Warmtepomp is een waardeloze, peperdure oplossing voor het C O 2 probleem.

Www.dagelijkse standaard.nl

Interessant !!

Uitleg over de werking en energie verbruik betreffend een warmtepomp, wat feitelijk energie besparend moet zijn wordt in dagelijkse standaard uitleg gegeven dat feitelijk veel meer energie nodig is met gebruik van een warmtepomp ten opzichte van gas en dus voor meer CO2 zorgt.

Deel dit topic

Reacties

MARTIJN G
Voor de meeste burgers en melkveehouders is het niet rendabel en geld verspilling.
Stook zelf de woning gewoon op de houtkachel. Twee vliegen in 1 klap. Houtwallen en bos onderhouden en “gratis” verwarming.
Frans1
Quote Reactie van @MARTIJN G:
Stook zelf de woning gewoon op de houtkachel. Twee vliegen in 1 klap. Houtwallen en bos onderhouden en “gratis” verwarming.

In principe heb je gelijk,maar alles stinkt als iedereen op hout gaat branden,verkijk je daar maar niet op.
+2
paul1
Vraag me af of een warmtepomp met een strenge winter wel afdoende is
+2
pietjepuk
@paul1 van heel veel factoren afhankelijk.
ten eerste moet je huis vloerverwarming hebben.
ten tweede heel goed geisoleerd.
Bij huizen op het platteland zul je meer capaciteit moeten hebben omdat deze vaak niet beschut staan. In het dorp is het meestal warmer
Twentsch Land
@paul1

Ik weet niet hoe ik die link hier moet plaatsen, maar echt moete waard om te lezen......misschien weet iemand die link hier te plaatsen !
cjw73
@paul1 de buren van mij hebben 1 die de warmte uit de grond haalt. Maar die kan het lang niet trekken bij koud weer en dan wordt er met gas bij verwarmd.
+1
melk-t
@cjw73 dan is die warmtepomp of zijn bron te klein. Een te kleine ketel geeft hetzelfde resultaat.
diezel
Quote Reactie van @paul1:
Vraag me af of een warmtepomp met een strenge winter wel afdoende is

Hier, op kijkafstand, hebben ze deze winter al een "afschakelplan" bij een dreigend stroomtekort.
vrt.be/vrtnws/nl/…
In "Energie Wende"- voorloper Duitsland hebben zoiets soortgelijks al langer door de steeds toenemende aantallen stroomonderbrekingen.
Waarom denk je dat de burgers daar bijna allemaal een alternatieve verwarmingsbron
(houtkachel) hebben/aanschaffen?
Anders heb je weleens kans dat je in de winter DOOD vriest met je "all-electric". 😞
melk-t
@paul1 Dat kan meestal wel, mits goed gedimensioneerd. Als je nu een te kleine gasketel hebt hangen krijg je het ook niet warm.
Als je je huis met 30-45 graden warm gestookt krijgt (dus voldoende warmte-afgifte) is een warmtepomp zeer geschikt. Als je nu een ketel hebt is lagere temperatuur ook goedkoper stoken. Een heel interessant type warmtepomp is de Lucht-water warmtepomp. Deze maakt van buitenlucht warm water.
paul1
@melk-t ook bij 20 graden vorst ?
melk-t
@paul1 als je het juiste type kiest wel ja. Ik heb laatst zelf een Panasonic monobloc T-cap (Lucht-water warmtepomp) geplaatst en die behoudt zijn volledige capaciteit tot - 20. Als je een beetje handig bent kun je zo'n type zelf plaatsen omdat het een alles in 1 systeem is en geen koeltechnische montage nodig is.
In Zweden, Noorwegen etc. worden al heel lang Lucht-water warmtepompen met succes geplaatst. En daar is het gemiddeld wel wat kouder.
+1
diezel
Quote Reactie van @melk-t:
als je het juiste type kiest wel ja.

