Onderzoek: wie bio eet, zorgt voor ontbossing

Biologische voedsel blijkt een drama voor het klimaat. Fervente bio-liefhebbers dragen ,,indirect bij aan meer ontbossing elders in de wereld”, waarschuwt de Zweedse professor Stefan Wirsenius.

Deel dit topic

Reacties

groeier
Biologisch is in 97% van de gevallen een ramp voor milieu en klimaat afspraken, je hebt namelijk 3 tot 4 maal zoveel landbouwgrond nodig, plus wel 5 tot 10 keer meer energie verspilling.
+7
Bekkink
De vegans geloven dit toch nooit....vitamine B12 gebrek
grös
@Bekkink
Wat heeft bio met vegans te maken? Ik ben geen bio, maar ik weet wel dat 's werelds grootste probleem is= Woestijnvorming, en word veroorzaakt door een verkeerde manier van akkerbouw, en overbegrazing (verkeerde manier van veeteelt). Maar nu terug bij de vegans, die zijn geen oplossing hiervoor, juist met koeien kun je op een redelijk eenvoudige manier woestijnvorming tegengaan, google maar op Allan Savory en rotational grazing.
Bekkink
@grös grootste probleem is de mens.
Jaap40
@Bekkink vegans laten hun voedsel bepalen door de soja producent in het buitenland in combinatie met Unilever. (Vegetarische slager)

Het is niet moeilijk een gezondere leefstijl te bedenken.
grös
@Jaap40
Is allemaal hormoonbalansverstorend knutselvoedsel. Ons lichaam herkend het niet en heeft moeite om het verteren.
Soja zit ook vol fyto-oestrogenen, slecht voor de vruchtbaarheid, dus wel weer goed voor het milieu 😁
bio boer
@grös heb zo discussie ook wel eens gevoerd met een Vega veguur ze wetten alles better op hun manier zijn echt mensen met een koker visie
+2
grös
@bio boer
De producenten van fabrieksvoedsel, zoals Unilever, spelen er natuurlijk handig op in, dierlijke producten is veel te ingewikkeld en duur (kleinere marges), dan gewoon palmolie, rietsuiker en soja plantages, véél makkelijker, "planten de nieuwe koe", van 5 amandelnootjes kun je een liter "amandelmelk" maken, met 50 gram bieten-suiker en nog 100 gram maïszetmeel heb je een mega goedkoop product om duur te verkopen, onder het motto "vegan", 100% plantaardig, verder ben je alleen een boel round-up en fosfaat- en stikstofkunstmest nodig en je moet ieder jaar een stuk oerwoud omkappen, want je overgrootvader kan je wel vertellen dat je grond niet lang vruchtbaar blijft zonder dierlijke mest, en daar ben je toch dieren voor nodig.
Jaap40
Cees van zelderen, LTO voorman biologische landbouw pleit voor afschaffing van dit soort onderzoeken .... ja das dan lekker, gewoon naïef biologisch doordonderen wetende dat dit vwb footprint, co2, extra ontbossing funest is, kom met feiten LTO! Niet de feiten onder het matje schuiven. Op een dag wordt alles wel duidelijk. Traditionele/gangbare/natuurinclusieve landbouw kan biologisch wel aan.

Breng het echte verhaal naar buiten, niet alleen likkebaardend biologische marketing quatsch over de consument spuwen want alleen de handel wordt daar beter van.

Geef gewoon toe dat ook landbouw bedrijven door moeten blijven groeien en dat biologisch daarbij zichzelf op slot gooit.
Denk aan uw verdienmodel en vooral stijgende kosten. Met minder melk op het bedrijf wordt het armoe troef.
+1
brabantboer1
@Jaap40 Helemaal mee eens jaap, ben jij ook al zetboer voor de rabobank? Hard werken, veel afdragen naar de rabo, periodiek verslag uitbrengen, risico lopen en als je wat verdient afdragen aan de rabo. Goed bezig man!!
+1
brabantboer1
@Jaap40 vooral blijven groeien.
George
Quote Reactie van @Jaap40:
Denk aan uw verdienmodel en vooral stijgende kosten. Met minder melk op het bedrijf wordt het armoe troef.

