Er is bewust gekozen voor een systeem van #fosfaatrechten

Minister Schouten geeft aan dat er bewust gekozen is voor een systeem van fosfaatrechten en niet van dierrechten. Het fosfaatrechtenstelsel stimuleert de melkveehouder om zijn koeien langer aan te houden, aldus de minister.

Meer: boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

+1
demelkboer
Het heeft precies het tegen over gestelde effect. Velen proberen nu vol gas te melken omdat dat de fosfaat efficiëntie per kg melk zo hoog mogelijk is of dat je zelfs buiten de tabel valt. Met dierrechten was er veel meer ruimte voor een ander type koe die meer past bij minder mais meer gras en ook nog een mooie aankleding van het landschap door weiden.
+2
cjw73
@demelkboer dat was mijn idee ook al, en kan helemaal geen theorie vinden in de uitspraak dat dit leidt tot het langer houden van de koeien, volgens mij juist het tegenovergestelde want zodra ze iets te weinig geven direct weg want daar kan beter een ander staan.
+1
brabo
@cjw73
een redenering kan zijn dat je met zo weinig mogelijk jongvee je vervanging wil rond zetten, dus oudere koeien
+1
Frans1
Quote Reactie van @brabo:
en redenering kan zijn dat je met zo weinig mogelijk jongvee je vervanging wil rond zetten, dus oudere koeien

De oudere koeien zijn toch altijd het meest rendabel als ze vlot meelopen? Waarom dan door de p rechten ineens koeien ouder afvoeren? Dat lukt even,maar niet lang,anders heb je voorheen niet genoeg je best gedaan.
Hier is het juist andersom,door het p geneuzel moesten er de laatste paar jaar koeien weg die nog wel ff mee konden,met als gevolg dat de leeftijd bij afvoer nu onder 6 jaar ligt 😞
+6
van Ittersum
@cjw73 zal ik maar weer dwars zijn, ik wel. Op zich met ook de teruglopende bemesting, minder niet Europese grondstoffen zijn we beperkt in onze voedermiddelen en wat de koe kan/wil geven, in hoeverre moet je nu aanpassingen doen. Minder melk met hogere gehaltes is dat minder aantrekkelijk dan een koe met veel melk en lagere gehaltes? Ik heb mijn vier voerleveranciers gevraagd om allen een rantsoen te maken voor de komende winter. De vraag van hun kant was: wat wil je? Ik zei zo'n hoog mogelijk financieel rendement op zowel korte als langere termijn PER KG FOSFAAT En wat blijkt ze leggen nu niet meer de nadruk op zoveel mogelijk melk maar meer op gehaltes, gezondheid en levensduur.

Wie had dit 2 jaar geleden gedacht. Met dierenrechten was het blazen geweest. Nu kun je bedrijven van 5000 kg melk per koe ook vergelijken met bedrijven van 10.000 kg melk per koe, zet het maar eens om in rendement per kg P. Ik snap de insteek wel en eerlijk gezegd, het past me ook wel. Land genoeg, stalruimte genoeg, dus 2 dieren meer of minder....maakt niet meer uit
cjw73
@van Ittersum ben nog steeds van mening dat ze goed moeten geven met hoge gehaltes. Veel kilo's per kilo fosfaat.
+1
van Ittersum
@cjw73 goed gezond en dan komt de rest vanzelfs. Maar koppel je alles een beetje dus grondgebondenheid( dus ruim ruwvoer), geen buiten Europese bijproducten meer en 65% eiwit norm van eigen land dan is een zo duidelijk als wat: de koe wil wel maar de kwaliteit van het voer om die liters te geven gaat ontbreken althans als je nog een paar centen over wil houden. Hoe je het went of keert, er is goed nagedacht over die p rechten ipv dierenrechten. Alles gaat als een puzzel in elkaar vallen
+3
putjesschepper
@cjw73 laatste aflevering 5.10 vet en 3.98 eiwit met 26 liter.als ik andere voerleverancier vraag wordt er gelijk gezegd dat moet naar 28 liter.maar tegen welke prijs? vindt het zo prima en koeien zijn mooi gezond.
+1
cjw73
@putjesschepper daar kan ik niet aan tippen. Hier afgelopen nacht 4.83 vet en 3.87 eiwit bij 27.5 kilo.
+2
putjesschepper
@cjw73 is toch ook top.
+2
cjw73
@putjesschepper met dank aan pa. Die heeft altijd alleen op gehaltes gefokt ipv liters. Hij zei altijd die komen vanzelf wel.
+1
putjesschepper
@cjw73 ja hier precies hetzelfde heb het allemaal aan pa te danken deze visie.
+3
putjesschepper
@van Ittersum 15 jaar geleden zijn we gaan inkruisen met alleen stieren met hoge gehaltes. Zowel voer als ki boys snapte ons niet.ze hadden maar 1 ding voor ogen meer liters.nu hoor ik ze niet meer☺
van Ittersum
@putjesschepper dat heet visie😉 alleen nog niet als zodanig erkend. En dat komt weer door de tegenstrijdige belang van uw voer en ki boys
+1
de hoef
@cjw73 dus ze hebben voor die tijd toch nog ergens goed over nagedacht
cjw73
+2
de hoef
@cjw73 bewust gekozen staat er toch ,het meeste van de fosfaat soap is zonder na te denken gedaan ,anders hadden ze nu geen rechten terug hoeven halen
+3
demelkboer
De levensduur verlengen van een koe heeft alleen zin als je ook de tkt verlengt. Anders heb je nog steeds elk jaar een kalf dat dan misschien niet wordt opfokt om na twee haar te dienen als vervanging voor een dan twee jaar ouder melkkoe, maar heb je kalveren die meteen naar het mest hok gaan en na 9 maand al aan de haak hangen.