Dit zei Didi Samsom deze week over warmtepompen….Toch niet bepaald een criticaster. 😄

Het is een onmogelijke opgave om zo te isoleren dat je naar een warmtepomp kunt’, zei hij in de tv-studio tegen een bezitter van een huis uit 1986. ‘Want, als ik het plat mag zeggen: voor een warmtepomp heb je een hysterisch goed geïsoleerde woning nodig.’ Een verstandiger plan volgens Samsom voor veel huizenbezitters: gewoon je woning isoleren tot energielabel B om de gasrekening omlaag te brengen. ‘Totdat er in 2030 of 2035 nieuwe mogelijkheden zijn om met je huis het gas af te gaan.’
volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/…
+1
George
@diezel

Gewoon over op propaangas. 😄
+2
diezel
@George
Wat je ook doet, als je maar probeert om de (net)-energiebelastingen zoveel mogelijk te omzeilen. Want ze gaan de burger komende decennia gewoon tweemaal keihard n**ien.... 😞
De mooiste oplossingen komen m.i. vaak van de veredelde dhz-ers.
bd.nl/waalwijk/…
vaak
@George of voldoende zonnepanelen om volledig elektrisch te verwarmen.
+1
pietjepuk
@vaak george stookt gewoon lekker op hout. Als dat niet meer lukt stookt hij gewoon zijn cv op diesel. Nog een lange weg te gaan voordat er geen diesel meer verkrijgbaar is.
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
george stookt gewoon lekker op hout. Als dat niet meer lukt stookt hij gewoon zijn cv op diesel.

Ja ik ben al van het gas af. Het is vooral hout en een klein beetje diesel. Stroom is leuk om te beregenen. Voor auto's vind ik het dan weer minder en ben ik blij met mijn Euro 6 dieselke. Laatst eens naar München geblazen en dan stonden onderweg die Tesla's daar aan brommende laadpalen langs de snelweg en wij hoefden alleen maar even een sanitaire stop te maken en een bakje cappuccino en weer door. 720 KM gereden en konden nog 200 km terug rijden voordat we hoefden te tanken. Tankje van 57 liter , gewoon lekker efficiënt zo'n diesel en je hoeft niet telkens aan de laadpaal waarvan de stroom wordt gemaakt door bruinkool waarvoor ze hier een heel stuk Duitsland aan het uitgraven zijn achter Mönchengladbach.
Twentsch Land
@diezel

Tja en de meeste isoleermatrialen is de asbest van de toekomst.

Een verschuiving van de olie economie naar de milieu economie.
+1
Noorderling
@diezel
Het is zeer aannemelijk dat er tegen die tijd waterstof door de huidige gasleidingen stroomt.
Kan de overtollige zon en windenergie opgeslagen worden en benut worden als het nodig is. Als alles elektrisch moet, wordt dat ook een immense operatie, het huidige energienet is maar net voldoende voor het huidige verbruik van stroom, terug leveren is gewoon een drama.
Enexis heeft al een wachtlijst van meer dan een jaar wil je als grootverbruiker aangesloten worden voor een noemenswaardig aantal zonnepanelen.
George
Quote Reactie van @Noorderling:
Het is zeer aannemelijk dat er tegen die tijd waterstof door de huidige gasleidingen stroomt.

Zou dat door huidige leidingen kunnen denk je?
+1
Noorderling
@George
Ja daar is al onderzoek naar gedaan, ingrepen zullen vooral bestaan uit het vervangen van branders en installaties.

Probleem is alleen dat het geurloos is en het onzichtbaar brand. Je ziet als het brand alleen de hitte door trillende lucht. Zal dus net als bij aardgas een luchtje doorheen moeten. Heb je alleen het onzichtbaar branden nog niet getackeld.
stefan56breizh
@Noorderling Ik heb mijn vader even gevraagd die werkt bij Liander, in zeeland zijn ze met een proef bezig om aardgas met waterstof te mengen daar verwarmen ze huizen mee.
+1
oerne
.
+2
van Ittersum
Redding is nabij, zoals gewoonlijk eerst de ziekte dan het het medicijn, dus geen stress.

elektrischeboiler.eu/elektrische-combi-cv-9kw-12kw…

destentor.nl/binnenland/…
+1
Twentsch Land
@van Ittersum

Idd een mogelijkheid er bij, heb deze dagen even op internet naar verbruikskosten gekeken, toch 2,5 x duurder dan met gas......toch zal dit denk ik opgang krijgen, de tijd dat er een kerncentrale bijkomt is niet meer ver weg.
m uut m
@Twentsch Land
Windmolen of zonnepanelen erbij.
van Ittersum
@m uut mter voorbereiding naar de vorst toe gisteren een rvs infraaroodkachel gehaald, 1500 watt maar een warmte, verbazend.

