Pinken

Hoeveel pinken/Kalveren heb je nodig voor een bedrijf met 100 koeien (including droog)?

Wij hebben altijd een voor een maar dat is veel te veel everyone knows that I’m sure

By the way in the USA

Deel dit topic

Reacties

+2
verbi
20% vervanging per jaar dus dan moet je er ongeveer 20 onder het jaar en 20 boven het jaar hebben als ik het goed heb.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @verbi:
vervanging per jaar dus dan moet je er ongeveer 20 onder het jaar en 20 boven het jaar hebben als ik het goed heb.

Dan moet alles in leven blijven, drachtig worden en een beetje melk geven zonder noemenswaardigheden. In de praktijk moet je voor 20% vervanging zeker met 25vaarskalfjes houden. Daarnaast is jaar op jaar 20% vervanging realiseren lastig genoeg, een paar jaar lukt dat, vroeg of laat zit je een keer met een hele groep oude koeien waar je opeens geen vervanging voor hebt.
bertusdebeer
@Noorderling so double that is a more realistic number?
m uut m
@Noorderling
Wat is oud
Noorderling
@m uut m
Kwart van de koeien is hier 5e kalfs of meer, zit nu op gemiddeld 5jaar oud. Daar heb je wel sneller een paar uitvallers tussen zitten dan de jongere koeien.
Koeien gaan vooral om vruchtbaarheid weg, dan kun je ook nog wel dikke koeien afleveren ipv kapstokken, is het soms ook je winst pakken als er weer een vaars klaar staat.
Afgelopen 2jaar waren niet echt representatief voor de cijfers, maar onder de 5stuks jongvee per 10 koeien moet er niet teveel tegen zitten in een jaar.
verbi
@Noorderling Ja had het inderdaad wat laag aangehouden terechte opmerking.
+1
Frans1
@verbi als dat langere tijd lukt scoor je heel goed,moeten ze gem 5 lactaties meegaan he,ik hou 25% aan, je kunt beter 1 voor de luxe uitselecteren dan uit armoede een te lang aan moeten houden
pietjepuk
@Frans1 Dan doe je het heel netjes met 25% ik red het niet heb mijn 30% opfok hard nodig.
cjw73
@pietjepuk zit ook op 25% maar je moet geen tegenslag hebben want dan zijn er te weinig.
Erco
30 kalfjes en 30 pinken dan heb je er zeker genoeg
+1
Herbert
De topmelkers van Nederland hebben maar 1 ding gemeen en dat is dat ze een bult jongvee aanhouden om te kunnen selecteren. Dus minimaal 30 per jaar aanhouden. 40 als je echt wilt kunnen selecteren.
robbies
@Herbert Jongveeopfok is niet gratis. Een beetje vaars opfokken kost al snel 1700 euro, zeker nu met fosfaatrechten
+3
Herbert
@robbies wrakvee melken kost nog veel meer geld. Je zoekt zelf de beste eruit en de rest verkoop je. Die brengen altijd nog wel een groot gedeelte van de kosten op. Dat restbedrag is mij goede/probleemloze koeien wel waard. Maargoed dat is mijn denkwijze. Mn vader zat ook altijd krap in het jongvee. Heb nu een mooie koppel jongvee zitten. Ben benieuwd of mn gedachtegang klopt😄
robbies
Quote Reactie van @Herbert:
wrakvee melken kost nog veel meer geld. Je zoekt zelf de beste eruit en de rest verkoop je.

Als je alles aankoopt, kun je ook kiezen. Bij voer gaat dat op, maar ook bij vee. Hier loopt nog wel wat jongvee, maar dat er bij zijn die ermee stoppen snap ik wel.
bertusdebeer
@robbies Krijg je meestal iemand anders zijn rotzooi of je betaalt je scheel als je zelf gaat selecteren in iemand zijn vee
robbies
@bertusdebeer wrakvee verkopen doet alleen @Herbert. Daar zou ik dus voorbij rijden. Voor de rest? In Nederland gaan er 50.000 vaarzen per jaar weg voor export. Allemaal slechte koeien? En de stoppers die nog wat vee aanhouden? Ook allemaal slechte koeien??

Ik geloof dat allemaal niet om eerlijk te zijn. Je kunt prima vee aankopen. Lijsten erbij, statussen laten matchen of in ieder geval vaccineren. In de varkenshouderij is het gebruikelijk dat een ander de geltenopfok doet. En in Duitsland wordt er nog wekelijks geveild. Kost je wat meer dan 1.700 euro, maar wel meteen melk in de tank.
Herbert
@robbies als ik onverwachts een wrak heb lopen gaat die naar de slacht en heb ik een vaars over voor vervanging. Als je meteen al vaarzen als wrakken hebt kun je beter aankopen ja.
+1
slagroomvla
Quote Reactie van @robbies:
Een beetje vaars opfokken kost al snel 1700 euro,

Wat kost een liter melk afleveren bij jou wel niet?
+1
robbies
@slagroomvla Ga eens tellen. Jongveeopfok kost 2 euro per kalf per dag op een ander. Komen ze terug op 2 jaar, dan ben je 1480 euro kwijt. Tel de eerste twee weken erbij (fosfaatruimte en arbeid), verdisconteer de mislukkingen in de kostprijs en je zit niet zover van de 1700 euro af. Jouw rekensom zal vast en zeker anders zijn, maar mijn kostprijs per liter is niet veel hoger dan iemand die zijn jongvee uitbesteed.

