Biologische melk levert melkveehouder inmiddels meer op dan gewone

Dus gaat niet meer kloppen als ze hier klagen đŸ˜‰

Originele beschrijving

Melkveehouders doen er niet alleen uit milieuoogpunt goed aan over te stappen op biologische landbouw. Al enige jaren is het ook financieel aantrek...

Deel dit topic

Reacties

+1
Egbert D
De journalistieke kwaliteiten van de volkskrant komen bovendrijven! Op basis van 1 keer (2016) een 13 procent hoger resultaat beweren dat het al jaren financieel aantrekkelijk is, zonder dit verdere te onderbouwen.
+1
jan w
Kan wel meer opbrengen, maar ze vergeten de ( extra ) kosten.
van Ittersum
@jan w Dit deden de onderzoekers door over de periode 2011-2016 de landbouwtelling te koppelen aan aangiftecijfers van de Belastingdienst.
De uitkomsten laten zien dat een veelgehoord argument van reguliere boeren – dat ze wel milieuvriendelijker willen werken, maar alleen als ze ernaar worden betaald – niet opgaat voor melkveehouders die zouden overstappen op biologische productie. Tot 2015 lagen de bedrijfsresultaten van een gangbare zuivelboer nog wel hoger dan die van een biologische.


gaat hier om de cijfers gekoppeld aan de aangiftecijfers. Als je zegt, de biologische bedrijven zien er gemiddeld wat bedroevender uit en misschien leven ze wat soberder en daardoor die extra kosten kunnen drukken zou ik mee gaan in uw stelling maar dat is meer wat ik onderweg tot heden zie
Jaap40
Hoe kwak je in korte tijd zoveel mogelijk onzin in de media....
van Ittersum
@Jaap40 hoe bedoeld u, het zijn naar aanleiding van de belastingaangiftecijfers, liegen die dan?
+3
weurding
@van Ittersum komende jaren verdienen stoppers misschien wel het meest volgens de belastingdienst...đŸ¤£
+1
buorman
@van Ittersum
Cijfers liegen niet, maar je moet ze wel op de juiste manier gebruiken en weten te interpreteren, want ze liegen dan niet, ze kunnen wel een heel vertekend beeld geven.
Kennelijk realiseren bio bedrijven een hoger bedrijfsresultaat [voor de belasting] dan de reguliere.
Maar hoeveel bio bedrijven zijn er niet die niet of nagenoeg niet meer investeren in het bedrijf omdat ze op deze manier de zaak aan het afbouwen zijn.
Afgeschreven gebouwen, machines lage of geen rentelasten enz.
Als je dan ook nog eens een hogere garantieprijs beurt en vaak wat hogere gehaltes hebt, kom je aan een mooie melkprijs en kun je wel at ltr de ha missen.
Groen1
18 december 2018 Beeld Jos Collignon
volkskrant.nl/columns-opinie/collignon~b33857d3/…
Jansky
Dus het word tijd om biologisch te gaan boeren (mits mogelijk) op basis van economische redenen en niet alleen meer op basis van idealisme.........
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Jansky:
Dus het word tijd om biologisch te gaan boeren (mits mogelijk) op basis van economische redenen