En inderdaad, zonnepanelen erbij, klaar!
+1
Twentsch Land
@van Ittersum

Zijn beperkt grappig, sta je er voor heb je het warm, ga je er 2 meter afstaan zet je de muts op en kijkt of er een warme rookworst binnen handbereik is.
van Ittersum
@Twentsch Land gaat er bij om hoe de omgevingswarmte is, zet er een thermostaat op en als die maar straks op 2 graden staat in de melkstal is het mij prima
+1
dijkstra uit w
@van Ittersum Zonne panelen om in de winter extra stroom op te wekken? Nou die panelen die hier liggen wekken in de wintermaanden niet zoveel op. dus die vlieger gaat mooi niet op. en salderen is na 2020 ook gebeurt. mag je in de zomer de goedkoop teruggeven en in de winter duur kopen.
van Ittersum
@dijkstra uit w na 2020......tot die tijd werkt(e) het prima dat salderen. Met die vergelijking die u noemt moet je dus niet eens geboren willen worden, immers je weet dat elke dag na je geboorte een stukje dichterbij brengt dat er niet meer zult zijn.

Mens durft te leven en te ondernemen😉
+2
dijkstra uit w
@van Ittersum nou die 200 panelen liggen hier al 5 jaar. en dat kon allen maar uit door de fiscale regelingen er omheen.. Denk nu na of het in de toekomst interessant is om met een eco200 systeem te gaan werken. wie heeft hier meer ervaring mee. zijn namelijk best dure installaties.
van Ittersum
@dijkstra uit w fiscaal had u wellicht al binnen twee of drie jaar gelijk, maar dat is meer rekenkundig en niet in het mandje. Voor de rest, al zou het puur bedrijfseconomisch pas na 10 jaar uit kunnen, tov diegene die het niet heeft loopt u dan wel 10 jaar voor. Zelf ben ik of beter gezegd was bezig met een zonneboiler. Eén probleem, krijg er geen erkende installateur bij, te druk!
Twentsch Land
@m uut m

Haalt bij lange na niet voldoende resultaat.
+1
m uut m
@Twentsch Land
Wij hebben net als George een houtkachel.
De cv ketel is aan vervanging toe.
Wij denken dat elektrisch in combinatie met zonnepanelen momenteel de beste keus is.
Twentsch Land
@m uut m

Ja dat is misschien wel een goede keus in jullie geval....ik vind het verhaal van een warmtepomp waar oerne de link van heeft geplaatst nogal grappig.....dat voor het gebruik van een warmtepomp juist veel meer stroom nodig is.

Maar als je zelf hout hebt en een goede kachel en je cv aan vervanging toe is is elektrisch in combinatie met zonnepanelen de beste keus denk ik....daken genoeg op een boerderij.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @m uut m:
De cv ketel is aan vervanging toe.

als je een gasaansluiting hebt zou ik maar gewoon een nieuwe cv ketel hangen.
+2
Frans1
Quote Reactie van @m uut m:
momenteel

Dit is het probleem vandaag de dag, alles wordt geregeerd door de waan van de dag. Houtkachel is mooi,maar niet voor je buren.Kwestie van tijd voordat dat verboden gaat worden ivm stankoverlast,vooral in woonkernen
paul1
@Frans1 maar de hele buurt komt wel lekker bij je houtkachel zitten bij stroomuitval
+1
m uut m
@Frans1
Ik denk dat bijna alle buren hier op hout stoken. Wij doen samen met een aantal buren het onderhoud aan onze 6 km houtwallen. Het hout wordt bij ons gekloofd en verdeeld over de deelnemers.
Ik denk niet dat mijn buren snel zullen klagen.
ej-van-de-voort
@m uut m

Ook naar een pellet cv gekeken? niet goedkoop, wel efficiënter qua verbranding dan hout.
+2
melk-t
@van Ittersum waarom zou dit de redding zijn? Stoken met een COP van 1 is niet bepaald energiezuinig. Er bestaan gewoon warmtepompen (ook betaalbare) die een COP van 4 of 5 halen. Dan maak je dus met 1kW verbruik - > 5kW warmte.
+3
George
Koop een fatsoenlijke houtkachel , dan heb je pas warmte.

Het is overal hetzelfde mee , van niks komt niks. warmte opwekken kost nu eenmaal energie en hoe warmer hoe meer.
Twentsch Land
@George

Zo is het en aangesloten op een cv maakt het top.
+7
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
o is het en aangesloten op een cv maakt het top.

