'Lage zuivelprijzen uiten zich niet in melkprijs'

De daling die basiszuivelprijzen in de EU laten zien, vertalen zich niet volledig in lagere melkprijzen. Dat meldt de Rabobank in haar kwartaalrapport over het vierde kwartaal van 2018. De bank voorziet een stijging van die basiszuivelprijzen in de komende maanden.

Deel dit topic

Reacties

+8
demelkboer
Fosfaat rechten zijn een redding voor onze melkprijzen in Nederland ander hadden we hier voor een 5 cent minder moeten melken komend jaar.
@demelkboer Non Nou , melkboer !!!
+1
van Ittersum
@demelkboer schoppen in een porseleinkast maar ozo de waarheid.
Beter is/was dus die 8,3 % korting op onze fosfaatrechten dan 5 cent minder beuren per kg indien we voor waarheid/keuze stonden. Gelukkig is het bij die 8,3 % eerst gebleven nu hopen dat we/ze de melkprijs op niveau kunnen houden
+6
groeier
@van Ittersum
Laat je toch niet voor de gek houden, de melk van ons land is maar een druppel voorbij heel de EU.
demelkboer
@groeier het heeft te maken met de capaciteit van de fabrieken in Nederland. Das een simpel sommetje met vaste kosten en variabele kosten enzo. Net een melkvee bedrijf.
van Ittersum
@groeiervan die druppel klopt maar kunnen onze melkfabrieken ook tegen die Europese collega's concurreren
+7
demelkboer
@van Ittersum Als je geld wilt verdienen moet je schaarste creeren
van Ittersum
@demelkboer en zo is de cirkel van Campina weer rond met hun melkreguleringsvoorstel. of anders gezegd van 3 x 2 naar 2 x 3. Het gaat er gewoon komen voor onze Nederland zuivelland
Jannus
Quote Reactie van @demelkboer:
geld wilt verdienen

en de kostprijs laag houden en dat is niet echt het Nederlandse model
groeier
@demelkboer
Wat een onzin, we hebben in ons land altijd een wat hogere prijs ivm meer toegevoegde waarde producten. Door nat voorjaar en de droogte in 2018 zullen de prijzen vooral in 2019 een stuk beter gaan.
demelkboer
@groeier das niet waar de basis melkprijs is in duistland lager dan in NED
+1
henkschoonveld1
Wil je in Nederland gewoon witte kwaliteit melk leveren dan moet je kunnen concurreren met Polen.Dan zit je de laatste 10 jaar toch zo een 5 cent onder Friesland Campina. Gezien de discussie die wij nu al hebben over dieraantallen, bodemwater , klimaat etc moet je je afvragen of het voor het verdienmodel van de melkveehouderij inderdaad niet een veel betere keuze is om op meerwaarde in te zetten. Die keuze legt uiteraard wel een gigantische druk bij de coöperatieve zuivelfabrieken neer om dit waar maken.
Zoals het nu lijkt loopt Campina niet weg voor die opdracht. Vind ik als Campina lid een goede strategie.
demelkboer
@henkschoonveld1 je moet vooral dure producten maken en niet te veel.
+3
Erik,1979
@henkschoonveld1 Als je als LTO voorman dit wil verkondigen biedt dat maar eerst de excuses aan. Wij hebben met man en macht gestreden voor behoud van quotum. En ook al was het misschien een verloren strijd. Dan hoef je als belangenbehartiger nog niet met stront te gaan gooien. Bied jij hiervoor geen excuses aan moet je zo'n uitlatingen aan andere overlaten. Ben je als LTO voorman helemaal niet geloofwaardig.
+9
henkschoonveld1
@Erik,1979 Beste Erik, in 2012 heb ik mijn lidmaatschap van LTO opgezegd omdat ik het niet eens was met de te bewandelen route. Laat duidelijk zijn het melkquotum was een Europees besluit genomen in 2008 in een neo liberale tijd de waarin vrijhandels akkoorden helemaal hot waren. Ik denk niet dat LTO hier heel veel invloed op had, wel op het tijdig het lef te hebben om de discussie te voeren om een slot op de deur in NLD te houden. Destijds heb ik gezamenlijk met Hookwood meerdere keren geroepen dat er een slot op de deur moest. Dit werd massaal verketterd door melkveehouders, dus dat had ook tot onrust en onbegrip geleid. Ook dan hadden we knelgevallen , grondgebonden, ... discussies gehad.

