‘PVV verwijst fosfaatrechtenstelsel naar prullenbak’

PVV‘er Madlener opperde deze week het fosfaatrechtenstelsel in de prullenbak te gooien. Toen in 2014 de discussie over de groei van de melkveestapel ontbrandde, dacht de PVV daar heel anders over.

Het leek woensdagavond even of er in de Tweede Kamer voor het eerst werd gesproken over de beperking van de omvang van de melkveehouderij. Toen PVV-woordvoerder Barry Madlener achter het spreekgestoelte plaats nam, betoogde hij dat het stelsel van fosfaatrechten de prullenbak in moet en dat we gewoon van nul af aan moeten werken aan iets beters.

Deel dit topic

Reacties

christo
Madlener was goed bezig afgelopen week. Waarom hij verplichte weidegang in zijn motie zette is mij een raadsel. Daar krijg je geen meerderheid voor in de kamer.
demelkboer
@christo deze meneer gaf zich zelf in dit debat toch weer een brevet van politiek onvermogen ........
van Ittersum
@christo vraag me af of er wel ruimte volgens het PVV verkiezingsconcept is voor uw bedrijf. Of stemt de PVV uit tegen-principe altijd gewoon tegen? pigbusiness.nl/artikel/…

Niet grondgebondenheid zou zomaar als een vorm van intensieve dan wel bio-industrie uitgelegd kan worden. Tegenwoordig moet je nergens meer van opkijken , vandaag je vriend, morgen je vijand
+2
de Haas
@van Ittersum Ik weet niet hoe het zou vergaan met de landbouw als de PVV het voor het zeggen krijgt. Ik weet wel dat de gevestigde linkse orde zoals de VVD en vrinden sowieso op de landbouw schijt.
+3
nederlandse boer
PVV verwijst fosfaatrechtenstelsel naar prullenbak.

Volledig terechte opmerking. Jezelf als enige landje opzadelenen met zo'n systeem en daar langjarige de wrange kostprijsnadelen (3-5 ct/kg) van plukken heeft ook geen dageraad. Uit recent onderzoek bleek weer dat de kostprijs van de NL melkveehouderij op 40 ct zat. Daar word je niet blij van. We gaan met z'n allen lekker verder. Buiten de deur werken en leven van het inkomen van moeder de vrouw. Opa en de buurjongen doen de boerderij.

Succes een ieder in 2019 en vervolg!!
van Ittersum
@nederlandse boer welkom wereldburger😉
EDOO
@nederlandse boer Buiten Nederland staan zat melkveebedrijven te koop. Go en Be Happy!
+1
nederlandse boer
@EDOO Het lijkt wel of zodra je begint over kostprijsnadelen etc iedereen je moet gaan verwijzen naar de mogelijkheden over de grenzen. Moet ik hieruit concluderen dat de algemene stemming is dat er een tevreden gevoel heerst bij netto verdiensten van € 0,-. Want dat is de conclusie als je het waanzinnige opgedrongen kostprijsnadeel accepteert.
+3
KOC1981
@nederlandse boer dat kostprijs nadeel doen we onszelf toch zoiezo aan. wordt het geld niet uitgegeven aan fosfaatrechten, dan wordt meer betaald voor grond/voer/mest/... waar ook ter wereld je boert, om iets te verdienen moet je het beter dan gemiddeld doen, met gemiddeld blijf je net boven water en onder gemiddeld ga je er uiteindelijk tussenuit.

wil je echt veel verdienen, cashen en zoek een andere tak van sport.
+2
trean
@nederlandse boer je kostprijs gaat alleen omhoog als je na 2014 bent gegroeid of wilt groeien om te groeien. Degene die nauwelijks gegroeid zijn hoeven geen fosfastrechten te kopen, geen dure stal te bouwen en geen dure grond te kopen. Dus die hebben een lagere kostprijs.
+1
Coen
@trean , als je als een goed ondernemer je kostprijs berekent dan reken je met de benodigde bedrijfseconomische afschrijving, alleen een grote onderbezetting van de belangrijkste productiefactoren grond/gebouwen, arbeid en eigen kapitaal leidt tot een extra (en tegelijk forse) kostprijsstijging.