Dat heb ik dan niet , maar ik ben wel van het gas af. Mijn CV gaat nog ouderwets op diesel. Maar keuken en kamer worden lekker warm van de kachel. Ik heb een mooie houtopslag waar ruim 45M3 gekloofd hout in gestapeld zit waar ik 3 tot 4 jaar mee vooruit kan en heb tevens nog een houtgestookt bad in de tuin. 😄



+1
Twentsch Land
@George

Dat ziet er perfect uit 😉
robbies
@George Heb je nou gauw ff een zinken teil over je heatertje gegooid voor de foto?
George
@robbies Dat is een houtkloofmachine
+1
robbies
@George Als je het met de bijl doet, hoef je jezelf ook niet op te warmen scheelt weer CO2
+1
Frans1
Quote Reactie van @George:
houtgestookt bad in de tuin.

Deksel,dat liekt mij ook wel wat 😁 👍
+2
George
@Frans1 Ja mooi he! Lekker buiten in bad tijdens vrieskou in 39 graden water. Heerlijk.

+1
cjw73
@George Ja ja steek ons de gek maar wat aan.😨😨
+5
Frans1
@cjw73 wij melken en George lekker met een pilske in de hottub👌👍
+1
de hoef
@Frans1 ook jongvee op gaan fokken
+1
Frans1
@de hoef doe ik al,maar nog niet genoeg zeker. Wordt bij mij zo'n halve gierton a la Marnix, gestookt op kapotte gecreosoteerde zwart walmende rasterpalen denk ik 😁😂
+2
de hoef
Quote Reactie van @Frans1:
a la Marnix,

is wel te hopen dat jolanda instapt ,en niet net als bij marnix
+2
Frans1
Quote Reactie van @de hoef:
en niet net als bij marnix

Jolanda weet wel hoe ze er mee aan moet 👍
+1
Frans1
@George ziet er super uit George👌👍
+1
hans1980
@George mooi man wil ik ook!!!
Hoe lang doe je er over voor die hottub warm is?
George
@hans1980
Er zit een heater tussen de zandfilterpomp en houdt het water altijd op 15 graden,
zodat het altijd vorstvrij blijft. Van 15 graden naar een kleine 40 graden gaat naar gelang het hout wat je gebruikt in anderhalf tot 2 uur. Het beste gebruik je licht hout wat veel vuur geeft. Dat warmt het snelst op. Ik heb dat ding als het 2 januari is al 6 jaar.
+1
Frans Z.
@George Prikkersbarbeque bij George?
+1
de hoef
@Frans Z. daar zal sjors nie mee zitten
+2
Frans1
@de hoef wij ook niet😁 we nemen de zwembroek wel mee
+1
Jannus
@George Vroeger hadden we ook zoon wasketel,toen deden we de was erin maar tegenwoordig plonst men er in zijn geheel in 😏
+1
George
Quote Reactie van @Jannus:
aar tegenwoordig plonst men er in zijn geheel in

Ik doe wel eerst mijn kleding uit.
+1
Wolswinkel
@George Hebt daar ook een foto van..?😬
Twentsch Land
@Wolswinkel

😉 vast wel !

Maar toen die werd gemaakt was het vast en zeker donker 😂
George
@Twentsch Land Nou ik ga dat jullie niet aandoen.
Maar gaan jullie dan wel met kleding aan in bad?
Twentsch Land
@George

In dat bad waar ik altijd zwem wel 😂
George
Quote Reactie van @Twentsch Land:
n dat bad waar ik altijd zwem wel

Met kleding aan? Dat zwemt niet makkelijk. Naakt gaat veel beter toch. Kleeft er niks om je heen. 😀
+1
Jannus
Quote Reactie van @Wolswinkel:
een foto van..?

Mmm,nooit een thermometer gezien ??? 😆 👚
IJsseldelta
@George Hoe vaak heb je je al aan dat hout gewarmd?
George
Quote Reactie van @IJsseldelta:
oe vaak heb je je al aan dat hout gewarmd?

