LTO erkent aandeel in schuld mestdrama: ‘Boeren zijn gigantisch in de knel gekomen’

ZWOLLE - Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) heeft steken laten vallen in de belangenbehartiging van boeren in het mestdossier. Dat erkent de nieuwe directeur van LTO-Noord, Eise van der Sluis. „Er zijn veel boeren gigantisch in de knel gekomen. We waren niet als enige verantwoordelijk, maar dit had van onze kant veel beter gemoeten.”

De boeren verwijten LTO dat de organisatie niet genoeg voor hun belangen is opgekomen in onderhandelingen over de fosfaatrechten. Van der Sluis: „Er zijn meer spelers die verantwoordelijk zijn voor de problemen. De rijksoverheid bleef vergunningen afgeven, de Rabobank bleef financieren en de boeren zelf bleven investeren. Maar als je ophoudt met het melkquotum en je weet dat je met je fosfaatvolume al redelijk in de problemen zit, dan kun je de uitkomst voorspellen. Ik zeg niet dat LTO heeft zitten pitten, die heeft wel degelijk geluiden afgegeven naar het kabinet en ook naar de achterban. Maar toch is het misgegaan, en daarin heeft LTO natuurlijk ook wel haar aandeel gehad. We hebben nog wel iets van een demping kunnen regelen, maar je blijft met een aantal knelgevallen zitten waarvan niemand weet hoe het verder moet. Dat is heel zuur. We kijken of we iets voor die boeren kunnen doen, maar dat kunnen we niet alleen.”

Deel dit topic

Reacties

+1
Donderse klootzakken dat bint !!!
+1
Grasbaal
@Detukkeroettwente zoals ook te lezen valt, je kunt LTO niet overal de schuld van geven...
+1
Noordoost
@Grasbaal nee precies, vergeet rfc niet
+12
George
Quote Reactie van @Grasbaal:
zoals ook te lezen valt, je kunt LTO niet overal de schuld van geven...

Voor het overgrote deel wel. Ze zijn duidelijk de hoofdschuldige voor wanbeleid met hun totale misvisie. Alleen waren er heel veel sukkelaars die ze naliepen. NMV /DDB hadden een veel betere visie , maar Sieta werd uitgejouwd en spoorde niet volgens de Bevrijdingsdag en gaserop mannen.
+4
@Grasbaal klopt co, ik zal de anderen ook nog een keer noemen , en messcherp !!!
pa
@Detukkeroettwente Hey TUKKER. Ben je nog blij??
+2
jos 15
Steken laten vallen ?? De lto heeft de nederlandse melkveehouder laten vallen als een baksteen. En dit was ook precies de bedoeling in samenwerking met nzo/rfc/rabo/asr/natuur en milieu.
+5
koeboer
HALLO !!!! we zijn ondernemer die zelf keuzes maken ,er is zijn idd door verschillende partijen foute adviezen gegeven ,maar de beslissing nam je zelf. en veel ondernemers hebben zelf ook inschattingsfout gemaakt.
Druk
@koeboer
Adviezen en begrotingen kun je laten maken door anderen, de conclusies moet je altijd zelf maken en de handtekeningen moet je zelf zetten.
Dus eigen ondernemersrisico's, de ene keer valt het goed en de andere keer gaat het vout.
sorry
Quote Reactie van @koeboer:
HALLO !!!! we zijn ondernemer die zelf keuzes maken ,er is zijn idd door verschillende partijen foute adviezen gegeven ,maar de beslissing nam je zelf. en veel ondernemers hebben zelf ook inschattingsfout gemaakt.

jij zag de korting 5 jaar geleden al aankomen?
koeboer
@sorry Wel dat onbeperkte melkproduktie in nederland fout zou gaan.
+1
mlkvhoudr
@sorry ik denk dat genen die lessen getrokken hebben uit begintijd melkquotum niet 2 keer de zelfde fout wilden maken. Min ouders hadden toen wel de stal af maar nog niet vol. Neemt niet weg dat ik dierrechten verwacht had en geen fosfaatrechten.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
lessen getrokken hebben uit begintijd melkquotum