maar nagenoeg al onze erfbetreders rekenen met fiscale afschrijvingen (vaak extreem laag), een hoog aandeel eigen vermogen (waarover geen rente wordt berekend) en een uitermate laag berekend uurloon (vaak slechts de privé-uitgaven) —> en als deze vertrouwelingen da5 berekenen gelooft de boer dat blindelings 😞
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Coen:
alleen een grote onderbezetting van de belangrijkste productiefactoren grond/gebouwen, arbeid en eigen kapitaal leidt tot een extra (en tegelijk forse) kostprijsstijging

Zolang die meegenomen is in de begroting lijkt me dat eerder een kans dan een bedreiging.
trean
@Coen je kunt wel groeien maar dan moet je eerst zelf even goed gaan rekenen wat het oplevert en of je met een melkprijs van gemiddeld 25 cent een paar jaar vol kan houden.
+1
spotmelker
@trean voor 25 cent kunnen sommigen het wel eventjes volhouden maar dan gaat de lol er heel snel vanaf en doe je alsnog het licht uit.
trean
@spotmelker volgens mij moet je genoeg buffer hebben om 2 jaar 25 cent te kunnen overleven.
Dat dat niet leuk is snap ik ook wel.
+1
buorman
@trean
En dus is het net zo onzinnig als te gaan rekenen met 40 cent
pieta
@trean Volgens mij gaan we 2 jaar 25 cent niet zo snel meemaken. Productie-uitval is wel sneller.
trean
@pieta 2 jaar onder de 30 cent dan. Ik bedoel dat je bij groeiplannen een buffer moet houden voor tegenslagen. Of dat nou een lage melkprijs, meerdere hele droge of natte jaren achter elkaar zijn maakt niet uit.
+2
buorman
@trean
Waarom zou de bank meestal rekenen/begroten met een mp van 33/34 cnt excl?
trean
@buorman op lange termijn gemiddeld heb je dat wel. Maar zonder melkquotum is de kans op pieken en dalen in de melkprijs wel groter. En de bank wil ook zijn aflossing en rente hebben als de prijs een jaar onder de 30 cent is...
buorman
@trean
Ja en dus begroot op 33/34 cnt heeft de afgelopen jaren kunnen inlossen.
Maar als je je een kostprijs van 40 of meer hebt laten aanlullen, heb je niks verdient en ga je niks verdienen
trean
@buorman klopt, altijd scherp blijven op de kosten. Ook als de melkprijs 50 cent is.
Alles wat je niet investeerd hoef je ook niet terug te verdienen.
Thuis kijken we vooral naar terugverdientijd, producten met een korte tvt worden makkelijker aangeschaft.
buorman
Quote Reactie van @trean:
Alles wat je niet investeerd

Bijna goed trean; alles wat je niet uitgeeft...........
Uitgeven in een jaar met goede mp is wat anders dan investeren in zo'n jaar.
pietjepuk
@buorman zolang het geen vaste lasten zijn kun je in een goed jaar wel gekke dingen veroorloven.
buorman
@pietjepuk
Idd, het verschil tussen [eenmalig] uitgeven of investeren
pietjepuk
@buorman investeren kan ook zolang er maar geen vaste lasten (lees financiering) aan vast zit.
+1
diezel
Quote Reactie van @pieta:
niet zo snel meemaken.

De "olie" doet anders wel raar..... 😞
pieta
@diezel Klopt maar bij een melkprijs van 25 cent heb je eerder genoeg uitval van productie dan na 2 jaar. Dat is mijn redenatie.
Coen
@pieta , je redenering klopt (denk ik) voor de gehele EU en misschien wel de gehele wereld, maar in NL gaat men dan juist meer melken om de omzet maar op het door BIG-Agri gecijferde niveau te houden.

bedrijfsbeeindiging duurt in NL vaak enige jaren, worde; vaak definitief beëindigd in een periode waarin de melkprijs weer stijgt.
pieta
Quote Reactie van @Coen:
in NL gaat men dan juist meer melken om de omzet maar op het door BIG-Agri gecijferde niveau te houden.

Dat is met de fosfaatrechten wel verleden tijd,
diezel
Quote Reactie van @pieta:
Dat is mijn redenatie.