Ik ben op 2 juli 2015 weer lid geworden van LTO. Een een jaar later toegetreden tot de vakgroep melkveehouderij. Alleen maar roepen hoe het niet moet helpt niemand. Hoe het wel moet is ook niet eenvoudig, vooral in een land waar polderen een pre is, maar ben zelf erg trots op de visie die wij als vakgroep melkveehouderij hebben laten opstellen door 25 kritische leden. Hier kun je bij ieder besluit je aan spiegelen.

Ik ben het geheel met je eens, wij hebben als melkveehouderij gewoon een collectieve belangen behartiging nodig. Een spin het web met een groepje klasse beleidsmedewerkers en bestuurders met visie en durf die het collectieve belang dienen. Of die club nu LTO, NMV, Zuivel.nl of iets heel anders heet maakt mij niets uit.
Dit moeten ook bestuurders zijn die over de waan van de dag heen kunnen kijken. We leven mede door social media een tijdperk waarin vele zwart wit stellingen van eigen gelijk (wat past mij) leiden tot polarisatie.
Wij zullen als melkveehouders moeten leren dat belangbehartiging gaat over actuele collectieve vraagstukken en visie uitstippelen/voeren voor de toekomst.

Ik hoop en verwacht dat wij met de melkveehouderij weer op koers komen. Ik zie voldoende aanknopingspunten om te komen tot een passende en economisch duurzame sector die past binnen de brede publieke opinie.

1 ding is zeker , vergeleken met 50 jaar terug is er heel veel veranderd en ook de komende 50 jaar zal er weer heel veel veranderen. Daar moeten we een zo goed mogelijke weg in zien te vinden.

Allen prettige feestdagen
+1
Erik,1979
@henkschoonveld1 dan bij deze mijn excuses. Ik wist niet dat jij toen jou lidmaatschap opgezegd hebt. Later als ik meer tijd heb schrijf ik meer.
+2
Rdkl
@Erik,1979 stop er gewoon eens mee om in elke discussie LTO overal de schuld van te geven. We weten jou standpunt inmiddels wel! Voegt gewoon 0,0 niks toe
+7
Druk
@Rdkl
Een buitenlander die hier ernstig de zaak loopt te verzieken. Kotsmisselijk wordt ik daarvan. Over moraliteit gesproken: in Duitland diverse crediteuren benadelen en dan hier zo'n grote mond opzetten.
pieta
@henkschoonveld1 Ik ben begin jaren 2000 al geen lid geworden omdat ik het niet eens was met het afschaffen waar LTO enorm voorstander van was. Als jij daar in 2012 je lidmaatschap voor opgezegd heb dan hoop ik in ieder geval dat je vanaf nu probeert om zaken eerder aan te zien komen. 😁 Prettige kerst en een gelukkig nieuwjaar. En als jullie nog wat goede stappen zetten dan wil ik wel overwegen om lid te worden.
+9
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @henkschoonveld1:
Ik ben op 2 juli 2015 weer lid geworden van LTO.