Keer of 3 - 4. Maar ach ik heb tijd in de winter en het levert niet veel op maar is wel gezellig zo'n houtkachel. Werkt ook altijd en gaat niet kapot.
+1
oubi
1 m3 gas levert via hr ketel 10 kwh; 1m3 gas in energiecentrale levert 3 kwh stroom uit stopcontact thuis, rest gaat verloren. Stop je die 3 kwh weer in warmtepomp dan levert dat 10kwh energie in huis. Wat is nou het efficienst?
melk-t
@oubi stel dat je die energie nou met wind, zon of kerncentrale zou maken? Hoe komt jouw sommetje dan uit?
paul1
@melk-t hangt er vanaf hoe hard het waait, en of de zon niet achter de wolken zit.
+6
In 2030 geen benzine en diesel meer,einde v/d welvaart in Nederland ,heel nederland werkloos ,alle bedrijven zijn verplaatst naar buitenland,nederland probeert het beste jongetje van de klas te zijn ,nou we graven ons eigen graf,buiten onze grens gaan ze gewoon hun eigen gang hoor.,ze hebben de regels wel ,maar wordt heel anders mee omgegaan en niet uitgevoerd.
van Ittersum
De soep wordt minder heet gegeten als het opgediend wordt.

installatie.nl/nieuws/…
ROORDAJ
Zet je voorkoeler eens uit en vergelijk de tijd met ingeschakelde.Bij ons zit hier minstens een factor 4 in.Daarom laat ik de electr boiler graag zn werk doen dan dat ik heet water op wek door de koelcomprecsor(warmte terugwinning).De boiler geeft de hoogste effcientie.Electrice warmte recht streeks in het water.
+1
cjw73
@ROORDAJ Was dat voor domme conclusie. Ik heb warmte terugwinning maar dan kun je de voorkoeler ook wel aan hebben hoor. De warmte die jou koelmachine weg blaast wordt hier alleen omgezet in warm water en dat scheelt elektrisch voor de boiler.
ROORDAJ
@cjw73 Mijn koelmachine blaast niks weg omdat deze gewoonweg maar zeer kort draait.Omgekeert bij onvoldoende warm water,wat zou je dan doen.De voorkoeler minder laten koelen zo dat de warmte terugwinnig meer duure uuren moet maken met de nodige verliezen of de boiler zn werk te laten doen.
cjw73
@ROORDAJ onvolledig warm water? Dat ding heeft 300 liter op voorraad zou niet weten hoe ik het op moet krijgen. Een boiler is en blijft een stroom vreter. We hebben hier sinds 84 al geen boiler meer en tot volle tevredenheid en bij de energiescan van de melkfabriek zit ik bij de allerlaagste qua stroomkosten per kilo dus het zal wel meevallen wat de wtw neemt.
En de buizenkoeler werkt ook zeker wel dus daar ligt het ook niet aan.
CorP
Quote Reactie van @ROORDAJ:
De voorkoeler minder laten koelen zo dat de warmte terugwinnig meer duure uuren moet maken met de nodige verliezen

Warmteterugwinning pakt amper meer stroom als koelmachine zonder, gaat eigenlijk vanzelf, als die niet mee draait, heeft koelmachine meer stroom nodig dan zonder om zn kunstje te doen, en een boiler voeden met warm water is altijd beter dan met koud
+1
van Ittersum
@CorP onlangs ging mijn warmteterugwinning stuk(interne lek) . Deze afgekoppeld en een nieuwe besteld, die vorige week is aangesloten. Eén ding viel me wel op , zonder warmterugwinning koelt de zoekmachine korter. Ik denk zeker een kwartier korter. Zowel met de oude als nieuwe apparatuur.
Nu kun je alles berekenen maar ik heb geen inzicht wat de boiler nu doet qua kosten met het verder opwarmen maar tis geen verhaaltje van : 1 + 1 = 2.
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @van Ittersum:
zonder warmterugwinning koelt de zoekmachine korter. Ik denk zeker een kwartier korter

staat mij iets van bij dat jij een hoge tempratuur hept in de warmteterugwinning. Dacht dat optimaal 55 a 60 graden was. De laatste graden opwarmen vreet veel stroom omdat de koelmachine zijn warmte slecht kwijt kan.
van Ittersum
@pietjepuk persoonlijk denk ik dat de retourleiding weer terug naar de koelmachine een veel hogere temperatuur heeft dan zonder een warmteterugwinning
+1
pietjepuk
Quote Reactie van @van Ittersum:
de retourleiding weer terug naar de koelmachine een veel hogere