Voor elk jaar verlengen van de levensduur van de koe heb je weer een kalf extra dat in een mest hok eindigt. Gemiddeld gesproken blijf de gemiddelde leeftijd van de dieren in de productie cyclus van melk en vlees dus gelijk.

Schouten wilde zich in zetten om de sterfte van jonge dieren aan te pakken, dan moet je dus niet in zetten op levensduur verlenging maar tkt verlenging

Bij een langer tkt pas een heel ander koe, zeker als dit ook nog moet zonder of met minder mais. Meer naar dubbel doel en heel erg persistent.
demelkboer
@demelkboer en jan van die is de lachende derde
Woodside
Er is bewust voor fosfaatrechten gekozen omdat de politiek wil werken aan minder dieren. Het zogenaamde "geblunder" is gewoon een vooropgezet plan. Het lelijke is dat het plan van de overheid gefinancierd wordt door de boeren.

Ik zal vast een voorspelling doen voor volgend jaar. De 10% korting op lease zal vervallen. Er komt wel een hogere fosfaatcategorie voor de topmelkers.
van Ittersum
@Woodside dat laatste onder voorbehoud van gerechtelijke uitspraken en of Brussel nog iets te eisen heeft, denk ik ook. De minster heeft nog wat kg P nodig en als dat allemaal achter de rug is gaan we over op de "natuurlijke" wijze van koeien houden. En dat kun je mooi reguleren of via grondgebondenheid of andere P normen voor de melk. Vul de rest maar vast in.
Farma_boerke
@Woodside De fosfaatcategorie verhogen is vrij eenvoudig. Het zijn slechts 2 formules (N & P) om de tabellen mee te verlengen. Dat gaat ook wel gebeuren, alleen is dan het probleem dat er herbeschikkingen moeten komen met meer P aan de top bedrijven. Daar is men nu nog niet aan toe, omdat er dan nog harder gekort moet worden om onder plafond te komen. Reken er maar op dat dit in 2020 gebeurt als derogatie weer binnen is.

Formule P (met dank aan Frans Aarts, via foodlog)
kg P2O5-excretie = {40,7 + [0,0029*(melkproductie/jr – 8048)]}*2.29
+1
DeBoerin
Formule P (met dank aan Frans Aarts, via foodlog)
kg P2O5-excretie = {40,7 + [0,0029*(melkproductie/jr – 8048)]}*2.29

Reken het nog maar eens na

En als je de fout gevonden hebt reken dan even de efficientie uit bij 6000 kg - 8500 kg - 11000 kg
😉
pietjepuk
@DeBoerin 11000 kg 60.3 kg fosfaat is wel een beetje veel
pietjepuk
@DeBoerin ik zie geen fout. behalve 1 typ foutje. bij 6000 kom ik op ongeveer 27 kg p
DeBoerin
Quote Reactie van @pietjepuk:
ik zie geen fout

Kijk dan eens naar je beide berekeningen en misschien even naar tabel 6.
+2
Huppel
@DeBoerin Er zit inderdaad een fout. Echter niet in tabel 6 maar in de formule die Frans heeft laten zien op Foodlog. De factor van 2.29 hoort niet in de formule thuis.

