenaren zijwieltjes gaat fietsen.
+1
pieta
Quote Reactie van @JanCees:
waar ik heen wil is volgens mij al 22 jaar duidelijk dat is rond de 2,5 GVE en 18.000 kg melk per ha

Je bedoelt 22 maanden ipv jaren? 😁 Je bent al 10% opgeslagen van 16.000 nog wat met 2.3 naar 18000 met 2.5.
John Spithoven
@pieta Weet je hoeveel 1100000 ha maal 18000 kg per ha is. Maar omdat we gezamenlijk geen oplossing kunnen vinden voor het intensiteitsprobleem op een aantal plekken in Nederland willen we deze klimaatneutrale bedrijven niet.

Daarom kiezen 'we voor technische oplossingen met als dreigement vanuit de NGO 's in 2030 30 % krimp.

Ga daar maar is over nadenken in het nieuwe jaar!
putjesschepper
@John Spithoven ja precies
+2
robbies
Quote Reactie van @John Spithoven:
Daarom kiezen 'we voor technische oplossingen met als dreigement vanuit de NGO 's in 2030 30 % krimp.

John, jij bent belangenbehartiger (geweest). Jij weet dat belangenbehartigen niets meer is dan tegenhouden. Die krimp komt dus gewoon. Als deze niet in 2030 komt, dan in 2035. Overigens zit het gevaar niet bij de NGO's. De sector loopt meer risico op friendly fire; in de rug geschoten worden door allerlei partijen die in de periferie zitten. Wat daar de oplossing voor is weet ik ook niet, maar de voerboeren (voerspoor), de banken en de NZO hoeven van mij niet zo nodig aan de tafel te schuiven om mestwetgeving te ontwerpen. Die moeten brok en geld en kaas verkopen. Daar hebben ze hun handen vol aan.
John Spithoven
@John Spithoven Overigens zitten er niet alleen maar technische maatregelen in het klimaat akkoord. Ook het door de zuivel mee faciliteren van de aanleg van 100000 ha bos en het op termijn opgeven van 80000 ha veenweidegebied zijn ook onderdeel van het klimaat akkoord. Een akkoord zonder de NGO.

Het door JC beschreven model was een principe klimaatakkoord uit 2016 MET de NGO 's.

Maar goed nu zullen er wel weer veel mensen boos worden, maar iedereen moet wel weten welke afslag er genomen wordt.
pieta
@John Spithoven Dat weet ik maar al te goed. Daarom is het ook niet de oplossing.
Coen
@pieta , de technologie en de techniek staan nooit stil, ook dat is een stukje bedrijfsontwikkeling --> de fysieke opbrengsten van de grond en de veestapel gaan hier elk jaar nog omhoog dus daar moet ruimte voor komen.

we moeten af van al dat gesleep van voer en mest, dus een strakke grondgebondenheid 😄
JanCees
@pieta tja dat jij 22 jaar en 22 maanden niet uit elkaar kan houden is jammer voor je maar het is toch echt reeds 22 jaar in 1997 eerste toekomstvisie melkveehouderij uitgebracht. De 2,3 en 16.750 kg melk is bij deels mais de 2,5en 18.000 bij alleen gras en geen mais. Dus die 10% stijging van je dan heb je het verhaal avn 2016 niet goed begrepen
pieta
@JanCees Geintje moet toch kunnen. 😁 Ik kan prima leven met jouw plan. Het is alleen niet de beperking die voor NL gaat werken. Dan zou het voor alle vee in NL moeten gaan gelden.
+2
robbies
@pieta Hoe wil je kippen 18500 kg melk/Ha laten geven?
pieta
@robbies Je weet wel wat ik bedoel. Grondgebonden met evt wat vrijstellingen voor verwerking/export.
Coen
@JanCees , er zal nog heel wat water door de Rijn moeten stromen vooraleer haar ambtenaren (de 4-de macht) en LTO zo'n grondgebondenheid zullen invoeren, hun ongelijk van invoering FR en KLW erkennen zal (jammer genoeg denk ik) niet gebeuren.