Verdienmodel van de hele landbouw is nul komma nul. En als jij het leuk vind dat je telkens moet groeien voor hetzelfde inkomen of armoede te voorkomen , succes ermee.
Jaap40
@George een bedrijf wat jaarlijks wat groeit lijkt me gezond. Zeker als er opvolging achteraan komt.
+1
George
Quote Reactie van @Jaap40:
en bedrijf wat jaarlijks wat groeit lijkt me gezond. Zeker als er opvolging achteraan komt.

Groei heeft op veel plaatsen niet veel meer gebracht dan een hoop werk en toename van schuldenlast. Ook die zal opvolger moeten gaan dragen. Het verdienmodel klopt al lang niet meer , de opbrengsten zijn tegenover in de rest in de maatschappij ver achtergebleven en we worden uitgemolken en raken uitgemolken . Dat is voor de meesten voortaan wel duidelijk. Ik zeg dat al heel lang en werd vaak weg gehoond maar helaas krijg ik ook steeds vaker gelijk.
pietjepuk
@George Hier is sinds de bevrijdingsdag de schulden last afgenomen. Liter en inkomen zijn toegenomen. Dus of het allemaal zo somber is ik vindt van niet.
vrije boeren
@pietjepuk wacht maar totdat je fosfaatrechten moet kopen
pietjepuk
Quote Reactie van @vrije boeren:
fosfaatrechten moet kopen

Ik moet de komende jaren wel wat maar daar horen fosfaatrechten niet bij. Waarom zou ik fosfaatrechten moeten kopen.?
George
Quote Reactie van @pietjepuk:
Waarom zou ik fosfaatrechten moeten kopen.?

Gewoon omdat stilstand achteruitgang is lees ik hier altijd en anders hoor je niet bij de blijvers wat dat ook moge zijn. 😀
+1
pietjepuk
@George we kunnen altijd nog gaan potverteren dus ik red me wel. 😃
Jaap40
@pietjepuk er goed van leven moet je altijd doen!
+1
Jan S
😀
Jaap40
@Jan S meeste bedrijven in verschillende sectoren willen jaarlijkse groeicijfers laten zien.
+2
m uut m
@Jaap40
Dat is ze ook maar aangepraat.
Is burn out momenteel niet de grootste reden van ziekteverzuim.
Ik vraag mij af of er een relatie zou zijn. 🤔
Jaap40
@m uut m groeien van bedrijven wil niet zeggen dat je zelf meer werk zou moeten verzetten, integendeel, valt vaak beter te organiseren een groter bedrijf, die link met burn out zie ik niet persé.
Erik,1979
@Jaap40 denk ik wel. Niet zo zeer de grote van het bedrijf. Wel de druk om altijd steeds beter te moeten presteren. Groei is in ons geval meer melk. Voor andere bedrijven kan het verbreding zijn. Als je stil staat is het een keer einde.
+2
George
Quote Reactie van @Erik,1979:
Als je stil staat is het een keer einde.

Dat is het altijd.
Jan S
😀
m uut m
@Jaap40
Het schijnt dat 1 op de 6 burn out verschijnselen hebben.
Jaap40
@m uut m burn out lijkt mij meer een verschijnsel van verstikkende wetgeving als van te hard groeien met je bedrijf. Had je wel de groeimogelijkheden dan was er geen burn out...
m uut m
@Jaap40
Gaat over de totale beroepsbevolking.
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @m uut m:
totale beroepsbevolking

Die burn outs komen niet van het werk, maar van hele dag pingeltjes en pangeltjes en zitten frunniken op die k@tsmartphone, dag en nacht.
weurding
Quote Reactie van @m uut m:
vraag mij af of er een relatie zou zijn.

dan kun je de partner de schuld geve? 😁
+1
Jan S
😀
+1
Johannushoeve cv
@Jan S daar komt nog bij dat de meest directeur dan lang zijn vertrokken en het personeel met de puinhoop achterlaten
George
Quote Reactie van @Jaap40:
meeste bedrijven in verschillende sectoren willen jaarlijkse groeicijfers laten zien.

Dan willen ze naast groeicijfers van omzet ook evenredige cijfers voor winst hebben. En niet alleen groeien om deze gelijk of lager te hebben.
Jaap40
@George gamaar eens realistisch rekenen aan het omturnen van een traditioneel naar biologisch bedrijf. Met minder liters is het lastig rekenen. Omzet achteruit, kosten op minder liters...
Groei rekent gewoon veel makkelijker, bovendien motiveert dat voor de 1 meer dan voor de ander.
+1
George
Quote Reactie van @Jaap40:
Met minder liters is het lastig rekenen. Omzet achteruit, kosten op minder liters...Groei rekent gewoon veel makkelijker, bovendien motiveert dat voor de 1 meer dan voor de ander.