Snap ik. Jij had toen ruim 250 koeien aan de melk en de buit was dus binnen. Goed gewerkt. Ik voelde me toen behoorlijk voor de gek gehouden door de statements dat een referentie in het verleden ligt, anticiperen niet wordt beloond en grondgebondenheid een speerpunt zou zijn in de verdeling van ontwikkelingsruimte. Maakt nu allemaal niks meer uit, ik red me evengoed, maar mijn geloof in de mooie verhalen van bestuurders in allerlei gremnia is er niet door toegenomen. Ik trap er niet meer in.
Flinstone
@Jack Rijlaarsdam @henkschoonveld1
Henk ik kan me helemaal vinden in het verhaal van Jack!
Dat je je lidmaatschap opzegt in 2012 omdat je het niet eens bent met de te volgen koers vind ik diep triest! En dan later terugkomen als vakgroeplid maar dat terzijde!
Ik ben nu 30 jaar lid en het verschillende malen niet eens geweest maar dat was voor mij geen reden om met mijn kaart te lopen zwaaien!
Voelde me genaaid toen er toch een generieke korting kwam terwijl wij iets wilden groeien!
Moet ik dan mijn lidmaat schap ook maar opzeggen want ach ik ben het er niet mee eens?
Zelf jaren actief geweest maar dit soort mensen daar heb ik toch wel de schurft aan!
slagroomvla
Quote Reactie van @henkschoonveld1:
Ik zie voldoende aanknopingspunten om te komen tot een passende en economisch duurzame sector die past binnen de brede publieke opinie.

Hoeveel melk hebben we het dan uiteindelijk over? Of beter gezegd hoeveel kortingrondes komen er nog?
schoppenboer
@Erik,1979
Duimpje was aan Henk Schoonveld bedoeld!
+1
de jonge
@henkschoonveld1. Ook nagedacht wie er aan het eind van de streep wel eens meer over zou kunnen houden? hebben ze in polen ook giga waterschapslasten, ozb,verplichte eisen mbt kuilmonsteren landmonsteren elektriciteitskosten etcetcetcetc? en dan hebben we het nog niet eens over verschil in prijzen van loonwerkers en uurlonen. bereken dat allemaal eens door vergeleken met die landen en probeer dan met droge ogen te zeggen dat we blij moeten zijn dat we in nederland een paar cent meer krijgen. die paar cent,daar hebben wij als boer totaal niets aan,dat is om de economie draaiende te houden maar niet voor de boer zelf
+1
EDOO
@de jonge In de zomer van 2017 verkochten wij mooie hoogdrachtige vaarzen naar Polen om aan het fosfaatreductieplan te kunnen voldoen. Volgens de exporteur kregen ze in Polen 600 euro EU subsidie als ze voor 1-9-2017 in Polen waren. Hij kon er niet tegen rijden. Nam niet eens de moeite het land in te gaan maar kocht ze op lijsten. (was wel een goede kennis van me)
Over gelijk speelveld in de EU gesproken....
+1
henkschoonveld1
@de jonge Volgens mij geef jij zelf het antwoord. Daarom moeten wij sturen op marge.
+1
puntertje
@henkschoonveld1 Probleem is dat een gedeelte van onze collega's vol gas wil geven én marge wil hebben. En 'anderen' moeten maar zorgen voor het inwilligen van de eisen die voor die marge nodig zijn. Bla bla bla wereldmarkt, maar ze hebben niet in de gaten dat ze ook bij vol gas geven nooit een keer voor die wereldmarktprijs de zaak rond kunnen zetten.
demelkboer
@puntertje hoe is die ook weer van wal en dat schip
cowboys
@henkschoonveld1 Nederlandse melkveehouderij en de Poolse melkveehouderij is appels met peren vergelijken weet henk ook hoeveel polen subsie heeft verstrekt aan de landbouw de laatste 5 jaar?
+1
henkschoonveld1
@cowboys Ja hoor, heb er voor mijn vorige werk (fokkerij) heel veel melkveebedrijven bezocht. Weet je hoeveel Nederlandse en Duitse bedrijven in Polen verdienen..... het barst daar van exporterende Nld bedrijven. Dat is politiek, over het algemeen is de EU nog steeds voor Noordwest Europa , je geeft wat en verdiend er nog veel meer. Zolang ze de schulden terug betalen werkt dat systeem ..... in ons voordeel
+1
j h p
@henkschoonveld1 Met zo'n antwoord kun je zo de politiek in.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's rabobank , bank en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
31
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0