met de huidige systematiek kunnen ze beiden veel eerder hun doelstelling 'forse reductie veestapel' bereiken, dat is de verborgen agenda onder dit geheel.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @JanCees:
waar ik heen wil is volgens mij al 22 jaar duidelijk

Dan de volgende vraag: gaat de focus die jij nu legt op de per land afwijkende excretiecijfers daar een bijdrage aan leveren?
+1
JanCees
@Jack Rijlaarsdam Zonder kennis van zaken komen er nooit andere inzichten lijkt me. Colums schrijven helpt dat wel dan?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @JanCees:
Zonder kennis van zaken komen er nooit andere inzichten

Ok, is dat het. Ik kreeg de indruk dat je net als LNV, LTO en NZO de fosfaatwetgeving wilt repareren met een plakkertje. Daar is je buddy @John Spithoven sterk op tegen.

Als oud-columnist weet jij best hoeveel een column helpt: waarschijnlijk net zo veel of weinig als een posting op prikkebord.
+2
BoerBart
@JanCees
Rare jongens die Duitsers. Hun tabellen 1t/m4 verschillen nauwelijks. Hier zakt je broek toch vanaf..
John Spithoven
@henkschoonveld1 Henk, hoe verklaar je de al jaren veel lagere fosfaatexcretie in de door jullie opgehemelde KLW/BEX tov forfaitaire normen. En dat ondanks dat die forfaitaire normen zogenaamd steeds aangepast worden aan de realiteit.
John Spithoven
@John Spithoven Oh sorry ik dacht weer in complottheorie.
jg
@John Spithoven Met de KLW kan de melkveesector gemanipuleerd worden in de richting die Lto door derde partijen gestuurd wordt. Courage en friends kunnen zo aan de gang blijven met zogenaamde innovaties. Gewoon boerenefficient, met zuinige input van productiemiddelen produceren, doet de sector al jaren . Daar is geen innovatiekliek voor nodig. Realiteitszin des te meer.
JanCees
@henkschoonveld1 we wachten inmiddels al een paar dagen op je onderbouwing en beantwoording van mijn vraag?
christo
@henkschoonveld1 Speciaal voor Henk S. deze reactie. Voor het geval hij nog niet geklikt heeft op de posting van Jack R.
christo
@christo Vraag aan Henk S. op dit prikkebord: waarom staat het laatste kruisje op de verkeerde plek en hoeveel fosfaat produceert een koe die 1000 kg melk per jaar produceert en hoeveel minder is dat als een weidekoe? En wanneer dat gelukt is graag de argumentatie er bij hoe je daar fosfaatwetgeving op kunt maken. Veel Succes.

(klik om te vergroten)