De juiste formule is: [40,7] + [0,0029*(Melkproductie – 8048)]

Reken het na en je komt precies uit op de P excretie van tabel 6.

Hier alle achtergronden over tabel 4 en 5 voor codes 100, 101 en 102:
wur.nl/upload_mm/e/…

Nu is te hopen dat Frans de foute formule niet ergens in zijn onderzoekjes heeft gebruikt, of zou dat juist de verklaring zijn voor de uitkomsten van de kringloopwijzer? 😁
+1
Coen
@Huppel , die 2,29 is de omrekeningsfactor van fosfor P naar fosfaat P2O5 😄
Huppel
@Coen Ik vraag me inderdaad serieus af of ze het daar allemaal zelf nog wat snappen. P-excretie tabel 6 = fosfaat
Coen
@Huppel , ik krijg al een hele tijd de kriebels als ik maatpakken hoor over P en P2O5, ze snappen er niets van 😞 😞
Farma_boerke
@Huppel zo zien we maar weer, zelfs de geleerden die het bedacht en gecontroleerd hebben weten het noet meer. Daar,om hebben we staffels, zodat men nog wat kan wegpoetsen onder mom van afrondingsissue.
Teunis D
@DeBoerin Waarom laten ze de categorieën niet gewoon los en maken de berekening lineair. Dan zijn we meteen van het geklier af om net in of net uit een categorie te vallen.
+1
kaas
Hangt allemaal van je eigen situatie af heb je veel ruwvoer en een melkstal mat capaciteit en ruimte in de stal dan kan je misschien financieel wel 19 koeien meer melken met 5 liter minder en hogere gehalten., maar heb je 3 robots en dan ga je dat doen dan ben je echt wel liters kwijt want als je die vol hebt met 70 koeien en gemiddeld 33 kg melk en daar ga je 5 liter per koe zakken dan kan je misschien een paar koeien meer op robot melken maar dan ben je zo 100000 kg melk kwijt op elke robot volgens
van Ittersum
@kaas BAM, en zo boert de één met twee vingers in de neus en zo de ander met de middelvinger omhoog. Alles is afhankelijk van je eigen situatie. Ik vindt het dus een zegen deze p-norm en een ander juist niet
+1
andre01
Ik ben natuurlijk gek, maar als je een lagere produktie hebt, dan mag je meer dieren houden omdat ze in een lagere klasse vallen, Met dierrechten kon je net zoveel melk per koe hebben dan nu, alleen was dan een koe van 5000 kg melk als een koe van 10000 kg.

Volgen mij praten jullie, jullie zelf tegen.
van Ittersum
@andre01 opzich heeft u gelijk maar denk niet dat ze dan wel wat dingen gaan.koppelen bv aan je melkproductie. En hoe ga je deze uitwisselen kortom P rechten was makkelijker
DeBoerin
Quote Reactie van @pietjepuk:
ik zie geen fout

Kijk dan eens naar je beide berekeningen en misschien even naar tabel 6.
Pluto
Met staarten tellen spaar je de koe en het milieu omdat het minder een ratrace is . Met fosfaat rechten is het maximaal liters melken ongeacht de gevolgen , en zo niet pleeg je een economisch delict
+3
Nick83
Quote Reactie van @Pluto:
maximaal liters melken

Volgens mij is dat juist bij staarten tellen, iedereen wil dan zoveel mogelijk liters per staart. Elke extra liter is (kort door de bocht) pure winst. Nu bij fosfaatrechten is dat minder, bij meer liters word je gekort in aantal staarten die je houden mag.
+1
Coen
@Nick83 , ze hebben geleerd van de starheid bij varkens- en pluimveerechten, de biggen-en de vleesproductie is met > 30% gestegen 😄

diezelfde intensivering van de dieren wilden ze niet bij melkvee, maar de ambtenaren vergaten de tabel bij 10.624 kg melk te verlengen 😄
+1
van Ittersum
@Coen tot nu toe...😉
cjw73
@van Ittersum nog weer veranderen levert een bak rechtzaken op.
Coen
@cjw73 , die tabel wordt snel verlengd, met name D66 drong daar vorige week bij de minister op aan dus zal wel snel geschieden
van Ittersum
@Coen nu de vraag(buiten beschouwing gelaten of deze maatregel terecht is of niet) kijkt u ervan op?
Coen
@van Ittersum , nee, ook niet verassend want het was toen slechts een tijdelijke overwinning van LTO @Wiebren op de ambtenaren van LNV.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0