zolang er een bijzonder groot aandeel biomelk als gangbaar wordt afgezet lijken die economische redenen me flinterdun. De bioproductie groeit in de zuivel harder dan de afzet.
putjesschepper
@Jack Rijlaarsdam juist maar hoe lang gaat dat dit nog goed?
van Ittersum
@Jack Rijlaarsdam Vanzomer zei een Campina kantoorguy die bij mij was het volgende: wij kunnen de biologische melk 10 cent extra betalen maar dit wordt opgebracht door de reguliere melk. Qua transport-, verwerkings- en andere logistieke kosten zou 1 op 1 de biologische melk minder opbrengen(op de boer) dan de reguliere melk.
Dat de biologische boer een hoger bedrijfsresultaat heeft heeft meer te maken dan alleen die melkopbrengsten. Zo zijn er ook biologische boeren die hier 50K jaarlijks aan subsidie opstrijken, kijk dan ben je al een mooi eind op weg.
m uut m
@van Ittersum
Wat een onzin.
De biologische garantieprijs gaat op de zelfde manier als gangbaar.
De biologische melkprijs wordt ook gebaseerd op 5 andere melkfabrieken.
De prestatie toeslag is voor bio en gangbaar gelijk.
van Ittersum
@m uut m brengt het voor Campina het ook het zo op. Ik zeg niets over de prijsvorming maar puur gericht op kosten/baten voor campina
+1
m uut m
@van Ittersum
Wat zijn het toch ook stumpers bij rfc dat ze die drup biologische melk nog niet kunnen vermarkten.
Jaap40
@m uut m uiteindelijk ben ik het ook eens eens met u!
+1
van Ittersum
@m uut m wees blij dat alle biomelk van Campina niet op de markt komt maar ook bv in de VLOG gaat. Ander was het een zuinige kerst voor u
ted9
@van Ittersum Waar komt die 50k weg als ik vragen mag...
van Ittersum
@ted9 we hebben hier boeren die hele eilanden in beheer hebben met de zwaarste pakketten
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Dat probleem ligt puur bij rfc.
Bij ekoholland wordt alles biologisch verwerkt en de melkprijs is vergelijkbaar met rfc.
Waarom zou dat zijn denk je.
paul1
@m uut m omdat eko holland zelf geen fabrieken heeft en ook geen verwerkingskosten.
Ook geen reclamekosten, hooguit transportkosten.
Noorderling
@paul1
Omdat het altijd als noodzakelijk kwaad is gezien, beperkt volume en dus verlies. Winst genoeg immers...
m uut m
@paul1
Wat is je punt.
Ekoholland kan alles voor de biologische melkprijs afzetten.
Waarom kan rfc dat dan niet
van Ittersum
@m uut m ekomelk heeft ook toch een beperkte aannamebeleid? Wat is daar de reden Van?
paul1
@m uut m melk van eko holland gaat naar de hoogste bieder, die een compleet biologisch pakket aan willen bieden en melk is daar een onderdeeltje van.
Jansky
@m uut m U bent duidelijk content met uw afnemer. Waarom gaan er een aantal naar Aware?
m uut m
@Jansky
Ik lever niet aan rfc, ekoholland of aan Aware.
van Ittersum
@m uut m die kunnen dat wel maar vliegen die ook kris kras door Nederland?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @m uut m:
Waarom zou dat zijn denk je

De garantieprijs is een afspiegeling van de markt, niet verrassend dus dat deze ongeveer gelijk liggen. RFC heeft onder druk van de leden(raad) meer omschakelaars ruimte geboden dan zij ruimte in de markt heeft. In feite mogen andere partijen, zoals EKO Holland, blij zijn dat RFC het overschot aan biomelk niet op de biomarkt dumpt. Het bloedbad is dan niet te overzien.
ted9
@Jack Rijlaarsdam Waarom zou fc dit niet doen...?
+1
Jack Rijlaarsdam
@ted9 Waarom wel, het bederft ook de eigen biomarkt.
+1
ted9
@Jack Rijlaarsdam Waarom dan wel alle niet renderende kaas jaren lang dumpen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @ted9:
Waarom dan wel alle niet renderende kaas jaren lang dumpen

Omdat bewaren niet gaat. Biomelk wordt afgezet als vlog of gangbaar en brengt zo evengoed nog wat op zonder de biomarkt te bederven. Voor kaas is er niet zo'n uitwijkmogelijkheid, anders dan melk verpoederen. Vervelende is dan dat er ook geen wei vrij komt. Kortom, keuzes maken.
wolfje
@Jack Rijlaarsdam beste jack, ik waardeer over het algemeen altijd wel je bijdrages, maar in deze discussie zit je er echt op alle fronten naast. Ik zou zeggen, drink eens een bak koffie bij een biocollega dan gaat er een wereld voor je open.
Fc stunt wel degelijk met de biomelk helaas, en dit werkt inderdaad niet prijsverhogend maar het is zeker geen bloedbad. Echter het werkt ook prijsverlagend voor hun eigen biomelk dus per saldo schieten ze er niets mee op.
Jij redeneert hier echt als je hebt ergens een klok horen luiden maar je weet niet waar de klepel hangt......
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @wolfje:
Fc stunt wel degelijk met de biomelk helaas