christo
@christo Voor alle niet zo snelle rekenaars: een koe van 1000 kg melk komt uit op een fosfaatuitscheiding van 16 kg per jaar wanneer je de lijn doortrekt. En een weidekoe die 0 produceert staat in tabel 4 voor 26.9. Is dit de logica die de lto ons probeert te verkopen?
m uut m
@christo
Dat is jouw logica.
De norm stopt al bij 5625 kg.
Dus een koe die 1000 kg melk geeft is nog steeds 34,2 kg fosfaat
christo
@m uut m De voeropname is geen lineaire lijn bij het stijgen van de productie. Welke slimmerik er bedacht heeft dat de mestproductie dan wel lineair stijgt heeft wel iets uit te leggen. Een exponentiele afname van de mestproductie bij het toenemen van de melkproductie is volgens mij de enig logisch te verklaren grafiek.
Jan S
😀
m uut m
@Jan S
Ik heb net 7 zuivere blaarkoppen gekocht.
m uut m
@christo
Onderste stip staat niet goed trouwens
+3
John Spithoven
Goed werk Jan Cees. Aan dit soort mensen hebben we wat aan in de sector. Op basis van feiten belangen behartigen!!!
Erik,1979
@John Spithoven en @JanCees dit scheelt gewoon 10%over de hele linie. Als je die 8,3% korting hiermee terug kunt geven door de tabel te veranderen. En met die 1,7% die dan over is nog even de knelgevallen oplost zijn wij er toch. Of is dit helemaal verkeerd beredeneerd. En zo ja waarom. BTW dat dit niet gewenst is dat weet ik. Maar daarom vraag ik het aan @John van Spitshoven en @JanCees en niet aan die andere die toch niet op mij reageren.
+1
Farma_boerke
@JanCees Valt me een beetje van je tegen, ben je STAF onderzoek aan het pluggen? Je zou beter moeten weten, alle landen hebben hun eigen invulling aan het beleid en mogelijkheden om dit te berekenen. Een korte zoekopdracht levert bijvoorbeeld: "Milieuwetgeving in
landen om ons heen" (edepot.wur.nl/240226/) wat ook in V-focus is geweest. Verschillen zijn dus van alle tijden (1 Europa alleen als het ons uitkomt).
Jou topic lijkt meer op stemmingmakerij en cherry-picking van data.

Er zijn altijd berekeningen en grondslagen ervoor die ter discussie mogen worden gesteld (zeker), maar het is heus niet altijd ten nadele van de melkveehouderij. De normen zijn de laatste tijd niet veranderd, omdat iedere verandering ten nadele zou komen van de sector (agv kuiluitslagen / weer ed) en met alle onrust in fosfaatwetgeving was dat niet wenselijk. Binnenkort zullen de normen wel veranderen en daar moet je bij zijn (@LTO/NMV).

@simpel De tabel kan zo doorgetrokken worden (grondslag is immers een berekening), dat is geen enkel probleem, alleen moet je dan ook de fosfaatbeschikkingen van 2015 herzien voor de bedrijven die erboven zitten en meer P uitdelen. Dat is op dit moment niet wenselijk omdat er al teveel P is uitgegeven. Laten we eerst de gesprekken met Brussel en de nieuwe Derogatie aanvraag afwachten voordat we dit doen SVP, anders schieten we onszelf in de voet.
vrije boeren
@Farma_boerke We hebben ons allang in de voet geschoten. De hele melkveehouderij is kreupel
JanCees
@Farma_boerke By the way aardig informatie die je geeft dat het aanpassen van tabellen even niet wenselijk was vanwege invoering fosfaatwet en onrust? ?? Maar de tabellen worden binnenkort wel aangepast??? Dat is wel bijzondere inside kennis voor een "Farmaceut".

Ook grappig dat je verwijst naar een artikel van Frans Aarts en Michel de Haan in V-Focus. Het artikel is van 2012 das redelijk outdated zeker als je kijkt naar de vergelijking van Fosfaat.

Zelf denk ik dat de publicatie in bijgaande link wat informatiever is en een beter overzicht geeft over waar Fosfaatbeleid is en waar niet en welke normen met hanteerd als het gaat om aanwending excretie kom je niet zoveel onderbouwing van tegen.
pure.ilvo.be/portal/files/…
Jan-T
Goede weergave van de verschillen hoe de normen tot stand komen.
en hoe moeilijk willen we het ons zelf als sector maken.??
Denk dat de belgen met de wetenschap van nu beter bij de waarheid zitten dan de Nederlandse sector.
De waterkwaliteit is in de nederlandse landbouw gebieden duidelijke verbeterd, dat het in de randstad niet zo is daar kan ik ook niets aandoen. dat is de zorg van de randstedeling zij zullen nu zelf met oplossing moeten komen.??

Zal mij benieuwen welke belangbehartiger die dit ter discussie durft te stellen.
Waarschijnlijk geen enkele want het zijn meelopers die geld verdienen aan de sector en dit fenomeen.