Heb het idee dat 2019 wederom een spannend jaar gaat worden... 😳
+3
diezel

(klik om te vergroten)

pieta
@diezel Ik hoop het mee te maken. 😁
+1
bertusdebeer
@trean voor jouw heeft iemand anders jaren geleden al investeringen gemaakt Anders was jij nou ook geen boer. Misschien je opa of vader??
trean
@bertusdebeer investeren is niet erg. Maar je moet niet teveel of te grote investeringen doen.
Ik ben trouwens geen boer. Mijn ouders en broer hebben een melkveebedrijf en zelf werk ik bij een akkerbouwer.
nieuwoord
@trean Nu begrijp ik beter wat je zit te praten over 2 jaar 25 cent. Je begrijpt dan echt niet dat er dan niet zoveel melkveehouders over zijn. Ook niet die niet veel geïnvesteerd hebben.
nederlandse boer
@trean ooit gehoord van bedrijfsontwikkeling? Degenen die in de jaren 90 jouw redenatie hadden zijn inmiddels geen boer meer om de bekende redenen.
+2
trean
@nederlandse boer zeker, groeien kan prima. Maar soms is eerst bestaande leningen versneld aflossen is in sommige situaties verstandiger als een grote nieuwe stal neerzetten en bijvoorbeeld van 100 naar 200 melkkoeien willen gaan in een jaar tijd zonder genoeg grond onder het bedrijf.
bertusdebeer
@trean oewe leningen moet je zeker afbetalen maar dat beetekent niet dat je geen nieuwe kunt beginnen. He bent nog Jong je leert het nog wel. Goede investeringen in land and uitbruiding zijn altijd winstgevend in the long term. You have to look at the big picture
trean
@bertusdebeer een buurman heeft een aantal jaar geleden het bedrijf over genomen. Kort daarna ook nog grond erbij gekocht en wat huurland erbij waardoor zijn kostprijs te hoog is. Dan wil de bank geen uitbreiding van (melk)stal meer financieren omdat hij te weinig winst maakt.
Door verhuur van grond bij huis voor akkerbouw wel het hoofd boven water kunnen houden.
Zit al jaren met veel te veel kuilgras op het erf waardoor er te weinig ruimte om te kuilen en de kuilen dus te hoog en smal gehouden worden waardoor hij weer veel last heeft van broei door te lage voersnelheid.

Kortom die is over tien jaar geen boer meer...
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @trean:
die is over tien jaar geen boer meer

Dat lijkt me sterk. Een ondernemer die op tijd schakelt door grond te verhuren en ook nog in de goedkope tijd grond gekocht. Moet wel een topper zijn.
trean
@Jack Rijlaarsdam hij is eerder gestopt met verhuur van land omdat onderandere het organistofgehalte achteruit liep. Toen die helemaal niet meer wist waar hij moest gaan inkuilen maar weer begonnen met verhuur en dat wordt steeds meer. Inmiddels de eerste koeien en fosfaatrechten al verkocht en dus duidelijk aan het afbouwen.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @trean:
duidelijk aan het afbouwen

Andermans boeken zijn meestal duister.
pieta
@Jack Rijlaarsdam Hij heeft een HBO opleiding gevolgd, hoe lang en met welk resultaat is me nog niet duidelijk. 😁
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @pieta:
Hij heeft een HBO opleiding gevolgd, hoe lang en met welk resultaat is me nog niet duidelijk

Heb je het nu over @trean of over z'n buurman?
pieta
@Jack Rijlaarsdam Ik weet niets vd opleiding vd buurman. 😁
trean
@bertusdebeer ik heb ook een agrarische bedrijfkunde hbo opleiding gevolgd en weet 1 ding zeker over leningen. Zorg dat je er niet te veel hebt en probeer elke (hypotheek)lening binnen 5-10 jaar af te lossen. Dat scheelt een hoop rente.
+1
George
Quote Reactie van @nederlandse boer:
oit gehoord van bedrijfsontwikkeling? Degenen die in de jaren 90 jouw redenatie hadden zijn inmiddels geen boer meer om de bekende redenen.

Dat kan , maar die zijn dan van weelde opgehouden en niet omdat ze moesten van de bank.
Farma_boerke
@nederlandse boer buurmans gras is altijd groener.
Praat maar eens met die buurman, dan hoor je wel hoe het echt zit, ook niet allemaal rozegeur en maneschijn

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
49
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN