'PlanetProof is zoeken naar balans'

€˜Het gaat vooral om de balans tussen verschillende duurzaamheidsaspecten.’ Dat zegt projectleider Herman Docters van Leeuwen van Stichting Milieukeur (SMK) over de criteria waaraan melkveehouders moeten voldoen om melk te leveren met het keurmerk On the way to PlanetProof.

Deel dit topic

Reacties

dewittemotor
Naam zegt het al; On the way to planetproof. Dus dat wordt nog een lange wandeling de komende jaar voor cent extra
dewittemotor
Komende 10 jaar voor 2 cent extra. bedoel ik

Succes 'voorlopers'
bio boer
@dewittemotor die voorloper heeft die 2 cent nog als je 1,5 miljoen levert toch mooi meegenomen de rest moet zonder doen dan wat later
George
Planetproof is gewoon weer onzin!
puntertje
Het is geen balans zoeken, het is compromis zoeken. Dat is iets heel anders. Als je er rationeel naar kijkt zou je bijv. alle veenweidegebieden moeten uitsluiten. Maar als je de regels zo oprekt dat broeikasgassen uit veen niet mee tellen, en vastlegging op blijvend grasland ook niet krijg je een hele andere verdeling. De uitkomsten zijn afhankelijk van de lobby's en hebben weinig met 'planet proof' te maken.
+4
Noorderling
@puntertje
Voer je op diesel ipv stroom wordt je bevoordeeld, terwijl het rendement van diesel vele malen lager is dan een energiecentrale.
Geef je grond op met de GDI 200km van de boerderij telt het wel mee, koop je tarwe van je buurman of een ander BRS nummer telt het niet mee.
Plet je alleen je krachtvoer of laat je het in een brokje persen met alle energie en verliezen zonder deze mee te tellen.
Het kan allemaal en het je krijgt er 2 cent voor en er wordt wat lacherig over gedaan dat het nog in ontwikkeling is. Maar ondertussen is bij veel bedrijven 1cent wel 10.000euro.
pietjepuk
@Noorderling Heb een vraag liggen bij RFC. Schijnt dat ze nogal zitten zweeten op het antwoord. Ligt al een paar afdelingen hoger dan bij de binnendienst. Ben heel benieuwd hoe ze zich er uit gaan lullen.
Frans Z.
@pietjepuk Vertel
puntertje
Quote Reactie van @pietjepuk:
Ben heel benieuwd hoe ze zich er uit gaan lullen.

Als volgt: ''ja meneer, er zijn keuzes gemaakt en hier is eerst voor gekozen. We moeten toch ergens beginnen". "Ja maar sommige zaken slaan toch nergens op?" "Dat is niet aan ons, maar aan de stichting milieukeur". "Heeft die stichting zelf de voorwaarden dan bedacht wilt u zeggen?'' "Nou er is natuurlijk wel overleg geweest". "Begrijp ik hieruit dat RFC de voorwaarden heeft aangedragen?'' "Ik zeg u, overleg". "Wie toetst het dan?" "Nou, de stichting heeft een panel met sector deskundigen". "Wie zijn dat dan zo al?" "Nou, o.a. oud-bestuurders die in de zuivel actief zijn geweest, goedemiddag tuut tuut....".
+1
bio boer
@puntertje warom graven we het veen niet af branden we gewoon op in de kolen centrale onder de noemer bio massa dan worden het zandboeren laaste laakje er even door het zand spitten voor wat organische stof
+3
Pluto
Het is een hype om overal een duurzaam stempel op te drukken . Bedrijven proberen met allerlei aandacht de discussie naar zich toe te trekken of het nu om Banken Supermarkten of melk verwerkers gaat, kijk ons hoe goed we zijn !. Als je de media er bij haalt in je aandacht marathon is het simpel om ook de politiek zodanig op te geilen dat ieder om het hardst springt .
Voedsel verspilling tegen willen gaan door er miljoenen in te pompen en vervolgens complete gewassen in de vergister te dumpen voor de groene stroom ?????. Tegen betaling laten vip personen van diverse pluimage ons doen geloven dat het klimaat onherstelbaar aan het veranderen is, ik zal het niet ontkennen maar de wetgeving is al 40 jaar bezig om dit voor elkaar te krijgen . De landbouw moet veranderen het roer moet volledig om ????, terwijl het huidige productie systeem of verdienmodel via wettelijke regels is afgedwongen . Zelfs Schouten heeft de kamer al ingelicht dat de zo gewenste omslag naar kringloop of circulair binnen de nu geldende regels niet tot de mogelijkheden behoort en dat dit op zijn vroegst in 2022 veranderen kan !.
BertK
@Pluto Waarom 2022?
Pluto
@BertK Geen idee !!!. Met het aanpassen van de regels en het in huren van deskundigen en hoorzittingen voor de vaste kamer commissie zou volgens haar 3 jaar gemoeid zijn . En als je dan een besluit neemt hoe dom of fout het ook uitpakt is het natuurlijk wel zaak dat je je kunt verdedigen met deskundig onderzoek . Bovendien heeft het systeem van ,als toen wist wat ik nu weet had ik anders beslist , een uitstekende ontsnappings mogelijkheid is voor menig bewindspersoon .
+1
Bekkink
Ik heb voer mest contracten binnen een straal van 3 km. Ik kom dan met gemak aan 65% eiwit. Nu mag ik het niet meetellen en kom aan de 46% eiwit .. bye bye 1cent
+1
pietjepuk
@Bekkink ik woon in het verkeerde deel van nederland by by 2 cent
+1
Pluto
@Bekkink Tja en wij doen aan vrucht wisseling met tarwe -aardappelen -suikerbieten -mais en grasland en dan haal je die 65% bij lange na niet . Moet ik dan om die 1 cent over schakelen op mono cultuur ???? dat gaat mij te ver .
dwers
Die 10 % natuur/landschap schijnt ook wel mee te vallen om dat te halen.
Legselbeheer en ganzengedoog telt ook mee ( als ik het goed begrijp )
hans1980
Wat een verdeeldheid zaait RFC, niet coöperatief waardig

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , keurmerk en melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0