Veel lopen al op hun tenen , groei gaat velen boven hun petje. geschikte goedkope arbeid is niet overal of zelfs steeds moeilijker te verkrijgen. Steeds meer liters om alleen inkomen op peil te houden is doodlopende weg. Prijzen van melk maar gewoon van alle landbouwproducten zijn veel te laag! Maar nu ben ik natuurlijk wel weer een negatieve zure zeur. 😄
m uut m
En alweer een onderzoek gebaseerd op aannames
+8
Rob07
@m uut m Ook gewoon met je boerenverstand weet je dit
Bio is niets meer dan belevings(verhaal) ook goed en aardig als mensen daar voor willen betalen.
Ik heb er niets op tegen maar het is niet duurzaam of extra "groen".
m uut m
@Rob07
De tijd zal het leren.
Jan S
😀
+2
cjw73
@m uut m oef komen we nu aan jou inkomen!!!👎👎👎
+2
Erik,1979
@cjw73 biologisch is gewoon een concept met toekomst. Ik vind het vergelijk met koe knuffelen wel passend. Er zijn gewoon mensen die ervoor willen betalen. Dan kunnen er ook mensen op inspringen. Het koe knuffelen lost de psychologische problemen niet op. Biologisch het milieu in combinatie met voedsel vraagstuk al helemaal niet. Overeenkomst is dat het beide met boeren te doen heeft. En beide niet rationeel maar emotioneel beoordeeld wordt.
brabantboer1
Meningen, meningen, meningen, als we ontbossing tegen moeten gaan, moet alle mobiele apparatuur naar de maan gestuurd worden. Schaffen we de financiele markten af en mag niemand meer buiten een straal van 15 km van zijn woonplaats komen. Voedsel bestaat uit kweekinsecten en plantaardig voedsel en iedereen voorziet in zijn eigen voedsel of doet aan ruilhandel.
Ja dat is echt duurzaam. heb je geen onderzoek voor nodig.
Groen1
Grotere impact biologisch voedsel op klimaat
Biologisch voedsel heeft een grotere klimaatimpact dan gangbaar geproduceerde gewassen. Dat blijkt uit onderzoek van de Zweedse technische universiteit Chalmers dat gepubliceerd is in het toonaangevende onderzoeksmagazine Nature.
nieuweoogst.nu/nieuws/2018/…
Pluto
Waarom oude koeien uit de sloot halen ??.
+1
kanniewaarzijn
Weer zo'n onzinonderzoek waar "op Wageningse wijze" van alles lukraak bij elkaar wordt opgeteld. Afgezien van de werkverschaffing voegt het niets toe.
groeier
@kanniewaarzijn
Biologisch is ook geen bio.
+2
Coen
@groeier , elk agrarisch bedrijf is biologisch, werkt met en in de natuur 😄
bio boer
Persoonlijk zie ik niet bij mijn eigen bedrijf waar ik meer grond voor nodig heb voer stukken minder voer aan vergeleken met gemiddelde regulier bedrijf aangekochte voeders heeft ook ergens gegroeid regulier goede opbrengst halen is wel stuk simpelere dan biologisch dan moet alles kloppen kwa bodem
groeier
@bio boer
Veel giftige onkruiden die je vee en ook voedsel kunnen bederven.
bio boer
@groeier kun je er toch uit trekken
+3
Jaap40
@bio boer in je tuin ja.....
bio boer
@Jaap40 of mechanisch verweideren kan toch nooit goed zijn alles dood tespuiten je moest eens weten wat er allemaal in de bodem leeft
Rob07
@bio boer Dat zal de komende jaren in kaart worden gebracht door PLFA-methode van eurofins. Hiermee kan de bodemgezondheid worden vastgesteld. Ben benieuwd hoe op basis van feiten het zich verhoudt tussen gangbaar en bio. Mogelijk kunnen we nog wat leren van elkaar.
bio boer
@Rob07 zullen het zien als ik regulier was geweest had ik meschien ook wel eens wat gespoten want ja werkt natuurlijk supper makkelijk
Pluto
Bio hoeft helemaal niet verkeerd te zijn maar bio is geen vega . Moet ik mij zorgen gaan maken net als bij de discussie over niet vaccineren waarbij ouders kinderen niet meer naar het kinderdagverblijf durven te sturen uit angst voor ziektes ???. Gaat vega ook een volksgezondheid probleem worden omdat mensen met chronische tekorten de infectiedruk in de omgeving onevenredig verhogen ??. Wordt de vega zeg maar de muiter in de stal die telkens als het even tegen zit als eerste de hele zooi aansteekt ?.
bertusdebeer
Bio is grote onzin dat is for sure.
Jan S
😀
Jaap40
@Jan S landbouw terug naar van voor 1910? Dan de rest van de wereld ook terug naar 1910.....🤣🤣 omdat bio....
+1
Jan S
😀
George
@Jan S Er waren dan wat meer boeren en werkvolk nodig en prijzen van voedsel zouden op een veel hoger niveau liggen. En dat zou gunstig kunnen zijn voor de boeren. Massa en overproductie door een paar boeren is ook niet echt zaligmakend.
m uut m
@George
De akkerbouwers hebben jaren rondgereden met stickers achterop de kiepers met de leus "niet meer maar beter".
Farma_boerke
@m uut m of nog langer geleden: wie de boer laat stikken heeft straks niks te bikken
+1
Jaap40
@Farma_boerke als men in buitenland gas blijft geven qua produktie heeft in Nederland op bedrijfsniveau minderen geen enkel nut.
bertusdebeer
@Jaap40 geen toekomst voor Nederland melkvee bedrijfen zonder een europa wijd melk quota
bio boer
@Jaap40 daarom verzinnen ze ook allemaal marketing dingen weidemelk earth proof vlog melk ga maar door om gewoon een ander product aanbieden dan gewoon melk
Jaap40
@bio boer en dan te weten dat melk wit is.....😂😂😂
m uut m
@Jaap40
Bij ons niet.
Jaap40
@m uut m vertel....?
m uut m
@Jaap40
Jersey melk is niet wit maar geel.
Op het karkas is het vet kanarie geel.
Jaap40
@m uut m koffie melk😂
m uut m
Jan S
😀
m uut m
@Jan S
Alleen de eerste 100 dagen van de lactatie
bertusdebeer
@Jan S er zijn nu 7 miljard mensen toen 2?
Jaap40
@bertusdebeer precies, en we gaan richting 12 miljard of zoiets.....
Hoe egoïstisch is biologisch dan wel niet? Produktie vermindering door middel van biologisch lijkt onhoudbaar.
cornelissen
Quote Reactie van @Jaap40:
Hoe egoïstisch is biologisch dan wel niet?