Oooooooh, @#$%^& anticipeerder....
mlkvhoudr
@Jack Rijlaarsdam it s all just a little bit like history repeating....toen werd er ook meerdere keren gekort verwacht ik nu ook
+2
Farmer_
@mlkvhoudr Daarvan ging de mp ook flink omhoog.
mlkvhoudr
@Farmer_ ja dat waren goede jaren inderdaad
+1
mlkvhoudr
@mlkvhoudr pacht onder de 600 gulden en een gulden melkprijs mijn ouders hadden toen ook een volledige medewerker die waren toen ook nog wat goedkoper 😁
+1
pieta
@mlkvhoudr Kun je meteen zien hoe goed pachters het hebben(of hadden). 😁
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
meerdere keren gekort verwacht ik nu ook

Voor de staatssteunbeschikking geldt het aantal uitgegeven rechten en dat is nu bijna niet meer te repareren. Opties zijn dan rechten intrekken bij groepen die vervolgens zonder rechten verder kunnen of in onderhandeling met Brussel. Verhoging plafond lijkt niet voor de hand liggend, maar later korten blijft in strijd met de staatssteunbeschikking. Carooltje zit echt met de ballen tussen de deur. In 2020 verwacht ik een korting in verband met overschrijding van het N-plafond, daarna is het de vraag hoe hard de ngo's het spel over krimp van de veestapel gaan spelen. Reductie van methaan en CO2 gaan het snelst via krimp...
mlkvhoudr
@Jack Rijlaarsdam ik verwacht dat brussel geen moeite heeft met een extra kortingsrondje maar ggb hier dus in t technische verhaal zit ik niet zo...
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
ggb hier dus in t technische verhaal zit ik niet zo

Stoten grondgebonden koeien geen N, methaan of CO2 uit dan?
+1
Jan S
😀
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Jan S:
tijd dat je je wat beter informeert

Waarom? Ik maak het beleid niet, je kunt dus beter de beleidsmakers gaan informeren.
Jan S
😀
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Jan S:
Dat zijn we niet van je gewend

Complimenteus. Dat ben ik niet van jou gewend. Bedankt.
karrel
@Jan S het toch te hopen dat Calon contact opneemt met deze organisatie in NZ.
En dan met andere Europese landbouworganisaties de waarheid verkondigen.
Jan S
😀
+1
George
@Jack Rijlaarsdam Methaan en CO2 is gewoon de grootste onzin die je kunt bedenken
+1
@George Onvoorstelbaar dat LTO ook hier weer in meegaat, tis net als met fosfaat een probleem wat niet bestaat kun je niet oplossen .
Achso
@George klopt, maar weet wel bijna zeker dat er ‚iets met CO2‘ komt. Methaan is wat simpeler, is wel te sturen. Als LTO nu wat wil bereiken, zou men eens naar het CO2 quotum van de landbouw kijken. Volgens mij zitten daar muntjes in.
+1
robbies
@Jack Rijlaarsdam jawel, net zoals ze ook fosfaat uitstoten. En toch is GGB daarvan vrijgesteld
mlkvhoudr
@Jack Rijlaarsdam in alle eerlijkheid voel ik me er soms haast een klein beetje schuldig over als ik al die ellende lees die collega melkveehouders er mee hebben dat wij daar tot op heden alleen profijt van hebben. Maar het is zoals t is en wij pakken t kadotje wel uit
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
wij pakken t kadotje wel uit

Mooi toch, 't moet af en toe eens meezitten ook als pachter...
mlkvhoudr
@Jack Rijlaarsdam zo is dat t kan niet altijd tegenzitten 😆
matt
@Jack Rijlaarsdam hoor calon net zeggen,dat met die 10% afroming alles opgelost is.
Die zal het toch wel weten.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @matt:
Die zal het toch wel weten

Humor!
+1
de Tank
@koeboer inderdaad, er wordt hier de LTO gebrek aan visie verweten. Wie is er nu ondernemer? Je hebt toch zelf visie? Alles gaat fout omdat de mens een diepgeworteld gevoel heeft dat meer beter is. Lto heeft de groeiers naar de mond gepraat, aan jezelf of je er naar luistert. Banken hebben doorgefinanciert omdat daar een schreeuwende vraag naar was. Volg je eigen kop en kijk naar jezelf waar je het anders had moeten/kunnen doen. Dit is het enige dat er is, een ander proberen te veranderen is verspilde energie.
+1
bertusdebeer
Hoe lang nog en er is geen boer meer over?
Twentsch Land
@bertusdebeer

Zeker wel, gewoon door doen...er komt een dag dat het tot veredelde beroepen gaat behoren.
verbi
@Twentsch Land Fijn dat je hetzelf geloofd.
Arum
😀

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , tuinbouw , mestdossier , zwolle en lto-noord geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
0