De KISS ( keep it safe and simply ) methode zorgt er voor dat er minder kan worden gefraudeerd.
Farma_boerke
Belgie heeft zelf genoeg problemen met de waterkwaliteit, willen we dat hier dan ook?

"Het afgelopen jaar werd bij 28 procent van de metingen in de Vlaamse rivieren de nitraatnorm overschreden"
demorgen.be/binnenland/…=

De doelen van het 5e actieprogramma worden niet gehaald (2015-2018):
vlm.be/nl/SiteCollectionDocuments/…
Al is het niet zo slecht als de journalistiek het wil doen geloven:
landbouwleven.be/4205/article/…

Belgie zal ook moeten praten als Brugman en met nieuwe maatregelen moeten komen om de derogatie te behouden.
JanCees
@henkschoonveld1 Die 1/3 2/3 mais in het Belgische melkveerantsoen tja stom daar heb ik niet aan gedacht.
Dat kun jij vast verder onderbouwen op basis van grasland en maisland in gebruik in de Belgische melkveehouderij? Dan kunnen we checken of dat ook inderdaad zo is . @Farma_boerke Onze zuiderburen hebben ook best wel een vraagstuk met waterkwaliteit. Maar heb je ook een analyse waar de problemen zijn met de waterkwaliteit? Is dat op de melkveehouderijbedrijven of op de grond van hokdierbedrijven met mais/akkerbouw?
Of is het daar net als bij ons op de derogatiebedrijven onder het grasland geen probleem.
Overigens volgens mij is het waterkwaliteitsvraagstuk ook bij de Belgen meer een probleem met N dan met P.
+1
KOC1981
@JanCees ze kunnen het wel veel beter onderhandelen dan wij Nederlanders. zij zijn nu bezig met het opstellen van een nieuw MAP (mest actie plan), hun derogatie voor 2019 moet nog verleend worden, de waterkwaliteit is de laatste jaren enkel verslechtert (wijten ze aan droge zomers) maar in de pers hoor je niets. terwijl bij ons de krant er vol van staat.
Jan S
😀
CorP
Quote Reactie van @Jan S:
Hoe kan dat nu. Calon had toch het nummer van Hogan

Misschien het rugnummer?
Farma_boerke
@JanCees Niet alles is een samenzwering. Via handige zoekopdrachten is een boel te achterhalen. Zo heeft de CDM een nieuw advies over forfaitaire gehalten aangeboden aan EZ (nu LNV) in 2017, omdat de oude uit 2014 stamden (briefkenmerk: 1716195/WOTNM/JE). In de discussies hier op prikkenbord is eerder al langs gekomen dat het niet opportuun was om de regels tijdens het spel te veranderen (weet helaas niet meer wie of welk topic en ben te lui om dat nu op te zoeken).

Rapport Belgie: vmm.be/publicaties/…?
Veel lijkt ook oppervlakte uitspoeling (N) te zijn (en verkeerd kunstmest gebruik) in andere teelten (groenten, aardappelen, maar ook mais) en ook daar verdenkt men de boeren van gesjoemel