klopt maar dat verschil wordt alleen maar groter naarmate de tempratuur in je warmte terugwinning hoger is. Ook maakt de buitentempratuur veel verschil. Nu een graad of vijf of in de zomer 30 graden.
puddingbroodje
@pietjepuk begin december een wtm aangesloten met de slimme meter zou ik in januari al verschil moeten kunnen zien!
dijkstra uit w
@pietjepuk dat snap ik niet helemaal. het koelmiddel is gas en heet. normaal gesproken koelt de radiateur met de koel vin het middel weer af. en de compresser pompt het onder druk waardoor het koud word en dan gaat het naar de tank. wtw kost dan toch nooit meer stroom. is het koelmiddel nog te warm ut de wtw dan slaat de vin als nog aan.
pietjepuk
@dijkstra uit w Stel even het koelmiddel is 80 graden. (is maar een aannammen weet niet hoe warm het is) Dan is het toch makkelijker voor het koelmiddel om warmte af te geven aan de buitenlucht van 6 graden dan aan de warmteterugwinning die op een gegeven moment 55 graden is. Het gevolg is dat het koelmiddel bij de wtw warmer de tank in gaat en dus minder snel koelt.

Overigens de compressor pompt het onder druk waardoor het koelmiddel heet wordt. Niet andersom.
Jannus
Quote Reactie van @ROORDAJ:
koelcomprecsor(warmte terugwinning).

Koelcompressor haalt de warmte uit de melk en geeft dat af aan wateraanvoer voor de boiler,heeft dat water een hogere begintemperatuur dan scheelt dat al zo 10 graden startverwarming en de koelvloeistof is terug gekoeld naar een lagere startwaarde,

ik zie alleen maar voordelen door win/win
ROORDAJ
@Jannus De voorkoeler is op mijn bedrijf de voordelichste schakel in het koelproces dus die gebruik ik optimaal.Dit soms tot gevolg dat mijn warmte terugwinging onvoldoende warmwater voorraad bezit.Bij vraag naar warm water wort dit fia een mengventiel gekompenceert van uit de boiler.Mijn visie is dat dit voordeliger isdan minder te voorkoelen en dat de WtW dit compenceert tov de boiler.De boiler wordt alijd gevoed van uit de WtW maar produceert mijn inzien voordeliger warm water dan de WtW.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @ROORDAJ:
.De boiler wordt alijd gevoed van uit de WtW maar produceert mijn inzien voordeliger warm water dan de WtW

Als jij meent dat de boiler goedkoper warm water maakt als de wtw, waarom haal je die wtw er dan niet tussenuit? Kost in jouw ogen toch alleen maar.
ROORDAJ
@Jack Rijlaarsdam Omdat de voorkoeler de melk nooit op 4 graden krijgt,dus blijft koelcompressor=tevensWtW nodig.Dit is de 2e voordelichste schakel in het koelproces of om warm water op te wekken.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @ROORDAJ:
koelcompressor=tevensWtW

Dan begrijpen we elkaar slecht. Koelcompressor koelt in principe met lucht, wtw is in feite weinig meer dan een paar leidingen, een cv-pompje en een warmtewisselblok, gekoppeld aan een buffervat of rechtstreeks op een boiler. Voor koeling aan de lucht is een compressor en een flinke stroomvretende ventilator nodig, de wtw draait op dezelfde compressor en een circulatiepompje. Door het kleinere temperatuurverschil met het water in het buffervat loopt de compressor dan wel weer iets langer. Ik durf geen voorspelling te doen wat meer input aan energie nodig heeft, weet wel dat de wtw meer oplevert.

Heb jij al eens gerekend aan een ijsbank om de voorkoeler van ijswater te voorzien? Zodra het zonnestroom salderen verdwijnt, is dat hier een eerste optie. Dan kom je wel heel kort bij de 4 graden.
ROORDAJ
@Jack Rijlaarsdam Juist.Je snapt het nu.Het warm water door de WtW krijg je er bijna gratis bij als de koeling draait.Maar de koelmachine draait niet gratis.In mijn visie warmt de boiler voordeliger dan dat de koeling draait.Geeft hoger rendement.Ijs bank koeling draait ook niet zonder energie verbruik.De voorkoeler daarin tegen energie verbruik nihiel.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
97
DEELNEMERS
30
WEERGAVES
0