Natuurlijk, met mate, zoals ook Arla het bio-overschot in de markt probeert te drukken. De helft van de biomelk bij RFC wordt niet als bio verkocht. Ik stel me toch een bloedbad voor als al die melk ook consequent onder biolabel wordt vermarkt. Kun je precies duiden waar ik er "op alle fronten naast zit"? Ook ik leer alle dagen nog bij, moet je me wel die kans geven.
topmelker
In Doornspijk heeft een bio boer vorige week al zijn 200 Fleckies verkocht.Te weinig rechten vreemd personeel ook al beur je 50 cent het kan niet.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @topmelker:
ook al beur je 50 cent

Beurde hij dat nog? Er was toch wat verschil van inzicht over het begrip weidegang?
+1
brabantboer1
@Jack Rijlaarsdam Roeptoeter Jack roept als een bio boer zonder skal certificaat. Even wat feiten op een rij.
1. FC dumpt bio melk op gangbare markt = onzin. Meeste bio melk gaat weg als biomelk of half fabrikaten. Op sommige momenten verdwijnt bio melk van fc in vlog en heel sporadisch in de gewone melkstroom.
2. Bio melkprijs wordt kunstmatig hoog gehouden = onzin. FC betaald de prijs uit van de ons omliggende landen, de garantieprijs. De grootste speler op de biomarkt arla heeft hierin een zeer groot aandeel. FC is een speldekop in een hoogberg wat betreft bio en al helemaal niet van belang als het gaat om prijsvorming.

Waarom is Jack zo bang voor bio. Ik hoor hier niet zo vaak een bio boer afgeven op gangbaar.... Uiteindelijk zijn het twee soorten melk die beide een markt hebben en die beide een bestaansrecht hebben. Daarbij is het een utopie om te denken dat alles bio wordt, of dat alles gangbaar blijft. Bio kan leren van gangbaar en gangbaar kan leren van bio. Elkaar versterken en vooral iedereen bij zijn eigen keuze laten.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @brabantboer1:
Meeste bio melk gaat weg als biomelk of half fabrikaten.

Je begint erg onaardig tegen me en zonder reden. Het eerste zogenaamde feit is al onjuist. RFC zet de helft van de biomelk niet als bio af, men is niet voor niets zo druk om bio-babymelkpoeder in China in de markt te zetten. Ik kijk naar de opbrengsten die RFC intern genereert met biomelk. Doordat de helft niet voldoende tot waarde wordt gebracht, is de bio garantieprijs geen goede afspiegeling van de resultaten die RFC zelf met biomelk realiseert. Verder ben ik nergens bang voor, bio is de toekomst in NL. Over een x aantal jaar produceert iedereen verplicht bio, het is dan een grote kans voor de Nederlandse zuivel om zich te profileren in de beter renderende markten.
Jaap40
@Jack Rijlaarsdam verplicht bio in Nederland?
Lijkt mij niet. De markt voor bio is simpelweg te klein. Allerlei tussenvormen lijken mij vooralsnog wel haalbaar.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Jaap40:
Lijkt mij niet

Dat is ook een mening. Ik vergelijk het met het kooieieren => scharreleieren scenario en het verbod op nertsenhouderij. Alles wijst er op dat er een mentaliteitsverandering richting de melkveehouderij gaande is en de meegaande houding van de zuivel versterkt dit nog eens. Dit voelt nu heel negatief, wellicht kijken we daar over twintig jaar heel anders tegenaan.
ted9
@Jack Rijlaarsdam Dit zijn allemaal intensieve sectoren. Melkveebedrijf met de koeien buiten is al een heel ander plaatje dan een kip of nerts in een kooi.
robbies
Quote Reactie van @brabantboer1:
Ik hoor hier niet zo vaak een bio boer afgeven op gangbaar....

Dan volg je @m uut m niet echt
m uut m
@robbies
Valt wel mee.
Ik kietel soms een beetje.
hookwood
Quote Reactie van @topmelker:
In Doornspijk heeft een bio boer vorige week al zijn 200 Fleckies verkocht.Te weinig rechten vreemd personeel ook al beur je 50 cent het kan niet.

Dat is deze zeker? Gewoon te laat omgeschakeld lijkt me.

boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's landbouw , melk en melkveehouder geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0