Nog iets actueler met veel info: themasites.pbl.nl/evaluatie-meststoffen-wet/…

Het is ook niet raar dat N het probleem gaat worden, via voerspoor is P gereduceerd, maar om (melk/vlees) eiwit te maken is er wel wat anders nodig, dus N erin. Niet verwonderlijk dat nu het stikstofplafond mogelijk problemen gaat geven.
+1
JanCees
@Farma_boerke Ik heb het niet over samenzwering heb alleen aversie tegen annoniempjes.
Farma_boerke
@JanCees niet iedereen kan vrij uit posten, moet werkgever ook te vriend houden. Moet ergens bijbeunen en er is weinig in omgeving op farma gebied.
spotmelker
Tja, tabellen...ā€¦ de insteek was nog niet zo raar maar door het ureum ongeacht de melkproduktie altijd even zwaar te laten meewegen zie ik echt als een blunder. Dat fosfaat vrij sterk is gerelateerd aan eiwitgehalten van (ruw) voer zou wellicht een optie zijn om dat in een simpele tabel te differentiĆ«ren. Dan heb ik in ieder geval een minder groot fosfaatgat dan het verschil tussen 1,1 kg fosfaat/ton (geanalyseerd) en 1,5 kg forfaitair o.b.v. een 100% gras (krap 3800 weide-uren) en kuil rantsoen. Nu was de NVWA het wel met mij eens bij de derogatiecontrole en rapporteerde geen normoverschrijdingen aan RVO. Maar die wist het beter..... 16,5 Kā‚¬ boete..... maar ik mag nog reageren en het rekenen gaat me aardig af....
+2
JanCees
@spotmelker Rekenen kan je zeker goed Herman maar rechten tegen RVO is altijd lastig . Ik gaf je meer kans in het Rusland van Poetin dan bij RVO. Als ze bij RVO vinden dat 2+2 = 7 dan is het 7 en geen 4. Succes
spotmelker
@JanCees Ik ga/wil niet rechten. Het probleem is hier dat de NVWA mij aangaf welke aanpassingen ik in het bemestingsplan en bedrijfsoverzicht van CRV moest maken. Dat heb ik gedaan en vervolgens gaat RVO uit deze aangepaste gegevens alles nogmaals herberekenen. Wanneer ik de gegevens uit het CRV overzicht weer terug zet naar de 'oude' situatie klopt het perfect. Het is alleen vreemd dat een wetgever(RVO) en toezichthouder (NVWA) zulke verschillende inzichten over dezelfde wetgeving er op na houden.
+1
JanCees
@spotmelker Als NVWA en RVO een verschillende uitleg geven dan zit je tussen hamer en aambeeld das leuke uitdaging
+8
George
Weer een prima stuk van de ooit meest gehate vrouw van dit prikbord.
Maar ze heeft wederom gelijk.

akkerwijzer.nl/artikel/…
+5
vrije boeren
@George wij boeren zijn knetter gek ons extra kosten te laten op leggen door dat zogenaamde co2 uitstoot .Het zal voor het klimaat 0,00000000000000 procent uitmaken. Alleen de staat zal er van profiteren nog een stap dichter bij het comminisme
George
Quote Reactie van @vrije boeren:
Alleen de staat zal er van profiteren nog een stap dichter bij het comminisme

Tja dat weet ik niet of ze er echt profijt van hebben . Maar dat geouwehoer over klimaat en dat bij boeren in de schoenen schuiven gaat helemaal nergens over. Maar het lijkt wel of ze van de boeren af willen.
+3
pietjepuk
Quote Reactie van @George:
Maar het lijkt wel of ze van de boeren af willen.

Dat heb je goed. Ik vindt al lang dat we ze een voorproefje moeten geven. Komende twee weken geen producten uitleveren. Desnoods een maand.
+1
putjesschepper
@pietjepuk vlak voor
+1
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
k vindt al lang dat we ze een voorproefje moeten geven. Komende twee weken geen producten uitleveren. Desnoods een maand.

Ja dat zou zelfs Europees geregeld moeten worden . Want overal is het wel wat en worden boeren voor de gek gehouden met allerlei onzin en te lage opbrengsten. Dat heeft meer doel dan gele hesjes of met giertanken gebouwen onderspuiten wat de Fransen altijd graag doen.
+1
pietjepuk
@George En als dan onze eigen cooperaties achter ons gingen staan en een maand geen producten uit de voorraden verkochten was het feest compleet.