Je kunt natuurlijk de helft weglaten aan kosten (stal staat er, geef penicillinemelk, arbeid kost niks), maar ben je dan eerlijk aan het rekenen? Jongveeopfok is gewoon een dure hobby.
+1
bertusdebeer
@robbies Wat ik zou doen als ik nog in holland woonde, ik ging samen met en stel andere boeren samen een jongvee bedrijf op zetten in duitsland/polen met zeg maar 1000 stuks jongvee.
geen fosfaat gezeur en je hebt nog wel mooi je eigen vee. Hier in amerika doen wij dat ook als we in een duur gebied wonen gaat het jongvee ergens anders goedkoop gevoerd worden
robbies
@bertusdebeer gek dat dat je alternatief is. Net zoveel risico als kopen en kosten hoger.
bertusdebeer
@robbies Als je dat met 4 of 5 boeren doet is het risico niet groot. waarom zal het meer kosten? Nederland is een van de duurste landen om te boeren geloof dat dit model veel goedkoper is en je kunt wat meer koeien houden met de extra fosfaat ruimte.

Ik verwacht 80% jongvee in het buitenland binnen 10 jaar!
putjesschepper
@robbies 14 dagen geleden nog 3 vaarzen gekocht van mn veekoopman. Had van voorjaar van 3 veehouders jongvee gekocht.had van zichzelf ook nog jongvee totaal zaten er 200 stuks jongvee. Volledig dierziekten vrij heb er 1400 voor betaald thuis geleverd.heb zelf ook nog jongvee maar aan de krappe kant en vond dit niet raar geld.
buorman
@putjesschepper
De koopman wss ook niet 😃
putjesschepper
Frans1
@bertusdebeer it's all amazing in the states man!
bertusdebeer
@Frans1 nee niet waar, maar wel een voorloper in hoe je geld verdient:)
Frans1
@robbies wel gek dat je dan koopprijzen onder de werkelijke kostprijs neemt als uitgangspunt😉
+1
robbies
@Frans1 de afgelopen twee jaar kon je voor 1300-1400 euro prima vee bijkopen uit NL. Aldus mijn handelaar.
robbies
@Frans1 @van Ittersum kan er vast meer over vertellen.
Frans1
@robbies zonder jongvee hou je nogal wat meer zomer en najaarsgras over,wat moet je daar weer mee?men rekent Hoe het het best uitkomt😉
+7
pietjepuk
@Frans1 Als ik het bedrag wat ik volgens al die onderzoeken kan besparen op jongveeopfok, vruchtbaarheid, uiergezondheid, voerkosten, inkuilen enz optel bij mijn huidig winst kom ik boven mijn omzet uit. 🤓 🤔
+1
Frans1
@pietjepuk 😂😂dat dus👍
robbies
Quote Reactie van @Frans1:
zonder jongvee hou je nogal wat meer zomer en najaarsgras over,wat moet je daar weer mee?

Aan je koeien voeren die je gaat melken in plaats van het jongvee
+1
EDOO
@robbies Van goed nazomer/herfst grasbrokjes maken. Doen wij niet maar zie het wel om mij heen gebeuren.
+3
Noorderling
@EDOO
Dat krijg je op geen enkele manier rond gerekend. Als je gras over hebt, ben je geen eiwit maar energie nodig om het eiwit te benutten. Je hebt goedkoper geplette gerst/tarwe in de silo dan het gras alleen nog maar gedroogd.

Zonder jongvee boeren en al je gras willen benutten icm weiden gaat heel lastig worden. Elke 4week maaien en in een grote lasagnekuil is de beste optie om ook daadwerkelijk meer melk van je grond te halen ipv extra (kwaliteit) voer te kopen.
Frans1
25%
bertusdebeer
Bedankt allemaal voor de reacties prettige kerstdagen gewenst
tok achterhoek
Tussen 10 en 15 %vervanging hier en dan nog 10% extra om goed te kunnen selecteren.Is vaak voor export, maar nog goede beesten
+1
bertusdebeer
@tok achterhoek zo je gemiddeld koe is 9jr? 7 lactaties? Heel goed gedaan!!
Frans1
Quote Reactie van @tok achterhoek:
Tussen 10 en 15 %vervanging hier

dus gemiddelde leeftijd bij afvoer boven de 10
casev
Ik denk dat de meeste bedrijven in de vs eerder richting de 40% vervanging gaan.... Vooral de gene die bst gebruiken hebben een koe snel opgebrand.
Piet1960
@casev Volgens mij is het BST gebruik behoorlijk verminderd tegenwoordig.
+1
mh79
Hier afgelopen voorjaar knappe pech onder de koeien. enorm veel verwerpers en allerhand rare klachten onder koeien, daarna die lekker warme zomer. het heeft veel koeien gekost. en had dit jaar weinig aanfok. heb er nu 10 minder dan vorig jaar daardoor. dus ben weer meer fokstieren gaan gebruiken. want heb nu 25% vervanging zitten. en dan lukt het niet om te groeien. heb jaren tussen 20 en 25% vervanging gezeten. maar nu dus effe 30%. ook heb ik bijna ieder jaar wel een pink dat niet drachtig wordt. dan is er al 4% van je opfok weg. in mijn geval

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
44
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0