Als de mensen er extra voor willen betalen, wat is er dan mis mee?
Honger is deze wereld is een gebrek aan koopkrachtige vraag,dit ondanks de lage prijzen voor gangbaar geproduceerd voedsel.
Jaap40
@cornelissen die koopkrachtige vraag wordt voor een groot deel door de betreffende regeringen en de politiek bepaald. Evenals de olieprijs door politiek en OPEC ed worden bepaald.
Conclusie welke je daaruit kan trekken is dat voedsel goedkoop zal blijven en dat er wereldwijd alleen voor the happy few melk met smaakjes geproduceerd wordt.
Minder melk per bedrijf is daarom volgens mij een bijzondere gedachtengang en zal uiteindelijk uitdraaien op teleurstelling voor degene die er wel voor kiezen.
bio boer
@Jaap40 volgens mij is dat verschil niet zo enorm groot kwa productie regulier gebruikt gewoon veel ha in het buitenland in de vorm krachtvoer weet niet hoe groot het verschil is met akkerbouw gewassen daar ben ik niet in thuis intensive landbouw kan ook niet honderden jaren door gaan dat kan de bodem en de natuur gewoon niet aan
Jan S
😀
bertusdebeer
De melk is qua voedingswaarde absolute niet anders. Je houdt gewoon een domme consument voor de gek
+1
Jan S
😀
grös
Quote Reactie van @bertusdebeer:
voedingswaarde

Is een ruim begrip natuurlijk.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's ontbossing , klimaat , voedsel en bio geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
84
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0