rfc
suikerunie
aardappel fabrieken
vlees
enz
+2
George
@pietjepuk
Inderdaad wij als boeren staan onderaan in de productieketen en moeten overal aan voldoen , lat ligt steeds hoger waar je aan moet voldoen zonder dat er wat tegenover staat . Dat gevoel is niet in NL zo maar ik denk dat het overal wel in de Europese unie speelt. Als men steeds strengere eisen stelt dan mag nee moet daar ook wat tegenover staan om het leuk te houden. Melken voor minder dan 35 cent is gewoon niet leuk hoewel sommige zich graag groot houden. En dan zou het inderdaad leuk zijn dat RFC , VION , Cosun , etc. eens achter haar boeren gingen staan om samen wat verbeteringen af te dwingen voor degene die onderaan de keten staan!
Coen
@George , terugkijkend op 43 jaar zelfstandig ondernemerschap is het nog nooit anders geweest, de primaire producent moet concurreren op basis van kostprijs.

collectieve eenheid in de sector is er niet, zelfs onze coƶperaties zullen ons daarin niet helpen 😞
+2
robbies
@George grupstal verbod, een fosfaatreductieplan en de verplichte KLW krijgt de NZO wel collectief besloten, maar een maandje de zuivel vasthouden zal vast onmogelijk te regisseren zijn.
Farma_boerke
@robbies Valt wel tegen met invloed NZO, alleen RFC verbied grupstallen, fosfaatreductie moest door stas Van Dam in wet worden gegoten anders gold het niet, KLW is door Schouten al deels afgeschoten, komt weer een nieuwe pilot. Dan denk je dat ze de melk wel vast kunnen houden, wie neemt ze bij de hand hiervoor?
+1
Jack Rijlaarsdam
@Farma_boerke
Blijf wel bij de feiten. Uitbreidingsverbod grupstal is wel degelijk NZO-besluit: veeteelt.nl/nieuws/…. Fosfaatreductieplan is nooit een wet geweest, wel is het plan uit de koker van NZO gelegitimeerd met een Algemeen Verbindend Verklaring door Van Dam. KLW komt niet door de toetsing op handhaafbaarheid, uitvoerbaarheid en fraudegevoeligheid (huf) van de NVWA, toch besluit Schouten op verzoek van de "sector" (NZO/LTO) tot opnieuw een pilot, juist om die bezwaren op te lossen.

Toevallig zijn dit allemaal zaken die de leden van de NZO zelf geen pijn doen. Het is een club van handelaren en verwerkers, een verkoopstaking is voor hen snijden in eigen vlees. Dat voelt vast niet lekker en gaat daarmee niet gebeuren.
+6
brabo
Quote Reactie van @pietjepuk:
Komende twee weken geen producten uitleveren. Desnoods een maand.

oke ik doe mee, wie volgt
George
Quote Reactie van @brabo:
oke ik doe mee, wie volgt

Jij stopt gewoon , dat is weer wat anders. Anders deed je ook niet mee.
+2
de Haas
@George Breek me de bek niet open over klimaat. De volgevreten Ed Nijpels met verwarmd buiten zwembad die te vuur en te zwaard gaat met Greenpeace activist en mislukt politicus Samsom. Echt integer volk. Tjonge jonge....
+2
Jan S
😀
+2
schoppenboer
@George
Ben t lang niet altijd met haar eens maar deze column legt de vinger duidelijk op de zere plek.
+2
George
Quote Reactie van @schoppenboer:
Ben t lang niet altijd met haar eens maar deze column legt de vinger duidelijk op de zere plek.
Reageer @sc

Dat doet ze altijd al , dat is niets nieuws van haar! Alleen is het nieuw dat dit je nu beter past wat ze schrijft.
Voor heen luisterde de meeste liever naar het gekrakeel van LTO dat de wereldbevolking en welvaart enorm zouden toenemen en dat de wereld gevoed moest worden en als we het hier niet molken dan wel ergens anders , quotumkosten moesten weg en zonnige toekomst lag in het verschiet en veel andere bullshit waar niks van klopte maar wat de boeren graag hoorde.
putjesschepper
Zit henk trouwens in de winterslaap of heeft hij griep?
christo
@putjesschepper Hij heeft de opwarmingsziekte.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , koe , stikstof , wur , melkveehouders , fosfaatruimte en dier geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nƩt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
100
DEELNEMERS
34
WEERGAVES
0